Sarcină & BebeDepresia postnatală și tulburările afective postpartum – Tulburări de stare afectivă la...

Depresia postnatală și tulburările afective postpartum – Tulburări de stare afectivă la femei

Ce este depresia postnatală? Multe femei cad în depresie după naștere. Medicii nu pot spune dacă o femeie va avea astfel de stări depresive imediat ce aceasta a născut deoarece simptomele nu apar în acel moment. Cu siguranță nașterea copilului o face fericită pe mămică, însă după ceva timp ea simte că este cu moralul la pământ. De ce se întâmplă asta? Află în cele de mai jos toate aspectele despre depresia postnatală și care sunt principalele remedii contra acestei stări de tristețe asociate nașterii.

Navigare rapidă în articol:

Care sunt schimbările de stare afectivă ale mamei după naștere?

2-depresia-postnatală-la-femei

Unele femei care au trecut prin experiența nașterii se cofruntă cu anumite stări de tristețe, simptome ale depresiei postnatale. Aceste stări apar după naștere. Simptomele se observă cam la 3-4 zile și țin aproximativ 10 zile sau uneori și mai mult. Potrivit cercetătorilor depresia postnatală afectează mai mult de una din 10 femei care au născut.

Stările depresive apar pe fondul mai multor factori din care fac parte:

  • Vârsta fragedă la care mama a născut
  • Sensibilitatea și lipsa sprijinului din parte familiei
  • Tulburările hormonale
  • Teama de a nu face față, lipsa de experiență și altele.

Principalele simptome care apar la mama ce suferă de depresie postnatală sunt destul de intense și greu de suportat:

  • Insomniile, tulburările de somn
  • Starea de oboseală psihică și dorința de a dormi mai mult
  • Stările de tristețe accentuate, sentimentele de singurătate
  • Anxietatea mare, lipsa energiei
  • Crizele de plâns fără motiv
  • Stările de iritabilitate și nervozitate
  • Problemele de memorie, dificultățile de concentrare
  • Lipsa apetitului alimentar sau pofta de mâncare exagerată
  • Creșterea în greutate
  • Durerea de cap și senzația de amețeală
  • Sentimentele de neîncredere, teamă, mânie, atacuri de panică
  • Scăderea stimei de sine
  • Schimbările bruște de dispoziție
  • Scăderea interesului pentru copil
  • Sentimentele de neajutorare, griji excesive și altele.

Tulburare de anxietate postpartum

3-tulburare-de-anxietate-postpartum

Această boală se caracterizează prin simptome de anxietate și atacuri de panică ce apar la femei după naștere. Simptomele caracteristice acestei tulburări constau și în:

  • Tulburări de respirație, creșterea pulsului
  • Frisoane sau din contra senzație de căldură
  • Durere în zona pieptului
  • Greață, amețeală, tremurături și insomnie.

Statisticile arată că 10% dintre femeile care au născut suferă de această boală și 50% dintre ele au depresie postnatală. Majoritatea au crize de anxietate, au sentimente neplăcute, atacuri de panică, teamă că se poate întâmpla ceva. Ele își fac foarte multe griji cu privire la dezvoltarea copilului, le este frică că nu se vor descurca cu munca și creșterea pruncului.

Femeile se simt obosite tot timpul, au tulburări de somn, stări de insomnie, exagerează cu grija față de copil atunci când acesta plânge un pic sau nu poate să adoarmă. Pot avea crize de anxietate vizavi de copil, le este frică ca pruncul să nu se îmbolnăvească sau să nu pățească ceva.

Tulburare obsesiv-compulsivă postpartum

Această boală apare la un sfert din femeile care suferă și de depresie postnatală. Este o boală care provoacă simptome obsesiv-compulsive. Acestea se observă imediat: mămica respectivă are o grijă exagerată față de copil, se trezește la 15-20 minute pentru a verifica dacă bebelușul este bine, dacă respiră, dacă este liniștit, are obsesii mai intense legate de problemele de infecție care ar putea să apară la bebelușul nou-născut și altele.

Medicii spun despre această tulburare că le poate determina pe femei să aibă gânduri obsesive, de exemplu să facă mereu curățenie în casă, să spele obsesiv anumite lucruri, să aibă mișcări fizice repetitive, să verifice mereu anumite lucruri pentru a nu face nicio greșeală, sau chiar gânduri foarte negative dar pe care nu le duc la capăt. În orice caz, sunt femei care sunt diagnosticate cu această tulburare obsesiv-compulsivă și care își pot neglija copilul, de aceea ele au nevoie de terapie cu un medic de specialitate.

Tulburare de stres posttraumatic postpartum

4-tulburare-de-stres-posttratumatic-postpartum

Această tulburare apare la mămicile care sunt traumatizate la naștere, în sensul că au nașterea foarte grea și astfel acest eveniment este perceput de ele ca fiind o suferință, un factor care le produce multă anxietate. Probabil ele au suferit mult în timpul travaliului și fiind mai sensibile pot dezvolta o tulburare de stres posttraumatic.

Principalele traume care pot afecta o parte din femei în timpul nașterii sunt: ruptura de perineu, prolapsul cordonului ombilical, operația de cezariană și altele. Simptomele sunt: crize de anxietate, oboseală, senzație de somnolență, gânduri negative, tresăriri, atacuri de panică, frică, iritabilitate și altele.

Mămicile care suferă de această tulburare au nevoie de ajutor de specialitate pentru a-și restabili starea de sănătate pentru binele copilului. Dacă nu recurg la ajutorul unui terapeut, ele vor avea probleme în construirea unei relații armonioase mamă-copil.

Psihoză postnatală la femei

Această boală apare mai rar la femei și este caracterizată prin simptome grave: halucinații, delir. Femeile care au astfel de psihoze trebuie să fie supravegheate de rude pentru a fi mai liniștite. Ele nu sunt capabile să aibă grijă de copil, pentru că au sentimentul pierderii realității. Unele femei de exemplu pot crede că bebelușul nu este al lor sau că le-a fost schimbat copilul la naștere. Simptomele se agravează din cauza oboselii, lipsei de somn, vulnerabilității emoționale a mamei și a altor condiții care le provoacă stări de nervi și tensiune.

Femeile în general cred că acest lucru nu li se poate întâmpla dar din păcate apar și cazuri de acestea. Incidența tulbrărilor psihice la femei este redusă. Cele care ajung să sufere de astfel de probleme fac tratament și își revin dar dacă mai nasc o dată apare posibilitatea de recurență a bolii.

Tratamentul se face în spital. Copilul nu este lăsat în apropierea mamei, deoarece există riscul ca aceasta să aibă anumite reacții necontrolate din cauza bolii care să-i dăuneze micuțului. Medicii consideră că mama este prea bolnavă pentru a putea avea grijă de bebeluș.

După cum spuneam această boală este rară, dar din păcate poate avea consecințe mari și de durată. Ea afectează copilul și ceilalți membri din familie. Cele mai predispuse la această boală sunt femeile care au mai avut probleme de natură psihiatrică în trecut. Statisticile arată că boala apare și pe fondul altor factori de risc și anume, la femeile care au diabet zaharat, au un grad mare de obezitate sau care nasc la o vârstă mai înaintată, peste 40 de ani.

Tratamentul depresiei postnatale la femei

5-tratament-depresia-postnatală-la-femei

Depresia postnatală este o afecțiune și poate fi tratată. Dacă nu se aplică un tratament ea se poate agrava și poate afecta și starea copilului nou-născut care are nevoie de sprijin, dragoste, atenție din partea mamei.

Odihna ajută în ameliorarea stărilor de depresie postnatală. De asemenea exercițiile de relaxare sunt indicate pentru ameliorarea simptomelor depresive.

Suportul moral din partea familiei contează foarte mult, o ajută pe mămică să depășească această perioadă nefastă a vieții sale. Orice persoană care suferă de depresie postnatală trebuie să fie înțeleasă de cei din casă, să fie ajutată să depășească această situație, mai ales dacă este vorba despre primul copil și totul este nou, lipsa de experiență își spune cuvântul cu siguranță. Dacă unul dintre părinți suferă, de exemplu mama, partenerul trebuie să-i fie alături, iar responsabilitatea și sarcina de a îngriji copilul îi revine mai mult lui.

Dieta pentru tratamentul depresiei postnatale

O dietă corectă poate ajuta în combaterea depresiei postnatale, ea trebuie să cuprindă atât alimente de natură animală cât și alimente vegetale. Este important ca depresia să fie diagnosticată de către un medic și să se stabilească o dietă adecvată. Tratamentul se poate face fără medicamente antidepresive. Se recomandă dieta bogată în carbohidrați, în fructe și legume proaspete. Bucuria de a mânca alimente delicioase, sănătoase, proaspete, ajută în combaterea depresiei.

Pentru tratamentul acestei afecțiuni se recomandă mai multe mese mici pe zi, bogate în carbohidrați, în cereale, fructe, paste, legume, orez, pește, ouă, carne slabă, nuci, iaurt și alte produse lactate. Carbohidrații oferă energie organismului necesară întreaga zi. Dulciurile nu sunt interzise, se poate mânca ciocolată sau fructe uscate, dar trebuie evitată complet cofeina.

Specialiștii consideră că dieta bogată în grăsimi pe care unele femei o au în timpul sarcinii poate favoriza apariția depresiei după naștere. De asemenea, creșterea în greutate, obozitatea poate fi un factor care provoacă depresie la femei.

Ajutorul de specialitate, de la un medic terapeut, este important pentru combaterea depresiei. Există medicamente homeopate care ajută în tratamentul depresiei postnatale.

Depresia postnatală la bărbați

6-depresia-postnatala-la-barbati

Tații pot fi depresivi, suferă mult … în tăcere! Potrivit unui studiu realizat în Londra unul din 20 de bărbații care devin tătici suferă de depresie postnatală. Studiul s-a realizat pe un număr de 3 000 de familii și astfel s-a ajuns la acest rezultat. Deci concluzia a fost că depresia postnatală nu le afectează doar pe mame, simptomele apar și la tați.

Cercetătorii consideră și faptul că fetele care au tați ce au suferit de depresie postnatală, au un risc mai mare de a suferi de depresie când ajung la vârsta adultă. Ele prezintă simptome de depresie încă de la vârsta de 18 ani. La băieții care au tați diagnosticați cu acest tip de depresie, acest lucru nu a fost încă sesizat.

Tratamentul depresiei postnatale este foarte important. Aceste persoane au nevoie de terapie deoarece simptomele sunt dificile și pot afecta viața copilului nou-născut. Acesta are nevoie de sprijinul părinților, de dragostea și atenția lor, de aceea ei trebuie să-și rezolve probleme psihice cât mai repede.

Cercetătorii consideră că bărbații care au un nivel mai scăzut de estrogen, vasopresină, cortizol, prolactină, cortizol, sunt mai puțin sensibili și nu au răbdare cu un copil nou-născut, la ei apar semne ale depresiei postnatale. Un lucru important este ca ei să elimine depresia din viața lor pentru că sunt responsabili pentru viața copilașului lor, pentru dezvoltarea lui cognitivă și emoțională. Îngrijirea copilului nou-născut este responsabilitatea ambilor părinți, nu doar a mamei.

Se spune despre bărbați că se simt neglijați după ce apare bebelușul. Această stare se datorează depresiei postnatale. Toată atenția celor din familie este concentrată asupra copilului nou-născut, ceea ce este și normal, iar bărbatul simte un dezinteres mai mare față de el mai ales din partea soției care a devenit mamă.

Când apare depresia la bărbați?

Cât de gravă este depresia postnatală, despre care toți oamenii vorbesc că ar aduce schimbări mari în viața unui om, pe care le poate controla cu greu? Depresia este o afecțiune ciudată, este o stare rea pe care un adult trebuie să o suporte o perioadă, ea se declanșează după venirea copilului.

Depresia la bărbați apare în primul an de la nașterea copilului. Primele simptome apar în perioada de început, când copilul are 1-6 luni. La un bărbat pot să apară simptome ale depresiei chiar și în perioada când soția lui este însărcinată, deci înainte de nașterea copilului.

De regulă bărbații își ascund sentimentele iar asta poate duce în eroare partenera de viață, ea nu-și dă seama că soțul ei suferă în tăcere de depresie, această afecțiune fiind destul de greu de diagnosticat chiar și de către medici. Multe persoane consideră stările rele pe care le au bărbații ca fiind o consecință a stresului de care suferă toți adulții zi de zi.

Depresia la bărbați apare și pe fond de stres, din cauza problemelor financiare sau a șomajului. Ei sunt conștienți că au nevoie de mai mulți bani pentru creșterea copilului, de aceea au stări de depresie și anxietate. În multe căsnicii aceste probleme afectează și relația cu partenerul, uneori se ajunge chiar și la distrugerea relației dintre ei. Depresia poate afecta relația tată-copil dar și relația soț-soție dacă aceasta nu este tratată și simptomele negative se manifestă în continuare.

Consecințele depresiei la bărbați

Sunt cazuri în care tulburările psihice îi determină pe bărbați să consume alcool în exces și astfel lucrurile se complică. Oboseala, plânsul continuu al copilului și lipsa somnului duc la accentuarea stărilor de depresie. Acestea sunt de: tristețe, slăbiciune, incertitudine, frustrare, iritare, cinism, nehotărâre, furie, comportament ostil față de cei din familie, retragerea din viața de familie și altele. Toate duc la discuții în familie și probleme conjugale.

Pentru a depăși aceste stări și pentru a scăpa de depresie bărbații au nevoie de ajutor de specialitate, oferit de un medic terapeut.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.