Dacă te întrebi cum ajută mărarul la echilibrarea hormonilor și eliminarea apei în exces din organism, îți spunem în acest articol. Mărarul este o plantă aromată cu efecte hormonale și diuretice puternice. El se folosește deseori în salate ca plantă proaspătă, pentru aroma sa deosebită și proprietățile excelente pentru sănătatea organismului.
De la mărar se folosesc toate părțile plantei. Frunzele, tulpinile și semințele sunt bogate în nutrienți, precum: vitamine (A, B, C), magneziu, calciu, fier, potasiu.
Conform unui studiu realizat de cercetători, mărarul conține mulți compuși importanți:
- Uleiuri esențiale cu efect antifungic
- Fibre, vitamine și minerale
- Flavonoide care reduc riscul de boli de inimă
- Elemente active care calmează durerea și promovează digestia
- Substanțe care ajută la relaxarea mușchilor.
Această plantă ajută la echilibrarea funcțiilor organismului, la detoxifierea corpului, are efecte surprinzătoare pentru sănătate, este utilă în caz de tulburări hormonale și digestive. De asemenea, mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că mărarul:
- Poate ajuta în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2 și în gestionarea acestei boli; el se consumă cu pește și ouă
- Reduce durerile menstruale și travaliul
- Ameliorează indigestia, accelerează metabolismul și oferă nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului
- Minimizează riscul de cancer
- Combate depresia și echilibrează sănătatea mintală
- Are proprietăți calmante și efect bun asupra sistemului nervos
- Acoperă 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult
- Satisface 43% din necesarul zilnic de vitamina A a unui adult
- Reduce nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și astfel îmbunătățește sănătatea inimii
- Are semințe care reduc dimensiunea ridurilor și îmbunătățesc fermitatea pielii.
Mărarul sprijină sănătatea femeilor și sistemul hormonal
Această plantă trebuie consumată de femei deoarece ajută la echilibrarea hormonilor și combaterea retenției de apă în organism. Mărarul este un aliat natural pentru echilibrul hormonal al femeilor.
Foarte multe femei se confruntă cu dezechilibre hormonale și cu retenție de apă sau edem. Ele pot folosi acest aliment sănătos – mărarul. Acesta este o sursă de fibre, vitamine și minerale.
Femeile care alăptează pot beneficia și ele de proprietățile vindecătoare ale mărarului. Acesta are rol și în creșterea laptelui matern, se consumă câte puțin, în salate, la prânz și la cină.
Mărarul ameliorează problemele menstruale, ajută în normalizarea ciclului la femei (ce poate fi perturbat pe fond de stres). Planta accelerează metabolismul, ajută echilibrarea tulburărilor hormonale și susține digestia. Planta rezolvă și problema somnului, tratează insomnia, oferă un somn bun și confortabil.
Mărarul ajută în reducerea problemelor hormonale, este indicat și în diete, în caz de creștere în greutate. Se consumă proaspăt și pe stomacul gol, deoarece este bogat în vitamine A și C, dar și în potasiu, magneziu, fosfor, cupru, calciu, fier, zinc. Pentru persoanele care vor să slăbească, mărarul este indicat în dietă, pentru că reglează sistemul digestiv.
Suferi de retenție de apă? Mărarul poate fi soluția simplă din bucătărie
Retenția de apă poate avea multe cauze, ce includ: alimentația bogată în sare, schimbările hormonale, statul mult timp pe loc sau în picioare, lipsa de mișcare, anumite afecțiuni medicale (la ficat, inimă, tiroidă, rinichi). Ea produce simptome de: edem, glezne umflate, senzație de balonare, mâini și picioare umflate, creșterea temporară în greutate.
Pentru a scăpa de această problemă se recomandă consumul de mărar și:
- O bună hidratare
- Reducerea consumului de sare
- Evitarea stresului, a sedentarismului și a statului prelungit într-un loc
- Consumul de suplimente de vitamine B și magneziu
- Exerciții fizice regulate, zilnic.
Dacă este consumat proaspăt, atunci aroma de mărar este mai puternică decât atunci când este uscat. Planta nu se usucă niciodată la soare, pentru că își pierde culoarea, se usucă foarte rapid la umbră și într-un loc bine ventilat.
Mărarul are efecte diuretice excelente, conține substanțe care luptă împotriva bacteriilor și pot să crească producția de urină. Sucul de mărar are efect diuretic și aromă plăcută.
Uleiul de mărar
Acesta se obține prin presare la rece. Este un bun digestiv, combate balonarea, flatulența, dispepsia. Are proprietăți antioxidante, antifungice, antibacteriene. Este bun și pentru tratamentul pielii.
Uleiul de mărar se poate realiza astfel: se pun 6 linguri de mărar într-un borcan de 800 ml, apoi se toarnă 500 ml ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline, se lasă la macerat timp de 15 zile, se agită dimineața și seara, zilnic. Acest ulei se strecoară și apoi se păstrează la frigider. Se administrează câte puțin zilnic, 10 picături aplicate pe pâine prăjită, de 3 ori pe zi.
Infuzia de mărar
Aceasta se realizează astfel: se adaugă 3 linguri de frunze mărunțite de mărar la 300 ml apă rece, se lasă la macerat timp de 6-8 ore, apoi se strecoară. Separat, se fierbe 200 ml apă, în care se infuzează timp de 10 minute o linguriță cu vârf de mărar mărunțit. Infuzia se strecoară și se amestecă cu decoctul și se bea pe parcursul zilei. Acest tratament se face timp de 7-10 zile și ajută în caz de tulburări hormonale și probleme digestive.
Infuzia din mărar are și alte beneficii: crește imunitatea organismului prin conținutul de minerale și vitamine, are proprietăți anti-îmbătrânire, ajută la sinteza colagenului, are efect bun asupra pielii, are proprietăți antidepresive și de reducere a anxietății. Această infuzie se recomandă în caz de febră, bronșită, tuse, probleme la tractul digestiv, gaze intestinale, infecții, tulburări de somn, probleme la vezica biliară, spasme, probleme la tractul urinar, dureri de gât, pierderea poftei de mâncare și probleme hepatice.
Mărarul este bun pentru vedere, calmează corpul, ameliorează simptomele colicilor la copii, susține funcția hepatică.