Părinți și copiiLaudele în viața copilului - Este bine să-ți lauzi copilul?

Laudele în viața copilului – Este bine să-ți lauzi copilul?

Laudele sunt importante în viața copilului pentru că astfel acesta simte că este apreciat și iubit. Pentru a nu ajunge un copil răsfățat sau plin de sine, este important modul cum acesta este lăudat și mai puțin cantitatea de laude pe care o primește.

Un copil trebuie încurajat prin laude să fie mândru de realizările lui și de alegerile pe care le face, de felul cum își manifestă aptitudinile, abilitățile și talentul. Laudele nu trebuie să fie exagerate pentru că astfel apare riscul să ducă la îngâmfare.

Navigare rapidă în articol:

Când lăudăm copilul?

1-copil

Un copil care se află încă la începutul dezvoltării sale sau al formării identității sale are nevoie de multe confirmări în viața de zi cu zi. La adulți lucrurile sunt altfel pentru că ei pot gestiona mai bine diferite situații și pot avea acces la experiențe pozitive în viața lor. Psihologii spun că doar o persoană sigură pe ea, complet autonomă și împăcată cu viața sa, nu are nevoie de laude.

Copilul trebuie lăudat pentru că astfel el va ști că este apreciat. Părinții care își laudă copilul îl determină să continue să facă lucruri pozitive în viața sa. Pe de altă parte, psihologii cosideră că un copil trebuie lăsat să învețe din greșelile sale, deoarece acest tip de învățare este mai complexă pentru a merge înainte, mai încrezător în viață.

Părinții trebuie să laude realizările copilului

3-copil-laudat

Părinții trebuie să-și laude copilul astfel:

  • Dacă există un motiv pentru care să facă acest lucru. De exemplu un copil poate fi lăudat dacă a oferit ajutor cuiva, dacă a demonstrat că este capabil să facă un anume lucru, dacă este chibzuit, dacă are idei noi, etc.
  • Când își laudă copilul trebuie să-i spună și detalii la care se referă cuvintele de laudă. În acest fel copilul va ști pentru ce a primit laudele și va repeta comportamentul pozitiv și în viitor.
  • Laudele se aduc în timp util, la momentul potrivit, astfel copilul va ști exact pentru ce a fost recompensat prin laude. În plus, el va avea confirmarea că ceea ce a realizat a avut sens și că efortul său a meritat.
  • Laudele trebuie să fie sincere și clare. Copilul va reflecta la comportamentul său, va înțelege performanța sa, de ce a fost lăudat.
  • Dacă lauda este exagerată și nesinceră arată faptul că performanța copilului este supraestimată.
  • Dacă laudele sunt prea dese, copilul va lucra doar ca să fie lăudat. Când nu va primi laude va fi cu siguranță foarte dezamăgit.
  • Laudele prea puține generează de asemenea nemulțumire. Copilul care nu este lăudat poate avea mai puțină încredere în sine și va avea tendința să-și piardă motivația.
  • În mod normal, un părinte trebuie să laude munca sau efortul copilului și nu doar rezultatele obținute.
  • Întotdeauna trebuie păstrate standardele când este vorba de laude. Un părinte care își laudă copilul la un nivel înalt, trebuie să rămână la acest standard.

Cum să-i lăudăm pe copii corect?

4-laude-pentru-copil

Cuvintele de laudă din partea părinților aparțin unei educații bune. Laudele îi inspiră pe copii să facă față noilor provocări, să aibă încredere în ei, să fie mândri de abilitățile lor.

Părinții se întreabă cum să-și laude corect copilul? Iată câteva sfaturi pentru părinți:

  • Ei trebuie să laude realizările copilului. Laudele se oferă și pentru rezultate suficient de bune, nu doar pentru cele mai bune rezultate. Exemplu: Ce inteligent ești! Ce frumos ai scris! Esti grozav!
  • Laudele trebuie să fie cât mai variate cu putiință. Părinții nu trebuie să-și laude cu ușurință copiii.
  • Laudele trebuie să fie realiste, nu trebuie să fie exagerate. Ele au scopul de a-l face pe copil să aibă încredere în talentul său și nu de a deveni încrezut fără motiv.
  • Laudele incorecte, false îi pot face pe anumiți copii, care nu au încredere în ei, să se simtă rușinați de realizările lor.
  • Laudele trebuie să fie în funcție de personalitatea copilului. Oamenii de știință spun că persoanele cu personalități puternice pot primi mai multe laude comparativ cu cele care au stima de sine scăzută.
  • Laudele nu trebuie să fie comparative între copii, pentru că vor încuraja concurența dintre aceștia. Unul dintre ei se va simți presat și stresat de ambiția celuilalt.
  • Laudele trebuie să fie mereu justificate. Dacă o laudă este repetată prea des poate fi nejustificată și va fi greu primită de copil.

Cele mai bune laude pentru copii

5-parinte-copil

Exemple de laude corecte pentru copii:

  • Te descurci din ce în ce mai bine. Ești atât de priceput la acest lucru.
  • Ești un copil foarte inteligent. A fost drăguț din partea ta că ai făcut asta.
  • Cât mă bucur că ți-ai făcut singur lecțiile azi. Mulțumesc că ai strâns tu toate jucăriile.
  • Ce frumos te-ai îmbrăcat azi. Ai ales foarte bine hainele.
  • Ce cuminte ești, te-ai jucat singur cu jucăriile tale.
  • Mi-ai fost de ajutor, sunt bucuroasă că am făcut asta împreună.
  • Ești grozav! Esti minunat! Sunt impresionată!

Când laudele nu sunt bune?

6-laudele-la-copii

Părinții care își laudă copiii trebuie să facă acest lucru într-un mod sincer. Dacă laudele sunt false pentru a-i manipula să facă ceva, copiii își vor da seama de acest lucru și vor reacționa la lipsa de sinceritate a adulților. De obicei laudele false, măgulitoare sunt folosite în scopul de a obține ceva de la o anumită persoană. Dar oricare ar fi motivația, o laudă falsă este jignitoare. Laudele false sunt greșeli ale părinților în educația copiilor.

Din cauza multor laude primite de la părinți, unii copii pot ajunge să fie îngâmfați. Ei sunt conștienți de anumite talente pe care le au și fiind des măguliți, lingușiți, lăudați, pot avea tendința de a se îngâmfa sau de a fi mândri de ei într-un mod exagerat. Ei îi privesc de sus pe alți copii care nu au aceste talente și chiar îi consideră inferiori.

Desigur laudele exagerate nu provoacă o atitudine de îngâmfare la toți copiii. Ideea este ca atunci când este lăudat, copilul să înțeleagă că a realizat ceva, că este bun la ceva și nu că ar fi mai bun decât alții. Copiii trebuie să știe la ce sunt buni și să respecte oamenii din jur. Părinții trebuie să-și laude copiii și să știe cât de important este timpul petrecut alături de aceștia.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.