Alăptarea la sân este foarte importantă și pentru bebelușul nou-născut și pentru mamă. Laptele matern are foarte multe ingrediente necesare dezvoltării normale a bebelușului, în plus are și hormoni cu efect calmant pentru sugar. După ce este alăptat, bebelușul se calmează, nu mai plânge și adoarme.
Sânul mamei îl hrănește pe copil cu lapte matern și de asemenea îi creează o stare de liniște, căldură, bucurie, el simte că este în siguranță. Prin alăparea la sân bebelușul se relaxează și din punct de vedere emoțional și este fericit.
Navigare rapidă în articol:
- Alăptarea la sân după nașterea prin cezariană
- Angorjarea sânilor la femei
- Mastita – inflamația sânilor
- Renunțarea la alcool este obligatorie la femeile care alăptează
- Sfaturi pentru alăptarea gemenilor
Alăptarea la sân după nașterea prin cezariană
În țara noastră foarte multe femei nasc prin cezariană. Acesta nu este modul natural de naștere dar este considerat de mame mai ușor. O problemă pe care o au mamele după operație este alăptarea. Aceasta poate fi uneori o provocare pentru ele. De ce? Pentru că în urma operației (care este o experiență oarecum dramatică pentru că are loc o incizie semnificativă) apar simptome destul de neplăcute:
- Durere, imposibilitatea de a se mișca prea mult
- Organismul este slăbit, necesitatea de a fi ajutată.
Potrivit medicilor operația de cezariană crește riscul de înțărcare precoce. Cu ajutorul cadrelor medicale acest risc poate fi diminuat.
Ce să faci să ai lapte la sân? Contactul piele pe piele dintre bebelușul nou-născut și mamă cât și încercarea micuțului de a suge la sân poate ajuta în promovarea alăptării.
Prin alăptare timpurie bebelușul primește substanțe importante pentru sănătatea lui din laptele matern. În plus, mama prin alăptare eliberează oxitocină, acest hormon poate declanșa sentimente de iubire și fericire și poate grăbi vindecarea uterului. Dacă reflexul de alăptare al nou-născutului este slab, laptele matern poate fi pompat și apoi administrat copilului.
În primele 6 ore după operația de cezariană, mama are nevoie de tratament medical adecvat. De asemenea și copilul are nevoie de îngrijire medicală, de acea este puțin ținut separat de mamă.
Dacă apar probleme cu alăptarea după operația de cezariană de obicei acestea nu au nicio legătură cu operația în sine. Mama care naște prin cezariană va alăpta la fel ca orice mamă care a născut natural. Dificultățile de alăpare pot avea alte cauze.
Declanșarea lactației după cezariană
Nașterea prin cezariană nu constituie un obstacol în calea alăptării. Chiar și după cezariană o femeie poate alăpta, mai ales dacă durerea operației s-a calmat puțin în urma efectului medicamentelor analgezice. Femeia trebuie ajutată să se ridice puțin sau să se întoarcă pe o parte pentru a putea alăpta bebelușul nou-născut, dar desigur în așa fel încât să nu afecteze incizia operației, deci să nu pună presiune pe aceasta.
Medicamentele analgezice prescrise de medic nu reprezintă o problemă pentru laptele matern. Aceste analgezice sunt necesare deoarece durerile intense care apar după operație pot afecta mama, eforturile ei de alăptare.
La unele mame care au născut prin cezariană lactația se declanșează puțin mai târziu datorită stresului de care au avut parte la operație. Acesta nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Uneori pentru a alăpta bebelușul este necesară o pompă specială pentru eliminarea colostrului și stimularea lactației. Deci mama poate goli pieptul cu ajutorul unei pompe sau cu mâna cât mai curând posibil și astfel apoi din sânul ei va curge laptele matern.
Acest lucru va fi explicat de către cadrele medicale de la spital sau de un consultant în lactație. Mama trebuie să accepte ajutorul acestora, să țină cont de sfaturi, să aleagă cea mai confortabilă poziție de alăptare, pentru a nu afecta operația. Foarte important este și plasarea bebelușului pe o pernă pentru ca el să se afle la înălțimea potrivită atunci când este hrănit la sân și în plus să fie protejată cicatricea operației. În camera în care se află mama și bebelușul trebuie să fie cald.
Angorjarea sânilor la femei
Durerea de sân apare frecvent în timpul sarcinii, mai ales la femeile care nasc prima oară. Angorjarea sânilor se produce din cauza umplerii excesive a sânilor cu lapte. Poate să apară chiar începând din a treia zi după naștere. Uneori și secarea laptelui de la sâni poate produce dureri la nivelul acestora. Angorjarea poate fi produsă și de oboseală sau stres.
Simptomele sunt: sânii sunt umflați și tari ca piatra, apare senzația de durere la atingere, sunt cazuri când sânii devin foarte mari și sunt sensibili la presiune, sfârcurile sunt crăpate, uneori sângerează, durerile de mameloane sunt acute.
Pentru calmarea simptomelor se administrează medicamente analgezice și se aplică comprese cu apă rece. Nu sunt indicate dușurile prea calde pentru că pot intensifica durerea de sâni. De asemenea nu se poartă sutien în această perioadă pentru că el ar putea strânge sânii și ar putea produce o senzație de durere.
Mastita – inflamația sânilor
Dacă durerile de sân sunt însoțite și de malnutriție și stări febrile este posibil să fie o mastită sau o infecție mamară incipientă. În acest caz este necesar un tratament recomandat de medic.
Inflamația sânilor produce umflarea acestora și durere la nivelul lor. Sunt cazuri când apare senzația de fierbințeală la piept, sânul se înroșește, parte inflamat și întărit. Medicii spun că este vorba despre o infecție mamară, o inflamație bacteriană a glandei mamare. De obicei apare și febra, temperatura corpului este peste 38 grade Celsius. Toate aceste simptome creează o stare de rău, femeia crede că este bolnavă și decide să ceară ajutorul unui medic.
Ea este îngrijorată și de faptul că nu poate alăpta bebelușul pentru că laptele matern nu mai curge normal, el se acumulează în sâni și astfel bebelușul nu mai este hrănit suficient.
Mastita este o afecțiune care se vindecă cu tratament recomandat de medic. Despre laptele matern care provine din sânii inflamați ai mamei se spune că nu este periculos pentru copil. Uneori acesta are un gust puțin schimbat și acest lucru este sesizat de bebeluș, astfel el refuză să-l bea.
Dacă mama nu mai alăptează, trebuie să folosească pompa specială pentru a goli sânul de lapte, astfel simptomele de durere și de inflamație se diminuează. Sunt cazuri în care simptomele sunt mai grave și nu trec după 48 de ore. Atunci medicul recurge și la un tratament cu medicamente antibiotice pe care îl prescrie mamei, pentru vindecarea mastitei. Dacă infecția este mare se poate produce un abces purulent și uneori este nevoie de intervenția chirurgicală.
Renunțarea la alcool este obligatorie la femeile care alăptează
În perioada de sarcină și alăptare, femeia nu trebuie să consume alcool (vin, șampanie, bere sau altceva). Medicii recomandă mamelor care alăptează să nu consume alcool pentru că acesta ajunge în sânge și în laptele matern și astfel și în corpul bebelușului. Dacă mama bea un pahar de alcool, ea nu mai trebuie să alăpteze cel puțin 2-3 ore, indicat ar fi să facă pauză chiar o zi pentru a fi sigură că alcoolul a fost eliminat complet din sânge.
Alcoolul ingerat ajunge în sânge și în laptele matern după jumătate de oră sau chiar o oră. Durata de timp depinde de cantitatea de alcool care a fost consumată, de organismul mamei (greutate, procent de grăsime) și alți factori.
Specialiștii consideră că alcoolul poate afecta producția de lapte matern. S-a demonstrat faptul că femeile care beau alcool de câteva ori pe săptămână au o cantitate mai redusă de lapte matern. În plus alcoolul va afecta comportamentul și sănătatea bebelușului care este hrănit cu lapte la sân. Un bebeluș are ficatul imatur deci acesta este sensibil la alcool.
Consumul de alcool în timpul alăptării este o greșeală enormă, pentru că acesta va afecta abilitățile cognitive ale bebelușului. Deși multe mame suferă de depresie postnatală din cauza stresului pe care l-au avut în timpul nașterii, asta nu este un motiv să consume alcool și să nu se gândească la sănătatea bebelușului. Alcoolul consumat de mamă ajunge în laptele matern și deci va fi consumat de bebeluș când acesta este alăptat la sân.
De asemenea și fumatul în perioada alăptării este contraindicat de medici. Atât alcoolul cât și fumatul sunt obiceiuri nocive care afectează sănătatea mamei dar și a bebelușului, au împact supra organelor nou-născutului. Specialiștii interzic consumul de alcool și de tutun în timpul sarcinii și în perioada de alăptare a mamei.
Sfaturi pentru alăptarea gemenilor
Laptele matern oferă multe beneficii nutriționale bebelușului nou-născut. Alăptarea nu este un proces dificil însă pentru mămicile care au gemeni poate fi puțin mai complicat, cel puțin la început.
Să ai un copil este o mare fericire, dar să ai doi este chiar și mai minunat. Este ca și cum ai fost binecuvântată de două ori, cu doi copilași. Majoritatea oamenilor cred că o mamă de gemeni trebuie să aibă lapte pentru ambii copii. În realitate ea trebuie să aibă grijă de acest aspect încă din timpul sarcinii, să se alimenteze corespunzător, deci să mănânce mai mult și doar alimente de calitate. În plus trebuie să ia și suplimente de vitamine, mai ales calciu.
Mama care mănâncă suficient și care alăptează va avea un corp mai rezistent, capabil să facă față cerințelor maternității. Ea are nevoie de mai multă energie chiar și atunci când are doar un bebeluș, dar mai ales gemeni. Ce alimente consumă este foarte important pentru că ea trebuie să alăpteze bebelușii.
Cu siguranță are nevoie de un aport mai mare de calorii pentru a face față alăptării fiecărui bebeluș. În mod normal se consideră că ar trebui să consume 400 de calorii în plus, peste necesarul de dinainte, pentru fiecare copil. Deci trebuie să mănânce în plus, să aibă o cantitate semnificativă de calorii pentru a putea alăpta ambii copii. Prin creșterea suplimentară a caloriilor, ea va avea mai multă energie. O mamă care alăptează bebelușul de 8-10 ori pe zi va avea nevoie evident de multe calorii.
După ce copilul crește și nu mai este alăptat la sân, mama poate înceta să mai consume calorii în plus, astfel se poate gândi la o dietă prin care să elimine kg în plus, pentru a ajunge iar la greutatea normală.
Cum alăptezi gemenii?
Prima întrebare pe care o are o mamă de gemeni este dacă laptele ei matern va ajunge la ambii bebeluși. Se întâmplă ca majoritatea mămicilor de gemeni să aibă această problemă. Ele sunt sfătuite de medici să consume mai multe calorii și să ia suplimente de calciu pentru a putea alăpta ambii copii.
În cazul gemenilor, aceștia la început, imediat ce se nasc, sunt ținuți o perioadă de timp la incubator. Asta nu înseamnă că mama nu îi poate hrăni cu lapte matern. Dacă bebelușii sunt la incubator sau la terapie intensivă pentru că sunt prea mici, pot fi hrăniți cu laptele luat de la sânul mamei. Pentru aceasta ea folosește o pompă specială pentru golirea sânului. Cu cât mama este sfătuită mai bine de cadrele medicale, poate realiza acest proces într-un mod corect. Dacă la început va avea stări de anxietate nefiind obișnuită cu alăptarea, treptat lucrurile vor deveni mai simple pentru ea.
Alăparea gemenilor simultan
Cea mai bună metodă recomandată de specialiști este alăptarea simultană a bebelușilor. Pentru unele mame această metodă poate fi considerată destul de dificilă, și totuși nu este chiar așa. Mama va realiza că astfel are avantajul de a hrăni bebelușii mai repede, nu va fi nevoită să stea toată noaptea trează pentru a-și alăpta copiii. Desigur ea trebuie ajutată de cineva din familie, de o rudă, care să-i de-a copiii, să-i așeze astfel încât ei să stea confortabil. Se poate folosi o pernă astfel ca sugarii să fie mai aproape de sânii mamei și să fie așezați puțin pe o parte, în poziția sub braț.
În spital, după naștere, mama poate fi ajutată de o asistentă pentru ca să poată așeza bebelușii pentru alăptare. Gemenii pot fi hrăniți în același timp, sau pe rând. Dacă alăptarea simultană nu este metoda cea mai bună din punct de vedere al mamei, ea poate opta pentru alăparea unui bebeluș la sân și a celuilalt cu biberonul, cu lapte praf. Desigur, este necesar ca ambii bebeluși să fie alăptați la sân, prin schimbul lor.