Avatul este o specie de pesti rapitori, de apa dulce care se intalneste totusi si in Dunare, dar si in unele rauri din zonele de deal. Demne de mentionat sunt Siretul, Oltul, Prutul, Timisul sau Crisul. De asemenea, nu este complet neobisnuit pentru avat sa ajunga in Delta sau in lacurile din apropierea acesteia.
Din punctul de vedere al aspectului, avatul prezinta un corp lung si puternic. Solzii sai sunt mici, iar inotatoarea dorsala este foarte inalta, insa nu foarte lunga. Capul pestelui are o forma conica, iar gura sa este destul de mare. De remarcat si faptul ca falca de jos este usor arcuita.
In ceea ce priveste culoarea sa, avatul are nuante de verde si de albastru pe spate, in vreme ce pantecele si partile laterale sunt argintii. Aripioarele ventrale ale pestelui la care facem referire sunt rosiatice.
In conditii normale, in tara noastra avatul nu depaseste jumatate de metru in lungime si nici un patru-cinci kilograme in greutate. Cu toate acestea, au existat si cateva exceptii, in cazul unor specimente de pana la un metru lungime si 15 kilograme greutate.
Acest peste isi are habitatul in straturile de la suprafata apei, unde-i place sa traiasca singur. Din punctul de vedere al reproducerii, femelele de avat depun icrele in lunile de primavara, pe fundul raurilor. De obicei, acestea nu depasesc 100.000 de icre.
Hrana speciei la care ne referim este constituita, in general, din peste de dimensiuni mai mici, precum platica, rosioara sau puii de scrumbii. Cu toate acestea, el consuma si viermi, moluste ori diferite insecte. Se spune ca avatul este unul dintre cei mai lacomi pesti.
In legatura cu gustul avatului, acesta nu este pe placul tuturor. Mai mult decat atat, multitudinea de oase mici ale sale nu-l fac unul dintre preparatele preferate ale noastre.