Femeile gravide au o sensibilitate crescută la infecții, mai ales la gripă. De exemplu dacă sunt infectate cu virusul gripei (acest risc fiind destul de mare în sezonul rece) ele pot avea simptome mult mai severe care pot duce la complicații grave și chiar la spitalizare. Cea mai frecventă complicație a gripei este bronșita, care se poate transforma în infecție toracică sau pneumonie. Alte complicații sunt: infecția urechii medii sau otita medie, meningita, encefalita și altele.
1.Vaccinul antigripal în sarcină
Medicii recomandă vaccinul antigripal pentru că ajută în prevenirea îmbolnăvirii de gripă la femeile gravide în sezonul rece. Cei mai sensibili la gripă sunt copiii, bătrânii și femeile gravide. Infecția cu virusul gripal în timpul sarcinii este periculoasă și pentru mamă dar și pentru fătul din pântecul ei.
Vaccinul antigripal nu este 100% eficient dar poate reduce severitatea simptomelor cauzate de gripă. Principalele simptome de gripă sunt: dureri de cap, dureri musculare, stări febrile, tuse, curgerea nasului, roșu în gât. Află mai multe aspecte despre vaccinuri obligatorii și opționale la bebeluși pentru prevenirea îmbolnăvirii.
2. Femeile gravide au sistemul imunitar mai slab în timpul sarcinii
Sistemul imunitar la gravide este mai slab și de aceea organismul luptă mai greu împotriva infecțiilor. Femeile care sunt însărcinate trebuie să aibă grijă să nu se îmbolnăvească de gripă și pentru aceasta cea mai bună soluție este vaccinarea. Gripa poate afecta foarte tare și bebelușii nou-născuți, aceștia pot lua virusul gripal de la mama lor.
3. De ce femeile gravide au picioarele reci în timpul sarcinii?
Multe dintre femeile gravide au senzația de picioare reci în timpul sarcinii, ceea ce le creează un disconfort neplăcut și tulburări de somn. Medicii spun că în primele luni de sarcină tensiunea arterială scade puțin la femeile gravide, iar acest lucru este normal. Acesta este motivul pentru care apar problemele circulatorii mai ales la extremități, astfel picioarele sunt mai reci.
Pentru a preveni acest disconfort de picioare reci, se recomandă:
- Exerciții pentru îmbunătățirea circulației sângelui.
- Băi calde la picioare, ciorapi groși, papuci călduroși în picioare.
- Consumul de ceaiuri din plante medicinale pentru tratamentul hipotensiunii arteriale. Cele mai bune ceaiuri sunt cele din fructe măcinate de armurariu, orz, păducel, rozmarin, sau din pulbere de scoarță de salcie.
În a doua jumătate a sarcinii, se intensifică circulația sângelui, picioarele sunt fierbinți și ușor umflate. Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sunt indicate ceaiurile din pulbere din flori de arnică, pulbere din rădăcină de brusture, flori din coada-șoricelului, flori de gălbenele, păducel, pulbere de rădăcină de valeriană, pătlagină, flori de porumbar, sulfină, saschiu, traista-ciobanului, isop.
4. Febră la femei însărcinate – Când trebuie să te îngrijorezi?
În cazuri de răceală nu apare simptomul de febră, dar la gripă stările febrile sunt frecvente. Dacă temperatura corpului crește peste 37,4 grade Celsius și se ajunge la 38,5 grade Celsius este clar că febra s-a instalat și de aceea trebuie sunat medicul pentru că acesta poate prescrie un medicament adecvat pentru scăderea temperaturii corporale. În general temperaturile de până la 38,5 grade Celsius nu sunt îngrijorătoare, febra este considerată ușoară.
Până la 39 grade Celsius febra este încă moderată, apoi lucrurile sunt mai complicate – febra este considerată puternică și trebuie neapărat tratată imediat. Pentru întărirea sistemului imunitar al organismului este recomandat zincul care apare în semințe de floarea-soarelui și în tărâțe de grâu.
Febra netratată poate duce la complicații, dacă este gravă poate provoca și malformații la făt, cum sunt de exemplu defectele cardiace la bebelușul nou-născut. Cu siguranță femeile însărcinate nu trebuie niciodată să ia medicamente fără recomandarea unui medic, în scopul reducerii temperaturii corpului în perioada de sarcină. Există situații în care o febră puternică a provocat chiar și avort spontan în timpul sarcinii pentru că nu a fost tratată la timp. Femeile însărcinate trebuie să respecte tratamentul prescris de medic și doza recomandată la fiecare medicament.
5. Răceala în sarcină
Când vine vorba de răceală sau de gripă, femeile gravide trebuie să sune medicul pentru a primi recomandări cu privire la tratament. Din păcate la femeile gravide nu sunt recomandate medicamentele pe care le ia o femeie obișnuită în astfel de boli sau afecțiuni când nu este însărcinată. De exemplu echinaceea sau ibuprofenul nu sunt indicate la gravide.
Durerea în gât la gravide se poate calma cu gargară cu apă călduță și puțină sare. Se adaugă un vârf de linguriță de sare la un pahar cu apă călduță și se amestecă. Apa cu sare calmează răgușeala, durerea și iritația de gât.
Roșu în gât în timpul sarcinii – Acest simptom apare în caz de răceală și poate fi însoțit și de durere în gât. De regulă durerea poate să apară și datorită infecțiilor virale, bacteriene sau fungice, sinuzitei, alergiei la praf, polen sau refluxului gastric. Consumul de multe lichide poate ajuta la calmarea durerii de gât.
Tusea în sarcină afectează fătul?
Tusea este în general enervantă și poate îngrijora persoana în cauză, mai ales dacă este însărcinată, pentru că ea se va întreba dacă aceasta nu va afecta fătul. Tusea mamei nu poate face rău fătului pentru că acesta este protejat de șocuri prin fluidul amniotic din jurul acestuia. Mama trebuie să meargă la medic, pentru tratament, mai ales dacă tusea este persistentă timp de câteva zile. Dacă apar și complicații – stări febrie – este posibil să fie vorba de gripă sau altă boală.
Există câteva remedii simple împotriva tusei și care pot fi aplicate de orice femeie însărcinată acasă. Orice remediu ales trebuie să fie aprobat de medic pentru siguranța fătului. De exemplu un medicament pentru combaterea tusei este bromhexinul, acesta poate fi luat și de femeile însărcinate. Ceaiurile calde îndulcite cu miere, realizate din mușețel, anason sau din mentă pot ajuta în tratamentul tusei.
Alte recomandări în caz de răceală sunt:
- Consumul de alimente naturale, fructe și legume bogate în vitamine, mai ales vitamina C
- Dieta echilibrată, mâncarea gătită care conține mulți nutrienți
- Consumul de lichide calde – supe sau ceaiuri din plante medicinale
- Odihna este foarte importantă pentru restabilirea stării de sănătate
- Exercițiile fizice moderate induc o stare de bine în organism
- Pentru a preveni și ameliora congestia nazală sunt indicate umidificatoare de cameră și spray-urile nazale
- Pentru calmarea tusei este eficient siropul de tuse și mierea de albine.
Indiferent de tipul de boală – gripă, răceală, bronșită și altele – o femeie însărcinată își poate restabili starea de sănătate cu un tratament rapid, recomandat de un medic de specialitate.