Sarcină & Bebe10 sfaturi pentru femeile însărcinate

10 sfaturi pentru femeile însărcinate

Femeile însărcinate sunt îngrijorate de sarcină, au anumite temeri, întrebări fel de fel, iar uneori chiar pot suferi de anxietate. Important este ca aceste stări să nu persiste o perioadă îndelungată de timp. Este perfect normal să fie și îngrijorate dar trebuie să caute răspunsuri la întrebările lor, iar de câte ori au probleme, frici, să consulte medicul obstretician.

În cele de mai jos sunt câteva sfaturi pentru femeile însărcinate care le pot ajuta să scape de o serie de griji.

1.Factorii care pot afecta dezvoltarea copilului în timpul sarcinii

2-femeia-insarcinata

Există studii ale psihologilor care demonstrează că anumiți factori psihologici pot afecta evoluția fătului în timpul sarcinii. Este vorba despre rezultatele obținute în urma unor cercetări științifice și care sunt deosebit de interesante. Când se naște primul copil s-a constatat faptul că părinții acestuia au anumite stări de anxietate, ei având așteptări poate prea mari cu privire la bebelușul nou-născut. Acest lucru face ca acest copil să fie mai sensibil, mai responsabil și orientat spre succes.

În ceea ce privește al doilea copil, despre acesta se spune că, aflându-se în această poziție, se poate confrunta cu anumite lipsuri și de aceea își dezvoltă o personalitate mai puternică, ca de luptător.

Când este un sigur copil la părinți, acesta devine cea mai importantă preocupare a lor, astfel părinții sunt extrem de protectori. Copilul se simte ca examinat la microscop, ceea ce îl face să se simtă mai încrezător, ca și cum ar fi o persoană mai specială.

2. Foarte importantă este nutriția mamei în timpul sarcinii.

Aceasta afectează dezvoltarea inteligenței fătului. De exemplu malnutriția poate afecta negativ dezvoltarea micuțului. De asemenea și îngrijirea necorespunzătoare a mamei în timpul sarcinii este un factor negativ.

Dacă mama nu are grijă de alimentație și are un deficit de minerale și vitamine este posibil ca dezvoltarea creierului la copil să nu se realizeze normal și astfel copilul să nu fie prea inteligent. Mama trebuie să ia suplimente de vitamine A, B1, B6, D, E, dar și suplimente de zinc, acid folic, seleniu, cupru. Acești nutrienți sunt importanți pentru dezvoltarea inteligenței la copil.

Dacă mama are o greutate prea mare în timpul sarcinii nu este bine. Acest lucru poate determina ca greutatea bebelușului să fie exagerată și astfel în timpul nașterii naturale, mama să sufere leziuni destul de mari.

Femeile însărcinate trebuie să se ferească de stres deoarece acesta le poate afecta sistemul nervos. Starea mamei se transmite copilului, confortul psihologic este deosebit de eficient pentru dezvoltarea inteligenței copilului.

3. Ce substanțe nu trebuie să consume femeile însărcinate?

3-sarcina

Specialiștii spun că dezvoltarea inteligenței bebelușului este afectată negativ de fumat, consumul de alcool, dependența de droguri, stres, medicamente. Femeile însărcinate care sunt sub influența drogurilor, alcoolului, canabisului, nicotinei, pot avea probleme de sănătate, iar în plus toate acestea vor afecta dezvoltarea fătului. Astfel de factori pot afecta și concepția copilului, deci sunt contraindicate și înainte de sarcină.

Cercetătorii consideră că femeile însărcinate care consumă astfel de substanțe vor avea probleme cu sarcina. Fătul va avea o greutate mai mică la naștere și în plus crește riscul de naștere prematură sau de mortalitate perinatală. Femeile însărcinate care vor să aibă o sarcină normală și un copil sănătos trebuie obligatoriu să renunțe la aceste substanțe.

În ceea ce privește medicamentele, și acestea pot afecta dezvoltarea fătului, deci se vor lua numai anumite medicamente care sunt recomandate de medic. Femeile însărcinate care au anumite boli grave – cum este spre exemplu diabetul zaharat – trebuie să fie monitorizate în perioada de sarcină în mod frecvent de medic.

Un lucru este sigur: nu este bine să se ia anumite medicamente înainte de sarcină, în perioada de concepție, în timpul sarcinii și nici în perioada de alăptare.

4. Pregătirea pentru naștere

Pentru a avea o naștere ușoară femeile trebuie să fie în formă. Deci este bine ca femeile însărcinate să facă anumite exerciții fizice speciale în perioada de sarcină și care le ajută să-și mențină condiția fizică și să aibă o naștere fără probleme.

Astfel de exerciții în sarcină se realizează cu ajutorul unor persoane avizate, care știu să le sfătuiască pe mămici cum trebuie efectuate pentru a nu apărea niciun risc. Exercițiile pentru femeile gravide au rolul de a le ajuta să facă față travaliului atunci când vor naște. De asemenea prin sport pentru gravide se dorește ca ele să nu mai fie atât de stresate și de înspăimântate de travaliul nașterii.

Cele mai recomandate exerciții prenatale sunt cele de întindere și de relaxare, ele trebuie realizate lent, destul de ușor, pentru a nu afecta nici mama și nici fătul din pântecul ei. Femeile însărcinate care nu știu ce tip de exerciții pentru gravide să aleagă pot cere sfatul medicului obstretician.

5. Până la câte săptămâni de sarcină se poate lucra?

4-femeile-insarcinate

Multe dintre femeile însărcinate lucrează. Unele se simt foarte bine până în săptămânile 12-30 de sarcină. După ce o femeie trece de a 12-a săptămână de sarcină va constata că va avea burta destul de mare și destulă energie. Cam în această perioadă ea se gândește la decorarea camerei bebelușului sau la ce lucruri trebuie să cumpere din timp pentru acesta.

După săptămâna 30 de sarcină ea se va simți mai obosită, va avea nevoie de mai multă odihnă, deci va fi bine să nu mai lucreze. De acum începe perioada de relaxare pentru femeia însărcinată, ea trebuie să se gândească doar la sarcină, să nu mai aibă niciun stres în viața sa.

Munca le poate obosi destul de tare pe femeile însărcinate și în plus dacă se confruntă cu situații stresante pot suferi de hipertensiune arterială. Când observă că au tensiunea arterială mare este bine să meargă la medicul obstretician pentru a face o consultație spre a se liniști că totul este în regulă cu ele și cu fătul din burtică. De regulă, femeile însărcinate suferă de hipertensiune arterială pentru că nu se odihnesc suficient, iar în plus au parte de stres și anxietate.

6. Șofatul în sarcină

O sarcină nu este o boală și deci femeile însărcinate pot conduce mașina. Cu siguranță un om care este bolnav și care trebuie să ia anumite medicamente, nu ar trebui să conducă mașina. La femeile însărcinate nu apare nicio problemă care ar putea să le facă să renunțe la șofat, desigur dacă sarcina decurge normal și nu au probleme de altă natură privind sănătatea.

O altă întrebare pe care o au femeile însărcinate este dacă trebuie să poarte centura de siguranță. La această întrebare răspunsul este da. Este evident că siguranța în mașină nu trebuie neglijată nici de către femeile însărcinate. În plus, astfel se previne vătămarea lor și a fătului în cazul unui accident. Centura se prinde normal, destul de strâns, dar trebuie cumva amplasată astfel încât să nu apese pe copil.

La femeile însărcinate care au deja câteva luni și deci sarcina este deja avansată trebuie ca șofatul să se realizeze doar ocazional, sau dacă este neapărat nevoie. Este clar că astfel de femei obosesc mai repede, pot avea picioarele umflate, pot simți anumite crampe musculare sau dureri de glezne și deci este bine să se odihnească mai mult și să se relaxeze suficient în această perioadă. Atunci când merg la medicul obstretician sau au treabă în oraș pot apela la ajutorul rudelor, care să le ducă cu mașina în locul respectiv.

Medicii nu interzic șofatul la femeile însărcinate, doar dacă acestea nu au simptome intense de oboseală, greață și amețeală. Un alt lucru despre care spun medicii este că uneori șofatul poate fi solicitant pentru femeile însărcinate mai ales dacă este trafic intens. În cazul unei sarcini cu probleme sau risc (cu simptome de crampe, dureri în sarcină, sângerări) nu este deloc indicat șofatul, uneori nici călătoriile frecvente cu mașina.

7. Căderea părului după naștere

Din păcate, la femeile însărcinate apar anumite probleme ale părului. După naștere la ele apare o cădere mai intensă a părului decât ar fi normal, acest fenomen se produce cam la aproximativ 2-3 luni după apariția bebelușului. La unele femei părul cade mai mult, la altele mai puțin. Cert este că acest fenomen are loc oricum, din cauza faptul că după naștere este o perioadă de stagnare a creșterii părului pe fondul schimbărilor hormonale.

Medicul dermatolog consideră că principala cauză a căderii părului după sarcină este că la femeie au loc schimbări hormonale. Aceste substanțe afectează rădăcinile firelor de păr care sunt și așa foarte sensibile. Drept urmare, multe dintre firele de păr cad și de aceea părul devine mai rar.

În timpul sarcinii hormonul sexual feminin – estrogenul – poate asigura o creștere mai intensă a firelor de păr, de aceea la femeile însărcinate pe perioada sarcinii părul este mai des. După naștere, nivelul de estrogen scade, revine la normal, astfel firele de păr stagnează din creștere și se observă o cădere a acestora.

În cazul în care cad prea multe fire de păr, este necesar să se consulte un medic dermatolog și eventual să se ia anumite suplimente de nutrienți, de Zn, Fe, vitamine.

8. Prea mult stres la femeile însărcinate

5-femeie-insarcinata-la-medic

Studiile cercetătorilor arată că stresul afectează femeile însărcinate dar și dezvoltarea fătului din pântecul lor, respectiv dezvoltarea creierului acestuia. Din păcate, acest lucru este adevărat, femeile trebuie să facă totul pentru a evita stresul în perioada de sarcină. În concluzie, este bine ca femeile să gândească pozitiv, să evite situațiile stresante, stările de nervi și anxietate.

Din cauza stresului în corpul femeii se eliberează cortizolul. Acest hormon al stresului ajunge și în sânge și astfel poate ajunge la făt prin placentă și poate influența permanent dezvoltarea creierului acestuia. Sunt studii ale cercetătorilor care arată că stresul la femeile însărcinate are consecințe asupra copilului, acesta poate suferi de sindromul deficitului de atenție. Acest copil poate avea un deficit de inteligență, poate avea probleme de concentrare, de memorie și învățare mai târziu.

Femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente în perioada de sarcină, să evite stresul, tensiunile nervoase, să se gândească la binele copilului pe care îl vor naște. Medicii trebuie să le explice despre efectele negative ale stresului, despre modul cum cortizolul poate afecta dezvoltarea copilului. Din păcate multe femei însărcinate pot fi stresate și nervoase în ziua de azi, ele trebuie să evite situațiile neplăcute și tensionate atât la muncă cât și acasă.

9. Suplimente de Mg în sarcină

Medicii specialiști obstreticieni consideră că Mg este foarte important pentru femeile însărcinate, pentru relaxarea mușchilor uterini, menținerea stabilității sarcinii. Ei recomandă suplimentele de Mg deoarece acest mineral are rol în dezvoltarea fătului. De asemenea consideră că Mg se poate lua și din alimentația sănătoasă, din cereale integrale, orez, legume verzi, carne, fasole, mazăre, linte, cartofi, morcovi, lapte și alte produse lactate, dar și din fructe, banane și zmeură.

Un lucru sigur este că femeile nu trebuie să aibă un deficit de Mg în perioada de sarcină, asta provocându-le anumite simptome neplăcute. Un deficit de Mg poate cauza stări de amețeală, crampe musculare, dureri de cap sau cefalee, tahicardie, constipație sau din contra diaree, uneori chiar mici contracții uterine. Mg este extrem de important pentru sarcină. Deficitul mare de Mg poate fi un risc pentru sarcină.

Mg este necesar pentru dezvoltarea și menținerea sănătății dinților și oaselor, pentru saturația normală a oxigenului din sânge, pentru relaxarea musculară, pentru combaterea stresului și a oboselii, etc. În perioada de sarcină se stabilește o doză exactă de Mg de către medic, aceasta fiind în jur de 300 mg.

10. Hipertensiunea arterială în sarcină

În perioada de sarcină tensiunea arterială trebuie verificată în mod frecvent, chiar zilnic. Valoarea normală este de 12/80 mmHg. Uneori tensiunea arterială crește sau scade, dar dacă diferențele nu sunt foarte mari comparativ cu tensiunea normală, nu există un motiv de îngrijorare.

De regulă apare o creștere a tensiunii arteriale după a 20-a săptămână de sarcină. Hipertensiunea arterială produce anumite simptome caracteristice și anume: dureri de cap, stări de nervi, de nervozitate, tulburări de somn, dureri abdominale, stări de greață și vărsături. Factorii care pot duce la creșterea tensiunii arteriale pot fi deficitul de somn, alimentația nesănătoasă, creșterea mare în greutate, anumite probleme de sănătate sau predispoziția genetică.

Hipertensiunea în sarcină este cauzată de preeclampsie sau de alte probleme de sănătate. Tratamentul pentru hipertensiunea arterială este stabilit de medic în urma unor investigații medicale. La femeile însărcinate este foarte importantă scăderea hipertensiunii arteriale, deoarece aceasta poate avea un impact negativ asupra copilului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.