În anotimpul rece copilul mic nu trebuie scos afară foarte des și chiar deloc atunci când e ger. Totuși părinții trebuie să înțeleagă faptul că micuțul are nevoie de aer proaspăt – lucru foarte important pentru organismul lui. Bebelușul va fi plimbat în zilele când temperatura este mai acceptabilă, mai ridicată, cel puțin de 3 grade Celsius, iar el trebuie îmbrăcat adecvat, astfel încât să i se vadă doar ochii. Iarna, bebelușul poate fi plimbat la aer dacă are îmbrăcăminte corespunzătoare, care să-i țină cald.
Evită zonele aglomerate!
În sezonul rece sunt epidemii de gripă și răceală. Pentru ca micuțul să nu fie expus la virusuri sau bacterii trebuie evitate zonele aglomerate. În lunile care au litera R (septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie și aprilie) se dă copilului vitamina D pentru fixarea calciului în organism, spre exemplu vigantol pentru copii sau bebeluși sau un alt fixator de calciu în organism. În sezonul de toamnă-iarnă trebuie să i se administreze anumite preparate naturiste pentru creșterea imunității, un sirop de imunitate sau un sirop de vitamine pentru că alimentația nu este atât de bogată în nutrienți.
Nu-l îmbrăca exagerat de gros iarna pentru că se încălzește și se va simți inconfortabil!
Bebelușul nu trebuie să aibă foarte multe haine groase care să-l facă să transpire și să se simtă inconfortabil. Pentru el sunt recomandate mai ales hainele din materiale naturale. Trebuie evitate hainele sintetice deoarece acestea pot irita pielea fină a micuțului sau îl pot face să aibă reacții de intoleranță. Fibrele naturale din bumbac oferă căldură pielii copilului și în același timp o lasă să respire, absorb foarte bine transpirația. Nu folosi neapărat un cărucior pentru a plimba copilul la aer. Mult mai comod este un port-bebe cu protecție de iarnă care este din material gros, impermeabil la umezeală, frig și ger, pentru că astfel îl poți purta în față, îl tii la piept și îi ții și de cald.
Igiena bebelușului
Pielea bebelușului este foarte fină și trebuie să fie spălată cu săpunuri speciale, care să nu fie foarte agresive chiar dacă au proprietăți antibacteriene, sau care să elimine bariera lipidică a pielii, atât de necesară mai ales când apar variații de temperatură în anotimpul de iarnă. Igiena cutanată este importantă și trebuie corect realizată. Pielea bebelușului se spală cu apă care să fie adecvată temperaturii corpului lui, nu trebuie să fie prea fierbinte. După baie, bebelușul se șterge prin tamponare cu un prosop, se unge cu ulei de corp, sau o loțiune cu efect emolient care formează o peliculă protectoare împotriva frigului. Nu se scoate niciodată la plimbare copilul imediat după ce a făcut baie. Iarna, frigul poate afecta pielea sensibilă a copilului, de aceea când este scos afară trebuie echipat foarte bine cu haine, să i se pună și fular la nas, să i se vadă doar ochii.
Somnul este foarte important pentru pielea fină a bebelușului.
Bebelușul are nevoie să doarmă mai mult, iar ora de somn să fie aceeași în fiecare zi. La 4-11 luni un copil doarme cam 9-12 ore pe noapte iar în timpul zilei se culcă cam de 4 ori câte 30 minute sau chiar mai mult, un episod de somn poate fi și de 2 ore. Camera copilului trebuie să fie aeristă zilnic, chiar și iarna. Temperatura în dormitor trebuie sa fie de 23-25 grade Celsius pentru ca bebelușul să nu strănute. Foarte important este să fie și un bol cu apă pe calorifer, pentru ca să nu fie o căldură uscată in cameră. Iarna se poate forma mucegai pe pereții camerei, iar acest lucru trebuie prevenit din timp prin aerisire, prin încălzirea pereților, evitând uscarea rufelor ude pe calorifer.