Casă și grădinăParchetul – Cea mai elegantă pardoseală pentru interiorul locuinței

Parchetul – Cea mai elegantă pardoseală pentru interiorul locuinței

Parchetul este o excelentă opțiune de a crea o atmosferă confortabilă și primitoare, el trebuie să se potrivească perfect cu decorul general al locuinței. Oamenii, atunci când se mută într-o locuință nouă sau când decid să-și restaureze casa sau apartamentul, se gândesc și la alegerea unui tip de pardoseală pentru camera de zi, dormitor, baie, bucătărie, etc.

Alegerea acoperirii de pardoseală depinde în principal de suprafața unde se va folosi, aceasta fiind un element central atunci când se dorește proiectarea și amenajarea spațiului interior al casei. Fie că este vorba despre mochetă cu suport textil, covor, linoleum, PVC, mozaic, gresie, piatră naturală, parchet din lemn, parchet laminat, podele din scândură sau dușumele, astfel de sortimente trebuie să completeze cât mai bine nuanțele altor elemente de decor din locuință.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum alegi parchetul sau acoperirea de pardoseală potrivită?
  2. Nuanțe și tipuri de parchet
  3. Parchetul clasic și podeaua din lemn
  4. Parchetul laminat
  5. Parchetul din plută – avantaje
  6. Pardoseli din piatră naturală pentru casă
  7. Pardoseala de tip linoleum și PVC

Cum alegi parchetul sau acoperirea de pardoseală potrivită?

Parchet pentru locuință

Alegerea pardoselilor depinde de spațiul din locuință unde se aplică, de tipul și utilizarea camerei respective. Cei care nu au nicio idee despre pardoseli pot cere ajutorul unei persoane care are cunoștințe în domeniu, sau pot vizita showroom-uri cu produse de acest gen, cu parchet sau alte elemente de design și decor interior pentru casă.

Cele mai comune pardoseli folosite pentru interiorul casei:

  • Pardoseala din lemn, parchetul din lemn masiv, parchetul laminat
  • Parchetul din plută care are un aspect ca și parchetul din lemn
  • Piatra naturală pentru baie și bucătărie
  • Plăcile ceramice de diferite forme, texturi și culori, cum este faianța, gresia, mozaicul
  • Linoleum fabricat din materiale regenerabile
  • Covorul din PVC sau pardoseala vinil pentru spațiile unde este umezeală.

Nuanțe și tipuri de parchet

Parchet pentru casă

Având în vedere faptul că există diferite tipuri de parchet pentru toate gusturile, trebuie să ne informăm despre caracteristicile tehnice ale acestuia pentru a ști ce să alegem. Tipul de lemn din care este realizat parchetul contează pentru că fiecare are anumite caracteristici, poate reacționa diferit în anumite condiții de temperatură și umiditate. Acest lucru are importanță, mai ales când este vorba de a aplica parchet în baie sau bucătărie unde el poate intra în contact direct cu apa.

Parchetul poate fi din lemn de stejar, cireș, arin, frasin, măslin, etc. Cel mai apreciat este parchetul din lemn de stejar, care rezistă la umiditatea de 45-65% și temperatura de 15-30 grade Celsius.

Culoarea parchetului se alege în funcție de culoarea peretului și a elementelor de decor din locuință. Pentru camere mici se recomandă parchetul mai deschis, iar pentru spațiile mari se alege parchetul întunecat. Sunt multe nuanțe de culori pentru parchet, care depind de materialul lemnos din care este realizat. De exemplu parchetul închis este din stejar sau dafin, iar parchetul deschis poate fi din fag, arțar, molid. Parchetul brun este din salcâm sau din nuc. Parchetul roșiatic este din cireș.

Parchetul clasic

Parchetul clasic, tradițional este elegant, robust, este fabricat dintr-o singură bucată de lemn. Poate fi din lemn masiv natural, din nuc, ștejar, frasin.

Întotdeauna când ne gândim la un stil clasic, avem impresia că acesta nu va da greș niciodată, pentru că el este simplu, atemporal, se potrivește oricărui tip de locuință. Acoperirea suprafeței unei camere cu parchet clasic nu este o decizie grea pentru că acest tip de parchet este perfect pentru amenajările de apartamente sau case.

Parchetul din lemn are valoare și un aspect cu totul deosebit, creat și de tipul de lemn folosit – arțar, stejar, nuc, măslin, brad, wenge, cireș. Acest tip de parchet conferă căldură unei încăperi.

Podelele din lemn care sunt în nuanțe mai deschise sunt potrivite pentru camerele întunecate pentru că au un efect foarte bun de a face zonele respective să pară mai spațioase și mai luminoase. Lemnul masiv în special este foarte frumos și de înaltă calitate. Podelele din lemn sunt elegante, ele pot fi șlefuite cu ușurință de mai multe ori, când se dorește o împrospătare a finisajului.

Cel mai râvnit tip de pardoseală este lemnul masiv, pentru că este foarte rezistent și are o frumusețe naturală. În plus este și ușor de întreținut, se șterge ușor de praf. Podeaua din lemn masiv este perfectă pentru orice zonă din locuință. Se folosește chiar și în subsolul casei.

Culorile închise la parchet și podeaua din lemn sunt perfecte pentru cei care doresc un aspect mai sobru, dar plin de eleganță. De asemenea parchetul de culoare închisă este perfect pentru spațiile mari.

Parchetul laminat

Parchet laminat

Una din cele mai populare și mai atractive pardoseli pentru locuință este cea făcută din parchet laminat. Acest parchet este potrivit pentru orice tip de locuință și este un produs bun din punct de vedere calitate-preț. Este un produs suficient de durabil și are un preț accesibil. Poate avea grosimi diferite, care variază între 6-12 mm.

Parchetul laminat este elegant, poate fi folosit pentru orice cameră din casă, mai ales pentru dormitor și camera de zi. Este ușor de întreținut și se montează destul de ușor. Sub el se aplică o folie protectoare care izolează din punct de vedere termic și fonic.

Cei care doresc să obțină o podea frumoasă și rezistentă pot alege acest tip de parchet și accesorii de calitate cu rol decorativ de pe Plinta-Parchet.ro, care pot fi: plintă din lemn masiv, plintă parchet mdf, plintă parchet din polimer dur. Acestea sunt ușor de montat, îmbinarea la colțuri se face prin tăiere în unghi de 45 grade. Sunt foarte practice, nu dezvoltă bacterii patogene, sunt rezistente la schimbările de temperatură și de umiditate, sunt tratate antifungic, antimucegai, anticarii.

Plinta se alege în funcție de culoarea parchetului și designul interior. Oferă următoarele avantaje: acoperă spațiul liber dintre parchet și perete care poate arăta destul de urât mai ales când este prea mare, ascunde firele și cablurile din cameră, protejează peretele, tapetul sau tencuiala, oferă un aspect frumos podelei din punct de vedere practic și decorativ. Acestea pot avea diferite forme și dimensiuni, diferite grosimi, lungimi, profiluri și culori.

Pentru un aspect fin și deosebit se recomandă plinta albă. Foarte frumoasă este plinta decorativă care se poate vopsi în culoarea dorită cu vopsea ceramică, de vinil, vopsea emulsie, acrilică sau latex. Plinta se montează pentru orice tip de parchet, pentru gresie, marmură, mochetă și altele.

Parchetul din plută – avantaje

Parchet din plută

Cei care doresc un aspect deosebit, ca cel al unei podele de modă veche, pot alege un produs de acoperire al pardoselii – precum este parchetul din plută. Acesta are un strat de scoarță de plută acoperit cu furnir din plută cu rol decorativ. Pluta este un material natural care are proprietăți deosebite. Are o durabilitate uimitoare deși este considerată și un material cu o bună elasticitate.

Parchetul din plută poate avea culori și grosimi diferite, pentru că și pluta este de diferite calități. La fel ca lemnul și acest tip de parchet din plută poate fi șlefuit atunci când este necesară reîmprospătarea suprafeței.

Acest tip de parchet este potrivit pentru dormitoare sau pentru camerele pentru copii.

Pardoseli din piatră naturală pentru casă

Parchet din piatră naturală

Acest tip de pardoseală este ideal pentru băi și bucătării, dar și pentru holuri, birouri, zone de zi și alte spații de locuit. În general pardoseala din piatră naturală este pentru încăperile cu umiditate crescută, mai ales pentru baie și bucătărie. Atunci când suprafața acestui tip de pardoseală se deteriorează, ea poate fi remediată. Pentru întreținerea ei se folosește mătura și mopul, mai puțin indicat este aspiratorul. Nu sunt recomandate produsele de curățat acide, abrazive, oțetul sau amoniacul.

Pentru baie se poate folosi marmura, ardezia,  granitul, cuarțitul, travertinul. Acestea se pot utiliza în orice casă, dar este necesar să se facă și impermeabilizarea suprafeței pe care se aplică. Piatra naturală este foarte rezistentă la erodare și de aceea este folosită mai ales în locuințele unde sunt și animale de companie.

Cele mai râvnite pardoseli pentru zonele cu trafic intens sunt cele din ardezie și granit. Foarte rezistent este și cuarțitul, folosit pentru treptele casei, pentru holuri, băi și bucătării. Calcarul are un aspect frumos, este rezistent și absoarbe apa. Pentru un aspect decorativ deosebit se recomandă onixul verde, galben sau în nuanțe de ocru, care conferă rezistență pardoselii, se utilizează pentru căzi, băi, holuri și camere de zi.

Pardoseala de tip linoleum și PVC

Pardoseală PCV, linoleum

Pardoseala din linoleum poate avea un design foarte interesant și poate fi de înaltă calitate. Această acoperire de podea este realizată din materiale naturale cum sunt praful de plută, uleiul de in, făina de lemn, cleiul, uleiul de in și altele.

Treptat, acest material foarte popular a fost înlocuit cu cel din PVC. Despre covorul PVC se spune că este un material rigid, rezistent, care are proprietăți ignifuge. Este utilizat pentru bucătării, holuri, dar și în diferite spații, cum ar fi cele din domeniul alimentar sau sanitar.

Întotdeauna când doriți să cumpărați parchet sau orice alt tip de pardoseală este bine să alegeți un producător și un distribuitor serios.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.