Timp liberIPL VS LASER – De ce tehnologia Laser este mai eficientă și...

IPL VS LASER – De ce tehnologia Laser este mai eficientă și mai avantajoasă?

Nu știi ce tehnologie să alegi între epilarea IPL și epilarea laser? Pentru a lua cea mai bună decizie trebuie mai întâi să afli care sunt avantajele oferite de aceste metode de epilare și astfel să poți afla care ar fi cea mai indicată. Pentru aceasta facem o comparație între cele două metode de epilare, între tehnologia laser și tehnologia Intense Pulsed Light sau IPL, pe baza celor constatate de cercetători. Tehnologiile de epilare IPL și laser au fost apreciate de specialiștii esteticieni în funcție de rezultatele obținute în urma cercetărilor clinice și științifice pe care le-au realizat.

Navigare rapidă în articol:

 1. Tehnologia IPL vs Tehnologia Laser
 2. Care sunt cele mai populare tipuri de laser?
 3. Prin ce se deosebește epilarea definitivă cu laser de metodele convenționale de epilare?
 4. Putem face epilare definitivă vara?
 5. Care sunt contraindicațiile epilării cu laser?
 6. Care este cel mai performant aparat de epilare definitivă cu laser?

Tehnologia IPL vs Tehnologia Laser

2-IPL-sau-laser

Știați că primele lasere au fost inventate în anii 60? Totuși primele aplicații ale laserului în dermatologie au fost după 1980. În anul 1991 a fost inventat și patentat IPL-ul (Intense Pulse Light) de către Dr. Shimon Eckhouse (este unul dintre fondatorii companiei Syneron Candela, în acest moment este unul dintre liderii mondiali în aparatură medicală de estetică). Această tehnologie a reprezentat standardul până prin anul 2000. Din păcate tehnologia era destul de limitată și avea o mulțime de probleme: penetrare limitată, țintire imprecisă a foliculilor de păr, riscuri crescute de pete de pigmentare și arsuri sau cicatrici!

Tehnologia IPL este mai ieftină comparativ cu tehnologia laser. Diferența de preț-calitate dintre cele două echipamente este mare. Oricât am vrea să credem că un echipament IPL (care are prețul în jur de 10 000 de euro) este mai bun decât un echipament laser (care costă de 10 ori mai mult), nu putem face asta. Cu siguranță un echipament laser cu tehnologie performantă și care ajunge la un preț extrem de mare, are și o eficiență mai mare. Prețul este în conformitate cu tehnologia folosită, cu eficiența rezultatelor oferite de terapie cu aparatul respectiv.

Tehnologia IPL folosește mai multe lungimi de undă ale luminii. La tehnologia IPL lumina este dispersată pentru că se folosește o gamă de lungimi de undă și un sistem prin care lumina este filtrată, ghidată spre foliculii de păr. Sunt distruși foliculii de păr corespunzători punctelor focale ale lungimilor de undă emise. În acest caz sunt necesare mai multe ședințe de terapie comparativ cu tehnologia laser.

Tehnologia laser folosește o singură lungime de undă, cu aceeași viteză de propagare și frecvență. Razele luminoase sunt paralele și au doar o singură culoare. Acest lucru scade numărul de ședințe de terapie la un număr minim, considerat suficient pentru obținerea unor rezultate foarte bune.

Avantajele și dezavantajele tehnologiei IPL vs Laser

3-avantaje-epilare-laser

Avantajele oferite de tehnologia laser sunt mai mari ca la tehnologia IPL, pentru că dispozitivele folosite sunt mai performante.

Avantajele oferite de dispozitivul IPL sunt:

 • Lumina emisă prin intermediul dispozitivuui este caldă, iar epilarea poate stopa ciclul de creștere a firelor de păr.
 • Tratamentul este simplu, se poate face și la domiciliu.
 • Epilarea se poate aplica și pe zonele mai sensibile ale pielii.

În cazul dispozitivului IPL poate să apară un disconfort în timpul ședințelor de tratament care constă în mici arsuri minore. Acestea trec repede dacă se aplică gheață sau creme speciale. Aceste arsuri nu sunt intense, nu vor lăsa cicatrici pe piele sau alte urme inestetice în timp. În ceea ce privește alte riscuri putem sune că acestea nu există. Cu tehnologia IPL nu se produc probleme ale pielii și nici tumori cancerigene. Tratamentul IPL este interzis la persoanele care au boli dermatologice sau cancer.

În cazul dispozitivului laser nu apare durere și niciun alt disconfort. Tratamentul este sigur și non-invaziv. Dacă apare o senzație ușoară de roșeață este ameliorată cu o cremă specială care se aplică pe piele la finalul tratamentului.

Tehnologia cu laser este eficientă mai ales pentru:

 • Zonele cu fire de păr mai groase. Laserul poate elimina mai bine firele de păr mai groase comparativ cu tehnologia IPL.
 • Zonele unde apare un contrast mai evident între culoarea pielii și firele de păr. Specialiștii spun că ideal ar fi ca persoanele să aibă pielea albă și firele de păr cât mai închise, astfel terapia este foarte eficientă.

În cazul epilării laser are loc îndepărtarea firelor de păr și reducerea permanentă a părului de pe zona de tratament. Se acționează direct asupra foliculilor firelor de păr, nu sunt afectate țesuturile din jur. Tratamentul se aplică pe pielea deschisă și pe pielea închisă, dar nu se face pentru persoanele cu pielea bronzată foarte tare.

Numărul de ședințe de tratament este mai mic ca la epilarea IPL, iar eficiența terapiilor este cea așteptată.

Care sunt cele mai populare tipuri de laser?

4-laser-alexandrite

Aparatele cu laser sunt folosite în saloanele de înfrumusețare din țara noastră de către persoane specializate în acest domeniu. Acestea sunt la curent cu ultimele noutăți în aceea ce privește aplicarea tratamentelor. Sunt instruite periodic, știu exact cum să folosească adecvat fiecare dispozitiv și cum să aplice terapia în funcție de tipul de piele, la fiecare pacient în parte.

Sunt cunoscute îndeosebi trei tipuri de laser, respectiv:

 • Laserul Alexandrite nu dă rezultate foarte bune în eliminarea firelor de păr de pe zonele feței (bărbie, pomeți, mustață). Eficiența tratamentelor pe diferite zone corporale este de aproximativ 71,3 %.
 • Laserul cu diodă este cel mai eficient. Foliculii firelor de păr sunt încălziți direct prin dioda laser de 810 nm și distruși prin radiofrecvență bipolară.
 • Laserul cu rubin nu este recomandat din cauza efectelor secundare. Tenologia laser cu rubin este folosită foarte rar.

Prin ce se deosebește epilarea definitivă cu laser de metodele convenționale de epilare?

5-epilare-definitiva-laser

Metoda de epilare definitivă cu laser este cu siguranță superioară oricărei metode convenționale de epilare pentru că:

 • Durata de tratament este mai scurtă ca în cazul metodelor convenționale (ex. epilare cu ceară caldă). Această metodă este foarte rapidă și eficientă.
 • Te scapă de durerile de cap ce apar din cauza faptului că prin metodele convenționale trebuie să mergi iar și iar (lună de lună) la saloanele cosmetice pentru a te epila.
 • Sunt îndepărtate definitiv toate firele de păr aflate în stare activă. Foliculii de păr sunt distruși, deci nu vor mai crește din ei alte fire de păr.
 • Nu apare deloc durere. În cazul metodelor convenționale de epilare cu ceară sau cu aparate electrice prin smulgerea firelor de păr, durerea este uneori dificil de suportat mai ales pe anumite zone ale corpului. La acestea pot să apară chiar și alergii, infecții, poate fi afectat stratul superficial al pielii (mai ales în cazul epilării cu lama de ras sau atunci când nu sunt respectate anumite condiții de igienă și de sănătate). Smulgerea firelor de păr prin metodele convenționale este dureroasă și poate agresa țesutul cutanat, crește riscul de apariție al petelor pigmentare, alunițe și al altor semne pe piele.
 • Tratamentele sunt neinvazive, iar prețurile avantajoase având în vedere performanța dispozitivelor folosite și calitatea terapiei. Comparativ cu tratamentele convenționale (epilarea cu ceară rece, cu ceară caldă, cu aparate epilatoare de smulgere a firelor de păr) această metodă cu laser este mai scumpă, dar are mult mai multe avantaje.
 • Este prevenită și chiar tratată foliculita. Din păcate foliculita se agravează în cazul metodelor convenționale de epilare prin smulgerea firelor de păr.
 • În plus epilarea definitivă cu laser ajută și în realizarea unor tratamente de înfrumusețare facială: reîntinerirea feței, ameliorarea petelor, cicatricilor post acneice și a ridurilor.

Putem face epilare definitivă vara?

1-epilare-laser

Specialiștii în estetică și dermatologie spun despre epilarea definitivă cu laser că se poate face în toate anotimpurile, cu condiția ca pielea să nu fie bronzată excesiv. Aici ne referim desigur și la bronzul natural (când se stă la plajă) și la bronzul de la solar. Cel mai recomandat este ca epilarea definitivă cu laser să se facă primăvara, toamna și iarna, pentru că în aceste anotimpuri nu se stă la soare pe plajă.

Persoanele care fac epilare definitivă cu laser vara, trebuie apoi timp de trei săptămâni să-și protejeze pielea de radiațiile ultraviolete cu creme de protecție solară cu factor de protecție SPF 30. Acest lucru este indicat mai ales că în lunile de vară caniculare soarele este foarte puternic. Cea mai expusă zonă este fața, de aceea dacă se face epilare cu laser pe zonele faciale (mustață, perciuni, bărbie, pomeți) este importantă protejarea pielii o perioadă îndelungată de timp cu creme de protecție solară. Acestea se aplică de mai multe ori pe zi, în funcție de expunerea la soare.

În plus, un alt lucru de care amintesc terapeuții în legătură cu epilarea definitivă cu laser este că reprezintă cel mai rapid și eficient mod de a scăpa permanent de firele de păr nedorite de pe anumite zone ale corpului unde a se aplică terapia. Tratamentul este sigur și confortabil, mai ales:

 • Dacă este realizat de un specialist terapeut care are experiență.
 • Dacă se folosește un aparat de epilare definitivă cu tehnologie de ultimă generație.

Prin epilare definitivă laser poți avea pielea netedă și catifelată în orice anotimp al anului!

Care sunt contraindicațiile epilării cu laser?

7-epilare-laser-contraidicatii

Tehnologia laser are o serie de contraindicații. Epilarea definitivă cu laser nu se aplică la persoanele care au firele de păr foarte deschise la culoare, respectiv fire de păr albe. De asemenea, acest tratament este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează.

Alte contraindicații ale terapiei sunt:

 • La persoanele care au tumori sau cancer. De asemenea, procedura nu se aplică la persoanele care suferă de diabet și epilepsie.
 • La pacienții care au boli de piele, psoriazis, iritații ale pielii, vitiligo, varice, alunițe, pete și tatuaje, afecțiuni ale țesutului conjunctiv sau afecțiuni hematologice.
 • Pacienților care iau medicamente contra acneei, medicamente fotosensibilizatoare.
 • Persoanelor cu tulburări hormonale.
 • La persoanele care poartă stimulator cardiac, sau care au implanturi metalice în corp, în zonele unde ar trebui să se facă tratamentul.

Tratamentele de epilare definitivă cu laser trebuie să fie aplicate corect de specialiștii terapeuți, aparatura să fie performantă și setată corect, în funcție de fiecare pacient în parte, de caracteristicile pielii și a firelor de păr.

Care este cel mai performant aparat de epilare definitivă cu laser?

8-tehnologia-elase

În Satu Mare, la salonul de înfrumusețare Pearl Beauty Center se folosește cel mai performant aparat laser din oferta BeautyOne – dispozitivul de epilare definitivă eLase LHR MOTIF. Acesta este produs de Syneron Candela, care este liderul mondial în producerea de aparatură medicală și estetică din lume.

Avantajele tratamentului cu eLase LHR sunt:

 • Rezultatele sunt foarte bune, demonstrate clinic. Primele rezultate sunt vizibile chiar după prima ședință de terapie.
 • Dspozitivul are modul MOTIF, tehnologia ELOS, un sistem de răcire prin care se diminuează orice disconfort, nu produce deloc durere.
 • În 10-14 zile de tratament se reduce cu până la 30-60% din firele de păr de pe zona de tratament.
 • Sunt eliminate firele de păr nedorite de pe zona de tratament și se protejează țesuturile pielii.
 • Se previne foliculita, se reduc porii dilatați, se elimină ridurile.
 • La bărbați eficiența de eliminare a firelor de păr nedorite este de 75%.
 • La femei se elimină 95% din părul de pe zona unde se aplică terapia.

De asemenea, la acest salon ai posibilitatea de a face și tratamente de remodelare corporală Satu Mare prin care:

 • Îți reduci celulita.
 • Scapi de kg în plus, îți reduci colăceii din zona taliei.
 • Îți îmbunătățești aspectul pielii, proprietățile elastice ale țesutului cutanat și subcutanat.

În prezent, aceste tratamente sunt tot mai mult apreciate de femei, dar și de bărbați. Femeile aleg epilarea definitivă în locul epilării tradiționale și metodele de remodelare corporală pentru a avea o siluetă mai frumoasă, pentru că țin foarte mult la aspectul fizic și la forma corpului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.