Părinți și copiiBansko, domeniu schiabil în Bulgaria – Destinație de vacanță la munte în...

Bansko, domeniu schiabil în Bulgaria – Destinație de vacanță la munte în Bulgaria

Interesul românilor pentru Bulgaria crește în fiecare an. Indiferent de anotimp, în Bulgaria turiștii au parte de distracție și de condiții de cazare extraordinare. Bulgarii au modernizat infrastructura, au construit noi hoteluri, au dezvoltat stațiuni turistice foarte frumoase, care sunt preferate de turiștii din întreaga lume.

Bulgaria se remarcă prin stațiunile montane deosebite pe care le-a modernizat în ultimii ani, care oferă oportunități noi pentru iubitorii sporturilor de iarnă, de schi, sporturi extreme, snowboarding, cross-country, biathlon. Cei care sunt pasionați de sporturi extreme pot merge la Bansko în Bulgaria, aici fiind și un parc de distracții grozav și o mare varietate de pârtii care pot satisface gusturile tuturor turiștilor din lume.

La Bansko poți schia, poți face trasee de vis prin munții frumoși în timpul zilei, te poți relaxa sau distra în cele mai moderne cluburi din stațiunile din Bulgaria, în sezonul de iarnă. Sună minunat, nu-i așa?

Navigare rapidă în articol:

  1. Bansko – cea mai modernă stațiune montană de schi din Bulgaria
  2. Domeniul schiabil Bansko
  3. Alte pârtii pentru schi în Bansko
  4. Distracții în Bansko – restaurante, baruri, cluburi de noapte
  5. Parcuri de distracții în Bansko
  6. Românii deschid restaurante și cluburi în stațiunile turistice din Bulgaria

Bansko – cea mai modernă stațiune montană de schi din Bulgaria

Bansko Partie

Bansko este o stațiune care s-a dezvoltat extrem de rapid și care în prezent are cel mai modern domeniu schiabil din Europa de Est. Se numește Bansko Ski Area și este la 156 km de Sofia. Centrul de schi din Bansko devine din ce în ce mai popular pe plan internațional. Are trasee de schi cu lungimea totală de 70 km (cele mai bune și mai accesibile din toată Bulgaria) și 16 instalații de cablu. Indiferent dacă ești un schior începător, intermediar sau cu experiență, în Bansko poți găsi pârtii excelente, care au grade de dificultate diferite: 35% sunt dificile, 45% sunt medii, pentru avansați, iar restul sunt pentru începători.

Aici ninge destul de mult în perioada lunilor decembrie-martie, iar în plus sunt folosite și instalații de producerea zăpezii artificiale. În Bansko pârtiile sunt acoperite 100% cu zăpadă, uneori chiar și până în luna mai. Atunci când se întâmplă să ningă toată noaptea, a doua zi dimineața schiorii constată că pârtiile sunt acoperite cu un strat proaspăt de zăpadă. Unii consideră că atunci au condiții deosebite de a schia pe zăpada moale, pe zonele unde nu există copaci și unde pantele sunt mai line. În primele două runde se schiază perfect, apoi pârtiile trebuie întreținute. Schiorii vin special în Bansko pentru a se bucura de așa numitele freeride pe schiuri – activități de iarnă preferate de mulți sportivi.

Domeniul schiabil Bansko

Statiunea Bansko

Despre domeniul Bansko se spune că este apreciat de turiștii din întreaga lume, mulți dintre ei se întorc an de an aici. Domeniul pentru schi cuprinde trei zone importante care sunt legate prin pârtii de schi. În total se ajunge la o lungime de 70 km și la o altitudine de 2600 m.

Cea mai mare pârtie din Bansko dar și cea mai dificilă dintre toate se află la altitudinea de 2567 m deasupra nivelului mării și se numește Pârtia neagră sau Pârtia Alberto Tomba, înclinarea ei fiind de 925 m. Pe domeniul schiabil, Todorka Gipfel are lungimea de 16 km și este cel mai înalt punct unde vin numeroși turiști.

Sunt 3 stații importante pentru pasionații de sporturi de iarnă:

  • Shiligarnika – de aici coborârea pe pârtie este destul de ușoară; lungimea pârtiei este de 2047 m, iar înclinarea de 487 m; aceasta este o pârtie pentru schiori începători
  • Chalin Valog Vest – aici se urcă cu telescaune de 3-4 persoane de la stația Shiligarnika; pârtia este de dificultate medie, are lungimea de 1429 m și înclinarea de 310 m
  • Bunderishka Poliana – aici se ajunge prin coborâre la vale de la Shiligarnika pe o distanță de 7,5 km; asta este o pârtie iluminată, se poate schia și noaptea.

Alte pârtii pentru schi în Bansko

Hotel in statiunea Bansko

Alte pârtii de dificultate medie sunt: Todorka (are lungimea de 1690 m), Old piste (cu lungimea de 970 m), Chalin Valong-Est (are o lungime de 775 m), Balkaniada. Pentru schiorii începători este pârtia Plato-Nord care are lungimea de 1730 m și panta lină.

În Bansko sunt și zone dificile pentru schi, unde vin doar schiorii profesioniști care au echipamente adecvate în materie de siguranță și experiență în acest sport. Uneori nici ei nu ar trebui să riște foarte mult, indicat este ca fiecare să-și cunoască propriile limite. În Bansko sunt zone unde există riscul de avalanșe în anumite condiții, acestea se pot produce după ce au loc furtuni de zăpadă.

Schiorii pasionați de freeride apreciază această regiune montană Bansko din Bulgaria. Ei participă la concursuri de freeride care au loc mai ales în partea de nord, unde pârtiile sunt potrivite pentru aceste activități de iarnă.

Distracții în Bansko – restaurante, baruri, cluburi de noapte

Hotel in statiunea Bansko

Bansko atrage tot mai mulți turiști în Bulgaria și prin restaurante, baruri, cafenele, cluburi de noapte. Bansko a devenit una din cele mai populare stațiuni de iarnă pentru că are cluburi extraordinare unde turiștii se pot distra până dimineața.

Aici turiștii vin pentru a trăi cele mai frumoase experiențe la schi și snowboard, dar și pentru a se distra în hoteluri care au restaurante excepționale și în cluburi care oferă o varietate de distracții, viață de noapte. Sunt baruri, cazinouri cu o mare diversitate de jocuri (ex. Cazinoul Platinum, Cazinoul Royal Bet), pub-uri, cluburi în care atmosfera este grozavă.

Cele mai renumite cluburi sunt: Flash Club, Oxygen Club, Amnesia Disco Club, Sing Sing și Happy End. Există și pub-uri grozave, dintre care cel mai popular este Roxy care are preparate culinare pentru toate gusturile și peste 50 de tipuri de cocktailuri diferite. Aici turiștii vin și pentru muzica live și pentru karaoke. Alte pub-uri renumite pentru meniurile bogate, distracții, dicotecă, jocuri, băuturi de toate tipurile și pentru toate capriciile, sunt Amigo Pub, Queens Pub.

La clubul Sing Sing turiștii vin seara pentru a se distra, pentru că aici este bar și restaurant, se cântă muzică live, se servește o gamă variată de băuturi bune, cocktailuri, șampanie, vinuri, bere.

Turiștii sunt încântați de clubul Happy End care are produse ecologice și vinuri excelente, care satisfac și cele mai pretențioase gusturi. La Happy End atmosfera este fantastică. Acest club a devenit renumit pentru că aici au cântat cei mai populari artiști străini: DJ Bob Sinclar, Chris Norman, Paul Young și alții.

Mechanas este cel mai popular han din zona Bansko, unde meniul este tradițional acestei zone.

Kashta Hadjirouskova este unul din restaurantele preferate de turiști pentru că se interpretează în fiecare seară cântece populare.

Parcuri de distracții în Bansko

Parcuri de distractii in Bansko

Atât pe timpul iernii cât și în sezonul cald, Bansko oferă multe opțiuni pentru odihnă, are hoteluri și pensiuni deosebite, de toate categoriile, care au un stil arhitectural specific acestui oraș montan. Orașul are monumente istorice arhitecturale impresionante, clădiri vechi și noi, case tipice din lemn și piatră.

Foarte aproape de centrul orașului se află Parcul Bansko care este un loc de atracție pentru turiști, cu restaurante, taverne și baruri în apropiere. Are un mic lac cu o insulă la care se poate ajunge pe un pod de lemn. Parcul este un loc de joacă pentru copii, dar și un loc de odihnă pentru bătrâni. Are un restaurant și alte atracții turistice interesante.

Pentru sezonul de iarnă în Bansko s-a deschis un parc de zăpadă care reprezintă una din zonele cele mai distractive ale stațiunii. Aici sunt pârtii unde se poate schia sau se poate face snowboarding pe o porțiune relativ lină a pantei. Parcul este deschis cât timp ține zăpada, el depinde de condițiile climaterice. Desigur se folosesc și tunuri de zăpadă artificială pentru traseele de schi, pentru ca acestea să fie perfecte pentru sporturile de iarnă.

În parc trebuie respectate o serie de reguli care sunt prezentate la intrarea în perimetrul acestuia. Acestea se referă la echipamente de protecție pentru siguranța celor care sunt pasionați de sporturi de iarnă, de schi, snowboard și altele. De asemenea sunt reguli ce trebuie respectate în situații de alunecare, prăbușire la aterizare când se fac diferite sporturi pe pârtii, etc. În acest fel se previn accidentele pentru că iarna oamenii care nu au experiență se pot lovi destul de ușor.

Românii deschid restaurante și cluburi în stațiunile turistice din Bulgaria

Bansko Bulgaria Ski

Interesul românilor pentru Bulgaria crește an de an și în privința afacerilor, în diverse domenii: turism, imobiliare, construcții, IT, servicii în domeniul hotelier și al restaurantelor, transport și altele. Românii preferă să aibă în Bulgaria mai ales afaceri mici și mijlocii. Ei se mută cu afacerile în această țară, pentru că aici au foarte multe avantaje: taxele sunt mai mici, impozitul pe profit este de 10%, impozitul pe dividende este de 5%, rata de bază a taxei TVA este 20%, forța de muncă este mai ieftină, birocrația este mai mică.

Pentru asta antreprenorii decid să apeleze la consultanți de afaceri români sau la avocați care cunosc toate aspectele despre înființarea de firme la bulgari și care oferă servicii juridice în Bulgaria.

În ultimii ani tot mai mulți români au plecat în vacanță în Bulgaria, la mare sau la munte, în stațiunile de pe litoral sau stațiunile montane, și acolo le-a venit ideea de a-și face în viitor o afacere.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.