Sarcină & BebeVitamine în sarcină – Ce spun cercetătorii despre suplimentele de vitamine în...

Vitamine în sarcină – Ce spun cercetătorii despre suplimentele de vitamine în timpul sarcinii?

Prin asigurarea unui aport adecvat de vitamine în perioada de sarcină și de alăptare, mama poate avea o sarcină ușoară și poate oferi nutrienții necesari dezvoltării bebelușului. Hrănirea maternă în timpul sarcinii are un impact asupra mediului intrauterin fetal. Află care sunt beneficiile suplimentelor de vitamine și alți micronutrienți în perioada de sarcină și alăptare.

Navigare rapidă în articol:

Cele mai bune vitamine pentru gravide

2-suplimente-de-vitamine

În timpul sarcinii pot să apară anumite probleme cauzate de un deficit sever de vitamine. Femeile însărcinate trebuie să ia un complex de vitamine B în sarcină, recomandat de medic, pentru a avea o sarcină ușoară, normală și un organism sănătos.

Nu trebuie luate prea multe vitamine în sarcină, nu trebuie niciodată exagerat.

Suplimentele de vitamine pentru femeile gravide sunt recomandate de medic, acestea se iau în doze zilnice stabilite exact, fără a face excese de niciun fel. Un supliment de nutrienți pentru femeile gravide trebuie să conțină:

  • O cantitate de 400-600 mcg acid folic
  • Aproximativ 800 mcg vitamina A sau 4000 UI vitamina A
  • 15 mg vitamina E și 2,6 mg vitamina B12
  • 1,4 mg tiamină și 1,4 mg riboflavină
  • O cantitate de 100 mg vitamina C și 400 UI vitamina D
  • 250 mg Ca, 15 mg Zn, 30 mg Fe, 150 mcg iod și 2 mg Cu.

De exemplu se pot folosi suplimentele de vitamine și minerale de la magazinul de produse naturiste Calivita, special realizate pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Produsul se numește New Life Multivitamin, se poate lua și de persoanele care au o carență mare de astfel de nutrienți în organism. Formula de nutrienți este foarte bine stabilită și depășește puțin necesarul de nutrienți pentru o persoană normală, care nu este însărcinată.

Vitamina A în sarcină

3-vitamina-a-in-sarcina

Vitamina A este importantă pentru imunitate, pentru vedere, pentru sănătatea organismului, a tuturor organelor și se găsește sub formă de:

  • Retinol din pește (hering, ton, somon), carne de vită, carne de pui, ficat, produse lactate
  • Carotenoizi ai provitaminei A, cum este betacarotenul.

Luteina, licopenul și zeaxantina sunt alte forme de carotenoide care apar în anumite alimente și care se transformă în vitamina A.

Betacarotenul ajută la dezvoltarea celulară a fătului, la creșterea și diferențierea celulelor. De asemenea, betacarotenul menține sănătatea pielii, oaselor și ochilor.

Surse de vitamina A:

  • În general vitamina A sub formă de betacaroten se găsește în fructe și legume verzi, ca de exemplu: kiwi, spanac, broccoli, varză, mazăre, fasole, pătrunjel verde și altele. Aceste alimente conțin și alți nutrienți – acid folic, vitamine din grupul B, vitamina E, calciu și alte minerale.
  • Cea mai mare concentrație de vitamina A se găsește în ficat și ulei de pește.
  • Vitamina A se găsește în fructe și legume galbene și portocalii, în mango, caise, nectarine, piersici, grapefruit, pepene galben, morcovi, cartofi dulci, pulpă de dovleac, ardei dulci, mango, roșii și altele.

Se pot folosi și suplimente de vitamina A, sub formă de betacaroten și retinol.

Deficitul de vitamina A poate avea consecințe asupra organismului femeii în perioada de sarcină și de alăptare. Această vitamină este importantă pentru dezvoltarea țesutului fetal, pentru susținerea metabolismului. Vitamina A este necesară în laptele maten, în primele luni de viață ale bebelușului. Lipsa de vitamina A poate crește riscul de a suferi de anemie, de diaree, de infecții la mamă și copil. Mama trebuie să mănânce de trei ori pe zi câte o porție consistentă de legume și fructe proaspete care conțin vitamina A, sucuri naturale și salate din diferite fructe.

Vitamina B6 în perioada de sarcină

Vitamina B6 sau piridoxina este recomandată de medici femeilor însărcinate în perioada de sarcină și de alăptare. Femeia însărcinată trebuie să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată, bogată în legume, fructe, carne, produse lactate, și să ia suplimente de vitamine și minerale, pentru un aport bun de energie, proteine și nutrienți în organism.

Vitamina B6 este importantă și pentru femeile care alăptează pentru că acest nutrient va apărea în laptele matern. Vitamina B6 este esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos central al sugarului, pentru dezvoltarea creierului, pentru funcțiile cognitive și procesele metabolice. De asemenea, această vitamină ajută în prevenirea preeclampsiei și a nașterii premature, scade riscul de a naște un copil cu greutatea corpului prea mică, reduce simptomele de greață și vărsături în primele luni de sarcină. Ajută la funcționarea sănătoasă a creierului și sistemului nervos al bebelușului.

Specialiștii consideră că deficitul de vitamina B6 în perioada sarcinii și alăptării poate afecta funcția unor receptori care au legătură cu sistemul neurotransmițător ce are rol în procesul de memorie și învățare. Simptomele deficitului de vitamina B6 sunt depresia, anemia, oboseala, inflamația pielii și a articulațiilor, schimbările frecvente de dispoziție.

Surse de vitamina B6 sunt: carnea slabă de porc, carnea de pui și carnea de curcan, carnea de pește (somon sălbatic, ton), legumele, citricile, fasolea, spanacul, boabele de soia, năutul, grâul integral, cerealele integrale, fructele cu coajă lemnoasă, semințele de floarea-soarelui, semințele de in și dovleac, papaya, bananele, stafidele, caisele uscate, prunele, avocado.

Vitamina B12 la femeile însărcinate

5-vitamina-b12-in-sarcina

Vitamina B12 în timpul sarcinii este foarte importantă pentru dezvoltarea celulară normală, mielinizarea sistemului nervos central și dezvoltarea creierului la făt. La sugari pot să apară probleme de neurodezvoltare, mielinizarea timpurie a creierului, ale funcțiilor congnitive dacă mama a avut o carență de vitamina B12 în perioada de sarcină.

Doza zilnică este de 2,6 mcg vitamina B12 pe zi pentru o femeie însărcinată. În mod normal, o femeie trebuie să ia suplimente de vitamina B12 cu ceva timp înainte de a rămâne însărcinată. Ea trebuie să-și pregătească organismul, să nu aibă un deficit de nutrienți. De asemenea ea trebuie să ia suplimente de vitamine în perioada de sarcină și post-partum, timp de 6 luni după ce a născut bebelușul și îl alăptează.

În perioada de sarcină, vitamina B12 este importantă pentru făt și este depozitată în ficat. Sugarii au nevoie de vitamina B12 în laptele matern, în primele luni post-partum. Dacă mama ia suplimente de vitamina B12 nu apare riscul ca bebelușul hrănit cu laptele matern să aibă un deficit de acest nutrient.

Specialiștii consideră că suplimentele de vitamina B12 sunt necesare de la începutul sarcinii și până la 6 luni din perioada post-partum, avantajele sunt:

  • Scade riscul unei nașteri complicate
  • Scade riscul nașterii unui copil cu greutate mică
  • Se îmbunătățește funcția motorie a sugarilor
  • Se îmbunătățește dezvoltarea bebelușului în perioada 6-12 luni
  • Se îmbunătățesc funcțiile cognitive, motorii și de limbaj la copil, lucru evident la vârsta de 6-12 luni.

Deficitul de vitamina B12 poate avea anumite consecințe asupra fătului și sarcinii:

  • Sunt cazuri în care fătul a avut defecte congenitale din cauza lipsei acestei vitamine.
  • Carența mare de vitamina B12 poate crește riscul de naștere prematură sau avort spontan, greutate scăzută a fătului, anemie a fătului, anomalii de dezvoltare a acestuia.

Sarcina și vitamina C

6-vitamina-c-in-sarcina

Toate vitaminele B sunt importante în perioada de sarcină. Alături de acestea și vitamina C are rol în reducerea riscului de complicații în sarcină. Specialiștii consideră că vitamina C scade riscul de anemie maternă și preeclampsie (mai ales alături de vitamina E). Prin urmare, sumplimentele de vitamina C la femeile însărcinate sunt recomandate de medic.

Consumul de vitamina C în timpul sarcinii are un rol important pentru menținerea sarcinii dar și pentru dezvoltarea normală a fătului. Vitamina C scade riscul de anemie pentru că ajută la creșterea nivelului de fier din organism. Este o vitamină esențială în timpul sarcinii și în mod deosebit înainte de nașterea copilului. Mama pierde mult sânge la naștere, de aceea va pierde și o cantitate de fier și alți nutrienți.

Vitamina C ajută la dezvoltarea sistemului nervos al fătului, la consolidarea imunității organismului, la formarea sistemului osos, a cartilajelor, colagenului, hormonilor, cheratinei și altele.

Doza zilnică este de 100 mg vitamina C la o femeie însărcinată. Surse de vitamina C sunt verdețurile, fructele și legumele, ca de exemplu: pătrunjel verde, spanac, conopidă, varză, roșii, ardei, broccoli, papaya, kiwi, citrice, morcovi și altele.

Prea multă vitamina C în sarcină poate da stări de greață și deranj la burtă. De asemenea prea multă vitamina C în organism poate duce la acumularea unei cantități mai mari de Fe ceea ce duce la tulburări endocrine și hepatice (Fe se acumulează în ficat). Nu trebuie depășită doza de 2000 mg zilnic.

Vitamina D în sarcină

7-vitamina-d

Vitamina D este importantă în timpul sarcinii la femei. Ea este produsă de organism când se expune la soare. La femeile gravide sunt recomandate suplimentele de vitamina D. Acest nutrient solubil în grăsimi este asociat cu metabolismul calciului la oameni. Vitamina D este esențială pentru sănătatea mamei și a fătului, pentru dezvoltarea scheletului fătului.

Carența de vitamina D poate să apară la femeile gravide, pentru a evita asta trebuie discutat cu medicul spre a primi recomandări cu privire la un supliment de vitamine în perioada de sarcină. Statisticile arată că deficitul de vitamina D apare la aproximativ 10-55% dintre bebelușii nou-născuți din cauza deficitului de acest nutrient la mame.

Consecințele carenței mari de vitamina D sunt: crește riscul de preeclampsie, de hipocalcemie neonatală, de greutate prea mică a bebelușul nou-născut, dezvoltare a unor boli autoimune la bebeluș, fragilitate a sistemului osos, dezvoltare postnatală redusă, de rahitism.

Femeile însărcinate trebuie să ia suplimente de vitamina D pentru a preveni aceste riscuri de îmbolnăvire și de apariție a altor consecințe asociate cu lipsa acestui nutrient. Sunt recomandate mai ales acele forme alimentare de vitamina D: vitamina D3 care se numește colecalciferol și vitamina D2 numită ergocalciferol.

Surse naturale de vitamina D sunt: carnea de pește (somon sălbatic, macrou, ton, sardine, hering), carnea de pasăre de curte, fructele, legumele, produsele lactate (lapte de vacă, lapte de soia, brânză, iaurt, chefir), ciupercile Shiitake, suc de portocale, cereale integrale, gălbenuș de ou.

Vitamina D și calciul

Vitamina D și calciul sunt necesare pentru acumularea de minerale în țesutul osos la făt. Vitamina D crește absorbția de calciu și astfel acesta ajunge la făt. Specialiștii consideră că absorbția și excreția calciului în perioada de sarcină cresc. Deficitul de calciu necesar sistemului osos poate să apară în timpul sarcinii și alăptării, de aceea trebuie luate suplimente de calciu pentru a acoperi carența de acest nutrient. Prin aportul de calciu se reduc pierderile osoase în perioada de sarcină și de alăptare la femeile gravide.

Acidul folic în sarcină, important pentru sănătatea fătului

8-acid-folic-in-sarcina

Suplimentele prenatale de vitamine se iau zilnic. Acestea trebuie să conțină și o cantitate semnificativă de acid folic, doza fiind de minim 400-600 mcg folat pe zi. Acidul folic este foarte important în timpul sarcinii, ajută în prevenirea anomaliilor la făt, a celor legate de tubul neural care va deveni creierul și măduva spinării. Tubul neural are nevoie de acid folic pentru a se dezvolta normal. Celulele acestei structuri nu vor funcționa normal dacă au un deficit de acid folic. Consecințele sunt: apariția unor anomalii, poate fi afectată negativ coloana vertebrală, craniul dar și creierul. Astfel de anomalii sunt spida bifida și anencefalia.

Toate celulele corpului au nevoie de acid folic pentru a crește și a se dezvolta normal. De asemenea, acidul folic scade riscul de apariție a defectelor cardiace la copil dar și a altor deficiențe de naștere.

Acidul folic se ia și înainte de sarcină și în timpul sarcinii și în perioada de alăptare. Folatul ajută la producerea globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni în organism. Femeile trebuie să ia cel puțin 400 mcg acid folic pe zi chiar înainte de a rămâne însărcinate, nu doar pe parcursul perioadei de sarcină.

Acidul folic se găsește și în surse alimentare: paste, făină, pâine, cereale integrale, orez alb, fasole, broccoli, sparanghel, arahide, citrice, fructe de pădure, spanac, salată romana și alte legume cu frunze verzi.

Orice femeie însărcinată trebuie să discute cu medicul ei pentru a primi un supliment de vitamine și nutrienți care să o ajute să-și mențină sănătatea organismului și a fătului în această perioadă. Ea poate lua separat suplimente care au doar acid folic, acest nutrient fiind deosebit de important în organismul ei chiar înainte de conceperea copilului. Prin urmare, ea trebuie să ia acid folic zilnic chiar dacă nu este gravidă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.