Copii & adolescențiDificultățile de concentrare la copil, de ce aceste probleme sunt atât de...

Dificultățile de concentrare la copil, de ce aceste probleme sunt atât de des întâlnite?

Dificultatile de concentrare la copil sunt frecvent intalnite: un copil isi pierde usor interesul si atentia daca i se vorbeste sau i se cere sa faca lucruri care i se par complet plictisitoare! Inainte de a va teme ca cel mic sufera de deficit de atentie (ADHD) sau de orice alte probleme neurologice, amintiti-va ca un copil este usor distras de la lucrurile care nu i se par demne de interes sau care ii sunt neplacute.

Cand observati ca cel mic are dificultati de concentrare, in primul rand trebuie sa faceti in asa fel incat posibilele cauze sa fie eliminate. In ziua de astazi, se recomanda mult prea usor sa-l indopati cu medicatii – asadar, in primul rand asigurati-va ca ii creati un ambient adecvat concentrarii pe sarcinile sale si ca il ajutati sa inteleaga ceea ce este dificil. Orice copil are greutati sa se concentreze cand este distras de altele sau cand nu este interesat de sarcinile sale!

De ce apar dificultati de concentrare la copil?

Lipsa sa de interes pentru ceea ce i se spune sau i se cere sa faca – plictiseala. Va asteptati ca un copil sa fie fascinat de sarcinile sale scolare? Sigur ca, in special daca nu ii plac si i se par greoaie, isi pierde concentrarea! De cand pune prima oara intrebari de tipul „de ce sa invat eu asta?”, „la ce-mi trebuie mie matematica?”, „de ce sa citesc toata cartea?”, va puteti astepta sa intampinati unele dificultati de concentrare la copil.

In special cand un copil creste cu Internetul, care ii simplifica mult unele sarcini (in loc sa citeasca o carte, poate gasi rezumatul; in loc sa traduca un text singur, se poate folosi de Internet etc.), el isi pierde rabdarea si interesul de a aloca prea mult timp unei activitati. Copilul doreste sa scape rapid de sarcinile plictisitoare sau dificile. Satisfactia de a fi facut de unul singur cu multa munca ceva nu este chiar prima valoare a unui copil!

Trebuie sa ii explicati ca, desi nu vede deocamdata la ce ii sunt utile diverse sarcini, ele sunt importante – cand nu vede sensul de a face ceva, se plictiseste si renunta; de asemenea, la materii la care se descurca mai greoi, oferiti-va ajutorul, explicati-i, stimulati-l sa inteleaga – lasandu-l singur cu o tema dificila, nu este de mirare daca il vedeti ca incepe sa viseze cu ochii deschisi…

Dificultățile de concentrare la copil

Ambientul – copilul este usor distras de la lucrul sau! Cand trebuie sa se concentreze pe o sarcina, un zgomot, televizorul, computerul, jocurile, il distrag imediat de la sarcina sa. Un copil nu isi poate mentine atentia asupra unei sarcini prea mult timp daca apar diverse distractii in jurul sau. De aceea, cand doriti ca un copil sa se poata concentra, eliminati orice l-ar putea distrage de la ceea ce face (fara TV, computer, jocuri alaturi, zgomot).

Stresul. S-a repetat in multe alte articole: si un copil poate fi supus unui stres major! Problemele sale sunt la fel de importante pentru el precum sunt ale voastre pentru voi. Si deseori, un copil se simte neajutorat, incapabil sa se confrunte cu problemele sale. Astfel se naste stresul si anxietatea la copil, ceea ce duce la dificultati de concentrare. Cand este stresat, preocupat, anxios, ii este greu sa isi axeze atentia adecvat pe altele. Orice probleme ar avea – la scoala, cu prietenii, in familie – acestea il impiedica pe copil sa isi indeplineasca sarcinile sale.

Oboseala este si ea o cauza a dificultatilor de concentrare la copil (si adolescent). Daca nu beneficiaza de suficiente ore de somn, daca nu doarme bine (cosmaruri, insomnii), daca nu are o ora de culcare adecvata, el va intampina dificultati de concentrare si de indeplinire a sarcinilor sale. De aceea, un program regulat de somn este extrem de important pentru copil. Chiar si la adolescenti, daca incep sa aiba dificultati cu sarcinile scolare, aceasta poate fi pentru ca sta mult prea tarziu seara in oras sau la computer.

Si viata sedentara si regimul alimentar inadecvat ii pot induce unui copil o stare de pasivitate si lipsa de concentrare. Cu cat un copil duce o viata mai sanatoasa, ceea ce implica miscare fizica zilnica, mese regulate si cat mai sanatoase, cu atat astfel de probleme apar mai rar. Timpul petrecut in exces in fata TV-ului sau a computerului presupune o stare de inactivitate fizica si intelectuala: copilul urmareste filme, videoclipuri, sta pe retele de socializare si se joaca, iar sarcinile scolare sau alte sarcini ce nu ii plac devin si mai respingatoare si mai dificile.

Asadar, inainte de a va face griji ca cel mic are probleme de dezvoltare, incercati sa ii creati toate conditiile de a ramane concentrat: mediu propice lipsit de factori ce l-ar distrage; sprijin la sarcini dificile; explicarea sensului unei sarcini ce nu ii place; discutarea problemelor cu care se poate confrunta; odihna, miscare si regim alimentar sanatos.

Insa uneori, dificultatile constante de concentrare la copil pot indica o problema de ordin neurologic – nu rareori, copiii sunt diagnosticati cu deficit de atentie si hiperactivitate (ceea ce ar implica ca, in afara de problemele de concentrare, copilul sa fie si extrem de activ, impulsiv si neatent in general). Atunci cand banuiti ca dificultatile copilului pot fi provocate de astfel de probleme, este bine sa va consultati cu medicul pediatru. Exista diferite tratamente, de la remedii naturale pentru concentrare, la terapii comportamentale, la medicatii (acestea din urma in cazul in care problemele sale de concentrare sunt intr-atat de severe, incat nu isi poate duce frecvent la bun sfarsit sarcinile).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.