Părinți și copiiPărinții de azi suferă de stres, sunt în criză? Cum afectează asta...

Părinții de azi suferă de stres, sunt în criză? Cum afectează asta copiii?

Părinții de azi sunt în criză? De ce atât de mult stres? Părinții moderni duc un mod de viață stresant, își dau seama de asta, dar nu reușesc să iasă din acest ritm trepidant al vieții. Uneori stresul vine chiar din casă. Lăsați copiii să se joace, nu le cereți prea mult, nu-i stresați, nu le furați copilăria, pentru ca mai târziu să nu aibă nevoie de terapie. Distracția este prea puțină, timpul pentru joacă este prea scurt, iar astea le afectează exprimarea abilităților cognitive. Părinții trebuie să învețe să-și educe copiii în mod inteligent.

Navigare rapidă în articol:

Părinții care au așteptări prea mari de la copii

2-parinti-copii

Copiii trebuie să se comporte ca niște copii și nu ca niște „mici adulți”. Dacă părinții ar înțelege asta, și ei și copiii ar fi mult mai fericiți și mai calmi. Așteptările prea mari pe care le au părinții vizavi de dezvoltarea psihologică a copiilor nu fac decât să ducă la un lucru nedorit pentru ei și pentru cei din jur, la prea mult stres.

Felul cum un copil este iubit, protejat, înțeles de părinți contează foarte mult. Acest lucru îi va contura personalitatea, îi va dezvolta capacitatea de a se integra în societate mai târziu, atunci când va fi adult. Modul cum un copil este tratat în primii 7 ani de viață contează, el va intra în viața de adult cu un bagaj emoțional moștenit din copilărie.

Un copil are nevoie de o bună dezvoltare fizică, mentală, spirituală. El are nevoie de somn, mâncare, îngrijire, dar și de afecțiune, protecție, atenție, sensibilitate și iubire din partea părinților. Legătura dintre copii și părinți trebuie să fie adecvată din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Copilul are anumite abilități înnăscute pe care și le dezvoltă în timp. El va acumula experiențe, își va manifesta curiozitatea și va avea propriile sale inițiative. Părinții trebuie să-l înțeleagă și să știe să se comporte cu el și în situații simple sau dificile.

Copilul este copleșit de prea multe informații

3-prea-multe-jucarii

Lumea s-a schimbat, am evoluat și de acum părinții se străduiesc să facă mai mulți bani pentru a le putea oferi copiilor condiții de trai mai bune, un început mai bun în viață. Ce fac părinții moderni în ziua de azi? Le umple copiilor camera cu jucării, cărți instructive, gadgeturi, etc. Specialiștii consideră că părinții nu trebuie să-i invadeze pe copii cu jucării pentru că astfel ei nu vor da atenție la toate acestea pe care le au. Dacă sunt mai puține, preocuparea lor pentru jucării va fi mai mare.

Prea multe bunuri materiale înseamnă prea multe alegeri, prea multă viteză și prea multe informații. În acest fel copiii vor fi copleșiți și vor pierde din timpul prețios de care au nevoie pentru a se gândi și relaxa. Prea multe alegeri îi fac pe copii să fie nefericiți. Dacă ar avea mai puține jucării, ei ar fi mai creativi și mai inventivi.

Din păcate stresul își pune amprenta asupra lor, iar în mod inconștient acest lucru îi afectează fără să-și dea seama. Stresul își pune amprenta și asupra copiilor, pentru că și aceștia vor fi oarecum forțați să se comporte compulsiv, starea de stres a părinților se transmite și asupra lor.

Atunci când se cere prea mult de la un copil, când așteptările de la el sunt prea mari, ceva se schimbă. De exemplu dacă este un copil visător, un „suflet de artist”, el își poate pierde capacitatea de a se concentra, de a-și manifesta creativitatea.

În prezent copiii sunt expuși la o avalanșă constantă de informații pe care nu o pot procesa. Ei „cresc mai repede” în sensul că se maturizează mai repede. Părinții îi tratează cumva pe copii ca pe niște „mici adulți”, au așteptări prea mari de la ei.

Când opiniile copiilor nu contează pentru părinți

4-parinti

De multe ori copiii nu sunt percepuți ca niște „oameni reali” și de aceea opiniile lor pentru părinți nu contează. Sunt situații frecvente în care copilul se poate supăra pentru un lucru ce pare banal pentru părinți, dar pentru el acel lucru este deosebit de important.

Dacă părinții ignoră dorințele lui (de exemplu preferința lui pentru o anumită culoare sau altceva) pentru că le consideră nesemnifictive, acel copil va crește crezând că opiniile lui nu contează, se va simți frustrat, își va pierde încrederea. El va avea senzația că ceea ce vrea nu are importanță pentru părinții lui, iar acest lucru îi va afecta personalitatea.

Părinții trebuie să fie mai puțin egoiști

Meseria de parinte necesită multe sacrificii, ne cere să devenim mai răbdători, mai înțelegători și mai puțin egoiști. Unii dintre noi suntem dispuși să facem aceste sacrificii, dar există și părinți care sunt ori imaturi, ori prea egoiști. A fi părinte înseamnă să renunți la anumite părți ale vieții tale, care nu sunt compatibile cu copiii. Sunt părinți care deși au copii nu vor ca viața lor să se schimbe, vor ca aceasta să fie ca înainte.

Cu siguranță părinții trebuie să-și facă timp și pentru ei. Ar putea să apeleze la ajutorul bunicilor pentru a se ocupa de copii, astfel ei să aibă răgazul necesar să poată să facă și altceva, să ia o mică pauză. Dacă ar fi să vorbim în sens metaforic, este clar că părinții au nevoie din când în când de „o gură de oxigen”. Este normal să aibă și ei nevoie de sprijin, eventual din partea rudelor, pentru a se putea relaxa.

Părinții de astăzi sunt în mod frecvent stresați, sunt îngrijorați pentru copiii lor chiar și fără motiv. Părinții suferă de stres, sunt tensionați și nervoși. Ei sunt afectați de modul lor de viață (servici, probleme fel de fel), de grija pentru ziua de mâine. Condițiile de viață sunt deseori epuizante, iar acest lucru devine tot mai greu de suportat. Psihologii recomandă acestora să ia câte o pauză, să se liniștească, pentru a putea face față în mod adecvat cerințelor vieții de zi cu zi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.