Criza adolescenței apare la pubertate – o etapă de schimbare la nivel biologic, psihologic și social. Tot mai mulți tineri sunt copleșiți de numeroasele decizii pe care trebuie să le ia în această etapă a vieții când are loc dezvoltarea sexualității și a propriei identități. Află în cele ce urmează cum se comportă copiii la vârsta pubertății și cum pot părinții să-i ajute atunci când trec prin criza adolescenței.
Navigare rapidă în articol:
- Pubertatea și criza adolescenței
- Criza adolescenței și pericolul tentativelor de suicid
- Cum își ajută părinții copiii să treacă peste criza adolescenței?
Pubertatea și criza adolescenței
Părinții își pot ajuta copiii în timpul pubertății să treacă peste anumite crize, care se manifestă frecvent din cauza fapului că la adolescență apar transformări:
- Psihologice – Apar noi sentimente și dorințe, conflicte, tensiuni psihice, momente de deprimare, plictiseală, scăderea stimei de sine, apatie, închidere în sine, tulburări de somn.
- Biologice – Se produc schimbări ale corpului, are loc secreția brutală de hormoni.
- Sociologice – Cele mai mari probleme sunt consumul de droguri, violența, consumul de alcool.
Când copiii sunt la această vârstă apar probleme de comunicare în relația dintre ei și părinți. Acestea sunt normale, acum relațiile dintre ei se schimbă pentru că se întâmplă un lucru firesc – copiii cresc. Psihologii spun că relațiile dintre copii și părinți trebuie să se bazeze pe respect reciproc și nu pe control, putere și manipulare.
Semne care arată că un copil are tulburări de comportament și are nevoie de ajutor:
- Părinții observă la copil o creștere rapidă în greutate, sau o scădere mare în greutate, deși acesta mănâncă mormal
- Copilul are rezultate slabe la învățătură
- Are stări de anxietate, depresie, irascibilitate
- Stă mai mult retras, are crize de nervi și temeri vizibile.
Dacă alături de acestea prezintă și anumite înțepături la brațe sau leziuni pe piele este posibil să fi intrat într-un anturaj prost sau să fie consumator de droguri. Copilul poate de asemenea să aibă alte probleme comportamentale cum sunt acelea auto-vătămătoare sau poate suferi de tulburări de alimentație.
Criza adolescenței și pericolul tentativelor de suicid
La unii adolescenți apar crize intense pe fondul depresiei, comportamente violente sau chiar gânduri suicidare. Psihoterapeuții consideră că părinții trebuie să-și ajute copiii să treacă peste problemele depresive, emoționale, peste temeri și alte stări negative.
În urmă cu ceva timp adolescenții aveau parte de o altfel de educație care îi ajuta în această etapă importantă a vieții. Acum însă este o lipsă de modele și valori morale. Ei se simt copleșiți de cerințele sociale, educaționale, iar uneori sunt stresați și de părinții care nu-i înțeleg și care au prea mari așteptări de la ei.
Dacă nu au capacitatea de a lupta singuri și dacă provin și din familii cu probleme, este clar că pot claca și pot avea la un moment dat și gânduri suicidare. Cauza principală este că ei ajung să sufere de o tulburare mintală. Statisticile arată că jumătate din copiii care ajung la sinucidere suferă de boli depresive.
Depresia cronică la adolescenți
La adolescenți depresia se manifestă diferit decât la adulți. La ei apar stări și schimbări comportamentale:
- Apatie, gândire negativă, iritabilitate
- Retragere socială, sentimente de neîncredere
- Crize de plâns care apar uneori fără motiv
- Atitudine negativă și comportament atipic de repulsie și antipatie față de cei din jur
- Tendința de a lua decizii proaste
- Dorința crescută de a-și asuma riscuri
- Tulburări de somn, stil de viață haotic
- Riscul de a se apuca de consumul de droguri.
Stresul foarte mare, suferința și crizele emoționale insuportabile le pot da acestor tineri gânduri de suicid. Ei se pot afla într-o stare de stres acut când singura cale de scăpare în mintea lor este sinuciderea. Aceste cazuri nu sunt frecvente însă există. Studiile arată că probabilitatea de sinucidere la adolescenți crește dacă ei sunt sub influența drogurilor și a alcoolului.
Bolile psihice pot crește de asemenea riscul de suicid. Acest lucru s-a observat mai ales la băieți, la adolescenții bolnavi mintal. Dacă un adolescent amenință cu sinuciderea sau are momente de auto-vătămare este clar că are tulburări mintale. De asemenea sinuciderea este un simptom care apare la adolescenții care suferă de personalitate emoțională instabilă. Medicii spun că 10% din astfel de pacienți au încercări de acest gen și chiar reușesc din păcate să-și ia viața. Este foarte important ca astfel de persoane să fie ajutate la timp, pentru că există tratamente medicale care dau rezultate.
Cum își ajută părinții copiii să treacă peste criza adolescenței?
Părinții pot fi copleșiți uneori de aceste crize ale adolescenței la copiii lor. Din păcate maturitatea fizică le poate schimba comportamentul în rău și ei nu știu cum să gestioneze astfel de situații. În prezent, maturitatea fizică la copii poate să apară mai repede. La unii copii pubertatea poate începe și mai devreme, la 12-14 ani și nu la 15-16 ani.
Semne care arată criza adolescenței la copil:
- Plânge fără motiv și este mereu irascibil
- Stă izolat, nu iese din camera lui
- Mereu este depresiv și spune că îl doare ceva
- Are tulburări obsesive și de comportament
- Ia decizii rele și se expune riscurilor
- A devenit nervos, agresiv și chiar violent
- Nu mai este interesat de școală
- Are gânduri negative și chiar de suicid.
Copilul adolescent bea și fumează?
Alcoolul poate provoca leziuni pe creierul adolescenților dacă este consumat în exces o perioadă îndelungată de timp. De asemenea, alcoolul afectează toate organele corpului, dar mai ales ficatul. Din păcate foarte mulți adolescenți beau în ziua de azi. Pentru ei alcoolul este cea mai simplă substanță psihoactivă, ei sunt înnebuniți după petreceri de la care nu pot lipsi băuturile alcoolice.
Dacă un adolescent obișnuieste să bea mult alcool, treptat ajunge să sufere de intoxicație cu alcool care are efect negativ asupra creierului, îi va produce leziuni pe creier. La această vârstă adolecenții nu ar trebui să consume alcool pentru că acum se dezvoltă acele zone ale creierului ce țin de competența socială.
Fumatul are un impact negativ la adolescenți, le poate afecta dezvoltarea plămânilor, vaselor de sânge și a oaselor. La această vârstă corpul și creierul sunt încă în curs de dezvoltare. Acest lucru arată clar că un adolescent nu trebuie să fumeze.
Fumatul – Riscuri pentru sănătate:
- Crește ritmul cardiac
- Scade capacitatea pulmonară
- Apar dificultăți respiratorii
- Nicotina afectează densitatea osoasă și slăbește oasele
- Crește riscul de tromboză, atac de cord, accident vascular cerebral
- Scade fertilitatea la femei și potența la bărbați
- Crește riscul de cancer mamar și cancer de col uterin la femei.
Copilul vrea doar haine de marcă?
Adolescenții își doresc să fie în pas cu moda! Vor numai blugi și haine de marcă pentru a-și crea o imagine de sine excelentă printre colegi. Nevoia de recunoaștere și de afirmare la adolescenți este ceva normal dar uneori îi poate stresa pe părinți, mai ales dacă aceștia nu au o situație financiară bună.
Hainele sunt un factor esențial pentru imaginea de sine. Dacă sunt de brand pentru ei înseamnă că sunt scumpe și că o duc bine. Pentru adolescenți contează cu ce haine se îmbracă. Majoritatea se uită la aspectul lor, consideră că stilul este important, au obiceiul să stea mult timp în fața oglinzii înainte de a ieși afară, pentru a vedea dacă sunt bine îmbrăcați.
Fetele preferă să aibă părul lung și unele chiar se vopsesc pentru ca să aibă șuvițe colorate sau să fie blonde. Părul contează și pentru băieți, și ei dau o atenție deosebită la tunsoare, vor ca aceasta să fie una modernă, în stil casual.
La pubertate, adolescenții vor haine scumpe și cer bani pentru ele de la părinți. Deseori apar discuții interminabile pe acest subiect și chiar conflicte. De asemenea, adolescenții țin la igienă, se spală de multe ori pe zi, se parfumează, se dau cu gel pe păr și vor să folosească doar produse cosmetice de brand.
Copilul este dependent de calculator și telefonul mobil?
Majoritatea adolescenților sunt dependenți de calculator, smarphone și alte gadget-uri. Fiecare adolescent trebuie să aibă un laptop, un telefon mobil și o tabletă pentru a păstra legătura cu prietenii. Adolescenții au nevoie să lege prietenii. Desigur că în ziua de azi, unui adolescent nu-i lipsește din cameră nici televizorul. Problema care apare este că adolescentul nu vrea orice telefon, ci unul foarte scump. În plus apare și dependența de aceste gadget-uri care îi poate schimba oarecum modul de a se comporta.
Cu cât copilul utilizează mai timpuriu telefonul mobil, cu atât riscul de a ajunge la dependență este mai mare. Desigur în acest caz un rol important îl au părinții care trebuie să știe cum să-și educe copilul.
Atunci când un adolescent petrece fiecare moment liber pe calculator înseamnă că a devenit dependent. El poate ajunge să joace în continuu jocuri pe calculator, să facă din asta un scop în viață. Din păcate acesta poate duce în timp la probleme mintale, fizice, sociale, la schimbarea de comportament. Uneori astfel de adolescenți se simt bine doar când stau la calculator, ei nu se mai simt bine în viața reală.
Dependența de calculator este o boală, cei afectați își dau seama la un moment dat că ceva este în neregulă cu ei. Dacă sunt analizați de un medic, ei sunt diagnosticați cu depresie și dependență de Internet, de jocuri pe calculator.
Copilul și-a început viața sexuală?
Experții spun despre criza sexualității la adolescenți. La pubertate apare dorința sexuală și adolescentul poate vrea să experimenteze sexualitatea, pentru el este un nou teritoriu care trebuie cunoscut.
Sexualitatea poate fi uneori un factor de stres, la fel de periculos ca și depresia. Este vorba despre dificultățile și consecințele pe care la implică sexualitatea. La băieți se poate stabili o diferență între sentimente și actul sexual, fata însă riscă să rămână însărcinată.
Ce fac părinții pentru copiii lor aflați la pubertate?
Adolescenții vor cu disperare să fie tratați ca adulți și nu ca niște copii. Au o dorință mare de independență și reacționează nervos atunci când le este desconsiderată demnitatea sau maturitatea lor. Criza adolescenței se manifestă în majoritatea familiilor care au copii la vârsta pubertății și duce la conflicte între copii și între părinți și copii.
Adolescenții își doresc să se desprindă de părinți, să fie independenți și responsabili. Părinții trebuie să știe cum să facă față aceastei crize, pentru că mai devreme sau mai târziu ea se va termina oricum.
Sfaturi utile:
- Părinții trebuie să-i spună copilului să respecte regulile stabilite în familie. Acestea trebuie să fie clare și explicate pentru a fi înțelese de copil.
- Este bine ca adolescentul să aibă puțină libertate, să i se ofere dreptul de a alege, de a lua decizii. El trebuie să aibă spațiul său, camera sa, în care să-și petreacă singur timpul atunci când vrea.
- Un părinte nu trebuie să cedeze provocărilor la care îl supune chiar și în mod inconștient un adolescent.
- Părinții trebuie să manifeste interes pentru ceea ce spun copiii, să aibă răbdare să-i asculte.
- Atunci când au probleme, adolescenții trebuie să știe că vor fi ajutați de părinți, că pot găsi sprijin la ei. Uneori un sfat și o vorbă bună contează foarte mult.
- Copilul, indiferent de vârsta sa, are nevoie de la părinți de înțelegere și dragoste. În concluzie nu este bine ca părinții să-i răspundă copilului în mod agresiv, trebuie să comunice cu el pe un ton calm și înțelegător. Ei trebuie să știe să aplaneze conflictul dintre generații.
Uneori adolescenții nu pot depăși singuri anumite probleme care țin de criza adolescenței decât cu ajutorul părinților. Dacă apar probleme grave, părinții trebuie să caute ajutor la medicii de specialitate.