DiverseCe afecțiuni tratează semințele de mărar? Cum ajută în prevenirea răcelilor sezoniere?

Ce afecțiuni tratează semințele de mărar? Cum ajută în prevenirea răcelilor sezoniere?

Semințele de mărar sunt vândute sub formă de condimente și utilizate în mod activ în medicina tradițională. Ele au minerale și vitamine, substanțe biologic active importante pentru sănătate. Prin folosirea lor în dietă, sau ca infuzie, se pot ameliora simptomele unor afecțiuni complexe.

Care sunt proprietățile semințelor de mărar și cum ajută în prevenirea răcelilor sezoniere?

Navigare rapidă în articol:

  1. Semințe de mărar, proprietăți
  2. Infuzia din semințe de mărar
  3. De ce este bine să mănânci mărar

1. Semințe de mărar, proprietăți

Semințele de mărar au uleiuri esențiale dar și numeroase vitamine și minerale. Ele conțin:

  • Acizi grași Omega-6 și Omega-9, acid oleic, acid palmitic, acid linoleic, acid stearic
  • Uleiuri esențiale, taninuri
  • Vitamine  din grupul B precum acid folic, acid pantotenic, riboflavină, piridoxină, tiamină
  • Substanțe antioxidante, flavonoide, fitocide, rutină, carotenoide, isoleucină, lizină, metionină, valină, arginină, treonină, fenilalanină
  • Compuși minerali precum zinc, magneziu, potasiu, cupru, fier, sodiu, fosfor, mangan, calciu, seleniu.

Semințele de mărar se folosesc în medicina populară pentru că oferă numeroase beneficii organismului:

  • Scad hipertensiunea arterială
  • Normalizează presiunea intracraniană, ritmul cardiac
  • Au efect benefic asupra vaselor de sânge și mușchiului inimii
  • Curăță vasele de sânge de compuși nocivi, astfel previn ateroscleroza și tromboflebita
  • Stimulează procesele metabolice din intestine și sistemul digestiv
  • Au proprietăți antiinflamatorii, calmante, normalizează somnul
  • Au efect diuretic, combat retenția de lichide din corp, constipația, flatulența, deranjul de burtă
  • Cresc cantitatea de suc gastric, normalizează gradul de aciditate din stomac
  • Îmbunătățesc pofta de mâncare, eliberează esofagul de toxine
  • Calmează durerile de stomac și vezică biliară
  • Ajută în cazuri de incontinență urinară, în combaterea ciupercior, bacteriilor și chiar a infecției de Candida albicans
  • Restabilesc echilibrul florei bacteriene intestinale
  • Reduc oboseala cronică și durerile de cap
  • Îmbunătățesc memoria și capacitatea de concentrare.

2. Infuzia din semințe de mărar

Infuzia se realizează astfel:

  • Se adaugă o linguriță de semințe de mărar la o cană cu apă clocotită
  • Se lasă la infuzat 15-20 de minute, se strecoară și se bea cu jumătate de oră înainte de masă, sau pe stomacul gol.

Se recomandă 3-4 căni de infuzie din semințe de mărar pe zi.

Infuzia din semințe de mărar ajută în calmarea simptomelor bolilor și afecțiunilor de gât, în combaterea tusei, bronșitei și a insomniei. Infuzia ajută în prevenirea răcelilor sezoniere și a altor boli. Prin urmare, semințele și frunzele proaspete de mărar trebuie să fie introduse în dietă ca măsură preventivă.

De asemenea, semințele de mărar au efecte antivirale și antibacteriene și deci sunt recomandate în tratamentul răcelilor sezoniere. Ele întăresc imunitatea pentru că au zinc, magneziu și acid ascorbic.

Citește și:  Programul Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 – Obții tichete de 6.000 lei și 9.000 lei

Semințele de mărar nu sunt indicate persoanelor care suferă de hipotensiune arterială pentru că reduc tensiunea și pot cauza dureri de cap.

3. De ce este bine să mănânci mărar

Mărarul proaspăt crește imunitatea, ajută la scăderea în greutate, are numeroase vitamine și minerale importante pentru sănătate. Cercetătorii au concluzionat că mărarul conține o mare varietate de vitamine și anume:

  • Vitamina B1 care este importantă pentru sistemului nervos și cardiovascular
  • Vitamina B2 care susține sistemul imunitar, acuitatea vizuală și sistemul nervos
  • Vitamina B6 care îmbunătățește funcționarea sistemului nervos și menține tensiunea arterială în limitele normale
  • Vitamina B12 care are efect bun asupra sistemului digestiv, circulator și nervos
  • Vitamina C cu efect antioxidant, care combate atacul nociv al radicalilor liberi și îmbunătățește absorbția fierului în organism
  • Vitamina D care susține mineralizarea oaselor și ajută la dezvoltarea normală a sistemului osos
  • Vitamina E cu proprietăți antioxidante ce previne procesul de îmbătrânire prematură al organismului
  • Vitamina K ce are legătură cu procesul de coagulare al sângelui și gestionarea calciului din organism.

Semințele și frunzele de mărar au uleiuri esențiale. Acestea sunt folosite în aromaterapie pentru proprietățile lor deosebite:

  • Ameliorează problemele sistemului digestiv
  • Stimulează secreția bilei și a sucurilor digestive
  • Ajută peristaltismul intestinal
  • Reduc flatulența și indigestia
  • Calmează durerile de cap.

Proprietățile mărarului

Mărarul este recomandat în dietă pentru că susține sistemului digestiv, calmează durerile de stomac și crampele intestinale, ajută la detoxifierea corpului și pierderea în greutate.

Mărarul are și proprietăți anticancerigene deoarece uleiurile sale esențiale au monoterpene. Acești compuși vegetali au acțiune antivirală, antiinflamatorie și antifungică. Cercetătorii au spus despre acești compuși că au și efect anticancerigen. Planta conține d-limonen care ar putea ajuta în tratamentul cancerului de sân, cancerului de plămâni și de colon.

De asemenea, mărarul este bun și pentru oamenii care suferă de diabet, pentru că reduce nivelul de zahăr din sânge. Este recomandat consumul de mărar pe stomacul gol la pacienții cu diabet.

Proprietăți antioxidante ale frunzelor și semințelor de mărar

Cercetătorii au demonstrat că antioxidanții pot reduce inflamația, pot combate atacul nociv al radicalilor liberi și preveni riscul de a dezvolta boli grave precum sunt: cancer, boala Alzheimer, boli de inimă și altele.

Frunzele și semințele de mărar conțin flavonoide, terpenoide și taninuri. Flavonoidele au efect bun asupra creierului, reduc riscul de cancer, de accident vascular cerebral și boli de inimă. Prin conținutul de taninuri, mărarul are efect antioxidant și antibacterian. Prin componentele terpenoide, mărarul menține sănătatea, scade riscul de boli de rinichi, boli de ficat și boli de inimă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.