Părinți și copiiPărinții care vorbesc mult la smartphone uită de copii?

Părinții care vorbesc mult la smartphone uită de copii?

Mulți părinți își neglijează copiii, sunt preocupați mai mult de smartphone decât de aceștia. Ei uită că trebuie să fie un model pentru copiii lor și nu le acordă suficientă atenție. Aceștia petrec foarte mult timp pe telefon (trimit mesaje pe WhatsApp, navighează pe Facebook) indiferent unde se află și uită că trebuie să acorde atenție copiilor lor.

Un studiu recent a arătat faptul că părinții sunt mai preocupați de smartphone decât de partenerul lor sau de copii. Psihologii recomandă părinților să acorde mai multă atenție copiilor, decât telefoanelor mobile.

Navigare rapidă în articol:

Ce lucruri îi fac pe copii să se simtă iubiți?

2-parintii-nu-sunt atenti-la-copii

Deja nu ne mai mirăm când vedem părinții alături de copii, dar care sunt distrași de telefoanele mobile atunci când ar trebui să acorde atenție celor mici. Vezi asta peste tot în jur, în mijloacele de transport în comun, la restaurante, în parcuri, etc. De multe ori copilul se joacă și mama sa privește la el din când în când, pentru a-l supraveghea. În rest, petrece aproape tot timpul pe telefonul mobil. Cu siguranță copilul și-ar dori ca mama să lase telefonul din mână și să vină să se joace cu el. Din păcate, ea este mult mai preocupată de ce scrie pe Facebook. Nu conștientizează faptul că ar fi mult mai bine pentru copil să se joace cu el.

Cel mai important lucru pe care părinții îl pot face pentru copiii lor este să le ofere atenție, să-și petreacă cât mai mult timp cu ei. Nu pot fi mereu ocupați cu smartphone-ul și în același timp să fie atenți și la copiii lor, care vor să comunice cât mai mult cu ei. Părinții care acordă suficient timp și atenție copiilor lor, vor avea o relație mai fericită cu aceștia. Acest lucru atât de simplu poate consolida foarte mult relația dintre ei și copii, poate crește încrederea acestora în părinți.

Telefonul mobil fură din timpul prețios al familiei.

Copiii au nevoie încă de la vârstă mică de atenție din partea părinților, își doresc să comunice mai mult cu aceștia. Comunicarea se manifestă îndeosebi prin contactul vizual, prin acordarea de atenție. Dacă părinții sunt preocupați mai mult de smartphone, acest lucru face să se piardă din momentele frumoase petrecute alături de copii.

Părinții preocupați de telefon nu sunt un model bun pentru copii

3-parinti-si-copii

În ziua de azi, oamenii devin dependenți de smartphone. Ei nu mai vorbesc unii cu alții, nu-și mai acordă suficientă atenție în viața de zi cu zi. Pur și simplu petrec foarte mult timp pe smartphone. Acest comportament enervant pentru cei din jur este copiat de copii de la părinți. În plus, copiii își doresc încă de la vârstă mică să aibă și ei un smartphone.

Ei consideră că trebuie să facă la fel ca părinții lor, să se joace și ei pe smartphone. Acest model rău le afecteză viața de familie, relația cu părinții, iar în plus le influențează și dezvoltarea. Indiferența părinților poate afecta copilul.

Părinții sunt un model pentru copiii lor. Acest lucru nu trebuie ca ei să-l uite.

Părinții trebuie să scape de dependența de smartphone

Ce fac părinții atunci când copilul se joacă, desenează, face lecții sau se uită la televizor? De regulă părinții au alte preocupări:

  • Își verifică e-mail-urile și mesajele primite pe smartphone, deși acestea sunt păstrate în căsuța poștală și le-ar putea citi mai târziu.
  • Citesc tot felul de lucruri pe rețelele de socializare, din curiozitate sau datorită faptului că s-au obișnuit să facă zilnic acest lucru.
  • Joacă diverse jocuri pe smartphone, pe Internet.
  • Conversează cu prietenii pe WhatsApp sau pe Facebook.
  • Își trimit poze pe Facebook și comentează postările prietenilor.
  • Fac foto cu copiii lor și le postează pe pagina de Facebook, pentru a primi aprecieri de la prietenii online.

Din păcate aceste peocupări ale părinților consumă din timpul pe care aceștia ar trebui să-l petreacă alături de cei mici. Lipsa de atenție din partea lor are consecințe asupra copiilor. Aceștia suferă din cauza faptului că nu li se acordă atenție, au impresia că sunt abandonați sau că nu sunt suficient de mult iubiți.

Părinții ar trebui să scape de dependența de telefonul mobil cel puțin pe timpul când sunt alături de copiii lor. Nevoia de atenție a copilului poate fi uneori dificil de înțeles de părinți.

Ce se întâmplă când părinții acordă prea puțină atenție copiilor?

4-mama-preocupata-de-smartphone

Unii părinți sunt preocupați de smartphone chiar și atunci când trebuie să petreacă timpul liber cu copiii lor. Indiferent că sunt acasă sau în vacanță, ei au telefonul cu ei și îl butonează frecvent. Din păcate asta atrage atenția copilului, care se întreabă: De ce telefonul este pentru mama mai important decât mine?

Faptul că relația dintre părinți și copii se deteriorează din cauza folosirii exagerate a smartphone-ului, este un lucru evident.

Copiii își doresc atenția părinților lor. Dacă ei observă că nu li se acordă suficientă atenție, încearcă să-și schimbe comportamentul pentru a menține atenția acestora. Ei sunt foarte inventivi când vine vorba de asta, și din nefericire, de multe ori comportamentul lor nu este tocmai unul plăcut.

Deseori nu înțeleg de ce părinții lor vorbesc atât de mult la telefon, de ce se uită mereu la telefon când sunt cu ei la plimbare în parc, de ce au telefon chiar și la masă, etc. Din cauza lipsei de atenție din partea lor, devin nervoși, irascibili, sunt triști, plâng sau devin furioși. Ei nu se simt iubiți, respectați, importanți pentru părinți.

Psihologii consideră că părinții greșesc foarte mult prin faptul că sunt ocupați prea mult cu smartphone-ul. Asta are consecințe asupra dezvoltării copiilor:

  • Scăderea capacității de concentrare
  • Anxietate produsă de fapul că se simt abandonați, din cauza lipsei de atenție.

Părinții ar trebui să-și încurajeze copiii să vorbească, să comunice cu ei. Din păcate, mulți părinți sunt mai interesați de mesajele pe care le primesc pe telefon, pe Facebook sau pe WhatsApp, și mai puțin de conversația cu copiii lor. Ei ar trebui să-și urmărească în permanență copiii, atunci când aceștia se joacă sau când fac lecții.

Psihologii recomandă părinților să acorde mai mult timp și atenție copiilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.