Auzim tot mai des expresia „politically correct”, dar ce înseamnă ea și cum ne afectează pe noi, bărbații. Care e diferența dintre adevăr și insultă, dintre un domn și ceea ce femeile numesc mitocan sau, și mai rău, misogin? Cât de departe merge ideea de incorect politic? O să încerc să răspund la toate aceste întrebări, dar si la aia care mă apasă cel mai tare pe mine: de ce iubesc românii politica?
Politically correct
În limba engleză, politically correct s-ar traduce drept corect din punct de vedere politic, dar asta nu ne ajută prea mult. Până la urmă, ce naiba înseamnă incorect politic și cum poate fi vorba vorbită incorectă din punct de vedere politic. Păi, să vedem…
Incorect politic înseamnă să nu ții cont de faptul că vorbele și acțiunile tale pot să-i deranjeze sau să-i jignească pe cei din jur. Înseamnă să fii mereu înarmat cu vorbe grele. Mai ales atunci când faci referire la sex, la rasă sau la religia ori orientarea politică a partenerului tău de vorbă sau de pahar. Pe scurt, a lupta incorect politic înseamnă, din punct de vedere verbal, să lupți murdar.
Diferența dintre un domn și un mitocan
Nu țin foarte tare la ideea de politically correct. Uneori văd și eu oameni care exagerează și adevărul e că nu poți controla toate sentimentele celor din jurul tău. Ce vreau să spun cu asta? Păi, e destul de greu să-ți dai seama ce poate fi considerat ofensator de omul din fața ta. Există și varianta în care tu vorbești absolut normal și te trezești, brusc și fără avertisment, acuzat de ceva. De rasism, de mitocănie, de a fi mitocan.
Dar lăsând cazurile astea la o parte, există și reversul. Ăla în care tu chiar lupți murdar. Ăla în care nu poți să câștigi o ceartă și te trezești spunându-i soției. „Normal că nu înțelegi, doar ești femeie”. Asta e o luptă murdară și… pierdută. Fiindcă indiferent dacă cel din fața ta e femeie, e o nouă rasă de om recent descoperită sau aparține unui cult secret, cel mai probabil chestia asta nu are deloc legătură cu subiectul, ori cu cearta pe care tu o pierzi. Aș da un sfat tuturor, la capitolul ăsta. Suntem bărbați și atunci când pierdem o ceartă sau când judecăm greșit. Dacă știm să pierdem cu bărbăție.
Legătura cu nem tudom magyarul
Legătura e dată de lene. De lenea de a înțelege. Pentru că despre asta vorbim: lene. Indiferent dacă ești român sau maghiar, dacă ești femeie sau bărbat, dacă ții de o anume rasă sau de o anume religie sau orientare politică, eu așa cred. Că dacă folosești un argument de tipul „toți românii”, „toate femeile”, „toți maghiarii”, ești leneș. Prea leneș pentru a încerca să comunici cu persoana cu care vorbești. Așa că îi trântești un argument general, te minți pe tine gândindu-te că ești mai deștept ca el și… poate câștigi cearta, dar sigur pierzi războiul.
Fiindcă insultându-ți partenerul de conversație, sigur nu câștigi mare brânză și la fel de sigur îi pierzi respectul. Și pe al meu, la fel.
De ce iubesc românii politica?
Nu o să spun că toți românii iubesc politica. Dar sigur o parte dintre ei, da. Mulți dintre noi se uită la politicieni cu milă. Adesea și cu scârbă. Ne întrebăm cum a ajuns țara asta să fie condusă de oamenii aștia, oameni care par fi buni doar la a-și insulta adversarii. O discuție politică în România seamănă destul de bine cu o certă de pe maidan. Ori din fața blocului. Vorbim de „băieți deștepți” și de „daddy” și… uităm că ei există și printre noi, oamenii normali.
Adevărul e că totul începe de la obișnuința asta de a trăi în incorect politic, de a ne insulta partenerii de vorbă în loc să încercăm să comunicăm cu ei. De la bărbații care cred că știu mai bine decât soțiile lor ce înseamnă să fii femeie. De la credincioșii care fac coadă la moaște, ignorând nevoia de spitale în țara asta și până la ateii convinși că toți credincioșii sunt și pupători de moaște.
Adevărul e că mie mi se pare că facem greșeli de comunicare zi de zi. Trăim în lumea lui „politically correct”. Totuși ne implicăm în politica de maidan. Uneori îi insultăm pe cei de lângă noi fără să vrem. Că suntem toți oameni și greșim. Alteori, pur și simplu nu ne dăm interesul.
Voi ce considerați a nu fi politically correct?