Laptele bebelușului se prepată cu apă plată și lapte praf. Care apă este mai bună: apa plată sau îmbuteliată, apa de la robinet, apa de la fântână sau apa de izvor? Află în acest articol care este cea mai potrivită apă pentru laptele bebelușului.
Navigare rapidă în articol:
- Apa de la robinet pentru laptele bebelușului
- Plumbul din apa de băut este periculos pentru bebeluși
- Apa îmbuteliată pentru laptele bebelușului
- Apa de la fântână este sigură pentru bebeluși?
Apa de la robinet pentru laptele bebelușului
Apa la bebelușii hrăniți cu lapte praf trebuie să fie de calitate, fără contaminanți (nitrați, plumb și alții). Dacă se folosește apa de la robinet este important de aflat dacă este perfect sigură pentru a fi consumată de bebeluș. Din păcate, calitatea ei poate varia de la o zonă la alta, este bine ca părinții să se gândească bine înainte de a o folosi sau nu pentru a prepara laptele bebelușului.
Ei trebuie să verifice furnizorul local pentru a fi singuri că apa de la robinet este sigură. Medicii recomandă fierberea apei și apoi răcirea ei înainte de a o folosi pentru bebeluș. Apa se fierbe timp de un minut și apoi se lasă la răcit.
Bebelușul are nevoie de apă pentru hidratare, mai ales că în primii ani de viață apar fluctuații ale lichidelor în organismul său. Bebelușul are nevoie de multă apă, necesarul zilnic fiind de 120 ml apă/kg corp.
În țara noastră se comercializează anumite tipuri de ape minerale naturale care sunt atestate clinic de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului A. Rusescu sau de Societatea Română de Pediatrie.
Testează apa de băut!
Pentru a fi sigur de calitatea apei pe care o beau, oamenii trebuie să testeze apa de la robinet prin analize realizate în laboratoare acreditate. Există firme care se ocupă cu acest lucru. Se iau probe în recipiente curate din sticlă sau din plastic și se fac apoi analize fizico-chimice. În aproximativ 2-4 zile se obțin rezultatele.
Prin analiza apei potabile, printr-un test fizico-chimic se obțin valorile în ceea ce privește:
- Duritatea, mirosul, culoarea
- Concentrația de amoniu, clor, fier, nitrați, azotat, calciu, magneziu, mangan, plumb, sedimente
- Alcalinitate, pH, conductivitate și alte date.
Aceste analize se pot face pentru orice tip de apă, indiferent că este vorba despre apă plată, îmbuteliată, apă carbogazoasă, apa care provine de la robinet, de la izvor sau de la fântână. Unele firme recomandă și echipamente speciale pentru filtrarea sau tratarea apei (cu gust sau miros neplăcut, cu contaminanți sau bacterii), sterilizatoare cu ultraviolete, filtre de eliminarea fierului, sisteme denitrare, sisteme de dedurizare, eliminarea calcarului din instalații.
În țara noastră limita pentru nitrați din apa de băut este de 50 mg/l. La bebeluși nou-născuți limita de nitrați admisă este de 10 mg/l.
Cumpără un filtru de apă pentru a detoxifica zilnic apa de băut! Cu ajutorul unui filtru de apă se pot îndepărta impuritățile, contaminanții, nitrații și plumbul. Filtrul se schimbă la un moment dat, exact cum scrie pe instrucțiunile aparatului.
Plumbul din apa de băut este periculos pentru bebeluși
Plumbul poate să apară în apa de băut de la robinet dacă aceasta trece prin țevi de plumb, alamă, cupru vechi sau prin țevi deteriorate. Plumbul este foarte periculos pentru bebeluși, poate afecta dezvoltarea sa neurologică, dezvoltarea creierului, a măduvei spinării, a nervilor. Bebelușii expuși la plumb pot avea mai târziu probleme de creștere lentă și învățare. Află care sunt cauzele simptomelor de vărsături la bebeluși.
Pentru a reduce conținutul de plumb din apă este indicat să deschizi robinetul și să lași apa să curgă timp de 1 minut, abia apoi să o folosești. Pentru băut trebuie folosită numai apă rece. S-a constatat faptul că apa caldă are un conținut mai mare de plumb.
Intoxicația cu plumb poate provoca probleme grave și la femei în timpul sarcinii. Un nivel ridicat de plumb poate fi cauza nașterii premature sau a avortului spontan. Sunt cazuri în care bebelușul poate cântări mai puțin la naștere pentru că mama a avut în timpul sarcinii un nivel ridicat de plumb. Femeile care trebuie să alăpteze ar trebui să verifice nivelul de plumb prin analize înainte de a începe să alăpteze bebelușul nou-născut.
Sunt persoane care se expun la plumb (acesta există în obiecte de artă, bijuterii, vase din ceramică, din cristal, vopsea, materiale pentru vitralii și altele) fără să-și dea seama. Ele ar trebui să consume alimente care previn intoxicarea, care conțin nutrienți importanți (vitamina C, calciu, fier) și anume: lapte, iaurt, legume cu frunze verzi, fasole, cereale, carne roșie, spanac, broccoli, roșii, ardei gras, portocale.
Apa îmbuteliată pentru laptele bebelușului
Părinții care nu sunt siguri pe calitatea apei de la robinet folosesc apa îmbuteliată. Totuși ei trebuie să știe că apa din sticlă nu este 100% sigură. Sunt ape la sticlă care provin chiar de la robinet, din alte zone însă.
Când alegi apa îmbuteliată pentru bebeluș se ține cont de conținutul ei în fluor. Potrivit medicilor, bebelușii care au vârsta mai mare de 6 luni au nevoie de puțin fluor pentru protejarea dinților, pentru prevenirea cariilor. În cazul în care se folosește apă îmbuteliată care nu conține fluor, medicii pediatri prescriu la bebeluși picături cu fluor după ce aceștia au vârsta de 6 luni, pentru ca micuții să aibă o dantură puternică. Află care sunt semnele care arată că apar primii dinți la bebeluși.
Nici prea mult fluor nu este bine! Fluoroza este cauzată de prea mult fluor în apa de băut. Sunt surse de apă potabilă care au fluor în cantitate mare, chiar și apa îmbuteliată poate avea fluor. Când se cumpără apă din magazine, trebuie citită cu atenție eticheta sticlei indiferent de producător, pentru a vedea cantitatea de fluor și alte ingrediente care apar în compoziția apei.
Apa de la fântână este sigură pentru bebeluși?
Familiile care locuiesc la casă și consumă apă de la fântână trebuie să se asigure că aceasta nu are un nivel ridicat de nitrați sau alți contaminanți care afectează sănătatea organismului. Apa de la fântână trebuie testată înainte de a fi folosită pentru laptele bebeșului. De asemenea și apa de izvor trebuie testată pentru a fi siguri că este bună pentru sănătatea copiilor și a adulților.
Nitrații din apa de băut
Dacă apa este fiartă nu înseamnă că ai eliminat nitrații din ea. Reține faptul că apa clocotită nu reduce cantitatea de nitrați. Fierberea poate crește concentrația de nitrați.
Excesul de nitrați în apa potabilă poate cauza sindromul copilului albastru sau methemoglobinemia la bebeluși. La bebelușul care are vârsta mai mică de 4 luni, nitrații se transformă în nitriți în stomacul său micuț și se leagă de moleculale de oxigen din globulele roșii. Astfel se epuizează oxigenul și apare riscul de sufocare la copil. Când apare intoxicația cu nitrați la copil, pielea acestuia are culoarea albă, la fel este și gura și zona din jurul ochilor. Această boală se depistează ușor și se vindecă rapid prin tratament recomandat de medic.
Femeile însărcinate care beau apă cu nitrați pot avea anumite probleme de sănătate, iar fătul poate avea probleme de dezvoltare și greutate mică la naștere. Nitrații se transmit și prin laptele matern. Pe perioada alăptării mamele trebuie să fie atente la calitatea apei pe care o consumă.