Mentinerea umiditatii optime reprezinta un pas foarte important pentru a avea o locuinta sanatoasa. Atat aerul prea uscat, cat si cel caracterizat prin umiditate excesiva, se pot rasfrange intr-un mod negativ atat asupra locuintei, cat si asupra sanatatii dumneavoastra si a celor dragi, printre cele mai intalnite afectiuni fiind cele ale cailor respiratorii, inclusiv alergiile.
Umiditatea redusa si problemele pe care le ridica
Chiar daca cele mai multe dintre probleme sunt create de umiditatea crescuta, si umiditatea redusa a aerului poate avea influente negative asupra organismului uman si asupra locuintei. Aerul uscat poate produce, de asemenea, alergii si probleme ale sistemului respirator deoarece lipsa umiditatii duce la aparitia si depunerea mult mai rapida a particulelor de praf pe obiectele de mobilier si in tesaturi.
De cele mai multe ori, aerul uscat caracterizeaza sezonul rece, deoarece sursele de incalzire, caloriferele sau radiatoarele electrice, usuca aerul din locuinta. Aerul uscat creeaza o stare de disconfort si cu siguranta ati simtit si dumneavoastra ca vi se usuca nasul si gatul in incaperile in care umiditatea este foarte redusa.
Pe langa afectiunile cailor respiratorii pe care aerul uscat din locuinta le poate provoca, pielea poate avea si ea de suferit deoarece aceasta se va deshidrata.
Umiditatea crescuta si problemele pe care le ridica
Problemele pe care umiditatea crescuta le ridica sunt si mai mari fata de cele prezentate anterior. Tot in anotimpul rece, daca temperatura din locuinta nu este constanta sau este prea scazuta, riscul cresterii umiditatii este foarte ridicat. Umiditatea excesiva va afecta, inainte de toate, intreaga locuinta, deoarece aceasta favorizeaza aparitia celor trei “inamici” ai casei: condens, mucegai si igrasie.
De asemenea, obiectele de mobilier si usile din lemn pot avea si ele de suferit din cauza umiditatii crescute, se pot umfla si ulterior pot crapa. Mai mult decat atat, un aer umed este mediul ideal pentru bacterii, asa ca acestea se vor dezvolta cu mai mare rapiditate, ceea ce va duce la afectarea sistemului imunitar si a sanatatii. Si umiditatea crescuta poate provoca alergii si alte grave probleme de sanatate.
Masurarea umiditatii din locuinta
Chiar daca dumneavoastra cu siguranta veti simti daca umiditatea din locuinta este prea scazuta sau, din contra, prea ridicata, masurarea umiditatii in locuinta se face cu ajutorul higrometrului, un aparat de camera foarte eficient care va va ajuta sa aflati umiditatea exacta din locuinta in asa fel incat dumneavoastra sa luati masurile corecte.
Specialistii sunt de parere ca umditatea potrivita a locuintei este de 50%, la acest nivel fenomenul primind numele de umiditate relativa. Cu toate acestea, valoarea normala a umiditatii poate fi incadrata intre 30% – 50%, in functie de anotimp, umiditatea fiind mai crescuta in sezonul rece.
Pe piata, sunt comercializate termometre de camera care sunt alcatuite din doua compartimente, unul destinat termometrului propriu-zis, iar altul destinat asa-numitului higrometru. In acest mod, impuscati doi iepuri dintr-o singura lovitura: mentineti o temperatura constanta in locuinta dumneavoastra si monitorizati atent umiditatea.
Daca umiditatea din interiroul caminului dumneavoastra este mai mica decat valoarea normala, lucrurile se pot remedia, pentru a mentine umiditatea optima dumneavoastra trebuind sa folositi un umidificator. Umidificatorul are rolul de a filtra aerul din incapere si de a-l trece printr-o panza cu vapori de apa in asa fel incat umiditatea aerului va creste. Dezavantajul acestui aparat este pretul, un umidificator de buna calitate fiind destul de costisitor.
O alta solutie pentru cresterea umiditatii intr-o incapere, o metoda traditionala am putea spune, reprezinta asezarea direct pe calorifer a unei farfurii cu apa, sau folosirea umidificatoarelor care se agata de calorifer cu ajutorul unui carlig. Si acestea sunt foarte eficiente si au un pret mult mai scazut.
Pe de alta parte, in cazul in care umiditatea din locuinta este prea crescuta, este necesara folosirea unui dezumidificator. In aceasta situatie, aerul este ventilat, aparatul avand proprietatea de a elimina apa si germenii patogeni care se dezvolta in aerul respirabil din locuinta dumneavoastra.
Un aparat dezumidificator este mai putin costisitor decat umidificatorul, insa o alta varianta pentru a reduce din umezeala caracteristica aerului din locuinta este folosirea unor tablete cu rol de dezumidificare. Acestea sunt realizate din clorura de calciu. Aerisirea zilnica este obligatorie in orice situatie, insa este foarte important sa aerisiti locuinta mai des daca aveti probleme cu umiditatea crescuta. Nu uitati ca si unele plante de apartament sunt ideale pentru reducerea umiditatii din locuinta.