Timp liberEfectele Facebook-ului asupra oamenilor. Cum le afectează viața și starea de spirit?

Efectele Facebook-ului asupra oamenilor. Cum le afectează viața și starea de spirit?

Efectele Facebook-ului asupra oamenilor sunt foarte mari, atât din punct de vedere pozitiv cât și negativ. Te-ai întrebat vreodată dacă rețelele sociale pot avea un impact asupra sănătății noastre mintale sau dacă în realitate este doar o pierdere de timp? Studiile cercetătorilor se bazează pe opinia personală a oamenilor și uneori aceasta poate fi subiectivă.

Află în acest articol care este părerea oamenilor despre rolul pe care îl joacă Facebook în viața lor și despre efectele acestei rețele de socializare asupra stării lor de spirit.

Navigare rapidă în articol:

De ce nimeni nu vrea să vadă fotografii de vacanță pe Facebook?

2-fotografii-de-vacanta-pe-facebook

Unul din studiile recente despre Facebook realizat de cercetătorii de la Universitatea din Utah Valley a demonstrat efectul deprimant al acestei rețele asupra vieții oamenilor. Se pare că utilizatorii care se uită zilnic la pozele prietenilor virtuali, care se plimbă în locuri frumoase și se bucură de vacanțe minunate, îi fac să creadă că sunt mai fericiți decât ei. Impactul acestor fotografii asupra lor este deprimant, îi determină să devină și mai nemulțumiți de ei înșiși.

Efectele Facebook-ului pot fi stresante. Ele pot accentua depresia unor persoane care au un stil de viață nu tocmai fericit, care nu este plin de satisfacții personale. Potrivit studiului, 70% din oameni se simt deranjați să vadă fotografii de vacanță, cu fețe zâmbitoare ale altor persoane pe Facebook. Nimeni nu pare să fie interesat de ce fac prietenii virtuali. Consideră că ei doar se laudă cu aceste fotografii pentru a crea un profil fals. Ei pur și simplu prezintă viața lor într-un mod pozitiv, cum și-ar dori să fie. Cei care se bucură să vadă fotografii de vacanță sunt doar persoanele din familie – părinții, bunicii. Acestea pot aprecia într-adevăr și le pot considera un cadou frumos pentru ei deoarece astfel văd momente frumoase cu persoanele dragi, pe care le iubesc.

În ceea ce privește prietenii virtuali, la ei se manifestă puțină invidie, pentru că sunt nemulțumiți de viața lor. Pentru a scăpa de această stare deprimantă, ei ar trebui să renunțe la acest obicei zinic de a verifica profilul prietenilor virtuali. Această imagine pe care mulți prieteni falși și-o crează, nu face decât să prezinte viața lor într-un mod exagerat de pozitiv. În realitate viața lor este la fel de imprevizibilă ca la toți oamenii, cu momente bune și rele, cu momente fericite și triste.

Timpul petrecut pe Facebook este un timp pierdut?

4-timp-petrecut-pe-facebook

Efectele Facebook-ului sunt uimitoare având în vedere faptul că timpul petrecut aici este foarte mare și reduce din timpul liber petrecut de oameni în viața reală. Potrivit statisticilor, la nivel global oamenii petrec 10,5 miliarde de minute pe Facebook, echivalentul a 20 de ani.

Oamenii folosesc Facebook-ul din diverse motive:

  • Aproximativ 60% se laudă cu evenimentele din viața lor: logodnă, căsătorie, călătorii.
  • Aproximaiv 80% țin legătura cu prietenii sau colegii care trăiesc în străinătate.
  • Un procent de 83% își fac prieteni virtuali pentru că se plictisesc sau sunt singuri în viața reală.

Chiar și atunci când sunt în vacanță, oamenii pierd foarte mult timp să facă fotografii în locurile pe care le vizitează, pe care apoi le postează pe Facebook și apoi urmăresc dacă au fost apreciate, dacă au primit like-uri și comentarii. Deși acest lucru îi face să se simtă bine, pentru că se laudă un pic și primesc atenția de care au nevoie, totuși ei sunt conștienți de ceea ce spun cercetătorii cu privire la faptul că acest obicei le ia din timpul de vacanță și parctic le distruge vacanța. Deși unii spun că nu durează mult să facă o fotografie, sondajele arată că nu este chiar așa de ușor să alegi pentru Facebook fotografia perfectă din vacanță. De obicei oamenii aleg una sau două din 10-20 de fotografii sau chiar din mai multe, în care arată cât mai bine, iar imaginea de vacanță este perfectă.

Studiul s-a realizat în mai multe state ale lumii și rezultatele au arătat faptul că:

  • Un utilizator din SUA stă pe Facebook un timp mediu zilnic de aproximativ 20-21 minute.
  • În Franța, timpul mediul zilnic pe care un om îl petrece pe Facebook este de 21-22 minute.
  • În UK, timpul mediu zilnic de navigare pe Facebook este în jur de 26 minute.

Facebook are mai multe informații despre tine decât îți imaginezi

3-informatii-pe-facebook

Te-ai întrebat vreodată despre ce reprezintă sugestiile prietenoase ale prietenilor Facebook? Efectele Facebook-ului sunt uneori de neînchipuit, deoarece este posibil nici să nu-ți dai seama ce impact au informațiile pe care le-ai furnizat despre tine prin fotografiile și mesajele postate. Sugestiile prieteniilor pe Facebook sunt uneori surprinzător de exacte. Dacă ești utilizator Facebook probabil ai observat acest lucru, atunci când ai adăugat un prieten în lista de prieteni și la scurt timp ți-au apărut alte recomandări de prietenie. Experiențe similare au toți utilizatorii de Facebook.

Un lucru este clar – toate acestea se întâmplă din cauza unor informații furnizate de fiecare utilizator, care sunt ușor accesibile și care se referă la datele personale de pe pagina de profil: loc de muncă, oraș, activitate, postări diferite, fotografii, comentarii, etc. Cu siguranță, Facebook are o cunoaștere profundă a vieții tale sociale. Specialiștii spun despre Facebook că are chiar mai multe date despre fiecare utilizator comparativ cu cele pe care acesta le-a prezentat pe profilul său.

Pare incredibil, nu? Ei bine, poți fi convins chiar de faptul că Facebook deține date despre tine pe care le-au dat alte persoane aici, în mesajele private. Facebook are acces chiar și la datele din agenda de telefon mobil, în care oamenii au numeroase contacte (numere de telefon, adrese de e-mail). Aici apar prietenii, rudele, dar și contactele cu oameni de afaceri, etc. Prin numărul de telefon mobil se pot oferi cele mai bune informații de identificare a unei persoane.

Facebook mărește șansele de a-ți face prieteni online.

5-prieteni-online-pe-facebook

Milioane de oameni folosesc Facebook-ul pentru diferite activități, reale sau imaginare. Pe Facebook, ei au posibilitatea de a dezvolta prietenii cu persoane care se pot afla la mii de km distanță. Pot cunoaște oameni care au interese comune sau un stil de viață deosebit de interesant. Aici poți afla multe lucruri despre prietenie.

Efectele Facebook-ului se observă și asupra vieții personale a oamenilor. Aceștia au șanse mari aici să-și facă prieteni online, pentru că Internetul este bogat în informații și reprezintă mediul perfect pentru potriviri. Pe Internet, respectiv pe Facebook, poți găsi prieteni online care au aceleași interese. Poți cunoaște oameni interesați de sport, gastronomie, animale de companie, călătorie, colecționari de artă, diferite afaceri, etc. Există grupuri cu interese speciale pentru aproape orice tip de activitate.

Pe Facebook poți găsi informații despre persoane care ți se par interesante și pe care ai vrea să le cunoști, sau să te împrietenești online. Pe pagina lor de profil poți afla anumite lucruri care îi caracterizează, astfel îți poți face o primă impresie despre astfel de persoane, pe care le ai în vedere pentru dezvoltarea unei relații de afaceri sau de prietenie. Stabilirea prieteniilor în lumea digitală trebuie făcută cu atenție, pentru că nu știi niciodată cu cine ai de-a face. Uneori este posibil să descoperi că persoana pe care ai cunoscut-o pe Facebook nu este la fel în realitate.

Efectele Facebook-ului asupra prieteniilor din lumea reală

6-prieteni-pe-facebook

Sociologii au ajuns la concluzia că oamenii care au foarte mulți prieteni pe Facebook ajung să constante că în viața reală, numărul prietenilor adevărați scade. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că oamenii nu mai socializează în viața reală. Ei au tendința de a conversa mai mult în mediul virtual, pe rețelele de socializare, iar treptat își limitează cercul de prieteni din lumea reală.

În plus, la oameni s-a observat o scădere a nivelului de încredere în oameni, și o deteriorare a relațiilor de prietenie din viața reală. Oamenii sunt conștienți totuși de acest lucru, dar și de diferența care există între contactul online și personal, între prietenii online și cei din lumea reală.

Efectele Facebook-ului asupra sănătății oamenilor

7-facebook-afecteaza-sanatatea

Potrivit unor sondaje realizate de specialiștii în domeniul sănătății, efectele Facebook-ului asupra sănătății mintale sunt mari. Sondajele s-au realizat pe un număr de 1500 de persoane tinere, care aveau vârsta cuprinsă între 14-24 ani. Rezultatele au arătat faptul că aceste persoane care petrec mult timp pe Facebook sau pe Twitter ori Instagram au un risc mare de a-și dezvolta sentimente de depresie și anxietate, dar și stări de letargie și inactivitate.

Din păcate sondajele demonstrează faptul că persoanele care sunt dependente de Facebook au probleme de concentrare, depresie, singurătate, anxietate. De asemenea, efectele Facebook-ului sunt negative asupra somnului la persoanele care petrec mult timp pe această rețea de socializare.

Oamenii au impresia că navigând pe Facebook au o stare de bine, pentru că le sunt satisfăcute nevoile de comunicare. Cercetătorii au dorit să afle într-adevăr dacă Facebook aduce o mai mică bunăstare în viața oamenilor. De aceea au făcut sondaje pe un număr mare de persoane, care aveau cont și pe Facebook și pe smartphone. Rezultatele sondajelor au arătat faptul că motivația lor de a folosi Facebook-ul este singurătatea. De asemenea ei intră pe Facebook din plictiseala, sunt curioși să afle ce fac alte persoane, etc.

Facebook afectează negativ oamenii din punct de vedere psihologic

8-facebook

Cercetătorii au arătat și faptul că Facebook și alte rețele sociale din lume foarte populare pot crea boli grave la persoanele care se expun prea mult timp în mediul online și se poate ajunge la boli psihice, mintale. Efectele Facebook-ului asupra sănătării mintale există, acest lucru s-a întâmplat deja la anumiți oameni.

Avem tendința de a ne compara cu alții și ajungem să fim dezamăgiți:

  • Se pare că Facebook ca de altfel și alte rețele sociale au dezvoltat un standard înalt pentru succesul în ierarhiile sociale. Acesta este însă unul artificial. Cum oamenii au tendința de a se plasa în ierarhii sociale, ajung să fie dezamăgiți că nu au reușit să atingă un standard înalt, acest lucru îi afectează negativ foarte mult, mai ales din punct de vedere psihologic.
  • Când vedem imaginea unei vieți perfecte, pe care o prezintă alți oameni pe Facebook, ne simțim rău, inferiori, avem tendința de a suferi în interior.

Din păcate există o legătură între reducerea bunăstării mentale și depresie. Utilizarea Facebook poate predispune la depresie și la afecțiuni psihologice. Acestea deja au fost observate de cercetători la populația care are un nivel de viață mediu. Persoanele care se află în pragul depresiei prin utilizarea Facebook-ului își pot declanșa boala. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii. Ei recomandă acestor persoane să folosească cât mai puțin rețelele sociale.

Contează modul cum decidem să folosim Facebook-ul

9-folosirea-facebook

Telefonul mobil și rețelele sociale sunt folosite foarte mult de oamenii moderni. Desigur Facebok-ul are și părți rele dar nu ar trebui totuși să supraestimăm consecințele. Oamenii au ajuns la concluzia că tehnologia le-a schimbat viața și în bine și în rău. Acest lucru nu înseamnă totuși că i-a schimbat fundamental din punct de vedere uman. Ei consideră Facebook-ul un mijloc prielnic de a socializa. Pe Facebook ei dezvoltă relațiile cu prietenii și cu cei din familie, care sunt plecați departe.

Contează foarte mult alegerile pe care le fac oamenii. Ei decid cum să-și trăiască viața, atât în mediul online cât și în lumea reală. În ceea ce privește consecințele negative, acestea depind de diferite situații, nu putem generaliza. Un lucru este sigur, Facebook-ul ne afectează într-un anume mod, care depinde de felul cum decidem să-l folosim. Tehnologia ne poate influența pozitiv sau negativ. Important este să știm cum să o utilizăm – mai mult sau mai puțin – pe termen lung.

Care sunt motivele de a renunța la Facebook?

10-dependenta-de-facebook

Facebook-ul are o strategie bine pusă la punct prin care te face să petreci foarte multe ore online. Practic că renunți la viața ta. Nu este deloc exagerat când spun asta, pentru că majoritatea oamenilor au declarat în sondajele de opinie că petrec foarte multe ore pe Facebook. Ei deschid calculatorul încă de la prima oră, dimineața și navighează pe Internet cât își beau cafeaua. Alții ajung să stea ore în șir pe Facebook, uneori chiar toată ziua.

Oamenii ajung să fie dependenți de Facebook

De ce tehnologia ne afectează viața? Majoritatea românilor utilizează Facebook-ul, iar jumătate dintre ei intră pe Facebook în fiecare zi. Acest lucru arată faptul că mulți au devenit dependenți. Acest lucru poate duce la stres și la distrugerea relațiilor. Oamenii sunt acaparați de Facebook. Uneori nu mai au răbdare să socializeze cu cei apropiați, din familie. Au obiceiul de a sta cu telefonul în mână sau în fața laptopului ore în șir. Acum conversațiile se poartă pe smartphone, pe Facebook, deci tehnologia a acaparat viața oamenilor. Acest lucru este destul de evident. Zilnic vezi oameni care stau cu ochii pe Facebook chiar și în autobuze, tramvaie, în timp ce mănâncă, etc.

Din păcate utilizarea excesivă a smartphone-ului nu este bună pentru că provoacă stres și dificultăți de concentrare. Aceasta este o problemă care apare mai ales în rândul tinerilor, care nu se despart niciodată de telefon. Studiile cercetătorilor au arătat o legătură între folosirea exagerată a telefonului mobil și accentuarea stărilor de stres. De asemenea efectul negativ se manifestă și asupra problemelor de concentrare.

Pe Facebook oamenii își fac mulți prieteni, dar majoritatea sunt neimportanți, pentru că nu sunt persoane reale sau prieteni adevărați. Faptul că oamenii petrec ore multe pe Facebook cu persoane despre care nici nu pot spune că le cunosc, reprezintă o pierdere de timp și de energie.

Curiozitatea ne face să navigăm pe paginile personale ale prietenilor virtuali pentru a vedea postările lor și a afla noutăți despre viața lor.

Concluzia

După cum se observă, social media și nu în ultimul rând Facebook joacă un rol tot mai important în viața de zi cu zi a oamenilor. Efectele Facebook-ului sunt mari asupra vieții oamenilor, asupra a stării lor interioare și mentale. La noi în țară și nu numai, tot mai mulți oameni își fac profil pe Facebook. Este clar faptul că Facebook a devenit un fenomen social și cultural la nivel global.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.