Sarcină & BebeCe bubițe apar pe pielea bebelușului?

Ce bubițe apar pe pielea bebelușului?

Pielea bebelușului este foarte sensibilă în primele luni de viață. La nou-născut pielea este subțire și de culoare roz palid, datorită vaselor de sânge subcutanate. Pielea bebelușului poate prezenta uneori anumite pete, bubițe, coșuri, poate fi umedă, albă, palidă. Unele semne arată clar că părinții trebuie să sune medicul, altele sunt inofensive, temporare, dispar după câteva luni.

La nou-născuți pot să apară semne din naștere, pete mai mult sau mai puțin proeminente, care au culori caracteristice. Află în cele ce urmează dacă aceste pete vor dispărea vreodată și cum se tratează.

Navigare rapidă în articol:

Care sunt factorii care produc acneea bebelușului?

2-acneea-bebelusului

Sunt bebeluși care prezintă acnee pe piele în primele săptămâni de la naștere. Acneea bebelușului este o afecțiune care apare la 40% dintre copiii mici. În mod normal acneea apare la 2-3 săptămâni de la naștere. Una din cauzele acneei este aceea că porii pielii nu sunt complet dezvoltați, ei pot fi afectați de praf și astfel apar coșuri roșii pe față. Acneea durează ceva timp, ea persistă cam 4-6 luni. Nu se aplică niciun tratament, doar se spală fața cu puțină apă. După un timp pielea se va vindeca de la sine, nu va mai avea bubițe ca niște coșuri la copii, va fi netedă și catifelată.

La bebelușii nou-născuți acneea nu este o problemă hormonală a lor, deși așa am avea tendința de a crede. Specialiștii în medicină spun despre acnee faptul că apare la bebeluș din cauza hormonilor mamei care ajung în corpul acestuia atunci când el este încă în burtica ei. După naștere, hormonii materni încă mai sunt în organismul bebelușului și de aceea sunt stimulate glandele seboreice și apare acneea.

Vara, apar iritații la bebeluși de la căldură. Pe pielea bebelușului apar pete sau bubițe roșii care sunt mici și afectează mai ales zona feței, axilei și gâtului. Află cum să ai grijă de pielea bebelușului.

Pete roșii care apar și dispar pe pielea bebelușului

3-pete-rosii

Deseori pe pielea bebelușului apar pete roșii cu centrul alb care dispar în câteva saptămâni. Aceste pete sunt temporare, apar și dispar, nu necesită tratament. La nou-născut apar pete de acest fel pentru că pielea lui este foarte sensibilă și de aceea suferă anumite tipuri de erupții cutanate. În cazul în care sunt destul de mari, au formă neregulată și centrul alb, este indicat să mergeți cu bebelușul la medic, pentru că are nevoie de tratament.

Uneori, pe pielea bebelușului apar pete purpurii care apar și dispar și care par oarecum ciudate pentru părinți. Astfel de pete sau bubițe de piele la copii pot fi roșii sau pot avea o culoare albăstruie. Petele apar mai intens atunci când bebelușul plânge sau când îi este frig. Petele roșii de pe corp vor dispărea la un moment dat, de regulă după câteva luni. Ele sunt temporare, sunt un semn al sistemului circulator insuficient dezvoltat. Deseori petele roșii apar din cauza frigului, de aceea este bine ca părinții să verifice dacă pielea bebelușului nu este rece, să-l îmbrace corespunzător și să aibă grijă ca în camera lui temperatura ambientală să fie perfectă.

Ce iritații apar la bebeluși?

4-acnee-pe-fata

Anumite bubițe pe corp la bebeluși pot pune semne de întrebare. De exemplu părinții pot fi îngrijorați să vadă că bebelușul are coșuri albe pe față, mai ales pe bărbie și în jurul nasului. Aceste coșuri apar la 50% dintre nou-născuți. Coșurile sunt temporare și pot să apară și pe corp și pe brațe. Ele nu trebuie deranjate, vor trece de la sine, după o perioadă de câteva săptămâni.

Părinții nu trebuie să se îngrijoreze când apar bubițe roșii la bebeluși de la căldură pentru că acestea se produc din cauza unor glande sudoripare înfundate. Astfel de bubițe pe corp la bebeluși sunt produse de transpirație, ele pot fi tratate printr-o baie care va ajuta la eliminarea transpirației. Află ce lucruri sunt necesare pentru o mămică pentru baia bebelușului.

În cazuri grave, când apar inflamații, roșeață, eczeme, pustule, este recomandat părinților să sune medicul dermatolog sau pediatru.

Pete și semne din naștere la copii

5-pete-semne-din-nastere-la-copii

La nou-născuți pot să apară anumite semne din naștere sau bubițe care au forme diferite:

  • Pete de culoarea somonului – Acestea apar mai ales pe frunte, în jurul nasului, la gură sau pe pleoape, devin mai vizibile atunci când bebelușul plânge. La unii copii petele apar și la ceafă. Petele se deschid la culoare pe măsură ce copilul crește și dispar de pe față. Dacă petele de la ceafă nu se atenuează complet, au avantajul că vor fi acoperite de părul copilului.
  • Pete de culoare albastru spre cenusiu – Acestea se numesc pete mongoloide și sunt ca niște echimoze. Apar pe pielea bebelușului mai ales pe umeri, spate și picioare. Petele apar la nou-născuți și dispar în primul an de viață.
  • Pete maro deschis – Aceste pete apar la naștere sau în primii ani de viață. Sunt întâlnite frecvent la copii și nu dispar.
  • Nevi pigmentari congenitali – Sunt niște alunițe care au culoarea maro-deschis, maro-închis, neagră. Alunițele apar frecvent la copii și dacă sunt mici, trebuie lăsate așa. Dacă au un aspect proeminent și sunt destul de mari trebuie mers la un medic dermatolog pentru a le examina și a decide dacă trebuie realizată îndepărtarea lor mai târziu prin tratament, când copilul va avea vârsta mai mare de șase luni.
  • Hemangioame cavernoase – Au formă de căpșună, sunt de culoare bleu sau albastru-închis. Acestea sunt destul de rare la copii și se estompează prin tratament recomandat de medic. Tratamentul se aplică când copilul este mai mare.
  • Pete de culoarea vinului – Aceste pete pot să apară oriunde pe pielea bebelușului. La nou-născut petele au forma unor leziunii de culoare roz și forma lor este proeminentă. În timp petele se estompează. Când copilul este mare, la vârsta adultă petele inestetice de acest fel pot fi eliminate cu laserul uscat.

Când trebuie sunat medicul?

6-bebelus-la-medic

Părinții trebuie să observe cu atenție starea bebelușului și dacă acesta are anumite simptome, care arată că starea lui nu este în regulă, trebuie să sune medicul. Astfel de semne pot fi:

  • Fruntea bebelușului este rece sau prea caldă, este posibil să aibă febră
  • Respirația este accelerată
  • Copilul are secreții nazale, a vomat cu mucus, cu jet puternic și tuse
  • Plânge mult, doarme prea mult sau nu reușește să adoarmă
  • Are miros deosebit, anumite pete pe piele, în jurul gurii și altele.

Părinții care cred că bebelușul lor ar putea fi bolnav trebuie neapărat să sune la medic.  Dacă ei simt că ceva nu este în regulă cu micuțul, cel mai bine este ca acesta să fie văzut de un pediatru. Acesta le poate spune dacă este normal să vomite bebelușul nou-născut, ce simptome semnalează anumite afecțiuni sau boli. Uneori intuiția de părinte poate ajuta copilul să primească la timp un tratament care îi va alina simptomele și restabili sănătatea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.