Pescuitul este o activitate cu o interesanta istorie chiar si pe teritoriul romanesc, fiind o pasiune relaxanta, practicata cu drag de catre persoanele de toate varstele. Acest fapt se datoreaza si bogatului bazin hidrografic care caracterizeaza Romania, apele fiind populate de specii care mai de care mai diferite, astfel incat pescuitul nu are cum sa se transforme intr-o activitate plictisitoare. In randurile care urmeaza va vom prezenta un top 10 specii de pesti ce pot fi pescuiti in apele din Romania.
1. Crapul este unul dintre pestii cei mai ravniti de catre pescarii de pe teritoriul romanesc, pescuitul sportiv la crap fiind un adevarat deliciu pentru toti pasionatii. Crapul este un interesant peste care face parte din numeroasa familie a Ciprinidelor. In Romania, crapul poate fi intalnit in apele de campie, in apele dulci din zonele de deal, in Dunare si in Delta Dunarii, precum si in majoritatea baltilor. Crapul este un peste robust si poate atinge intre 1,5 – 30 de kg, in unele cazuri greutatea din urma putand fi depasita.
In ceea ce priveste aspectul, corpul crapului difera de la o specie la alta insa, in general, corpul este putin alungit, gura este oblica si caracterizata prin buze groase si prin prezenta a patru mici mustati. Si pentru ca tot am atins un subiect sensibil, tipurile de crapi care pot fi pescuite pe teritoriul romanesc sunt crapul comun, crapul sui sau crapul salbatic, crapul oglinda, crapul novac si crapul cteno. Este important de retinut faptul ca acest peste nu are un colorit fix, ci acesta difera in functie de mediu. Nu este de mirare ca un peste atat de interesant precum crapul este cel mai pescuit pe teritoriul romanesc.
2. Alaturi de crap, carasul este unul dintre cei mai cunoscuti si in acelasi timp pescuiti pesti din Romania. Nu este de mirare avand in vedere ca este foarte raspandit in toate apele dulci din tara noastra. Ca si crapul, carasul face si el parte din bogata familie a ciprinidelor, insa el face parte din grupa Actionpterygii. Este un peste de mici dimensiuni, care poate fi pescuit cu succes la varga, de aceea este „cautat” in mod special de catre cei care abia incep sa cunoasca tainele pescuitului. Carasul nu depaseste 15 – 20 de cm iar coloritul sau este influentat, de asemenea, de mediul in care traieste. Cele mai bune momeli pentru pescuitul carasului sunt ramele.
3. Tot un peste foarte popular in Romania si frecvent aflat in atentia pescarilor este si bibanul, un rapitor de apa dulce cu un aspect deosebit si cu un comportament foarte interesant. Bibanul este cu atat mai apreciat cu cat el este intalnit in majoritatea apelor, in special in cele dulci si caracterizate printr-o bogata vegetatie.
Dupa cum am mentionat si anterior, aspectul bibanului este foarte interesant, acesta putand fi recunoscut rapid de catre orice pescar: are corpul oval, caracterizat prin prezenta a doua inotatoare, una dintre acestea fiind foarte proeminenta. Si coloritul bibanului este aparte, verdele – cenusiu al corpului contopindu-se armonios cu tentele rosiatice ale inotatoarelor. Cei mai multi dintre pescarii cu experienta sunt de parere ca pescuitul bibanului cu undita este o experienta cu adevarat unica.
4. Pastravul este un alt peste foarte apreciat care prefera apele reci de munte, putand fi intalnit chiar si in zonele mai joase in apele foarte bogate in oxigen. Pastravul are o lungime cuprinsa intre 25 – 30 cm, iar greutatea maxima este de 1,8 kg existand, bineinteles, si exceptii in care bibanul poate atinge chiar si 6 kg. Acest peste are corpul alungit, brun, caracterizat prin prezenta a mici pete de culoare neagra. Pastravul este un peste sfios, asa ca pescuitul acestuia va fi o adevarata aventura.
5. Un deosebit peste de apa dulce, foarte popular pe teritoriul romanesc si apreciat de catre pescari este cleanul, care face parte tot din familia ciprinidelor. Este un peste pe care pasionatii il pescuiesc cu mare drag deoarece acesta populeaza aproape toate apele de pe teritoriu, atat pe cele de munte, cat si pe cele din regiunile joase. Cleanul se deosebeste printr-un trunchi cilindric, usor aplatizat, acoperit de solzi mari a caror margine de culoare bruna formeaza un interesant desen. Pe teritoriul romanesc, cleanul nu este foarte dezvoltat ci, din contra, are dimensiuni foarte mici, rareori atingand 30 – 40 cm. Cleanul sta asuns pe langa mal, in apropierea radacinilor de copaci penru ca este un peste timid, am putea spune chiar fricos.
6. Un alt peste mic, care atinge maxim 15 cm, pescuit cu succes de catre toti pescarii din Romania este obletele. Se spune ca obletele (cunoscut si sub numele de albitura) este cel mai intalnit peste care populeaza apele de pe teritoriul romanesc. Desi este un peste mic si multi pescari il considera plictisitor, acestia indreptandu-si atentia catre pestii mai „deosebiti”, obletele nu este nici pe de parte un peste nepretentios. El este foarte energic dar si foarte curios, de aceea este un peste ideal pentru pescarii incepatori care doresc sa afle cu adevarat misterele unei pasiuni atat de frumoase precum pescuitul.
7. Platica face parte din familia Ciprinidelor si este un peste indragit de catre toti pescarii din Romania, fiind apreciat in special pentru carnea gustoasa. Platica impresioneaza si prin aspectul ei foarte interesant, aceasta avand un corp aplatizat si un colorit aparte, care variaza de la verde – cenusiu pana la brun. Inotatoarele sunt si ele rosiatice. In comparatie cu trupul, capul acestui peste este mult mai mic. Platica isi va cauta intotdeauna un refugiu in apele adanci, bogate in vegetatie, pentru ca este un peste foarte fricos.
8. Avatul este, cu siguranta, un peste cu adevarat deosebit. Acesta este un veritabil peste de apa dulce care face deliciul oricarui pescar cu putina experienta pentru ca este un peste foarte pretentios.
9. Un alt popular peste de apa dulce este si mreana, aceasta fiind intalnita in special in raurile din regiunile deluroase. Corpul mare si fusiform al acestui peste face diferenta clara intre el si restul speciilor. Mreana este foarte precauta si prefera zonele mai restrase.
10. Nu putem incheia topul speciilor de pesti cele mai preferate din Romania fara a prezenta si faimoasa stiuca. Aceasta prefera apele statatoare, caracterizate prin vegetatie abundenta. Stiuca este unul dintre cei mai pretentiosi pesti rapitori.