Părinți și copiiGreșelile părinților în educația copiilor

Greșelile părinților în educația copiilor

Greșelile părinților în educația copiilor îi pot transforma pe aceștia în adulți care pot ignora sentimentele altora. Anumite atitudini ale părinților pot afecta capacitatea copiilor de a gândi la vârsta copilăriei și mai târziu, în viața de adult. Părinții sunt responsabili de relația pe care o au cu copiii lor. Află în acest articol despre greșelile părinților în educația copiilor.

Navigare rapidă în articol:

Atitudini greșite ale părinților

2-copii-parinti

Astfel de atitudini greșite sunt greșelile părinților și accentuează lipsa de încredere la copii. Părinții au tendința de a-și descuraja copiii prin atitudinea și comportamentul lor și astfel le distruge încrederea în forțele proprii. Există multe lucruri negative pe care le fac părinții și care au consecințe asupra copiilor, le agravează timiditatea și le distruge încrederea în ei.

Deși descurajările nu sunt folosite cu intenții rele, iar uneori sunt chiar involuntare, ele au un impact asupra copiilor, deci trebuie evitate. Iată cum își descurajează părinții proprii copii:

  • Îi corectează și îi fac să se simtă incompetenți.
  • Îi umilesc prin vorbe și le afectează demnitatea și respectul de sine.
  • Le provoacă sentimente negative față de ei și le distruge încrederea.
  • Îi face să se simtă lipsiți de importanță, ca și cum ar face mereu totul greșit.
  • Îi jgnesc, îi umilesc, îi judecă aspru.

Greșelile părinților, toate aceste descurajări, creează o distanță între copil și părinți. Dacă ele continuă pe tot parcursul copilăriei, vor deteriora relația dintre copil și părinți și aceștia nu vor mai fi apropiați pe parcursul vieții. În general, descurajările afectează relațiile dintre oameni, provoacă resentimente, distruge încrederea persoanei în forțele proprii (ea se simte umilită și în suferință). Părinții trebuie să empatizeze cu copiii în loc să-i judece, să-i descurajeze și să le distrugă stima de sine.

Părinții care doresc o relație sănătoasă cu copiii lor trebuie:

  • Să le devină prieteni, să empatizeze cu ei
  • Să îi facă să înțeleagă că le sunt apropiați și că îi iubesc
  • Să îi facă să creadă că le sunt alături și că se simt bine cu ei.

De ce părinții nu trebuie să-și descurajeze copiii?

3-atitudine-nagativa-greselile-parintilor

Oamenii în general sunt vulnerabili la descurajări, iar copiii și mai mult. Fiecare om este nesigur pe el însuși și de aceea crede ce i se spune. Dacă este criticat se simte rău, îi scade stima de sine. Când vine vorba despre copii, lucrurile sunt și mai grave pentru că aceștia sunt și mai sensibili, nu au o experiență de viață pentru a face față la astfel de atitudini negative. Copiii nu au atât de multe ocazii să cunoască oameni și să își formeze o încredere în sine puternică, să înțeleagă că sunt plăcuți de cei din jur.

Dacă părinții îi descurajează, consecințele asupra celor mici vor fi grave, deoarece pentru copii contează ceea ce spun părinții. Ei îi consideră pe părinți cele mai apropiate persoane, pe care se bazează. Greșelile părinților îi pot face să fie dezamăgiți foarte tare.

Sfaturi utile pentru părinți, în situații dificile:

  • Părinții trebuie să se controleze, să se gândească înainte de a se exprima față de copii. Cu siguranță nu își doresc să-i descurajeze pe copii, de aceea trebuie să fie atenți la tonul ales și cuvintele pe care le folosesc, pentru a le explica unde au greșit.
  • Părinții nu trebuie să-și critice copiii pentru că aceștia se vor simți dezamăgiți.
  • Părinții care critică copiii lor, de fapt se critică pe ei, pentru că nu se iubesc îndeajuns.
  • Ei trebuie să înțeleagă că toți oamenii se dezvoltă și învață în viață, acest lucru se întâmplă și cu proprii copii.
  • Părinții care ridiculizează și învinuiesc copiii nu fac decât să adopte față de ei alte forme de critică. Prin aceste atitudini părinții își arată puterea față de copii, îi descurajează și le distruge încrederea în ei.

Atitudinea copiilor față de părinți se schimbă dacă aceștia au un comportament negativ față de ei.

Comportamentul părinților față de copii

4-greselile-parintilor

Cercetătorii consideră că pedepsele corporale ce sunt aplicate de părinți copiilor lor, palmele date acestora, nu fac decât să accentueze comportamentul agresiv al celor mici. În copilărie nu sunt bune astfel de pedepse pentru copii, pentru că le afectează sănătatea mintală. A da o palmă atunci când copilul este obraznic nu-l va învăța nimic pe acesta, dar îi va provoca suferință și îl va face să înțeleagă că părintele nu-l iubește, că este rău cu el.

Specialiștii spun că părinții nu trebuie să fie agresivi cu copiii lor pentru că aceștia suferă și în plus le afectează capacitatea de a gândi. Pedepsele de acest fel trebuie evitate de părinți pentru că ele afectează comportamentul copilului din punct de vedere moral. Cei mai mari dușmani ai oricărui părinte sunt furia și anxietatea, pot strica relația cu copiii săi.

Ce se întâmplă dacă un părinte își pălmuiește copilul?

5-copil-obraznic

Acest comportament nu funcționează în educația copilului. În majoritatea cazurilor, copilul este obraznic pentru că vrea să obțină atenția părinților. Dacă este pălmuit el nu va învăța nimic, va crede că nu este iubit. Aceasta îi va crea și mai multe resentimente și frustrări. O formă de psihoterapie la copii este terapia prin joc.

Copiii au un comportament negativ pentru a-i face pe părinți să le acorde atenție, astfel ei îi obligă să-i bage în seamă. Așa înțeleg ei să preia controlul lucrurilor, iar părinții prin pedeapsa aplicată corporal vor să arate la copii că ei dețin puterea.

Greșelile părinților în aceste situații au consecințe dezastruoase:

  • Copilul plânge, părintele devine și mai nervos
  • Lupta pentru putere continuă, se spun cuvinte dezamăgitoare
  • În final nimeni nu este câștigat din această situație.

Părinții au stări de nervi, nu se controlează, de aceea ajung să dea cu palma în copii. Își pălmuiasc copiii la nervi și uneori nici nu mai țin seama cât de tare dau cu palma în ei. Un lucru este cert, prin acest comportament negativ nu rezolvă nimic pentru că pedeapsa corporală are numai dezavantaje:

  • Nu-l va face pe copil să învețe să facă diferență între ceva corect și ceva greșit, între bine și rău
  • Va fi pentru copil umilitoare și o formă dură care îi va crea frustrări
  • Va produce izbucniri de furie la copil și foarte multe resentimente
  • Îl va face pe copil să devină nepăsător față de sentimentele altor oameni din jur
  • Va afecta capacitatea copilului de a gândi moral
  • Va distruge sentimentele de empatie dintre copil și părinții agresivi
  • Va afecta abilitățile pozitive care sunt în dezvoltare la copil
  • Nu va fi înțeleasă niciodată de copil și nici pe departe ca fiind justificată de comportamentul său obraznic.

Siguranța copiilor noștri, un lucru care se învață.

6-copii

Majoritatea părinților spun despre copiii lor că seamănă cu ei, că sunt o reflexie a lor, spun că seamănă perfect cu ei. De aceea vor să le conducă toată viața tocmai din acest motiv că sunt o reflexie a lor. Își doresc să facă cum vor ei, să urmeze cea mai bună școală pe care o aleg ei, să se comporte corect și să facă alte asemenea lucruri pentru că îi văd ca o reflexie a lor.

Există un lucru pe care trebuie să-l înțeleagă părinții în această ecuație: faptul că toți copiii din lumea asta sunt ființe unice, diferite, independente sau individuale, care nu sunt proprietatea nimănui. Ce înseamnă asta?

Ei trebuie să știe despre copii că:

  • Sunt ființe diferite
  • Au personalități diverse
  • Mulți dintre ei trăiesc experiențe unice
  • Au creierul dezvoltat diferit.

Care este treaba părinților în educația copiilor?

7-parinti-copii

Este important ca toți copiii să dezvolte o încredere de sine sănătoasă. În viață, copiii cu cât sunt mai încrezători în sine, cu atât se vor descurca mai bine. Un copil se bazează pe abilitățile sale și trebuie să fie încrezător în a face față provocărilor. Greșelile părinților le pot afecta încrederea în sine, de aceea ele nu trebuie să existe în familie. Din păcate greșelile părinților apar frecvent în numeroase familii și de aceea persistă situațiile coflictuale.

În opinia specialiștilor, părinții:

  • Trebuie să-i educe, să-i învețe cum să ia decizii, să-i ajute să evolueze.
  • Trebuie să-i învețe cum să trăiască cu acele consecințe ale propiilor decizii.
  • Trebuie să-i învețe să devină ființe umane care să aibă bunătate, să empatizeze
  • Trebuie să-i învețe cum să reacționeze la critici
  • Trebuie să-i facă să înțeleagă că sunt ființe individuale
  • Trebuie să-i ajute să-și dezvolte abilitățile necesare rezolvării problemelor în viață
  • Trebuie să-i încurajeze, să-i laude atunci când aceștia fac mici progrese
  • Trebuie să fie capabili să le înțeleagă punctele slabe și să-i ajute să treacă peste ele
  • Trebuie să-i ajute să învețe cum să ia decizii și cum să reacționeze în situații critice, cum să-și mențină calmul în situații de stres
  • Trebuie să-i ajute să fie încrezători și ambițioși în ciuda unor eșecuri care apar în viață.

Cercetătorii spun despre copiii încrezători că se pot descurca foarte bine atunci când au un eșec dacă sunt ambițioși și fac efort să treacă peste problemele respective. Ei au nevoie de părinți să-i învețe cum pot evolua prin practică, făcând mici progrese în timp și să se bucure de acest lucru, de tot ceea ce realizează.

Comportamentele părinților sunt copiate de copii.

Mulți pediatri spun despre greșelile părinților că afectează viața copiilor. De asemenea ei spun despre copii că privesc părinții și adoptă comportamentele lor. Copiii își imită părinții încă de la naștere, acest lucru a fost demonstrat de cercetători. De multe ori nu învață din greșelile părinților și le fac și ei mai târziu.

Părinții devin automat modele de urmat pentru copiii lor și deci, ei trebuie să fie atenți cum se comportă pentru că toate ciudățeniile, expresiile, trăsăturile de caracter vor fi copiate de cei mici. În special în primii ani de viață, copiii copiază comportamentul părinților, gesturile și toate acestea vor contura caracterul celor mici. Prin urmare, cam asta înseamnă “cei șapte ani de-acasă”.

Anxietatea a copii

8-anxietatea-la-copii

Foarte mulți părinți trăiesc în stres, au stări de anxietate și știu că acest lucru este foarte greu de suportat. Cel mai important lucru este să se calmeze și să se linișteasă. Din păcate și anxietatea la copii este o problemă în ziua de azi, mai ales că ea devine o suferință și pentru părinți. Cu siguranță părinții care își iubesc copiii vor suferi să-i vadă pe aceștia că suferă de anxietate și că nu știu și nu-i pot ajuta.

Un copil anxios poate avea probleme de socializare, de comportament, tulburări de somn. Părinții trebuie să știe cum să-și ajute copilul și pentru asta trebuie să înțeleagă că un astfel de copil are două gânduri care îi vin mereu în minte în situații stresante: că nu poate să se calmeze și că mama sau tatăl său nu-l înțelege.

Cel mai simplu mod prin care părinții pot ajuta un copil să depășească o criză de anxietate este să-l îmbrățișeze și să-l încurajeze prin diferite sfaturi. De asemenea, îl poate învăța cum să respire profund, ritmic, pentru a se calma, pentru a-și reduce starea de anxietate. Sunt diferite aspecte legate de anxietatea la copii, metode prin care poți ajuta un copil anxios.

Părinții nu trebuie să fie foarte exigenți cu copiii. Există o modalitate mai ușoară prin care îi pot face pe copii să înțeleagă cum stau lucrurile. Dacă petrec mai mult timp cu copiii pot discuta toate problemele și se pot apropia mai mult de ei. Apropierea nu trebuie să fie realizată brusc, ci în mod treptat, în timp. Desigur, conversația dintre ei trebuie să fie plăcută și să crească stima de sine la copii. Este important ca fiecare copil să aibă propriile valori, idealuri și propriile experiențe de viață.

Siguranța psihologică

9-siguranta-psihologica-la-copii

Siguranța psihologică este cel mai important concept pe care părinții trebuie să-l asigure copiilor lor. Este vorba despre un concept care se aplică în viață, în muncă, în familie. Un om trebuie să aibă suficientă influență asupra oamenilor astfel încât să-i determine să vină la el și să se simtă confortabil. Așa trebuie să facă și părinții.

Copiii trebuie să știe că în situații dificile, dacă vin cu o problemă la părinții lor, nu vor fi certați, judecați, etc. Copiii trebuie să știe că pot spune părinților ceea ce îi apasă, ceea ce au în suflet, fără să fie judecați, ci din contra înțeleși și abia apoi ajutați de aceștia.

Despre educația copiilor și greșelile părinților

Există o mare diferență între a-ți controla copiii ca părinte și a-i învăța sau educa.

Nu judecați copiii! Folosirea frecventă a replicii – “De ce ai făcut asta?” pe un ton ridicat, aspru, le provoacă copiilor frică, anxietate, le distruge spiritul. Când părinții îi judecă țipând la copii nu fac decât să le distrugă starea interioară, spiritul și echilibrul. Contează foarte mult tonul pe care îl folosesc părinții în comunicarea cu copiii lor.

Întrebarea “De ce ai făcut asta?” se pune folosind un ton calm, ca și cum părinții ar fi curioși despre un anume fapt. Lucrurile trebuie să fie calme, să nu afecteaze starea copilului. În acest fel copilul se va gândi la ceea ce a făcut și va analiza decizia lui, va pune multe întrebări pentru a-și da seama singur dacă a fost un lucru greșit. Asta înseamnă să-l înveți ceva pe copilul tău, să-l educi. Totul se face fără țipete și stări de nervi. Părinții trebuie să înțeleagă despre copii faptul că sunt persoane individuale, care iau decizii și care fac singuri alegeri proprii în viață.

Când părinții au o astfel de atitudine, ei reușesc să aibă un dialog cu cei mici, nu un monolog (ca atunci când ei țipă și copiii ascultă). Ei devin prietenii cei mai buni ai copiiilor și astfel îi pot învăța multe lucruri din experiența lor.

Părinții trebuie să creeze mereu o conexiune cu proprii copii, nu să țipe și să le distrugă spiritul și personalitatea. Greșelile părinților pot afecta foarte mult modul de a gândi al copiilor.

Părinții trebuie să-și ajute copiii, să-i iubească, să facă parte din viața lor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.