Sarcină & BebeDureri în sarcină – Cum poți face față durerii?

Dureri în sarcină – Cum poți face față durerii?

Sunt multe tipuri de dureri în sarcină, unele destul de incomode, dar de obicei nu sunt grave, iar cauza lor este oarecum inofensivă, ele dispar după naștere. Unele femei mai norocoase nu au dureri intense asociate cu sarcina, se spune că ele au o sarcină ușoară. La majoritatea însă durerile apar încă din primele luni de sarcină. Atunci când acestea sunt însoțite de simptome neobișnuite este recomandat întotdeauna să se ceară sfatul medicului.

Navigare rapidă în articol:

Dureri abdominale în sarcină

2-dureri-abdominale

La prima sarcină este posibil ca femeia să simtă crampe ușoare în zona abdominală sau o senzație de presiune. Aceste simptome se produc din cauza schimbărilor care au loc în sarcină în abdomenul inferior – respectiv uterul începe să se dezvolte, fluxul sangvin este crescut. Durerile abdominale apar și din cauza constipației sau a balonării.

Femeia care are sindrom de congestie pelviană va avea simptome de dureri abdominale, dureri pelvine care sunt destul de puternice. Acest sindrom se produce datorită venelor varicoase din zona abdominală. Venele varicoase nu apar numai la picioare, ele se dezvoltă și în alte zone ale corpului, la nivelul feselor și rectului.

Dureri abdominale pot să apară după luna a 5-a de sarcină din cauza preeclampsiei. Aceasta înseamnă creșterea tensiunii arteriale, a cantității de proteine în urină, umflarea feței și a mâinilor, vederea devine încețoșată, pulsul accelerat. După cum spun medicii, cauza preeclampsiei ar fi schimbarea fluxului de sânge către placentă. Vasele de sânge de la placentă nu se dezvoltă corect, fluxul de sânge este limitat și apare hipertensiunea arterială.

Alte cauze ale durerilor abdominale, mai rar întâlnite la femeile însărcinate

În cazul rupturii de placentă în sarcină sau după naștere apar dureri abdominale. Dacă placenta se dezlipește complet de peretele uterin fătul nu mai primește hrană și oxigen și ar trebui născut prin cezariană. Ruptura de placentă apare foarte rar la femei. Riscul să apară este mai mare la femeile care fumează sau care fac greșeala de a lua droguri în perioada de sarcină. Alte simptome ale dezlipirii placentei de peretele uterin înainte de vreme sunt: dureri uterine, dureri de burtă, dureri de spate, sângerare.

Dureri abdominale apar în cazul unei afecțiuni numită hidramnios, când este prea mult lichid amniotic în jurul fătului. Poate fi un caz ușor care se datorează modificărilor echilibrului normal al secreției de lichid amniotic. Dacă afecțiunea nu este trecătoare și acumularea de lichid este mare, este posibil să fie anumite probleme ale fătului – o malformație congenitală, a sistemului digestiv, a sistemului nervos central. Riscurile care apar sunt: travaliu prematur, ruptura de placentă.

Dureri de cap în timpul sarcinii

3-dureri-de-cap-in-sarcina

Principalele cauze ale acestor simptome în sarcină sunt: oboseala, stresul, congestia nazală, stările de nervi. Cel mai simplu tratament pentru calmarea durerilor de cap este odihna în pat, într-o cameră unde este liniște. O compresă rece pe frunte sau la ceafă ajută în calmarea durerilor de cap.

Femeile care au dureri de cap din cauza congestiei sinusurilor trebuie să facă un tratament pentru ameliorarea durerii. Sunt recomandate inhalațiile cu aburi, spray-urile nazale, ceaiurile calde. Dacă au stări febrile și infecții ale sinusurilor trebuie să urmeze un tratament recomandat de medic.

În sarcină nu este recomandat ibuprofenul pentru calmarea durerilor de cap. Sunt alte medicamente analgezice pe care le prescriu medicii și care nu afectează sarcina.

În sarcină apar frecvent migrene la femei, care reprezintă dureri de cap mai intense. Stresul este principalul vinovat de apariția migrenei. Odihna și compresele cu apă rece pe față ajută în ameliorarea durerii de cap și a migrenelor.

Dureri de cap apar și în caz de preeclampsie, la creșterea bruscă a tensiunii arteriale, de care spuneam mai sus.

Sindromul Hellp produce dureri de cap, greață, vomă, dureri abdominale, stare generală rea. Acest sindrom apare ca o complicație la hipertensiunea arterială. Poate să apară în ultimul trimestru de sarcină. Se datorează unui nivel mare de enzime hepatice, distrugerii prea rapide a globulelor roșii, incapacității ficatului de a procesa în mod normal toxinele din organism.

Durerile de cap sunt produse și de aerul rarefiat de la altitudine, mai ales dacă femeia însărcinată locuiește într-o astfel de zonă și nu este obișnuită. Altitudinea poate produce hipertensiune arterială, dureri de cap, oboseală, grețuri. Simptomele apar de obicei la altitudini mari. Și călătoria cu avionul poate crea astfel de simptome la femeile însărcinate. Dacă va călători cu vaporul, o femeie însărcinată poate avea tulburări gastrointestinale.

Dureri de spate la femeile însărcinate

4-dureri-de-spate

În timpul sarcinii apar dureri de spate deoarece în organism au loc transformări, de exemplu ligamentele pelvisului devin mai elastice pentru a permite nașterea copilului atunci când este momentul. În această perioadă, centrul de greutate corporală este deplasat înainte și de aceea spatele este suprasolicitat, de aceea durerile de spate apar la majoritatea femeilor însărcinate. Din cauza acumulării kg în plus, este posibil să fie afectată coloana vertebrală și să apară dureri la nivelul acesteia.

Durerile de spate la femeile însărcinate sunt destul de neplăcute, creează un disconfort care trebuie cumva îndepărtat. Când apare o durere la nivelul spatelui se produce o stare de anxietate, de neliniște, de agitație. Din păcate aceste dureri sunt destul de frecvente la multe femei însărcinate.

Această perioadă din viața femeii nu este una ușoară, de aceea trebuie luate măsurile necesare împotriva oricărui disconfort de acest fel. Durerile de spate în timpul sarcinii nu sunt de obicei foarte grave, ele au cauze inofensive și dispar după nașterea copilului.

Dureri de spate la începutul sarcinii

Durerile de spate în primele săptămâni de sarcină nu se manifestă în mod frecvent. Acum apar îndeosebi alte stări neplăcute și anume: semne de oboseală, greață, vărsături, constipație, disconfort la nivelul sânilor, creșterea poftei de mâncare.

Dureri de spate în partea de sus în timpul sarcinii apar la femei, dar nu sunt ceva neobișnut. Ele se manifestă și din cauza schimbărilor hormonale. Specialiștii spun că se produc dureri de spate la începutul sarcinii și din cauza faptului că uterul se dezvoltă și are loc o înclinare a acestuia care provoacă astfel de simptome la nivelul spatelui. Dacă durerile sunt mari la spate apare necesitatea unu control medical pentru că un medic poate descoperi dacă există anumite probleme de sănătate.

Metode pentru prevenirea și calmarea durerilor de spate

Pentru a ameliora aceste dureri există câteva remedii eficiente. De exemplu este recomandat ca o femeie însărcinată să nu stea foarte mult timp în picioare. Atunci când este în picioare trebuie să se străduiască să țină spatele drept și umerii înapoi, să aibă o poziție corporală corectă.

Nu trebuie să poarte tocuri înalte în această perioadă, sunt indicați pantofii comozi, confortabili, care au toc mic. De asemenea, în sarcină este bine să nu ridice greutăți deoarece este solicitat mult spatele. Chiar și atunci când o femeie stă mult timp în picioare pe o suprafață tare, când face treburi prin casă, este bine să aibă pantofi moi în picioare.

Zilnic trebuie să se respecte un program de odihnă, uneori din cauza efortului picioarele se pot umfla și apar și dureri de articulații. Pentru ca somnul să fie mai odihnitor este indicat dormitul pe partea stângă, cu o pernă poziționată între genunchi.

Și statul jos mult timp în poziție greșită poate cauza dureri de spate.

Dureri ale centurii pelviene în sarcină

5-dureri

La femei, bazinul este mai larg și mai adânc pentru a facilita gestația, nașterea. Aproximativ 25% dintre femeile însărcinate se plâng de dureri ale centurii pelviene. Aceste dureri apar la finalul ultimului trimestru de sarcină. Corpul produce hormoni care au efect asupra ligamentelor care mențin aliniat osul pelvisului, acestea devin mai flexibile, mai moi, pregătind astfel travaliul. Ligamentele sunt mult mai elastice la naștere și puțin timp după naștere.

În această perioadă femeia simte dureri în zona pubiană, la oasele pelvisului, la nivelul perineului, în partea de sus a coapselor, de aceea merge mai greu și nu poate urca pe scări din cauza disconfortului. Severitatea durerii este un indicator al faptului că nașterea se apropie. Durerea este mai mare în timpul mersului, apare chiar și atunci când femeia merge doar puțin prin casă.

Dureri de coaste la femeile gravide

Una din durerile asociate sarcinii este cea de la nivelul coastelor. Femeile poartă haine largi în perioada de sarcină tocmai pentru a se simți mai confortabil, pentru a nu pune presiune prea mult pe coaste, sâni, abdomen.

O durere sub coasta stângă sus în sarcină este ca și cum te-ai lovi în apropiere de coaste, nu este foarte intensă, dar ea apare deoarece la unele gravide slăbirea articulațiilor poate face coastele să se lărgească. Se spune că este vorba despre coaste subluxate.

La femeile gravide pot să apară dureri de coaste sub sâni care se datorează faptului că sânii devin foarte mari și apasă pe coaste. Ar mai fi de spus că durerile apar și din cauza inflamațiilor de la nivelul țesutului cartilaginos de la coaste. Factorii pot fi schimbările hormonale, presiunea exercitată de uter și de sâni asupra coastelor. Cu siguranță în perioada de sarcină apar schimbări în corpul femeii gravide, coastele se lărgesc, se creează un spațiu între ele, în scopul de a face loc sarcinii.

Cu o lună înainte de naștere femeia însărcinată poate simți un disconfort la coaste creat de mișcările copilului, de poziția acestuia.

Dureri de mâini în timpul sarcinii

6-dureri-de-maini

Mâini umflate și dureroase în sarcină – Acest simptom apare la femeile gravide, de obicei este vorba despre sindrom de tunel carpian. Sindromul produce amorțeli ale degetelor, furnicături în degente, durere la nivelul mâinilor. Senzația de disconfort se simte în degete, palme și încheietura mâinii. Un alt aspect care apare, este faptul că femeia simte că nu are putere în mâini, nu poate ridica obiectele ca de obicei.

Sindromul de tunel carpian se produce din cauza oboselii, a mișcărilor repetitive (cum este folosirea tastaturi de la calculator), sau realizarea unor treburi prin casă.

Retenția de lichide la femeile gravide

Un alt factor care poate cauza dureri de mâini este retenția de lichide în organism. Este evident că acest lucru face ca mâinile să fie puțin umflate, la fel și picioarele. Medicii spun că aceste dureri apar la 20-50% dintre femeile însărcinate, de regulă nu sunt foarte grave și dispar după nașterea copilului.

Retenția de lichide este o afecțiune comună la femeile gravide. Ea afectează în special mânile, picioarele și fața. Se produce mai ales în ultimile trei luni de sarcină și produce un disconfort destul de neplăcut. Se spune că în această perioadă crește și cantitatea de sânge și de aceea se produce umflarea mâinilor și a picioarelor.

Retenția de lichide apare și din cauza estrogenului, care face ca rinichii să rețină mai mult sodiu și mai multă apă. rețenția de lichide poate să pară și din cauza modificărilor hormonale, a circulației proaste a sângelui, a reducerii aportului de apă, a consumului excesiv de sare și de zahăr, a stilului de viață sedentar și a consumului de anumite medicamente.

Combaterea retenției de lichide

Pentru a preveni și combate retenția de lichide este recomandat repaus la pat, câte 20-30 minute zilnic, mai ales atunci când simți deja că ești obosită.

Reducerea consumului de sare dar și a consumului de zahăr ajută în combaterea acestei probleme de sănătate. De asemenea sunt recomandate anumite exerciții fizice moderate, speciale pentru femeile însărcinate. În picioare este indicată încălțămintea fără toc, confortabilă.

Pentru ca circulația să se realizeze bine la membrele inferioare trebuie să se evite statul mult timp în picioare și poziția pe scaun, picior peste picior.

Nu este bine să se reducă consumul de apă, din contră hidratarea organismului trebuie să se realizeze foaret bine. Apa este foarte importantă pentru sănătatea organismului și a fătului. Specialiștii spun despre persoanele care nu beau multă apă că acest lucru poate produce și mai mult această senzație de disconfort la mâini și picioare.

Creșterea în greutate în timpul sarcinii poate duce la umflarea picioarelor. Acest sentiment neplăcut de umflare este un disconfort enervant pentru femei. În timpul sarcinii crește nivelul de grăsime corporală și astfel crește și numărul de kg în plus. Femeile gravide nu trebuie să se îngrijoreze, ele vor avea timp să slăbească după naștere.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.