În medicina populară se utilizează o plantă medicinală foarte cunoscută – numită trifoi roșu (Trifolium pratense) – care are proprietăți terapeutice excelente pentru femei. Utilizarea plantelor pentru tratarea menopauzei oferă o serie de avantaje: nu au efecte secundare ca medicamentele eliberate pe bază de rețetă, pot trata și alte afecțiuni, nu dar simptomele menopauzei.
Trifoiul roșu se consumă sub formă de ceai, infuzie, tinctură și este o plantă medicinală, comestibilă, foarte eficientă în gestionarea menopauzei la femei. Această plantă este un remediu natural tradițional pentru sănătate cunoscut de secole la noi în țară dar și în alte regiuni ale Europei. Planta are numeroși compuși naturali:
- Minerale, nutrienți, fitoestrogeni, izoflavone, aminoacizi
- Vitamine A, B, C, E, P
- Calciu, magneziu, crom, fier, seleniu, potasiu, fosfor
- Glicozide, acid salicilic, acid cumaric, uleiuri esențiale.
Rădăcina de trifoi are trifolirizină cu efect antimicrobian.
Trifoiul roșu are fitoestrogeni și este indicat pentru sănătatea femeilor
În medicina populară se utilizează și alte plante pentru tratamentul menopauzei și anume: sunătoarea, valeriana, ginkgo biloba. Comparativ cu aceste plante care funcționează ca antidepresive, trifoiul roșu este mai eficient în cazuri de menopauză și perimenopauză pentru că are fitoestrogeni, care:
- Reglează intensitatea bufeurilor și reduc frecvența acestora
- Combat simptomele de menopauză
- Îmbunătățesc somnul, combat tulburările de somn
- Au efect bun asupra sănătății oaselor, previn pierderea osoasă
- Reduc atrofia vaginală
- Ajută la ameliorarea simptomelor produse de fluctuațiile de estrogen
- Reduc transpirațiile nocturne și palpitațiile
- Ameliorează durerile de cap și migrenele
- Calmează nervozitatea și schimbările de dispoziție la femei în perioada de perimenopauză.
Ceaiul din trifoi roșu este bun în caz de dezechilibre hormonale, acnee, bufeuri, tuse și altele. Acest ceai ajută la detoxifierea organismului.
Trifoiul roșu reduce riscul de cancer hormonal
Planta reglează echilibrul hormonal, are efect protector la femei, în sensul că previne cancerul și reduce simptomele menopauzei. Trifoiul roșu conține izoflavone, care pot inhiba efectele estrogenului, reduc bufeurile, tulburările de dispoziție și problemele de somn. Comparativ cu alte plante, trifoiul roșu are cea mai mare concentrație de izoflavone, iar asta susține echilibrul hormonal.
Există studii ale cercetătorilor care sugerează că izoflavonele din această plantă mențin sănătatea oaselor. Experții recomandă extractul din trifoi roșu, care este un supliment alimentar. Preparate naturiste din trifoi roșu se găsesc la plafar.
Trifoiul roșu este indicat persoanelor cu afecțiuni hormonale, el reduce simptomele provocate de acestea, combate inflamația, îmbunătățește metabolismul și ajută în menținerea sănătății.
Această plantă nu este indicată femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece nu există studii în acest sens. Planta ajută în tratamente anticoagulante.
Trifoiul roșu stimulează imunitatea organismului
Prin compoziția lui bogată în numeroase vitamine și minerale, trifoiul roșu crește imunitatea și combate anemia. De asemenea, în medicina populară, această plantă este utilizată în cazuri de tuse convulsivă, bronșită, tuberculoză pulmonară, tinitus, angină pectorală.
Ceaiul din trifoi roșu ameliorează menstruația dureroasă, calmează durerile de cap și amețelile. Ceaiul are efect diuretic, astfel reduce edemele de natură renală și cardiacă.
Trifoiul roșu îmbunătățește circulația sângelui, reduce riscul de boli cardiovasculare
Această plantă este bună pentru inimă și vasele de sânge astfel:
- Crește imunitatea organismului
- Ajută la curățarea vaselor de sânge
- Reduce nivelul de colesterol din sânge
- Stimulează procesele de hematopoieză, tratează anemia, ateroscleroza
- Previne formarea plăcilor aterosclerotice și a cheagurilor de sânge
- Întărește pereții vaselor de sânge
- Are efect bun în detoxifierea ficatului, a sistemului limfatic și a întregului organism.
Trifoiul roșu susține și sănătatea oaselor. Se știe că la femei, după menopauză apare o pierdere a densității oasoase.
Infuzia din trifoi roșu calmează tusea, îmbunătățește sănătatea plămânilor
Infuzia din plantă are efect antioxidant puternic, reduce riscul de boli, tumori, previne îmbătrânirea prematură a organismului. Infuzia din trifoi roșu este un bun remediu pentru tuse și iritațiile respiratorii, normalizează și nivelul de estrogen în diverse tulburări hormonale.
Trifoiul este bogat în substanțe biologic active, fapt pentru care este utilizat frecvent în medicina populară ca agent hemostatic, antiinflamator, antiseptic pentru multe boli. Planta are efecte antisclerotice, expectorante, antiseptice, diuretice, cicatrizante, tonice.
Ceaiul din trifoi este utilizat ca expectorant pentru procesele inflamatorii, ajută în caz de migrene, dureri de cap, răceală, boli ale tractului respirator, boli de plămâni. Ceaiul este indicat și în tratamentul diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, anginei pectorale, nevrozei, insomniei, bolilor de rinichi, bolilor intestinale, bolilor vezicii biliare și a vezicii urinare. Trifoiul roșu combate și bolile inflamatorii, alergiile pielii, încărunțirea părului, gastrita cu aciditate ridicată, tuberculoza pulmonară și tulburările nervoase.
Bolile de șezut cu infuzie din trifoi roșu sunt eficiente în tratamentul hemoroizilor.
Ca supliment alimentar, se iau două capsule de extract de trifoi pe zi cu apă; acest produs se poate găsi la plafar.