Animale de companieComportamentul pisicilor – 12 lucruri ciudate pe care le fac pisicile

Comportamentul pisicilor – 12 lucruri ciudate pe care le fac pisicile

Se spune că pisicile fac multe lucruri ciudate, pe care oamenii le analizează și încearcă să le dea sens. Uneori, pisicile fac lucruri distractive sau poate capriciile lor se bazează doar pe instinct. Care sunt principalele comportamente ciudate ale pisicilor?

Navigare rapidă în articol:

  1. Pisica se rostogolește pe podea
  2. Joaca cu apa
  3. Frecarea și lovirea cu capul
  4. Comunicare cu ochii și urechile
  5. Pisica își întinde copul în față
  6. Pisica stă întinsă pe lucrurile tale
  7. Clănțănitul din dinți
  8. Frământarea cu labele
  9. Pisica te ignoră
  10. Pisica sare și aleargă brusc prin casă
  11. Nu mai folosește litiera
  12. Pisica miaună noaptea

1. Pisica se rostogolește pe podea

Dacă pisica se rostogolește pe podea, face mișcări ușor răsucite, stă pe spate, iar uneori chiar miaună, înseamnă că:

  • Se simte confortabil, are încredere, stă pe spate și își arată burta – aceasta fiind o zonă vulnerabilă
  • Își întinde mușchii, sau vrea să scape de mâncărimea din zona spatelui
  • Vrea să se joace, să se distreze, are nevoie de atenție
  • Își marchează teritoriul, vrea să țină departe alte pisici
  • Are temperatura corporală ridicată și de aceea se întinde la umbră pe spate.

2. Joaca cu apa

Deși pisicile nu iubesc în general apa, totuși unele preferă să se joace cu lăbuța în apă. Unele au obiceiul chiar să verse apa din bol, pentru a scăpa de plictiseală sau pentru a bea mai bine apa, fără să-și ude mustățile care sunt foarte sensibile. Pisicile caută apa și din instinct, ele preferă apa curgătoare, proaspătă și curată.

3. Frecarea și lovirea cu capul

Pisicile au obiceiul să lovească cu capul, sau să-și frece obrajii de stăpân sau de pereți, de scaune și de alte piese de mobilier. Acest comportament este un act de încredere, dar și de marcare a teritoriului. De asemenea, prin acest obicei pisica atrage atenția și încearcă să formeze o legătură. Asta este și un semn de prietenie din partea ei, el arată că pisica are încredere profundă.

4. Comunicare cu ochii și urechile

Când se uită atent la stăpân, pisica vrea să-i atragă atenția. Uneori însă dacă are o privire mai aprigă, poate fi un semn de agresivitate și este posibil să se năpustească asupra acelei persoane.

Pisica își mișcă urechile înainte și înapoi atunci când este anxioasă și agitată și vrea să fie lăsată în pace.

5. Pisica își întinde corpul în față

Când pisica se întinde spre tine, ținând coada ridicată și partea din față aplecată, este un semn de încredere și afecțiune.

6. Pisica stă întinsă pe lucrurile tale

O pisică relaxată care se așează pe lucrurile tale cu siguranță vrea atenție. Asta este și o chestie teritorială, care apare la astfel de animale.

7. Clănțănitul din dinți

Acest comportament arată că pisica este frustrată că nu-și poate atinge scopul dorit. Ea face așa de exemplu atunci când vede o pasăre afară, la care nu poate ajunge.

8. Frământarea cu labele

Acest comportament apare din instinct, pentru că pisica atunci când era mică împingea glandele mamare ale mamei pentru a obține laptele. Comportamentul se păstrează pe parcursul vieții. Pisica are tendința să facă această mișcare când asociază pe cineva cu mama ei și când este mulțumită și se simte confortabil.

Un alt gest de mulțumire și afecțiune este acela prin care pisica se ghemuiește lângă stăpân. Ea arată că îi place de acesta și își arată afecțiunea pentru tot ceea ce face el pentru ea.

9. Pisica te ignoră

Pisica ignoră stăpânul când nu are chef de joacă și vrea să fie lăsată în pace. Ea face asta pentru că nu are nevoie de atenție și de asta se face că nu vede și nu aude, stă nemișcată.

10. Pisica sare și aleargă brusc prin casă

O pisică ce aleargă deodată cu viteză prin casă, pare că are un comportament anormal. Totuși, asta indică faptul că ea are prea multă energie, ce trebuie eliberată. Ea este un animal de vânătoare și din instinct, se manifestă astfel. Dacă nu are nicio pradă de prins, ea sare și aleargă prin casă, pentru a-și cosuma energia acumulată.

Când are chef să se joace sau să exerseze sărituri, atunci pisica face salturi și pare că atacă picioarele stăpânului, îl prinde ușor cu dinții, fără a-l mușca.

11. Nu mai folosește litiera

Pisica decide să nu mai folosească litiera dacă aceasta nu-i place, dacă nu este curată sau dacă aceasta este într-o altă locație.

Pisica are și obiceiul de a-și îngropa excrementele în nisipul din litieră, pentru că nu vrea ca alte pisici să-i ia mirosul și să o dea afară din haită.

12. Pisica miaună noaptea

Pisica poate miaună tare noaptea din mai multe motive: îi este foame, este plictisită, are un sentiment intens de singurătate, are nevoie de căldură, este stresată, frustrată sau are anumite simptome de boală.

Motivele unei astfel de stări emoționale la animal poate include și: schimbarea locului de reședință, stresul creat de anumite zgomote din mediu, sosirea unui nou membru în familie (cum ar fi un alt animal de companie, care îi produce depresie, frustrare sau o altă emoție negativă).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.