Vaccinuri obligatorii și opționale la bebeluși

0
269
1-vaccinarea

Despre vaccinuri se spune că sunt sigure atunci când se respectă regulile de precauție, cum ar fi de exemplu consultarea copilului înainte de administrarea corectă de către un medic pediatru. Prin respectarea unei scheme de vaccinuri recomandate de medic se poate păstra sănătatea copilului pentru că probabilitatea de a contracta anumite boli grave este redusă.

Organizația Mondială a Sănătății OMS a respins acuzațiile criticilor vaccinurilor potrivit cărora imunizarea nu ar avea rost și că ar fi riscantă. OMS a declarat că vaccinarea are un impact bun asupra vieții oamenilor, vaccinarea poate salva vieți.

Navigare rapidă în articol:

Ce vaccinuri sunt obligatorii la copii?

2-vaccinarea-la-copii

În țara noastră se prevede ca medicii să asigure vaccinarea copiilor, în asta constă de fapt obligativitatea vaccinării. Părinții sunt cei care decid dacă vor să-și vaccineze copiii, își dau acordul scris pentru asta. Ei trebuie să se informeze în legătură cu vaccinarea, să discute cu medicii despre ce rol are aceasta, care sunt beneficiile și care sunt efectele secundare.

Vaccinul antihepatic se face la nou-născut în primele 24 de ore de la naștere. Vaccinul antihepatic B se face prima dată imediat după naștere, iar apoi la 1-2 luni și respectiv la 6-18 luni. Acest vaccin protejează copilul împotriva hepatitei B, care se transmite prin sânge sau contact cu alte fluide de la persoanele infectate.

Vaccinul de tip BCG se face la bebelușul nou-născut care are 2-7 zile de la naștere. Acest vaccin protejează bebelușul împotriva tuberculozei BCG.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular DTaP cu VPI, Hib și HVB este recomandat la bebelușii care au vârsta de 2 luni. Acest vaccin protejează împotriva următoarelor boli: tetanos, pertussis (tuse măgărească care poate duce la pneumonie), difterie, poliomelită, hepatită virală B, hemophilus influenzae B.

Vaccinul pentavalent de tip DTaP cu VPI și Hib se face la bebelușii care au deja vârsta de 4 luni.

Vaccinul de tip DTaP, VPI, Hib și HVB se face la bebelușii de 6 luni.

Alte vaccinuri obligatorii

Vaccinul antipneumococic conjugat se face la bebeluș atunci când are vârsta de 2 luni, 4 luni sau la 11-15 luni. Acest vaccin protejează copilul împotriva bacteriei pneumococcus care se transmite prin atingere, îndeosebi în anotimpul rece.

Vaccinul DTaP, VPI, Hib și RRO se face la bebelușul cu vârsta de 12 luni. Este un vaccin care protejează copilul împotriva rubeolei, pojarului și parotiditei.

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion ROR se face la copiii cu vârsta de 12 luni sau la 15 luni, apoi se repetă la vârsta de 4-6 ani. Acest vaccin previne rubeola, rujeola, oreionul.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic DTPa-VPI se face la copilul de 6 ani.

Vaccinul diftero-tetanic, DT9 se administrează la copiii care au vârsta de 14 ani.

Ce vaccinuri sunt opționale la copii?

3-vaccinarea

Vaccinul antirotavirus se administrează la bebelușii care au deja 6 luni.

Vaccinul antipneumococic se face pentru protejarea copiilor împotriva infecțiilor provocate de pneumococi și care pot cauza boli grave: otită, pneumonie, bronșită, meningită, sinuzită.

Vaccinul antihepatitic A  se face la bebelușul cu vârsta de cel puțin 12 luni. Acest vaccin protejează împotriva hepatitei A care este o boală gravă ce afectează în prezent foarte mulți copii care au vârsta mai mică de 15 ani.

Citește și:  Ce e bine să știi despre implicațiile astmului în timpul sarcinii

Vaccinul antivaricelă Var se face la bebelușul de 9 luni sau la 12 luni. Vaccinarea poate scade riscul de varicelă în procent de 70-90%. Se fac două doze de vaccin la un interval de 6 săptămâni. La persoanele vaccinate la care totuși apare boala, simptomele sunt mai ușoare.

Vaccinul antimeningococic se face la copiii care au vârsta de 2 ani. Acest vaccin protejează împotriva meningitei și septicemiei.

Vaccinul HPV este recomandat la copiii care au deja 9 ani. Acest vaccin scade riscul de cancer de col uterin.

Vaccinarea anti-HPV este recomandată la copiii care au vârsta de 11-12 ani.

Vaccinul antigripal este și pentru bebeluși

4-vaccinarea-la-bebelusi

Acest vaccin se recomandă la copii și adulți în fiecare toamnă. Este un vaccin care are scopul de a preveni manifestările unor tulpini de gripă. Medicii spun că unele dintre aceste tulpini gripale pot fi fatale la bebeluși, deci imunizarea este importantă.

Vaccinul antigripal se face la bebelușii care au deja vârsta mai mare de 6 luni sau la copiii mai mari, la începutul sezonului de gripă. Există și vaccin antigripal sub formă de spray nazal care se administrează doar la copiii care au deja vârsta de 1 an.

Vaccinul antigripal se face în fiecare an, toamna, pentru că tulpinile gripale nu sunt aceleași, se schimbă de la an la an. Părinții care au bebeluși trebuie să facă vaccinul antigripal, și în general toate persoanele din locuința respectivă. Acest vaccin poate reduce riscul de a face gripă în procent de cel puțin 80%. Află cum poți proteja copiii de gripă și răceală în sezonul rece.

Principalele simptome de gripă sunt: cefalee, febră, frisoane, tuse, dureri în gât și dureri musculare. În multe cazuri apar și infecții ale sinusurilor, infecții ale urechilor. Dacă apar complicații se poate ajunge la pneumonie sau chiar la deces.

De ce recomandă medicii vaccinarea?

5-vaccinarea

În urma vaccinării este adevărat faptul că la copii apar anumite reacții adverse: stări febrile moderate, vărsături, iritabilitate, durerea vaccinării care este temporară. Află dacă este normal sau nu să vomite bebelușul nou-născut. Aceste simptome însă sunt mici în comparație cu avantajele oferite de imunizarea împotriva multor boli grave (boli care s-au dovedit că în anumite cazuri pot duce chiar la deces).

Statisticile arată că:

  • În Europa mor în fiecare an 400.000 de oameni din cauza variolei.
  • Dintre copiii care se îmbolnăvesc de variolă, 80% pierd lupta cu boala.
  • Alte boli grave care duc la deces sunt poliomielita, rujeola, tetanosul, pneumonia.
  • În America anual mor 5.000 de oameni din cauza hepatitei B. Această boală duce la cancer hepatic, ciroză și alte boli grave care se dezvoltă în timp scurt și pot fi fatale.
  • În anul 2003 au murit 500.000 de copii din cauza rujeolei.
  • În SUA, sunt aproape 200.000 de persoane diagnosticate cu hepatita A. Dintre acestea 30% sunt copii.
  • În fiecare an mor aproximativ 300.000 de copii de tuse convulsivă. Această problemă de sănătate se poate preveni prin vaccinul hexavalent DTaP, VPI, Hib, HVB.

Imunizările de rutină la copii nu sunt legate de autism. Cercetătorii au respins deja legătura dintre vaccinul antirujeolă și autism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.