Febra la bebeluși este un simptom care poate indica o boală gravă, o infecție sau poate apărea ca reacție secundară la un vaccin. Uneori temperatura corpului la bebeluș poate crește după o baie caldă, după ce acesta plânge, face efort sau se agită în mod exagerat, ori dacă este prea gros îmbrăcat.
Dacă observați că bebelușul are obrajii roșii și pielea sa radiază căldură este indicat să luați temperatura cu un termomentru digital pentru a vedea dacă are febră. De obicei temperatura corpului la bebeluș este puțin mai ridicată în timpul zilei și mai scăzută noaptea.
Află în cele ce urmează care sunt cauzele febrei la bebeluș și ce trebuie să faci când copilul are temperatura corpului anormală.
Navigare rapidă în articol:
- Cauzele febrei la bebeluși
- Ce temperatură trebuie să aibă un bebeluș?
- Febra la bebeluși de la dințișori
- Febra la bebeluși după vaccin
- Când trebuie sunat medicul?
Cauzele febrei la bebeluși
Febra este un simptom al infecțiilor de diferite tipuri, cauzate de virusuri și bacterii:
- Infecții urinare la bebeluși
- Infecții cu streptococi de grup A sau de grup B la bebeluși nou-născuți
- Infecții cu E.coli sau cu Staphyloccocus aureus la nou-născuți
- Infecția cu virusul varicelo-zosterian la bebeluși foarte mici
- Infecții herpetice la nou-născuți
- Sindromul Torch la bebelușii nou-născuți
- Infecții cu Listeria monocytogenes la sugari
- Infecții cu pneumococi, meningococi, streptococi la sugarii care au 1-6 luni
- Infecția cu virusul herpes simplex la bebeluși nou-născuți
- Infecții ale tractului gastrointestinal la bebeluși
- Boli infecțioase grave, rubeolă, rujeolă, scarlatină, la bebeluși
- Boli pulmonare la bebeluși
- Infecții ORL, otită, faringită, sinuzită, la bebeluși.
Febra la bebeluși – Alte cauze:
- Administrarea unor medicamente pentru tratamentul altor probleme de sănătate (ex. medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene)
- Diabetul insipid, boala Kawasaki și alte boli care pot duce la creșterea temperaturii corpului
- Boli de colagen la bebeluși
- Osteoartrita, artrita și alte boli ale oaselor și ale articulațiilor
- Boli inflamatorii intestinale
- Administrarea unor vaccinuri la bebeluși pentru prevenirea unor boli grave
- Intoxicațiile alimentare sau de altă natură.
Ce temperatură trebuie să aibă un bebeluș?
Cele mai bune metode de a lua temperatura la bebeluș recomandate de medici sunt:
- Rectal – Temperatura normală este de 36,6-38 grade Celsius.
- Oral – Temperatura normală este de 35,5-37,5 grade Celsius
- Axilar – Temperatura normală este de 34,7-37,3 grade Celsius
- Timpanic – Temperatura normală este de 35,8-38 grade Celsius.
La bebelușii nou-născuți și care au vârsta mai mică de 2 ani, medicii recomandă părinților să le ia temperatura rectal cu un termometru cu mercur sau digital. Există și alte tipuri de termometre: axiale, de tip suzetă ce poate măsura oral temperatura, sau termometru timpanic pentru ureche. Cel mai indicat este termometrul din plastic și nu acela din sticlă (care se poate sparge).
Febra la bebeluș poate fi identificată rapid de mamă dacă aceasta îi atinge cu buzele fruntea sau zona pieptului. Ea va sesiza imediat o diferență între febril și temperatura normală.
Febra la bebeluși de la dințișori
La 4-7 luni părinții observă anumite semne că apar primii dinți la bebeluși. Un simptom poate fi febra la bebeluși de la dințișori. Anumite probleme la dentiție pot crește temperatura corpului bebelușului. De regulă părinții se îngrijorează imediat atunci când bebelușul face febră pentru că le este frică că ar putea fi un semn de boală.
Inflamația gingiei din cauza erupției dentare poate produce o ușoară stare febrilă, dar care nu trebuie să depășească 38 grade Celsius. Dacă se ia temperatura rectală la bebeluș și aceasta depășește 38 de grade Celsius este posibil să fie un simptom care indică faptul că bebelușul este bolnav. Atunci este indicat ca părinții să sune medicul, pentru că bebelușul are nevoie de tratament.
Febra la bebeluși după vaccin
Există anumite vaccinuri obligatorii pe care medicii le recomandă pentru prevenirea unor boli grave la bebeluși. După vaccinare bebelușul poate avea o ușoară stare febrilă care este un simptom comun în astfel de cazuri.
Ce faci când bebe are febră de la vaccin? Ca părinte probabil ești îngrijorat și primul lucru care îți vine în minte este să suni medicul pentru a-ți recomanda un medicament împotriva febrei.
Prin vaccinare se previn multe boli grave la bebeluș, se pregătește organismul micuțului să lupte împotriva virusurilor prin imunizare, se consolidează sistemul imunitar al copilului. Un vaccin conține agentul provocator al bolii, sau este un produs sintetic pentru imunitate care combate multe boli. După realizarea vaccinului, bebelușul poate avea o stare febrilă ușoară, care nu trebuie să depășească 38 grade Celsius.
Anumite vaccinuri pot provoca o serie de simptome la bebeluș dar care nu trebuie să-i facă să intre în panică. Efectele secundare ale vaccinurilor nu sunt grave, sunt niște reacții ușoare care sunt ușor de vindecat, trec în câteva zile.
În general simptomele produse de vaccinuri sunt:
- Zona de piele unde a avut loc înjectarea se înroșește, dar trece în 3 zile.
- Bebelușul are stări de iritabilitate, plânge, are un disconfort în zona unde s-a făcut vaccinul (este posibil ca senzația de durere să persiste din cauza vaccinului și injecției).
- Apare o stare febrilă ușoară care persistă cam 24-48 ore. De obicei medicul recomandă un medicament pentru reducerea febrei la bebeluși.
- Bebelușul este somnoros, doarme mai mult, părinții trebuie să-l trezească din somn pentru ca să-l hrănească.
Părinții au motive de îngrijorare când copilul are și alte simptome: oboseală accentuată, durere de urechi, durere de stomac, febră însoțită de diaree și vomă, dificultatea de a înghiți laptele.
Când trebuie sunat medicul?
Sunt cazuri în care febra este foarte mare și atunci bebelușul trebuie dus imediat la spital. Alte simptome care sunt alarmante și care indică probleme mari de sănătate la bebeluș sunt:
- Bebelușul plânge foarte tare, în continuu, brusc, incontrolabil, mai mult de 2 ore, cu gemete de durere
- Bebelușul este foarte letargic, apatic, doarme exagerat de mult
- Bebelușul are febră mare și convulsii (corpul său devine rigidiar mâinile și picioarele moi) care durează mai mult de 5 minute
- Bebelușul are erupții cutanate severe, umflături, edem, pete roșii pe tot corpul
- Bebelușul are dificultăți de respirație, salivează, vomită de mai multe ori, este deshidratat
- Bebelușul are o tuse care deranjează, nu-l lasă să doarmă, are sânge în urină, are secreții nazale cu sânge, etc.
Dacă febra bebelușului nu trece în 24 de ore (deși părinții i-au administrat un tratament cu medicamente de reducerea temperaturii corpului recomandat de medic) este necesar ca acesta să fie dus imediat la spital.