Cine considera ca puzzle-ul este o activitate si in acelasi timp o pasiune destinata doar celor mici se insala amarnic. Puzzle-ul a devenit o pasiune din ce in ce mai populara printre adulti, fiind o activitate foarte relaxanta si la indemana oricui.
Ce presupune realizarea unui puzzle?
Cu totii ati vazut, ati realizat sau cel putin ati incercat sa ajutati pe cineva la realizarea unui puzzle, iar pentru foarte multe persoane aceasta activitate interesanta a devenit o adevarata pasiune. Puzzle-ul presupune alaturarea unor mici piese in asa fel incat acestea sa formeze o imagine, imagine indicata pe cutia in care se gasesc micile piese. Piesele de puzzle nu sunt taiate pur si simplu, ci sunt realizate in asa fel incat acestea sa se poata intrepatrunda. Puzzle-urile sunt care mai de care mai diferite atat din punctul de vedere al complexitatii si dificultatii, cat si din punctul de vedere al imaginilor rezultate.
Cei mici adora puzzle-urile cu animale, flori, personaje si imagini din desenele animate preferate. Puzzle-urile sunt din ce in mai complexe in functie de categoria de varsta, iar adultii pasionati de puzzle-uri pot alege imagini foarte dificile, fie cu peisaje, cladiri, iluzii optice si chiar puzzle-uri 3D care sunt la mare cautare in prezent. Puzzle-urile difera si in functie de marime, iar pasionatii avansati vor incerca sa realizeze imagini din peste 2000 de piese, in timp ce pentru incepatori si pentru copii sunt recomandate puzzle-urile care contin mai putin de 200-300 de piese.
Puzzle-ul are o istorie destul de controversata care dateaza inca din anul 1760. Atunci, cartografii au lipit hartile pe o bucata subtire de lemn pe care au taiat-o cu un ferastrau, tocmai de aceea numele original al puzzle-ul este “jigsaw puzzle”, “jigsaw” insemnand “ferastrau”. Ei bine, inca de la inceput, scopul puzzle-urilor reprezentate de harti a fost unul pur educativ, fiind folosit atat de catre copii, cat si de catre adulti pentru a invata geografia mult mai usor. Treptat, lectiile transpuse in puzzle-uri au devenit un deosebit mijloc de relaxare si amuzament, imaginile fiind inspirate de natura sau de legende si povesti. Abia in jurul anilor 1900 au inceput sa fie comercializate si puzzle-urile dedicate adultilor, puzzle-uri mult mai dificile si complexe.
In trecut, realizarea unui puzzle era o adevarata provocare, avand in vedere ca piesele erau taiate in functie de culori, neavand elemente de tranzitie, in asa fel incat unirea lor era din ce in ce mai dificila. Mai mult decat atat, piesele nu se puteau intrepatrunde astfel incat orice miscare gresita, orice adiere de vant sau flux de curent puteau distruge munca depusa pana in momentul respectiv. In anii de inceput, doar puzzle-urile destinate celor mici aveau atasate pe cutii imaginile pe care copiii le realizau. La inceput, din moment ce puzzle-urile erau realizate din lemn, pretul acestora era foarte mare.
In zilele noastre, puzzle-urile sunt accesibile tuturor si, dupa cum am spus si in randurile de inceput ale acestui articol, ele sunt create pentru toate categoriile de varste. Pasiunea pentru puzzle-uri este din ce in ce mai populara si nu doar printre cei mici. Si adultii trateaza realizarea de puzzle-uri ca pe o activitate amuzanta, interesanta si unii dintre ei sunt de-a dreptul pasionati si imediat ce termina de realizat un puzzle, vor incepe sa construiasca un model nou.
Avantajele pe care aceasta pasiune le ofera sunt numeroase. In primul rand, dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, inca de la inceput puzzle-urile au avut un scop pur educativ. Si in prezent puzzle-urile sunt foarte educative, in special pentru cei mici si, mai mult decat atat, le dezvolta creativitatea si imaginatia. Alegerea corecta a pieselor le va dezvolta celor mici capacitatea de analiza, deoarece ei vor trebui sa analizeze fiecare piesa in parte pentru a completa puzzle-ul. Copiii care obisnuiesc sa construiasca frecvent puzzle-uri vor intelege mai bine culorile si formele din mediul inconjurator.
Indiferent de varsta, puzzle-ul imbunatateste coordonarea dintre ochi si maini, o abilitate utila in mai multe situatii din viata de zi cu zi. Fie ca le asambleaza singuri, fie impreuna cu familia sau cu prietenii, cei mai multi dintre adulti considera ca asamblarea de puzzle-uri este o activitate foarte relaxanta si amuzanta. De ce? Pentru ca puzzle-ul, pe langa avantajele mentionate anterior, stimuleaza creierul si gandirea, astfel incat ii va ajuta pe adulti sa isi inteleaga mai bine problemele din viata de zi cu zi, asemanandu-le cu rezolvarea unor noi puzzle-uri.
Dupa ce sunt asamblate complet, cei mai multi dintre pasionatii de puzzle-uri isi inrameaza “operele de arta” pentru a le expune in camera lor si pentru a-si admira munca si pasiunea. Altii, prefera sa amestece din nou piesele fie pentru a relua puzzle-ul la o anumita perioada de timp, fie pentru a face schimb cu alti prieteni care le vor oferi noi modele.
Puzzle-urile pot constitui cadouri potrivite pentru oricine, indiferent de varsta. Modelul de puzzle poate fi ales in functie de varsta si de preferinta. Mai mult decat atat, in prezent se pot realiza si puzzle-uri personalizate. Ar fi un cadou ideal daca i-ati oferi persoanei iubite un puzzle format din 200-300 de piese care, asamblate, vor scoate la iveala o fotografie de cuplu. Puzzle-urile personalizate pot fi cadouri excelente si pentru prieteni. Fie ca piesele sunt realizate pe baza unei fotografii de grup, a uneia amuzante sau pe baza unui mesaj, prietenii vor fi cu siguranta nerabdatori si vor incerca sa asambleze cat se poate de repede puzzle-ul pentru a deslusi misterul.
Puzzle-urile 3D sunt mult mai complexe si necesita o mai mare atentie. Se rezolva intr-un timp mai lung insa formele rezultate sunt deosebite. Cele mai apreciate puzzle-uri 3D sunt cele cu ajutorul carora pot fi reconstituite cladiri impresionante din lumea intreaga, insa si cele cu animale sau diverse obiecte sunt des alese.
Asadar, daca sunteti de parere ca aveti nevoie de un hobby relaxant care sa va relaxeze, dar in acelasi timp sa va tina mintea ocupata, sau de o pasiune pe care sa o impartasiti cu cei mici, cu intreaga familie sau cu prietenii, alegerea puzzle-ului ca pasiune este o idee excelenta si la indemana oricui.