Un studiu recent spune despre stresul la copii că este provocat de mediul de viață agitat în care trăiesc. Cei mai afectați de stres sunt copiii de vârstă școlară și adolescenții. La școală conflictele sunt destul de frecvente și creează o atmosferă stresantă care afectează starea interioară a multor copii. Problemele din cadrul familiei pot avea de asemenea un efect negativ asupra psihicului copiilor. Creșterea numărului de divorțuri arată clar faptul că în multe familii sunt relații complicate care perturbă starea de spirit a copiilor. În plus copii sunt siliți să exceleze la școală și acest lucru este iar un factor de stres pentru ei.
Copilul tău suferă de stres? Află în acest articol care este comportamentul unui copil stresat și ce poți face pentru a-l ajuta să facă față stresului.
Navigare rapidă în articol:
- Cum se manifestă stresul la copii?
- Cum prevenim stresul la copii
- Cum îți ajuți copilul să scape de stres?
Cum se manifestă stresul la copii
Statisticile arată că aproximativ unul din cinci copii suferă de stres. Din păcate stresul nu afectează doar aduții, acum putem spune că stresul la copii a ajuns să fie o problemă reală în ziua de azi pentru părinții acestora. Majoritatea părinților nu știu despre copiii lor că suferă de stres. Copiii nu se plâng de stres ca adulții, ei doar au un comportament care indică faptul că sunt stresați.
Stresul la copii este simțit destul de intens, poate avea consecințe fizice și emoționale dacă devine o stare permanentă.
Principalele semne de stres la copii sunt:
- Unii copii pot deveni brusc agresivi din cauza stresului, mai ales atunci când sunt provocați sau când ceva nu merge bine
- Dificultatea concentrării la școală, scăderea performanței, comportamentul nervos
- Apariția unor simptome – oboseală, dureri de cap, astm, apatie, erupții cutanate, dureri de urechi, febră, palpitații
- Tulburări de alimentație, dureri de stomac, disconfort abdominal
- Mușchii sunt tensionați, mâinile sunt umede, gura devine uscată, respirația este accelerată
- Tulburări emoționale destul de grave, depresie, anxietate, crize de plâns fără motiv
- Singurătate, izolarea de prieteni și de persoanele din familie
- Crize de furie, nervi, isterie
- Tulburări de somn, rosul unghiilor
- Dificultăți de concentrare, neatenție
- Comportament neliniștit, agitat, nervos.
Cum prevenim stresul la copii
Stresul poate afecta foarte mult sănătatea copiilor. Medicii spun despre stresul la copii că are consecințe mari asupra organismului acestora. Hormonii stresului (adrenalina, cortizolul) au un impact negativ asupra organismului dacă sunt produși în exces o perioadă îndelungată de timp. Consecințele sunt: apariția bolilor cardiovasculare, bolilor autoimune, a astmului și a altor suferințe ale corpului. Creșterea concentrației de cortizol are efect nefavorabil asupra celulelor nervoase din creier. În timp, stresul și lipsa echilibrului poate duce la sentimente negative și tulburări mentale (anxietate, depresie).
Stresul la copii se poate preveni astfel:
- Ajutați copilul să-și pregătească seara hainele pentru a doua zi. Discuțiile cu privire la alegerea hainelor pot fi mai relaxante dacă se fac din timp, în seara precedentă.
- Nu vă treziți copiii brusc dimineața. Încercați să le vorbiți în șoaptă, pentru a se trezi calmi și relaxați.
- Pregătiți un mic dejun gustos, pe placul copiilor. Ziua poate fi mai frumoasă dacă începe cu un mic dejun bun.
- Evitați certurile în fața copiilor. Discutați problemele atunci când copiii nu sunt în preajma voastră.
- Trebuie întotdeauna să aveți o relație bună cu copiii.
- Părinții trebuie să-și crească copiii într-un mediu stabil.
- Lăsați copiii să se bucure de timpul lor liber.
- Încercați să vă ajutați copiii în orice situație.
- Nu uitați să vă lăudați copiii și chiar să-i recompensați cu un cadou atunci când au rezultate deosebite la școală. Laudele sunt importante în viața copilului.
- Nu vă siliți copiii să vă îndeplinească așteptările în termen limită.
- Nu vă desconsiderați și nu vă subestimați copiii.
Cum îți ajuți copilul să scape de stres?
Părinții doresc mereu tot ce este mai bun pentru copiii lor. Asta nu înseamnă că trebuie să-i forțeze să învețe foarte bine sau să le impună prea multe activități extrașcolare. Adesea, prea multe cerințe diferite pot declanșa stresul la copii. În mod normal copiii au nevoie de echilibru în familie și nu de o viață haotică zi de zi.
Timpul liber trebuie petrecut într-un mod plăcut. În orele de după-amiază se pot face plimbări lungi pentru a reduce stresul la copii. Din păcate în multe familii părinții nu au foarte mult timp pentru copiii lor, pentru a sta de vorbă cu ei, pentru a afla în timpul conversațiilor ceea ce îi supără la școală. Spre deosebire de ei, copiii nu-și dau seama că sunt agitați din cauza stresului, ei doar își manifestă comportamentul schimbat și treptat se îmbolnăvesc.
Pentru unii copii cerințele de la școală sunt prea mari și dacă sunt certați de părinți că nu ajung la performanță, devin stresați. În mod normal părinții ar trebui doar să-i motiveze să învețe mai bine și să evite să le provoace stres și anxietate.
Părinții au o influență foarte mare asupra copiilor, sunt modele de urmat pentru aceștia, indiferent de vârsta lor. Ei îi pot învăța ceea ce este important în viață și cum să fie stăpâni pe situație. Copiii trebuie să știe că este bine să-și trăiască viața cu entuziasm și curiozitate, să se bucure de orice moment și să evite situațiile stresante. Un copil stresat poate deveni hiperactiv și poate fi uneori copleșit de situație.
Părinții îi pot ajuta pe copii să facă față problemelor care apar și astfel să le reducă într-o mare măsură stresul.
Sfaturi utile pentru a face față stresului
Stresul la copii nu trebuie privit întotdeauna ca ceva negativ. Copiii trebuie să învețe cum să contracareze stresul, cum să ia decizii bune fără să se grăbească.
Copiii trebuie să aibă timp și pentru prieteni, pentru joacă. Uneori pot avea prea multe activități extrașcolare (înot, dans, balet, lecții de limbi străine, tenis, etc.) care să le producă stres. Dacă nu au suficient timp liber pot deveni obosiți, agitați, stresați.
Comunicarea cu profesorii la școală trebuie să fie una plăcută. Părinții pot afla de la profesori ce probleme au copiii la școală.
Stresul la copii se poate reduce prin activități realizate împreună cu părinții: plimbări, gătit, grădinărit, vizite la muzee, vizionarea unui film la cinema, etc. Prin aceste activități comune se poate comunica mai bine cu copiii și astfel aceștia devin mai liniștiți.
Părinții trebuie să-și asculte copiii, să afle ce își doresc, să le ofere încredere. Când apar probleme nu trebuie să intre în panică, ci să le demonstreze că sunt alături de ei, pentru a-i ajuta să facă față acestora.