Sarcină & BebeAlimentația bebelușului de la naștere la 1 an, pe luni de vârstă

Alimentația bebelușului de la naștere la 1 an, pe luni de vârstă

Alimentația bebelușului trebuie să fie stabilită de medicul pediatru. Află în acest articol ce are voie să mănânce bebelușul, de la naștere și până la vârsta de 1 an, pe luni de vârstă.

Navigare rapidă în articol:

Alimentația bebelușului nou-născut, în primele 2 luni

2-alaptarea-la-san

Bebelușul nou-născut va fi alăptat la sân de mama sa. Laptele matern este cel mai indicat pentru nou-născut deoarece îi asigură toate nevoile nutriționale pentru dezvoltarea sănătoasă și normală. Dacă sugarul va fi alimentat cu lapte praf, atunci trebuie stabilită o formulă de lapte praf cu ajutorul medicului, care să aibă o cantitate adecvată de nutrienți (vitamine, minerale, grăsimi, carbohidrați, apă și altele).

Foarte mulți sugari preferă formulele pe bază de lapte dar mai sunt și bebeluși mofturoși sau care sunt sensibili la acestea și trebuie hrăniți cu alte formule (fără lactoză, cu suplimente, pentru bebeluși prematuri și altele). Este normal să vomite bebelușul nou-născut?

În prima lună, bebelușul va fi alăptat de 8-12 ori pe zi. În total va primi cam 340-900 ml lapte matern în 24 de ore. Mama îl va alăpta cam la 2-3 ore. Dacă îi dă o formulă de lapte praf, bebelușul va fi hrănit de 8-12 ori cu 30 ml lapte în prima săptămână. Treptat cantitatea de lapte va crește, ajungând la 60-90 ml lapte spre finalul lunii. Desigur și mesele vor fi mai rare, recomandate cam la 3-4 ore. Lactația poate fi stimulată prin alăptare.

Bebelușul de 2 luni va primi lapte de sân de 8-12 ori pe zi. Treptat  va fi hrănit la 3-4 ore. Dacă este hrănit cu lapte praf, va bea cam 500-900 ml pe zi, fiind hrănit de 6-8 ori pe zi.

Alimentația bebelușului de 3-4 luni

3-hranirea-bebelusului

Bebelușul de 3 luni va primi lapte de sân de 8-10 ori pe zi. În total poate suge la sân cam 400-940 ml lapte matern în 24 de ore. Dacă este hrănit cu lapte praf, va bea cam 700-1000 ml pe zi, fiind hrănit de 6 ori pe zi. La o masă va primi o sticlă cu biberon cu aproximativ 120-170 ml lapte praf.

Bebelușul de 4 luni va primi lapte de sân de 6-8 ori pe zi. Cantitatea de lapte matern în 24 de ore va fi de 700-1000 ml. Dacă este hrănit cu lapte praf, va bea cam 700-1000 ml pe zi, fiind hrănit de 4-6 ori pe zi.

Alimentația bebelușului la 5 luni

Medicii pediatri recomandă părinților să dea bebelușului deocamdată tot hrană lichidă. Abia de la vârsta de 6 luni ei pot da acestuia alimente solide. Un bebe de 5 luni bea în medie 150-180 ml lapte matern pe zi. Desigur sunt cazuri în care bebelușul este mai mâncăcios și bea cam 700-1000 ml lapte matern/zi.

Dacă este hrănit cu lapte praf, mama își poate hrăni bebelușul de 5 ori pe zi cu o cantitate de 180-230 ml lapte în sticla cu biberon. Astfel bebelușul ajunge să bea și 1000 ml lapte/zi.

Alimentația bebelușului la 6 luni

4-alimentatia-bebelusului-de-6-luni

Acum este momentul pentru diversificarea alimentației bebelușului. Programul de masă la bebelușul de 6 luni este la fel ca la 5 luni și cu mici modificări.

Iată ce mănâncă bebelușul la 6 luni:

  • Va avea 5-6 mese pe zi cu lapte matern, deci meniul său va cuprinde cam 1000 ml lapte matern/zi.
  • Dacă este hrănit cu lapte praf, va primi de 4-5 ori pe zi câte 170-230 ml lapte/zi.
  • Diversificarea la 6 luni constă în introducerea treptată de cereale pentru bebelușii sugari și de fructe și legume.
  • Un bebeluș de 6 luni va primi de două ori pe zi câte o lingură de cereale amestecate cu lapte (lapte matern, lapte praf). De asemenea va primi și o lingură de fructe pentru a se obișnui încet cu alimentele solide.

Alimentația bebelușului la 7 luni

Un bebeluș la 7 luni mănâncă:

  • Aproximativ 700-1000 ml lapte matern în fiecare zi sau lapte praf.
  • Dacă va fi hrănit și cu alimente solide, trebuie redusă cantitatea de lapte.
  • Meniul zilnic la bebelușul de 7 luni poate cuprinde 2 linguri de cereale cu lapte, sau 2 linguri de fructe sau legume.
  • Treptat, pe măsură ce copilul se obișnuiește cu hrană solidă, cantitatea poate ajunge la 3-9 linguri de cereale, de legume și fructe, care se împart în mod egal și se dau de 3 ori pe zi.

Alimentația bebelușului la 8 luni

5-alimentatia-bebelusului-de-8-luni

Un meniu bebe 8 luni cuprinde laptele matern sau laptele praf. Bebelușul va fi hrănit cu lapte matern de 4-6 ori pe zi, astfel va bea aproximativ 1000 ml lapte matern/zi. Dacă este hrănit cu biberonul cu lapte praf, atunci va avea 3-4 mese pe zi, deci 3-4 sticle cu biberon cu 230 ml lapte praf pe zi.

Va mânca și 4-9 linguri cu cereale și lapte, sau cu fructe ori legume. Această cantitate de hrană solidă se consumă în 2-3 reprize pe zi, nu toată deodată.

Alimentația bebelușului la 9 luni

Și la 9 luni bebelușul va primi lapte. El poate fi hrănit cu lapte matern de 4-5 ori pe zi, astfel va suge cam 1000 ml lapte matern pe zi în total. Dacă bea lapte praf cu biberonul, va avea 3-4 biberoane pe zi a câte 200 ml lapte.

Alimentația bebelușului la 9 luni va cuprinde și hrană solidă: 4-9 linguri de cereale cu lapte, sau fructe și legume. Treptat se face o diversificare a alimentației pentru bebeluș. El este obișnuit și cu puțin pește, carne, ouă, orez, lactate. Acestea se consumă în cantitate mică, nu trebuie să depășească 1-5 linguri pe zi.

Alimentația bebelușului la 10-12 luni

Un bebeluș la 10 luni va mânca de 4 ori pe zi lapte matern, deci 700-1000 ml lapte matern zilnic. Dacă este hrănit cu biberonul cu lapte praf, va avea nevoie de 230 ml lapte praf de 3-4 ori pe zi. Va primi și alimente solide: cereale, fructe, legume. Va mânca și lactate, alimente proteice, suc de fructe.

La 11 luni meniul bebelușului va cuprinde mai multe alimente solide și mai puțin lapte. Cantitatea de lapte zilnică va ajunge doar la 700 ml. În plus va mânca cereale, lactate, alimente proteice, sucuri de fructe.

Bebelușul de 12 luni va bea lapte mai puțin, cam 480-700 ml pe zi. Va consuma alimente solide în cantitate puțin mai mare – cereale, legume, fructe, lactate, alimente cu proteine, sucuri din fructe (cam 90 ml pe zi).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.