Sarcină & BebeRiscurile pe care le implică diabetul zaharat la femeile însărcinate

Riscurile pe care le implică diabetul zaharat la femeile însărcinate

Diabetul zaharat si sarcina reprezinta un subiect important, fie ca ai diabet si iti doresti un bebelus, fie ca ai ramas insarcinata si ai aflat dupa aceea ca suferi de aceasta afectiune. Femeile insarcinate care sufera de diabet au sanse mari ca sarcina sa evolueze normal, insa doar cu precautie si cu luarea unor masuri adecvate. Totusi, trebuie sa fii constienta ca te confrunti cu riscuri mult mai mari (inclusiv riscul de a pierde sarcina) si deci sa abordezi cu mare responsabilitate aceasta situatie.

Pentru femeile care stiu ca sufera de aceasta afectiune, cel mai bine este sa aiba grija si sa isi planifice sarcina. Boala nu trebuie sa se fi manifestat pentru mai mult de zece ani, varsta femeii trebuie sa fie sub 30 de ani, iar diabetul nu trebuie sa fi dezvoltat complicatii cronice. Important este, inainte de sarcina si imediat ce ai ramas insarcinata, sa iti controlezi glicemia pentru a evita hiperglicemia sau hipoglicemia (glicemia ta este identica cu cea a bebelusului, iar un nivel scazut sau crescut il poate afecta mult mai sever decat pe tine) si sa urmezi mult mai frecvent controale medicale, atat cu medicul obstetrician, cat si cu diabeticianul.

Subiectul diabetul zaharat si sarcina este cu atat mai important cu cat, chiar daca nu ai suferit de absolut nici o afectiune, in timpul sarcinii, glucoza poate avea un nivel foarte ridicat – conditie numita diabet gestational, ce de multe ori dispare odata ce ai nascut. Insa daca ti se descopera diabet gestational, va trebui sa respecti anumite reguli, in special pentru ca exista posibilitatea sa te confrunti dupa un timp de la nastere cu diabet zaharat de tip II sau chiar I. De aceea, diabetul gestational trebuie depistat la timp, pentru a iti permite controlarea cantitatii de zahar din sange.

Ce riscuri prezinta diabetul zaharat si sarcina

In primele doua luni de sarcina, trebuie sa fii extrem de precauta cu nivelul glicemiei, caci in aceasta perioada se dezvolta organele vitale ale bebelusului, iar un nivel crescut sau scazut al glicemiei poate afecta sever aceasta dezvoltare si duce chiar la pierderea sarcinii. Daca stii ca ai diabet, planifica cu grija sarcina, daca nu, efectueaza control de verificare si depistare a acestei afectiuni.

Chiar daca nu ai diabet zaharat, insa ai un nivel ridicat de zahar in sange, fatul se poate naste supraponderal si poate dezvolta dificultati respiratorii.

Planifica sarcina inaine de varsta de 30 de ani, pe cat posibil si evita o sarcina daca suferi de complicatii cronice.

Daca suferi de diabet zaharat, riscurile implica o nastere dificila, nastere prematura si chiar pierderea sarcinii, daca nu esti suficient de precauta sau daca ai peste 30 de ani si suferi de aceasta afectiune de mai mult de zece ani.

In special in primele trei luni ale sarcinii este importanta verificarea si mentinerea unui nivel normal al glicemiuei, caci organele vitale ale fatului pot fi afectate si poti avea un bebelus cu severe deficiente si malformatii.

Chiar daca nasti un bebelus sanatos, el are riscuri mult mai mari de a dezvolta in viitor diabet.

diabet zaharat la femeile insarcinate

Ce sa faci

Cand vorbim despre diabetul zaharat si sarcina, daca stii ca suferi de aceasta afectiune, cel mai important este sa eviti o sarcina neplanificata. Programeaza sarcina, pentru ca trebuie sa iti controlezi cu atentie nivelul glicemiei inca de dinaintea conceptiei, chiar cu sase luni inainte – ceea ce usureaza controlul nivelului de zahar odata ce ramai insarcinata. Dupa cum s-a spus, riscurile sunt scazute daca ai sub 30 de ani si nu suferi de afectiune de mai mult de zece ani de zile.

Ai grija in controlarea glicemiei, in special in primele trei luni (cu risc crescut), insa si pe toata perioada sarcinii.

Daca tratai afectiunea prin antidiabetice orale, trebuie sa treci pe insulina, pentru a evita riscul de malformatii ale fatului.

Urmeaza controale medicale periodice, mai frecvente decat pentru o femeie care nu sufera de diabet. Mentine legatura atat cu medicul ginecolog, cat si cu diabeticianul, asigurandu-ti o monitorizare si urmarire a sarcinii constanta. Consulta si un nutritionist periodic, care iti va prescrie un regim alimentar strict prin care sa eviti o acumulare riscanta de kilograme in timpul sarcinii.

In afara de un regim alimentar sanatos si rational, asigura-ti suplimente de fier, calciu, vitamine si minerale necesare bunei dezvoltari a fatului.

In primul trimestru, trebuie sa controlezi constant nivelul glicemiei (ai grija inclusiv la hipoglicemie) si sa te consulti periodic cu medicul. Un nivel crescut sau scazut de glicemie poate cauza malformatii ale fatului.

In trimestrul al doilea, vei efectua in mod obligatoriu o ecografie pentru a verifica daca au aparut malformatii. Trebuie sa iti controlezi strict geutatea si sa te consulti cu nutritionistul. Este foarte probabil ca nevoia de insulina va creste.

In trimestrul al treilea, vei face inca o ecografie care va verifica cresterea si dezvoltarea bebelusului si controale medicale mai frecvente pentru depistarea posibilelor complicatii.

Daca vei beneficia de atentia si ajutorul unor medici competenti (ginecolog, diabetician, nutritionist, pediatru) si iti controlezi cu precautie glicemia, ai sanse ca sarcina sa evolueze in mod normal si sa te bucuri de un bebelus sanatos!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.