Ce faci dacă iubita, prietena sau soția ta este însărcinată și se gândește la recoltarea de celule STEM?
Ce sfat îi dai, ce decizie luați, având în vedere faptul că e vorba de sănătatea copilului vostru nenăscut încă? Dar pe care-l iubiți deja, ca orice părinte. Asta e, pe scurt, situația mea de acum. O situație în care trebuie să judec rațional. Dar punându-mi la bătaie și sentimentele. O situație în care îmi doresc să iau cea mai bună decizie pentru noi, fără să țin cont de bani. Dar și fără artificii de marketing.
Ce sunt celulele STEM și ce este recoltarea de celule STEM?
Celulele STEM sunt, practic, acele celule care au potențialul de a evolua în diferite tipuri de celule. Din câte înțeleg eu, ele se aseamănă cu niște cărămizi. Pot clădi, practic, fundația, pereții sau plafonul casei. Adică au o mare capacitate de diferențiere, de dezvoltare în mai multe feluri de celule utile, dar și o mare capacitate de auto-înnoire. Dau naștere mai multor „generații” de celule STEM similare, cu propria capacitate mare de diferențiere. Practic, aceste celule STEM nu sunt specializate încă. Adică nu sunt programate să devină parte dintr-un anume organ.
De ce este importantă recoltarea de celule STEM?
În prezent, recoltarea de celule STEM se poate face din cordonul ombilical, pentru a fi folosite la nevoie la tratarea anumitor afecțiuni sau la îmbunătățirea sănătății copilului, fraților, membrilor compatibili ai familiei. Recoltarea de celule STEM poate fi făcute și la adulți. Atât din măduva spinării, cât și din țesutul adipos, din dinții de lapte ai copiilor, din molarii „de minte”, dar și din dinții normali, sănătoși ai adulților. Fiecare tip de recoltare de celule STEM este utilizat în prezent în tratarea anumitor afecțiuni, dintre care unele foarte grave, precum leucemia, dar și în cercetare. Medicii par să fie de acord cu un singur lucru: în viitor, celulele STEM vor fi utilizate în tratamentul mai multor afecțiuni. De ce ne întrebăm atunci dacă să recoltăm sau nu?
Recoltarea de celule STEM este atât de benefică, pe cât umblă vorba în târg?
Pentru că beneficiile reale nu sunt identice cu cele descrise de agenții firmelor de recoltare de celule STEM. Pentru că acestea oferă des informații incomplete sau chiar false. Industria de recoltare și păstrare a celulelor, afacerea așa-numitelor bănci de celule STEM, este una înfloritoare, profitabilă și dornică de a obține banii viitorilor părinți. Orice cuplu își dorește un copil sănătos. Și este dispus să plătească pentru asta. Nici noi nu facem excepție. Iar firmele sunt și ele dispuse să profite. Nu toate informațiile oferite de ele sunt complete și corecte. Și nu orice om se descurcă să înțeleagă adevărul, printre cuvintele împrumutate din terminologia medicală și trucurile de marketing folosite de aceste firme. Nu e o rușine să recunoști că e greu să evaluezi beneficiile reale. Nici că îți prinzi nasul în atâtea cuvinte și tactici. Și noi ni l-am prins.
Ce se spune despre acest subiect?
Se spune, de pildă, că celulele STEM recoltate din cordonul ombilical al copilului pot fi utilizate în cadrul tratamentului dacă copilul face leucemie. Iar această propoziție este suficientă pentru a convinge mulți părinți să semneze contractul cu firma de recoltare. Chiar dacă adevărul nu e taman așa. Există mai multe tipuri de leucemie și fiecare are nevoie de un tratament specific, fie el chiar și tranplant sau auto transplant cu celule STEM.
Rezumând, autotransplantul cu celulele prelevate la naștere rămâne adesea doar o ultimă soluție de tratament și de multe ori se preferă un transplant cu celule STEM de la alt donator. Chiar și așa, o ultimă șansă este totuși o șansă… Mai mult, în cazul în care cel mic are un frate sau o soră, celulele STEM recoltate ar putea ajuta la salvarea acestuia. În eventualitatea apariției unei boli tratabile prin transplant de celule STEM. Mai multe despre astfel de cazuri puteți afla AICI, dacă sunteți interesați de ele.
Recoltarea de celule STEM – între sănătate și business
Înțeleg că firmele de recoltare au transformat acest domeniu într-o adevărată afacere. Asta nu înseamnă că mă grăbesc să neg beneficiile utilizării celulelor STEM din prezent sau posibilele beneficii viitoare. Cercetarea medicală progresează rapid.Nu se știe la ce vor putea fi utilizate celulele STEM în 5 sau în 10 ani. E drept că sunt șanse foarte mici să fie nevoie de acele celule STEM.
Așa că eu, personal, sper să fie doar o asigurare inutilă și scumpă. Dar nu cred să-mi fie ușor să mă iert dacă se întâmplă necazul și eu nu voi putea să-i ofer copilului meu o soluție. Fiindcă am fost prea scârbit de anumite tactici de marketing sau de neîncrederea în tot ce-i românesc pentru a lua o decizie înțeleaptă. De aceea, mă informez și caut variante de recoltare. De păstrare în condiții bune și pentru o durată mai mare de timp. Dar și în privința noutăților în domeniu.
Așa am aflat, de exemplu, că există Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Această instituție se ocupă de recrutarea, testarea și donarea de celule STEM de la donatori neînrudiți. Practic, alegerea de a recolta celule STEM la naștere îți dă o șansă mică de a fi eroul copilului tău. În cazul nefericit în care va fi cândva nevoie de ele. Iar RNDVCSH îți dă ocazia să fii mai mult: super eroul care salvează viața unui străin, atunci când sigur e nevoie.
Tu ce părere ai despre recoltarea de celule STEM?