În ultimii ani, ofertele de muncă ce permit lucrul de acasă au explodat. Site-urile de joburi sunt inundate de astfel de oferte inteligente. Popularitatea acestui sistem este datorat atât generației millenials (cei născuți între 1980 și 2000), care solicită angajatorilor un program flexibil, cât și avansului tehnologic ce permite lucrul fără probleme de la distanță. Indiferent dacă ești angajat sau freelancer, amenajarea unui birou acasă este întotdeauna o idee bună ce atrage după sine o serie de avantaje. Citește în continuare câteva idei despre amenajarea unui birou acasă, în interiorul propriului cămin.
Separă viața profesională de viața privată
Munca de acasă a apărut din nevoia unui echilibru sporit între carieră și viața personală. Este recomandat să avem un colț numai al nostru, unde să ne amenajăm un birou în care să nu fim deranjați de nimic și de nimeni cât lucrăm. Specialiștii recomandă să evităm să lucrăm în pat sau pe canapea pentru că spatele ar putea avea de suferit. Și nici nu este sănătos pentru psihic.
Dacă stai la bloc, analizează cu atenție spațiul de locuit și identifică locurile cel mai puțin tranzitate. O nișă, o încăpere de tip debara sau un colț de sufragerie pot fi transformate cu succes într-un mini-birou.
Cei care stau la casă și au la dispoziție mai mult spațiu, trebuie să evite amenajarea biroului într-o cameră de tranzit sau în living. O mansardă este spațiul perfect. Pe parcursul zilei (sau al nopților dacă e al doilea job) atenția îți poate fi extrem de ușor deturnată de la sarcinile de serviciu de către membrii familiei, treburi casnice, animale de companie etc.
Confort, lumină, ergonomie
Lucrul într-un ambient relaxant are ca efect creșterea productivității. De aceea îți recomand să investești doar în acele piese de mobilier care îți plac și care te reprezintă. Nu trebuie ignorată nici ergonomia. Un scaun calitativ în care să te simți confortabil și un birou cu un design inteligent fiind esențiale pentru amenajarea spațiului de lucru. Dacă există această posibilitate, amplasează biroul lângă o fereastră. Astfel poți profita cât mai mult de lumina naturală.
Pentru momentele în care se simte nevoia de intimitate, alege o draperie în nuanțe pale. Organizează o sursă suplimentară de iluminare, pentru serile lungi cu deadline-uri imposibile sau zilele foarte mohorâte. Cea mai elegantă soluție e o veioză chic sau o lampă fixată pe peretele de deasupra spațiului unde lucrezi. Alege corpuri de iluminat de calitate. Bula de confort necesară poate fi desăvârșită prin alegerea unor decorațiuni de birou care să te inspire. De ex: o clepsidră, o statuetă cumpărată într-o vacanță, o poza cu toată familia, etc.
Disciplină, disciplină, disciplină
Din experiență vă spun că munca de acasă nu presupune doar avantaje, ci vine cu o serie de provocări. Deși poate părea ciudat la prima vedere, e nevoie de un anumit tip de disciplină cu care angajații înghesuiți într-un birou clasic nu sunt obișnuiți. Fă-ți singur un program și încearcă să-l respecți cu sfințenie. Acasă, o situație neprevăzută care să te scoată din ritm poate apărea oricând. Putem vorbi de un borcan de murături care refuză să se deschidă,de pisica ce doarme într-un fel drăgălaș în care nu a mai făcut-o niciodată sau de vecinul de la 3 care caută o cheie de 10.
Există însă câteva trucuri simple pentru un ritual sănătos atunci când ai un birou acasă:
– înainte să te apuci de treabă, ieși din pijamale și îmbracă-te ca și cum ai fi pregătit să pleci la birou
– asigură-te că în momentul în care ai închis laptopul, ai făcut tot ce ți-ai propus sau te-ai achitat de toate sarcinile de serviciu. Nu reveni din oră în oră să mai faci câte ceva. În caz contrar vei duce ziua de muncă la 14-16 ore și nu vrei asta.
– obișnuiește-ți prietenii și familia că munca de acasă e un lucru cât se poate de serios. Că nu poți fi deranjat tot timpul cu telefoane inutile sau cu probleme mărunte. Dacă un prieten vrea să-ți povestească un episod dintr-un serial mișto la telefon, ieși la o bere după „program”, un obicei mult mai sănătos pentru psihicul tău.
La începutul anului, legea care permite munca de acasă a fost votată în Camera Deputaților. Urmează să intrăm și noi în rândul lumii cilivizate.
Tu ce părere ai? Te tentează să ai un birou acasă? Lasă-mi mai jos un comentariu și spune-mi și alte trucuri sau sfaturi legate de munca la distanță.