Principalele boli de piele la bebeluș sunt iritațiile, eczemele și dermatitele. Unele dintre ele dispar fără tratament, doar prin respectarea igienei. Altele sunt însoțite de mâncărime, febră și alte simptome care pot îngrijora părinții și de aceea apelează la ajutorul medicului.
Navigare rapidă în articol:
- Iritația de scutec la bebeluș
- Eritem infecțios – roșeață puternică în obraji
- Eczema sau dermatita atopică la bebeluș
- Varicela la bebeluș
- Cum se tratează iritația de căldură la bebeluș.
Iritația de scutec la bebeluș
Face parte din categoria celor mai frecvente boli de piele la bebeluș. Este cauzată de prea multă umezeală, de agenți iritanți (cum este de exemplu urina) și de cutele pielii care se freacă de scutec. Spălarea frecventă cu săpun poate favoriza dermatita de scutec la bebeluș. Uneori chiar și un scutec neadecvat sau care este prins prea strâns poate cauza inflamarea pielii sensibile a bebelușului.
Iritația de scutec poate să apară mai ales din cauza urinei care se adună în scutec. Poate fi:
- O iritație mai roșie și cruste galbene caracteristice dermatitei seboreice
- O iritație roșie cu pustule cu lichid alb-gălbui numită intertrigo
- O iritație roșie cu pustule cu lichid galben-deschis numită impedigo
- O iritație roșie în zona dintre coapse și abdomen numită dermatită candida
- O iritație în zonele cu pliuri ale pielii numită iritație de scutec.
Pentru a preveni aceste boli de piele la bebeluș, trebuie să se reducă umezeala de pe pielea acestuia, care este foarte sensibilă. Scutecul bebelușului trebuie schimbat imediat după ce copilul a urinat sau a avut scaun. Este important ca pielea bebelușului să fie spălată cu apă călduță, să fie perfect uscată și abia apoi se va pune scutecul. Pielea bebelușului trebuie uscată cu atenție pentru că umiditatea poate favoriza apariția infecțiilor fungice.
Bebelușul care are astfel de iritații, coșuri, pete, pustule, unele care îi provoacă mâncărime sau o senzație de arsură, plânge des, are un disconfort greu de suportat. În cazul în care părinții observă că iritația de scutec nu trece în două zile sau din contra, s-a agravat, trebuie să meargă cu bebelușul la medic pentru a primi un tratament cu o cremă sau un unguent care ajută la vindecare. Uneori, dacă apar infecții bacteriene este necesar un tratament cu antibiotice pentru a combate această boală în mod eficient.
Eritem infecțios – roșeață puternică în obraji
Dacă ați observat că bebelușul are mâinile și obrajii roșii, simptome de gripă – tuse, strănut, temperatura a crescut – nu trebuie să intrați în panică. Mergeți la medic pentru a primi un diagnostic. Probabil este vorba despre eritem infecțios, una din cele mai comune boli de piele la bebeluș. Debutul bolii este cu cefalee, stare de rău și puțină febră. Simptomele trec în câteva zile cu tratament de la medic. Erupțiile de pe piele, mai ales de pe obraji pot da și o senzație de mâncărime în zonele unde au apărut.
Alte boli de piele la bebeluș sunt:
- Acneea care apare pe obraji și în zona nasului la bebeluși, în primele luni de viață. Acneea dispare după câteva luni, uneori simptomele se manifestă și timp de un an.
- Eritem toxic – Este o erupție cutanată care aparent este inofensivă, pentru că trece în câteva zile sau după o săptămână. Boala nu este contagioasă. De obicei eritemul toxic apare la nou-născut, la 2-14 zile după naștere.
Eczema sau dermatita atopică la bebeluș
Sunt câteva boli de piele la bebeluș care provoacă mâncărime pe pielea acestuia. Dermatita atopică este una dintre acestea. Boala apare brusc, este ca o eczemă pe pielea bebelușului, când acesta are 2-4 luni. Petele sunt roșii și apar pe obraji, pe gât și pe scalp. Uneori eczemele apar și în zona scutecului, la coate sau în spatele genunchilor.
Aceasta este una din cele mai neplăcute boli de piele la bebeluși, pentru că pielea afectată de eczeme se îngroașă. Apar multe coșuri sau pustule cu lichid, care după un timp se sparg și produc mâncărime.
Această boală nu este contagioasă. Dacă boala apare brusc și este moștenită se numește dermatită atopică. Dacă boala este provocată de un factor iritant, se numește dermatită de contact.
Pentru tratament, bebelușul trebuie dus la medic. Acesta îi va pune un diagnostic și îi va prescrie un unguent care va calma simptomele, va reduce eczemele, va ajuta la vindecarea pielii.
Varicela la bebeluș
Sunt boli de piele la bebeluș foarte grave, care pot fi și prevenite prin vaccinuri. De exemplu pentru a scădea riscul de îmbolnăvire de varicelă se recomandă vaccinul antivaricelă Var. Acesta scade riscul de îmbolnăvire cu 70-90%. Când bebelușul are vârsta de 12-18 luni se face prima doză. Apoi când are 4-6 ani, se mai face o doză de vacin. Află care sunt vaccinurile obligatorii și opționale la bebeluși.
Varicela este una din cele mai comune boli de piele ale copilăriei. Simptomele sunt însoțite de strănut, tuse, amețeală, febră și multe pustule purulente. Boala este foarte molipsitoare. În cazuri grave, când simptomele se agravează se pot dezvolta infecții bacteriene și pneumonie. Complicațiile serioase pot duce chiar la deces.
Părinții sunt sfătuiți de medici să facă la copii vaccinul antivaricelă pentru că este sigur și le protejează sănătatea.
Cum se tratează iritația de căldură la bebeluș
Iritația de căldură la bebeluș poate fi foarte greu de suportat de acesta, îl face să fie agitat, irascibil, să plângă. Simptomele sunt sub forma unor bubițe ce apar pe pielea bebelușului, pe cap, umeri și gât. Bubițele sunt roz sau roșii. Erupția cutanată este provocată de transpirație, de glandele sebacee înfundate sau de glandele sebacee prea puțin dezvoltate. Această boală afectează 50% dintre bebelușii nou-născuți.
Părinții pot trata această boală acasă, fără să apeleze la medic. Trebuie să spele pielea bebelușului cu apă călduță. Prin baie se calmează pielea bebelușului, apoi se usucă ușor prin tamponare cu un prosop delicat. Nu se folosesc loțiuni sau uleiuri care pot bloca și mai mult porii pielii copilului. Pielea se usucă foarte bine înainte de a îmbrăca copilul, astfel se previne agravarea iritației. În casă, mai ales dacă temperatura este confortabilă, copilul poate sta și puțin dezbrăcat pentru ca pielea să se usuce complet.
Iritația de căldură apare mai ales vara la bebeluș, sau când acesta este îmbrăcat prea gros și transpirația îi afectează pielea. De obicei pe pielea bebelușului apar umflături mici, ciorchini de bubițe roșii, unele sunt umede, ca niște coșuri sau ca niște pustule. Majoritatea apar pe cap, gât și umeri, dar pot afecta și alte zone ale corpului – zona scutecelor, zona toracică, brațele și picioarele.
Bebelușul plânge, are furnicături și mâncărimi, bubițele sunt deranjante pentru el. Din cauza disconfortului nu poate să adoarmă.