Pisicile sunt animale care suferă de foarte mult stres, iar asta le distruge sănătatea. Ele devin mai vulnerabile din cauza stresului și încearcă să ascundă asta cât mai bine. Cum se observă stresul la pisici și cât de periculos este?
Navigare rapidă în articol:
1. Cum poate stăpânul să recunoască stresul la pisici?
Când este sub stres, pisica are anumite simptome precum:
- Nu mai are poftă de mâncare
- Evită chiar să bea apă și astfel suferă de deshidratare
- Este speriată și se retrage
- Evită oamenii și fuge să se ascundă
- Are stări de anxietate, letargie și depresie.
O pisică stresată are nevoie de multă dragoste din partea stăpânului, de ceva care să-i distragă atenția. Dacă este stresată este bine să fie lăsată inițial să se liniștească, să se relaxeze și să doarmă. După ce s-a liniștit suficient, recomandat este ca ea să facă puțină mișcare, să se joace și să fie tratată cu grijă de cei din familie.
Agresivitatea ca mijloc de apărare
Unele pisici au tendința de a fi agresive când sunt stresate. Ele pot zgâria sau chiar mușca, pot răni în mod inconștient mai ales pe anumite persoane, pe care nu le cunosc. Ele au un astfel de comportament pe fond de stres, din dorința de a se apăra.
Unele pisici, după ce sunt adoptate, se acomodează mai greu cu mediul, cu oamenii și au un comportament dificil din cauza stresului. Ele pot avea frici, stări de furie, sunt vulnerabile și vor să se apere. Le trebuie ceva timp până să se obișnuiască cu locul și să prindă încredere.
Unele pisici sunt stresate când văd alt animal care le încalcă teritoriul. Ele vor să fie importante, apreciate și caută să-și dovedească dominația. Dacă animalul este încurajat să facă asta, atunci pot apărea probleme.
Un alt aspect este stresul de care suferă o pisică maltratată. Ea nu va uita cum a fost tratată și va căuta să se răzbune. Ea are o bună memorie și nu va înțelege că cineva nu-i va face rău. Va fi prevăzătoare și mereu în gardă să se apere. O astfel de pisică are nevoie de multă dragoste și atenție; de ea trebuie să te apropii în timp, pentru că îi trebuie timp să prindă încredere în oameni.
O pisică poate mușca dacă are și alte probleme cum ar fi:
- Dacă are pisoi mici și vrea să-i protejeze
- Dacă suferă de iritații, o rană, o durere, o boală
- Dacă are probleme cu dinții
- Dacă are o insuficiență hormonală.
Pisica are un caracter individual, cu anumite trăsături de personalitate. Ea trebuie înțeleasă și tratată cu dragoste și răbdare.
2. Ce boli pot declanșa stres la pisici
Din cauza stresului pisicile se pot îmbolnăvi grav. Se spune că stresul le poate declanșa boli precum: diabet, pancreatită și altele.
Pisicile pot avea boli pe fond de stres. Există anumite patologii care sunt declanșate din cauza stresului excesiv și care afectează sistemul nervos. Acestea apar din cauza unor factori ce provoacă stres, cum ar fi:
- Schimbarea locului, a casei
- Călătoria cu mașina sau cu trenul
- Vizita la clinica veterinară
- Participarea la diferite evenimente care o traumatizează
- Diferite infecții
- Schimbarea stăpânului
- Traume create de alte animale, de un atac sau alte evenimente zgomotoase
- Schimbarea bruscă a alimentației și altele.
Dacă stăpânul este atent la simptome și comportamentul pisicii, ar putea astfel depista că ea suferă de anumite boli și afecțiuni ale sistemului nervos. De regulă pisicile își schimbă comportamentul când suferă de stres sau de o boală. Ele refuză mâncarea, devin agresive, nu suportă să fie atinse, își fac nevoile pe unde apucă (evită litiera) și lasă urme cu ghearele pe lucrurile din jur, pe mobilă și alte obiecte.
Unele pisici suferă din cauza stresului și au stări de depresie, anxietate, anorexie, letargie.
Alte boli ale pisicilor
Medicii veterinari spun că pisicile pot fi diagnosticate și cu alte probleme de sănătate, cum ar fi:
- Discopatie, diabet, deshidratare, comoție
- Pierderea mobilității, meningoencefalită
- Probleme ale circulației sângelui la nivel cerebral
- Stări nevrotice și altele.
Unele pisici suferă diverse traume care le pot declanșa chiar și o comoție cerebrală. Acestea își pot pierde cunoștința, sau pot avea probleme de coordonare a mișcărilor. De obicei în urma unor accidente vasculare cerebrale se poate întâmpla așa.
Stresul provacă stări nevrotice la pisici și trebuie evitat. Cele mai afectate de stres sunt pisicile maidaneze, care nu au stăpân și care încearcă să supraviețuiască.