Bebelușul plânge pentru a comunica ceva, un disconfort, nevoia de somn sau de a mânca. Pentru un sugar, plânsul reprezintă singura modalitate de a comunica cu lumea. Când un bebeluș plânge excesiv este clar că are o problemă, îi este foame sau nu se simte confortabil. Oricare ar fi motivul, mama trebuie să verifice ce se întâmplă cu copilul ei.
Bebelușul are deseori crize de plâns și stări de iritabilitate în timpul nopții. În situația în care plânge frecvent și este mereu neliniștit, este posibil să aibă o problemă de sănătate, care trebuie tratată de medic. Află în acest articol care sunt cele mai comune cauze pentru care bebelușul plânge excesiv și este agitat.
Navigare rapidă în articol:
- Bebelușul plânge excesiv? Care sunt cauzele?
- Plânsul de foame la bebeluș
- Bebelușul plânge pentru a i se schimba scutecul
- Bebelușul plânge când îi este prea cald sau frig
- Crize de plâns la bebeluși din cauza colicilor
- Bebelușul plânge când e prea obosit
- Crize de plâns pentru că nu se simte bine
- Bebelușul plânge pentru a fi ținut în brațe.
Bebelușul plânge excesiv? Care sunt cauzele?
În niciun caz nu poți ignora un copil care plânge. Bebelușii plâng diferit, dar mereu din cauza unui disconfort pe care îl au. Uneori cauzele plânsului sunt destul de grave, bebelușul poate avea anumite probleme de sănătate.
Părinții trebuie să afle care este cauza stării de agitație a copilului:
- Plânsul unui nou-născut arată anxietatea copilului și un disconfort fizic real pe care acesta îl are.
- Bebelușul poate plânge pentru că simte durere, frig, foame, are scutecul ud și altele.
- O răceală, o afecțiune a pielii, o infecție la ureche pot face un bebeluș să plângă.
- În primele 3 luni bebelușul plânge exagerat din cauza colicilor, a durerilor de burtică.
- Bebelușul poate avea boli ale copilăriei (ce pot fi prevenite prin vaccinuri), boli cardiace congenitale.
- Poate suferi de boli metabolice, boli cronice, boli digestive, boli de piele și altele.
- Dacă are și alte simptome, bebelușul trebuie dus la medic pentru că este posibil să sufere de o afecțiune sau boală. Medicul poate pune un dagnostic și stabili un tratament corect pentru vindecare.
Plânsul de foame la bebeluș
Bebelușul care vrea să mănânce are tendința de a-și mișca buzele și de a duce degetele la gură. Când apare senzația de foame el începe să plângă, la început încet și apoi din ce în ce mai tare. La bebelușul nou-născut plânsul este un mod de comunicare, așa cere el de mâncare.
În primele luni de viață el trebuie alăptat mai des pentru că stomacul lui este mic și de aceea foamea ce apare la scurt timp îl va face să plângă imediat. Pentru a preveni aceste mici crize de plâns, mama trebuie să-l hrănească pe bebeluș un pic mai devreme, ea va ști că un bebeluș nou-născut trebuie să fie alăptat la 2-3 ore, cam de 8-12 ori într-o zi. Mama trebuie să-și hrănească bebelușul cu lapte matern în primele luni de viață ale acestuia. Lactația este stimulată prin alăptare.
Bebelușul plânge pentru a i se schimba scutecul
Atunci când scutecul bebelușului este murdar, el simte un disconfort care îl face să plângă imediat. În plus, urina sau scaunul îl poate deranja pentru că are pielea sensibilă și se poate rapid irita. Scutecul ud îi poate crea o senzație de rece pe piele care îl deranjează, fapt pentru care bebelușul plânge pentru a protesta.
Bebelușul plânge când îi este prea cald sau frig
Când bebelușul plânge, mama trebuie să-i verifice temperatura corpului, să nu aibă pielea prea rece sau prea fierbinte. Îi pune mâna la ceafă, pe frunte, la spate. Supraîncălzirea poate trezi bebelușul din somn și îl poate face să plângă. Este important ca temperatura în cameră să fie adecvată, să nu aibă senzație de prea cald sau de rece. Îmbrăcămintea bebelușului trebuie să fie din bumbac, să-l facă să se simtă confortabil.
Crize de plâns la bebeluși din cauza colicilor
Toți bebelușii care au colici plâng foarte mult. În plus au multe grimase când plâng, își curbează spatele, strâng pumnii, se înroșesc la față, acestea arată disconfortul creat de colici.
Dacă bebelușul nu se oprește din plâns este bine să sunați medicul pentru a afla dacă are o problemă de sănătate și cum îl puteți calma. Aici puteți citi câteva sfaturi pentru calmarea colicilor la bebeluși.
Bebelușul plânge când e prea obosit
Somnul este foarte important pentru bebeluș. Când sunt foarte mici, bebelușii nou-născuți dorm foarte mult, dar se trezesc destul de des din somn, pentru a mânca sau pentru că somnul lor este agitat. Bebelușul plânge când se trezește din somn, când este prea obosit și nu reușește să adoarmă, când are un disconfort (creat de foame, scutecul ud, îi este prea cald, are colici și altele). Părinții trebuie să verifice starea bebelușului, să afle ce anume îl face să plângă.
Bebelușul plânge foarte tare când este obosit și nu reușește să adoarmă. Oboseala îi crează o stare de iritabilitate și astfel începe să plângă sau chiar să țipe tare. Legănatul îl va ajuta pe bebeluș să se calmeze și să adoarmă, îi amintește de mișcarea din uter când mama sa mergea. Află ce trebuie să știe un părinte despre somnul bebelușului.
Crize de plâns pentru că nu se simte bine
Bebelușul plânge mult și este agitat atunci când are un disconfort sau o problemă de sănătate. Principalele cauze ale plânsului sunt:
- Simptomele de colici la bebeluși
- Alergia la laptele de vacă
- Oboseala produsă de alăptarea la sân
- Iritabilitatea, nervozitatea
- Stările febrile ce indică prezența unor infecții
- Scutecul este murdar, sau este prins prea strâns
- Vărsături la bebeluși
- Anumite afecțiuni și boli de piele
- Tulburările digestive – balonare, diareea, constipația, refluxul gastroesofagian
- Apariția de bubițe pe pielea bebelușului
- Semne că apar primii dinți la bebeluși.
Când simptomele sunt accentuate sau îngrijorează pe părinți, este indicat ca aceștia să sune medicul.
Bebelușul plânge pentru a fi ținut în brațe.
Bebelușul are nevoie de multă atenție, de contact fizic cu mama sa, de alintături, vrea mereu să fie ținut în brațe. Dacă nu primește atenție suficientă suferă de anxietate, fapt pentru care începe să plângă tare. Sugarul suferă frecvent de anxietate pentru că el nu are conștiința propriului corp și poate avea senzația de vid. Gâdiliturile, alintăturile mamei îl ajută să învețe că are un corp, că nu este singur, că este iubit.
Părinții trebuie să știe că este important să-și țină cât mai des bebelușul în brațe, să-i vorbească, să-l alinte, să-l legene, să-l țină la piept, etc. Astfel micuțul va învăța că există o realitate exterioră lui, se va simți în siguranță și va scăpa de anxietatea ce poate apărea în primele sale luni de viață.