Diabetul la pisici este o boala foarte grava produsa de insuficienta de insulina care cauzeaza nivelul ridicat de glucoza in sange (hiperglicemia) si prezenta glucozei in urina. Boala are ca efect principal modificarea comportamentului patrupedului. La pisicile batrane apare mai mult diabetul zaharat. Riscul aparitiei bolii este mai mare la masculi si in general la toate pisicile obeze.
Se stie ca insulina este produsa de pancreas – un mic organ situat in abdomen in apropiere de stomac si ficat. Rolul sau este de a determina celulele sa absoarba glucoza (zaharul) care este necesara ca o sursa de energie. Insulina determina celulele sa absoarba si alte substante, cum sunt aminoacizii, acizii grasi, magneziul si potasiul. In ficat insulina stimuleaza producerea de glicogen si de grasimi si reduce cantitatea de glucoza.
Pisicile cu diabet zaharat au un deficit mai mare sau mai mic de insulina care determina o asimilare mica a glucozei de celulele tesutului, cauzand hiperglicemia. Astfel, celulele lipsite de glucoza si deci de energie incep sa utilizeze grasimi si proteine ca alte surse de energie.
Se ajunge la o reducere a rezervei de grasimi si proteine, ceea ce duce la scaderea in greutate a pisicii si acumularea de toxine, situatie care poate declansa o criza diabetica. De asemenea, un deficit mare de insulina poate duce la incapacitatea pancreasului de a mai produce insulina.
Simptomele diabetului la pisici:
- Apare scaderea in greutate, desi apetitul alimentar este crescut.
- Stari de apatie si lene excesiva.
- Blana pisicii isi pierde luciul, devine uscata, cu un aspect urat.
- Diabetul determina deteriorarea nervilor extremitatilor, ceea ce face ca pisica sa prezinte o slabiciune a membrelor, boala numita neuropatie periferica.
- Urinarile sunt dese, uneori cu sange, pierderea apei din organism duce la dezhidratarea pisicii care foarte des simte nevoia sa bea multa apa.
- Uneori se produc infectii bacteriene la nivelul tractului urinar (cistite bacteriene).
- Unele boli ale retinei, cataracta, pot fi asociate cu diabetul zaharat si pot duce la orbire.
- In unele cazuri pisica are stari depresive, diaree, varsaturi, isi pierde pofta de mancare.
Pentru a stabili diagnosticul corect, medicul veterinar trebuie sa faca teste de sange si de urina. Diabetul poate fi mentinut sub control printr-o dieta corespunzatoare.
Pisicile cu greutatea normala au nevoie de o crestere a aportului de proteine, iar cele obeze trebuie sa fie supuse la un regim alimentar pentru a pierde din greutate. La pisici, prin tratarea obezitatii se vindeca si diabetul zaharat. La cele care nu sunt obeze este necesar un tratament cu medicamente pentru vindecare.
Trebuie tinut cont de orele cand pisica trebuie sa manance si cand sa ia medicamentele. In cazuri mai grave, tratamentul include injectii cu insulina si medicamente luate pe cale orala cu scopul de a regla nivelul zaharului in sange.