Părinți și copiiPlictiseala la copii – De ce plictiseala nu este dăunătoare la copii?

Plictiseala la copii – De ce plictiseala nu este dăunătoare la copii?

Plictiseala la copii reprezintă o stare sufletească apăsătoare, o formă ușoară de depresie, monotonie sau gol sufletesc. Plictiseala poate fi provocată de singurătate sau de o ocupație neinteresantă. La copii această problemă poate fi delicată pentru că ei nu și-au dezvoltat obiceiuri prin care să depășească starea de plictiseală și de aceea au nevoie de ajutorul părinților.

Dacă copilul este plictisit, părinții sunt resposabili! Ei trebuie să-și învețe copilul cum să scape de plictiseală în mod corespunzător.

Navigare rapidă în articol:

De ce se plictisesc copiii atât de repede?

2-plictiseala-la-scoala

De ce unii copii sunt nerăbdători, se plictisesc repede și nu reușesc să-și facă prieteni? Psihologii spun că un rol important îl au părinții în stimularea copiilor să fie optimiști, pentru că ei trebuie să-și îndrume corect copiii spre calea cea bună. Știm cu toții că părinții vor doar binele copiilor și fac ceea ce este în puterea lor ca să-i vadă fericiți. Uneori ei nu reușesc să-i învețe răbdarea de la vârstă fragedă, din cauza lipsei de timp. Aceasta este una din greșelile părinților în educația copiilor.

Părinții trebuie să-și antreneze copiii pentru a face față faptului că nu pot avea totul la îndemână chiar în momentul dorit. Ei trebuie să învețe răbdarea pentru a nu suferi.

Tehnologia îi face pe copii să vadă lumea reală ca pe ceva plictisitor

3-tehnologie-in exces-la copii

Plictiseala la copii apare uneori din cauza faptului că părinții sunt foarte ocupați. La asta se adaugă și utilizarea tehnologiei, care din păcate poate accentua și mai mult problema. Copiii nu au nevoie de tehnologie când sunt mici, ei au nevoie de activități care le dezvoltă abilitățile cognitive ale creierului.

Specialiștii consideră că prin utilizarea tehnologiei, a gadget-urilor, a tabletei sau a unui smartphone, se poate crea o distanțare a copilului de lumea exterioară. Acest lucru are consecințe nefaste asupra creierului, împiedică dezvoltarea anumitor părți ale lui. În acest fel copilul are o interacțiune socială limitată. Timpul petrecut alături de copil este foarte important pentru acesta, părinții trebuie să fie convinși de acest lucru.

Prea multă tehnologie în viața copiilor nu este bună. Ea poate fi un aliat în educația acestora, dar nu trebuie să fie folosită în exces. În caz contrar, copiii pot vedea lumea reală ca fiind plictisitoare, iar lumea virtuală ca fiind incredibil de interesantă.

Copiii trebuie să-și petreacă timpul în natură, în aer liber, să interacționeze cu alți copii, să se joace și să socializeze. Părinții știu ce este bun pentru copiii lor, ei trebuie să știe să-l educe, să dicteze regulile. Ei trebuie să impună anumite reguli și să-i învețe pe copii că nu întotdeauna pot avea tot ce își doresc în orice moment din viață. Ei trebuie să înțeleagă că uneori este bine să renunțe la anumite dorințe mici, iar acest lucru este spre binele lor.

Copii au nevoie de reguli pentru ca să crească sănătoși și fericiți. Trebuie să aibă o oră fixă de culcare, un timp stabilit în care să se joace, un program de masă, etc. Părinții trebuie să le creeze o lume cu distracție, fără momente triste.

Plictiseala este bună pentru copii?

4-activitati-suplimentare-la-copii

Din când în când plictiseala poate fi bună pentru copii. Această stare de lene poate avea și efecte pozitive pentru copii. Faptul că părinții doresc să ofere cele mai bune condiții pentru viața copiilor contribuie la acest lucru. De exemplu părinții fac un program complet pentru copii care să cuprindă și activități suplimentare de învățare.

Astfel viața celor mici este bine planificată, la fel ca a adulților. Uneori acest lucru poate fi plictisitor pentru copii, dar programul de învățare este necesar, îi ajută să se dezvolte și să aibă succes în viitor. Desigur copiii trebuie să aibă și suficient timp liber pentru joacă, pentru a-și manifesta spontaneitatea și creativitatea.

Plictiseala poate promova creativitatea la copii?

5-creativitatea

Uneori plictiseala este înțeleasă greșit de adulți, ea are un rol în dezvoltarea copilului. Se spune despre plictiseală că îl poate face pe copil să dezvolte independent idei noi de joacă, atunci când cele vechi nu mai sunt interesante pentru el. În concluzie, lipsa impulsurilor externe oferă un spațiu creativității.

Copiii care se plictisesc își îndreaptă atenția spre cei din jur, spre părinți sau spre alți copii. Ei au speranța că vor avea o activitate cu aceștia și dacă așteptarea nu le este îndeplinită, ei înlocuiesc starea de plictiseală cu un proces creativ prin care dezvoltă idei de joacă din nimic.

Dacă părinții nu le oferă atenție atunci când ei se plictisesc, copiii au capacitatea de a experimenta altceva, de a se bucura de libertate. Acționând astfel, le este stimulată gândirea creativă și le crește stima de sine. Plictiseala la copii poate stimula creativitatea acestora. Jocul liber, creativ, poate să apară din starea de monotonie sau lipsă de interes.

Plictiseala la copii este o experiență importantă pentru ei deoarece prin acest sentiment ei pot dezvolta propriile idei.

Cum prevenim plictiseala la copii?

6-desene-cu-creta-pe-asfalt

Mulți copii nu trăiesc în mod frecvent starea de plictiseală deoarece au un program bine stabilit de părinți. Astfel fiecare minut al zilei este planificat cu activități interesante și distractive. Părinții își stimulează copiii să fie optimiști încă din copilărie. Ei fac ceva ca aceștia să nu ajungă să fie plictisiți.

Activități plăcute prin care se poate preveni plictiseala la copii:

  • Jucați lego sau un alt joc, faceți un puzzle, citiți o carte
  • Cântați la instrumente sau jucării muzicale precum sunt: un pian, o chitară, un flaut, un fluier, tobele, orga electronică cu microfon (prin care copilul îți poate manifesta talentele)
  • Ascultați muzică, mergeți la o piesă de teatru pentru copii sau la un film de desene animate
  • Faceți desene cu cretă pe asfalt, culegeți flori de câmp, faceți coronițe din flori
  • Săriți coarda, mergeți cu bicicleta sau faceți alt sport împreună cu copilul
  • Explorați mediul înconjurător, organizați călătorii în weekend
  • Faceți baloane din săpun, colecționați pietricele interesante, uitați-vă după insecte și păsări, etc.

Plictiseala la copii apare atunci când cei mici sunt expuși la prea mulți stimuli precum sunt televiziunea și jocurile pe calculator. Dacă există foarte puține posibilități pentru idei proprii, totul poate deveni plictisitor, enervant și monoton. Copiii trebuie să aibă timp să se gândească la ei înșiși, să fie spontani, pentru a nu se plictisi. Uneori plictiseala face parte din joc, apare după ce un joc a fost jucat în mod intens. Ea reprezintă o etapă intermediară care se sfârșește atunci când apar noi idei de joacă.

Plictiseala face parte din viața copiilor, ei trebuie să învețe să suporte această stare. Treptat, copiii învață să găsească soluții în mod independent pentru astfel de situații dificile din viața de zi cu zi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.