Părinți și copiiPrieteni buni – De ce au nevoie copiii să lege prietenii?

Prieteni buni – De ce au nevoie copiii să lege prietenii?

Orice copil are nevoie de prieteni buni. În zilele noastre, datorită rețelelor sociale, noțiunea de prieten se referă la coleg, cunoștință sau amic. În copilărie, imaginea prieteniei adevărate, a celor mai buni prieteni este omniprezentă, pare aproape naturală. Un copil care se joacă cu un alt copil este pur și simplu prieten cu acesta.

Ce se întâmplă însă când un copil nu a reușit să-și facă prieteni buni? Psihologii vorbesc despre importanța prieteniei și despre ce înseamnă o prietenie adevărată.

Navigare rapidă în articol:

Principalele motive pentru care copiii au nevoie de prieteni buni

2-relatia-de-prietenie

La copii se vede imediat bucuria de a lega prietenii. Chiar și bebelușii care văd un alt copil în fața lor își manifestă bucuria, încep să râdă, să de-a din mâini, să aibă un comportament vesel. La copii poți obseva și dovezi spontane de prietenie. De exemplu un copil care merge spre alt copil străin și începe bucuros să-l îmbrățișeze, este clar că își dorește să fie prieten cu acesta. Întâlnirea dintre doi copii este mult mai specială și afectuoasă, destul de diferită față de întâlnirea dintre doi adulți.

La copii, primele prietenii se dezvoltă deja de la vârsta de 3 ani. La această vârstă, ei se joacă împreună, cum s-ar spune sunt prieteni de joacă. Spre deosebire de adulți, în copilărie, orice copil care are interese similare cu un alt copil este considerat de acesta un prieten bun.

Fiecare prietenie duce și la conflicte. O prietenie între două persoane care au dorințe diferite poate avea și momente mai dificile. La copiii mici, dacă prietenul nu vrea să se joace poate fi un motiv să renunțe la prietenia lui. Desigur, această decizie este doar pentru moment. Dacă trece puțin timp și copilul acceptă să se joace, deja se uită întâmplarea neplăcută și prietenia se leagă iar. În concluzie, conflictele nu sunt serioase. Mulți copii apreciază foarte mult prietenia și sunt dispuși să renunțe la ambiție, să dea o nouă șansă prietenului care l-a supărat puțin. Dacă apar conflicte mai mari, acestea sunt soluționate de obicei cu ajutorul adulților, sau al educatoarei de la grădiniță.

Importanța prieteniilor pentru dezvoltarea copiilor

3-prietenia-la-copii

Specialiștii spun că prieteniile sunt importante pentru dezvoltarea psihosocială a copilului. Legând prietenii, copilul experimentează lucruri și devine mai încrezător. Stima de sine a unui copil crește enorm atunci când se simte apreciat sau plăcut de alți copii.

Cu prietenii, copilul este mai fericit, viața sa este mai frumoasă. În relațiile de prietenie, copiii învață să aibă încredere reciproc, să găsească soluții și să învețe diferite lucruri. Părinții trebuie să fie atenți la copiii lor, să fie interesați de prietenii lor, dar în același timp să nu se amestece, să îi lase să se bucure de timpul petrecut alături de aceștia.

La vârsta grădiniței, copiii interacționează în mod prietenos între ei și au capacitatea de a percepe dorințele și necesitățile celorlalți.

Avantajele prieteniilor:

  • Copiii învață să comunice cu alte persoane și să facă diverse lucruri împreună.
  • Atunci când își face un prieten, copilul se simte mai încrezător, mai competent.
  • Dacă are prieteni buni, copilul se simte mai bine, viața sa pare mai bună.
  • Prin prietenii, copilul învață să coopereze cu alte persoane și să depășească anumite probleme.
  • Datorită prietenilor, copilul nu se mai simte singur.

Copiii au tendința să-i vadă pe părinți ca pe niște persoane care pot face orice, că i-ar putea controla și influența. Pentru a nu se simți nesemnificativi, copiii au nevoie de prieteni buni, pentru a experimenta singuri propriile calități, pentru a învăța să realizeze ceva și fără ajutorul părinților. Ei dezvoltă strategii cu prietenii și învață să devină mai independenți. Ei se retrag în lumea copilăriei, fac ceva pe placul lor și astfel îi scot puțin pe adulți din viața lor.

Empatia în comunicare la copii

4-empatia-la-copii

Copiii empatici leagă cel mai ușor prietenii. Cu cât un copil empatizează mai mult cu oamenii din jur, cu atât îi vine mai ușor să lege prietenii. Acest lucru se vede imediat la copii, încă de la vârstă fragedă. Unii copii empatizează foarte ușor, se simt bine alături de alte persoane pe care le cunosc și își fac repede prieteni la grădiniță sau în primii ani de școală. Un copil este bucuros dacă are prieteni. Cu cât își face mai mulți prieteni, cu atât îi crește stima de sine și popularitatea.

Psihologii spun despre capacitatea de empatie că are un rol important în interacțiunile dintre persoane. De regulă, oamenii empatici pot înțelege mai bine comportamentul unei persoane.

Ce spun specialiștii despre compasiunea la copii? Sunt copii care empatizează atât de bine cu unele persoane, încât poți fi uimit. Ei au capacitatea de a fi impresionați atunci când alți copii plâng și chiar au tendința de a-i mângâia și încuraja. Este vorba despre compasiune – aceasta nu este înnăscută, ci învățată pe parcursul vieții, de obicei de la părinți.

Copiii trebuie încurajați de părinți să fie atenți la alții, să-i încurajeze, să empatizeze cu aceștia. Astfel de lucruri pot fi învățate de copil prin intermediul basmelor și poveștilor. Ei pot înțelege mai bine lucrurile datorită personajelor de basm și experiențelor trăite de acestea. Părinții trebuie să le citească copiilor povești încă de la vârstă mică, astfel îi încurajează să înțeleagă mai bine comportamentul oamenilor gândindu-se la personajele din cărți.

Cum îți ajuți copiii să lege prietenii?

5-prieteni-adevarati

Indiferent de vârsta sa, un copil își va alege singur prietenii. El trebuie să-i analizeze și să decidă dacă îi găsește simpatici. Părinții își pot ajuta copiii să lege prietenii doar dacă îi văd pe ceilalți prin ochii propriilor copii. De obicei, un copil va căuta un prieten cu care empatizează, pe care îl consideră că se potrivește cu el. Chiar și psihologii subliniază faptul că un copil trebuie lăsat să-și facă singur prieteni deoarece acest lucru îl ajută în dezvoltarea sa ca om.

Ce faci ca părinte, dacă copilul tău alege prieteni nepotriviți? Mulți copii răspund cu o reacție de sfidare dacă mama sau tatăl încearcă să-l îndepărteze de prietenii falși. Cele mai mari probleme apar atunci când copiii sunt mai mari și scapă de influența părinților, vor să fie mai liberi, să facă ce își doresc.

Pentru a-l despărți pe copil de prietenii răi, părintele trebuie să empatizeze cu acesta, să încerce o discuție relaxantă prin care să-și spună punctul de vedere. Trebuie să evite, să prevină conflictul între generații. Un copil poate înțelege dacă i se vorbește frumos, dacă părintele știe să aleagă cuvintele potrivite, dacă este înțelegător și îi oferă încredere.

Uneori anturajul poate avea o influență negativă asupra copiilor.

Copiii timizi își fac mai greu prieteni.

6-timiditatea-la-copii

Timiditatea la copii este o lipsă de siguranță în relațiile pe care aceștia le au cu alte persoane. Copilul timid va avea o teamă și anumite manifestări stângace care au legătură cu lipsa de încredere. Un astfel de copil:

  • Vorbește mai puțin, refuză să iasă din casă
  • Nu-și exprimă cererile
  • Nu se joacă cu alți copii și leagă rar prietenii.

Copilul timid se teme de judecata altor copii, are stimă de sine scăzută, îi este frică de respingere.

Un astfel de copil are nevoie de timp mai mult pentru a lega prietenii. Unii copii își fac prieteni foarte rapid, alții din contra, vor mai întâi să analizeze bine și abia apoi să decidă dacă să se împrietenească sau nu cu o anumită persoană. Un copil timid poate fi copleșit de faptul că trebuie să se joace cu prea mulți copii. Acest sentiment apare mai ales la copilul care a fost prea alintat în familie dar și la copilul care nu a simțit dragoste din partea părinților, acasă. El și-a format un fel de carapace, este închis în sine și încearcă să se protejeze.

Un copil timid poate avea o frică că alți copii vor râde de el, că nu va fi acceptat și iubit. Părinții trebuie să-l înscrie la grădiniță pentru că acolo are posibilitatea să socializeze, să se obișnuiască cu alți copii. Specialiștii spun chiar despre terapia prin joc pentru copii.

În general, copiii care au o slabă stimă de sine, au dificultăți în a lega prietenii. Ei își acordă puțină valoare, nu au încredere în forțele proprii. Dacă își fac prieteni și vor primi iubire de la anturaj, vor conștientiza valoarea lor și vor înțelege că sunt importanți pentru alți oameni.

Prieteni buni, relații de prietenie de lungă durată

7-prietenia-la-fete

Cercetătorii canadieni au analizat importanța relațiilor de prietenie la copii și au ajuns la concluzia că acestea sunt bune pentru psihic, pentru prevenirea depresiei. Ei au constatat faptul că la familiile în care copiii nu au prieteni, aceștia au tendința de a suferi de depresie. De asemenea copiii pot suferi de depresie când părinții divorțează sau când sunt conflicte în familie.

Prieteniile deosebit de apropiate sunt foarte importante în combaterea depresiei la copii. Băieții în special își doresc foarte mult să aibă prieteni buni, pun accentul pe lărgirea cercului de prieteni. Fetele apreciază mai mult încrederea în prietenie, confidențialitatea, compasiunea și sprijinul reciproc.

Fetele au mai puține prietene, de obicei au una sau două prietene de încredere. La ele este mai important ca prietenia să fie adevărată pentru că își pun sufletul pe tavă într-o astfel de relație. Când se destramă o prietenie, fetele suferă, pentru că la ele durerea este mai mare decât la băieți. Fetele empatizează și se implică emoțional foarte mult într-o prietenie. Băieții au nevoie de mai mulți prieteni, ei nu au o problemă să rupă o prietenie și să-și facă alți prieteni noi.

Fetele au obiceiul să se îmbrățișeze cu prietenele lor, băieții să își bată palmele. Prietenia la copii presupune respectarea unor reguli. De exemplu ei râd într-o situație când nimeni nu înțelege ce a provocat veselia. Între ei există o înțelegere tacită ce nu are nevoie de manifestări verbale sau comportamentale. Prietenii se pot molipsi unul pe altul cu entuziasmul lor pentru ceva anume, se ajută reciproc, își descoperă abilitățile proprii și le îmbunătățesc. Deși sunt persoane atât de diferite, ei se completează reciproc și ajung la un echilibru în ciuda temperamentelor diferite.

În copilărie copiii dezvoltă mai multe tipuri de prietenie.

8-prietenie

Există mai multe tipuri de prietenie și mai multe stadii de evoluție ale acestora. Încă de la grădiniță se dezvoltă relații de prietenii intense cu alți copii. Majoritatea copiilor sunt curioși, sunt interesați de ceea ce fac alți copii și cum găsesc pe cineva dispus să se joace cu ei, îl numesc deja prieten. Atunci când un alt copil îi ocupă poziția la joacă, devine automat un nou prieten.

Între copii, fie ei băieți sau fete, se dezvoltă și prietenii mai strânse. Copiii își fac prieteni cu care le place să-și petreacă mai mult timp. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când copiii sunt puțin mai mari, în primele clase la școala primară.

Când sunt mici, prieteniile sunt de scurtă durată. Acestea includ joaca la grădiniță sau în alt loc. Un copil spune altui copil că este prietenul lui și că poate să se joace cu el. Prin acest comportament, copilul arată faptul că își dorește un partener de joacă dar în care să aibă încredere. O astfel de prietenie va dura atât timp cât nu necesită limitări proprii.

În anumite cazuri, copilul devine prieten cu cineva dacă are anumite avantaje. De exemplu el se va împrieteni cu un copil dacă îi dă ciocolată sau îl lasă să se joace cu jucăria lui.

Dacă un copil are experiență în a se juca cu un anumit copil și se simte foarte bine cu acesta, atunci este posibil ca să petreacă mult mai mult timp împreună cu el și astfel prietenia să fie de durată. Părinții le oferă posibilitatea de a se întâlni mai des pentru a se juca împreună. Dacă un copil are idei creative este posibil să fie capabil să-și facă destul de ușor prieteni, mai ales dacă el devine popular și interesant pentru alți copii.

Caracteristicile unei bune prietenii

9-prietenie-adevarata

Există câteva aspecte care pot arăta clar dacă o prietenie este adevărată sau nu. Iată care sunt caracteristicile unei bune prietenii, ce sentimente apar dacă un copil are prieteni buni:

  • Copilul are o senzație de bine în prezența prietenilor săi. Acest lucru se observă în bucuria pe care o simte când se joacă cu ei. El poate deveni trist dacă prietenii lui sunt supărați sau bolnavi.
  • Copilul are o stare de spirit prin care arată că este relaxat atunci când își petrece timpul alături de prieteni. Râde împreună cu aceștia și reușește să se pună de acord cu ei, în toate.
  • Un semn de prietenie este încrederea reciprocă. Se ajută, se protejează și au secrete pe care le știu doar ei. Părintele care le află secretele, trebuie să se comporte ca și cum nu ar ști nimic. Principalele semne că au secrete sunt: își ascund lucrurile, vorbesc în șoaptă, chicotesc încet, schimbă priviri cu subînțeles. La vârsta grădiniței, copii nu au secrete importante, sau care nu le fac rău. Când sunt la școală pot exista secrete cu alți copii ce au un comportament nepotrivit și astfel lucrurile să fie mai complicate.
  • Copilul are multe activități împreună cu prietenii lui și chiar ia masa împreună cu ei.
  • Când sunt mici, copiii nu-și ascund sentimentele, ei sunt foarte sinceri, au expresii și gesturi faciale care le trădează intențiile. Astfel, ei își exprimă deschis sentimentele față de prieteni, fără să le fie frică că vor fi înțeleși greșit. Ei trăiesc propriile sentimente fără să se justifice. Schimbul de sentimente dintre ei ajută la creșterea încrederii.
  • Copiii care au prieteni buni au obiceiul de a trece granițele realității, în sensul că se joacă ca și cum ar fi personaje din cărțile de povești. Își închipuie că au abilități supraomenești și pot experimenta aventuri.

Prieteniile de lungă durată au un impact mare asupra stimei de sine.

10-stima-de-sine

Prieteniile îndelungate se transformă în relații emoționale importante. Copiii se simt bine dacă au prieteni buni și au mai multă încredere, au impresia că sunt mai curajoși, mai puternici, mai competenți. Ei își împărtășesc secrete cu alți copii, își fac promisiuni, mai ales cu prieteni buni, în care au deplină încredere. Și totuși, o astfel de prietenie se poate termina la un moment dat. Dacă părinții se mută în alt oraș, copiii se îndepărtează de prieteni și își fac în curând prieteni noi.

Cei care trebuie să transmită conceptul de prietenie copiilor sunt părinții. Ei trebuie să înțeleagă că prieteniile copiilor sunt foarte importante pentru dezvoltarea acestora și de aceea trebuie să-i încurajeze să socializeze.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.