Pescuitul în Delta Dunării este apreciat de oameni. Ei vin în concediu în Delta Dunării pentru a se bucura de peisaj și pentru a pescui ocazional în perioada când se poate practica pescuitul recreativ.
Află în cele de mai jos aspecte importante despre perioada de pescuit, care sunt cele mai bune locuri de pescuit, cât de importantă este starea vremii la pescuit, cum se prind diferite specii de pești, cum trebuie să procedeze pescarul pentru a avea noroc la pescuit.
Navigare rapidă în articol:
- Cum procedează pescarul pentru a nu speria peștii?
- Echipamentul de pescuit – Scule de pescuit, set de pescuit
- Pescuitul cu momeli artificiale
- Accesorii de pescuit
- Locuri de pescuit, perioada de pescuit
- Îmbrăcămintea pescarului
- Cele mai bune tehnici de pescuit
Cum procedează pescarul pentru a nu speria peștii?
Un lucru despre care amintesc mulți pescari este acela că peștii fug atunci când sesizează vibrațiile ce se propagă în apă din cauza pescarilor, care pășesc cu cizmele de cauciuc pe stratul de nisip, fapt ce arată că ei sunt foarte sensibili la zgomote.
Pescuitul se face în liniște, doar așa se poate prinde ceva, altfel peștele va fi speriat și crește riscul de a sta la pescuit degeaba. Zgomotul și vibrațiile în apă sunt produse și de cizmele, mișcările bruște prin apă, dar și de barca în mișcare, care astfel scad considerabil șansele de pescuit.
Pescarul se poate deplasa prin apă dar cu pași mici, astfel încât să nu miște mult pietrișul, nisipul de pe fundul apei. Greutatea corpului trebuie distribuită pe ambele picioare.
Echipamentul de pescuit – Scule de pescuit, set de pescuit
Pescarul trebuie să cunoască tehnica de lansare, să aibă un simț al apei dezvoltat, să folosească scule de pescuit corespunzătoare. Poate cumpăra un set de pescuit sau un kit de pescuit de la magazinele care vând astfel de produse speciale, sau poate achiziționa treptat diferite echipamente și unelte de pescuit de calitate, de care are nevoie pentru captura sa.
Pescarul care folosește lansete, vergi, mulinete cu fir, se numește lansetist. Acesta utilizează:
- Vergile care pot fi din alun sau din bambus pentru a fi mai ușoare. Sunt și vergi din fibră de sticlă și din grafit care sunt mai subțiri și au caracteristici de elasticitate mai bune, ceea ce facilitează o precizie mai bună a lansărilor. Mai nou, se folosesc și vergile din fibră de bor și chiar vergi din titan.
- Inelele de la vergi trebuie să fie de calitate, să aibă o greutate destul de mică și uzură redusă la fricțiune.
- Mânerul și dispozitivul de prindere de la vergi
- Mulineta și firul de pescuit
- Momeli și cârlige.
Află care sunt cele mai potrivite scule de pescuit pentru crap.
Firul pentru pescuit
Firul pentru pescuit este de obicei sintetic, destul de rezistent la acțiunea apei. Sunt mai multe clase AFTM (Association of Fishing Tackle Manufacturers) de fire pentru anumite specii de pești, ca de exemplu:
- Pentru clean și păstrăv se recomandă firele de clasă AFTM 3-6
- Pentru lostriță și somon sunt bune firele de clasă AFTM 10-12
- Pentru știucă este bun firul de clasă AFTM 7-10.
Sunt fire de pescuit monofilament, plutitoare care se mențin la suprafața apei, scufundătoare, intermediare, care se pot unge înainte pentru a pluti pe apă.
Nailonul este folosit frecvent la pescuit de către pescarii amatori. Acest fir este obișnuit, nu necesită vargă și mulinetă.
Caracteristicile nailonului sunt:
- Nailonul poate fi mai subțire sau mai gros, are diametru de 0,06-1 mm.
- Rezistența nailonului la tracțiune este de 3-60 kg deci se pot pescui cu el și pești mari.
- Elasticitatea firului contează foarte mult, dar și modul său de a aluneca printre inele.
- Poate fi utilizat și un fir fluorescent care se vede pe suprafața apei.
Contează foarte mult și locul unde se pune mulineta pe mânerul vergii, pentru a se menține echilibrul lansetei la pescuit.
Mulineta pentru pescuit
Mulineta trebuie să fie cât mai mare, nu doar de câțiva metri. Se poate folosi:
- Mulineta cu tambur fix care este robustă dar destul de ușoară, are un tambur cu diametrul mare ce facilitează înfășurarea și desfășurarea uniformă și rapidă a firului. Viteza de recuperare a firului depinde de tehnica pescarului.
- Mulineta trebuie să aibă părțile ei active foarte bine echilibrate, pentru că orice vibrație se poate transmite în apă prin firul întins.
- Mulineta se curăță periodic, se unge pentru a funcționa perfect la pescuit.
- Mulineta pentru pescarii ce folosesc drept momeală musca artificială este bine să aibă recuperarea firului automată. Cu cât mosorul este mai mare, cu atât greutatea mulinetei crește, iar aceasta va fi mai dificil de manevrat.
Pescuitul cu momeli artificiale
La pescuit contează tehnica lansării, distanța și precizia aruncării, tipul de momeală folosită dar și evoluția nălucii în apă. Mișcarea acesteia cauzată de apă o poate face să pară o vietate și nu o momeală artificială.
Pescarul obișnuit folosește undița și momeala naturală. Pescarul care are lansetă folosește momeala artificială.
Nălucile, momeli artificiale folosite de pescari
Nălucile sunt în formă de peștișori, insecte sau broscuțe. Sunt diferite tipuri de năluci și alte momeli, din care fac parte:
- Nălucile metalice care au diferite forme, sunt rotative, ondulante, au paleta alungită, triunghiulară sau ovală. Cele rotative sunt pentru apa care nu este adâncă. Cele ondulante au culori variate și pot înșela peștii prin mișcările sinuoase în apă.
- Pentru a prelua vibrațiile firului și a crește greutatea nălucii se aplică un plumb care poate fi vopsit în culori diferite.
- Pentru perioada de toamnă sau iarnă se recomandă briștele și dandinetele.
- Pentru peștii răpitori se aleg voblere care se mișcă în apă și pot păcăli captura. Sunt voblere de suprafață (din materiale ușoare, tip broscuță, peștișor), de adâncime mare, de adâncime medie (din materiale mai solide), sau voblere scufundătoare.
- Momeli din plastic care imită perfect anumite vietăți vânate de pești. Sunt năluci moi, din material plastic, care imită șopârlele, meduzele, peștișorii, râmele, broscuțele și alte vietăți.
- Momeli în formă de muște artificiale care pot fi nimfe, muște ude, muște uscate care trebuie să plutească pe apă, ori streamer (pentru știucă și avat).
Accesorii de pescuit
Principalele accesorii de pescuit sunt:
- Geanta de pescar în care se pune mulineta, cutia cu momeala, pelerina de ploaie și altele
- Cutie cu multe compartimente pentru a pune nălucile pe categorii
- Minciog care se folosește pentru scoaterea peștilor din apă
- Gafa se utilizează pentru a scoate pești foarte mari din apă
- Juvelnic pentru a ține peștii la umbră după ce sunt prinși
- Cablu pentru a ține peștii
- Un briceag, o pensă chirurgicală și altele.
Ce trebuie să știi despre peștii răpitori?
Peștii răpitori își găsesc rapid hrana, atacă pentru a se hrăni. Aceștia pot localiza prada prin interceptarea vibrațiilor. În apă tulbure peștii răpitori nu pot fi prinși cu momeli artificiale pentru că nu sunt văzute de ei. Un lucru important de știut este că acești pești au un puternic simț de conservare și dacă sesizează că suprafața apei este ondulată de mișcările pescarului, vor fugi rapid din apropierea acestuia.
Dacă momeala se deplasează uniform în apă, fără unduiri sau schimbări de direcție, atunci sunt șanse ca ea să atragă atenția peștilor răpitori. Atunci când pescarul observă peștele răpitor, cum acesta se apropie de momeală, poate trage ușor de undiță ca și cum ar vrea să recupereze rapid momeala, să facă opriri bruște ale acesteia, pentru a păcăli peștele că momeala este o vietate care încearcă să scape.
Locuri de pescuit, perioada de pescuit
Cel mai popular loc de pescuit este Delta Dunării, dar și în Dunăre. În acest an, perioada de pescuit recreativ este de 60 de zile, între 11 aprilie 2019 și 9 iunie 2019. Alte reguli:
- Pe Dunăre și canalele aferente, perioada de pescuit în scop familial este de 45 zile, de pe 26 aprilie 2019 până pe 9 iunie 2019
- Pe Dunăre, de la Marea Neagră spre Ceatal Chilia, Mm 43, durata de pescuit este de 10 zile, între 26 martie 2019 și 04 aprilie 2019
- De la Ceatal Chilia, Mm 43, spre Vadul Oii, km 238, durata de pescuit este de 15 zile, între 05 aprilie 2019 și 19 aprilie 2019
- De la Vadul Oii, km 238, spre Chiciu, km 374,5 durata de pescuit este de 15 de zile, între 21 aprilie 2019 și 06 mai 2019
- De la Chiciu, km 374,5, spre Gura Timocului, km 845,6, durata de pescuit este de 30 de zile, între 15 aprilie 2019 și 14 mai 2019
- În Delta Dunării este permis pescuitul în scop familial de scrumbie, în perioada 18 aprilie 2019 și 27 aprilie 2019.
Află care este topul celor 10 specii de pești ce pot fi pescuiți în apele din România.
Citește despre despre pescuitul în Dunăre, care sunt speciile de pești din apele acestui fluviu.
Îmbrăcămintea pescarului
Pescarul trebuie să fie îmbrăcat practic, confortabil, să aibă haine adecvate și pentru vreme caldă, caniculară și pentru ploaie sau furtună.
Poate lua cu el o pelerină de ploaie, un hanorac mai gros și unul mai subțire, un pantalon de trening sau o salopetă, o pereche de cizme din cauciuc scurte sau cât mai lungi dacă se bagă cu ele în apă. Încălțămintea nu trebuie să alunece pe pietre atunci când este în apă.
Alte haine: unul sau două tricouri, o cămașă, un pulover și altele.
Cele mai bune tehnici de pescuit
Pescarul este atent la anumite semne, pe care le învață în timp:
- Mărimea valurilor, direcția vântului, viteza vântului
- Limpezimea apei, adâncimea apei
- Zborul păsărilor, mai ales a pescărușilor
- Vântul puternic poate răscoli nisipul din apă și poate aduce alge și alte plante acvatice pe care peștii le evită.
Pescuitul la știucă în Delta Dunării
Știuca este un pește răpitor care înoată în Delta Dunării în canalele invadate de vegetație. Ea se ascunde prin vegetația acvatică pentru a putea prinde mai ușor peștișorii. Pentru știucă pescarii utilizează struna, firul trebuie să fie rezistent la dinții acestui pește răpitor. De asemenea, știuca se prinde cu lanseta, varga trebuie să fie rigidă și lungă de cel puțin 2 m, iar mulineta să aibă tamburul cu diametrul mare și nailon ce poate fi recuperat foarte rapid. Cele mai bune năluci pentru știucă sunt cele oscilante și rotative, în nuanțe de argintiu, cupru, alamă, ori cele vopsite în alb și roșu.
Cel mai bun sezon pentru știucă este toamna, când ea caută hrană în continuu. Ea apare în zone cu apă limpede și vegetație abundentă unde are hrană.
Pescuitul de somn în Delta Dunării
Somnul este mult mai activ noaptea, ziua stă ascuns în cotloane, de aceea este bine să mergi la pescuit de somn dimineața foarte devreme, când nici nu a răsărit bine soarele. Somnul stă în zonele cu maluri abrupte, preferă locurile cele mai adânci. Are obiceiul de a se hrăni mai aproape de fundul apei.
Pentru prinderea somnului, pescarii folosesc, lansete robuste, năluci, aleg de obicei o vargă rigidă de cel puțin 2,5 m lungime. Este bine ca nălucile să fie rotative, alungite, vopsite în alb sau argintiu. Pescarii urmăresc să prindă somni în locuri adânci.
Pescuitul de biban în Delta Dunării
Acest pește nu se prinde foarte ușor, majoritatea exemplarelor au cel mult 300 g. Bibanul este un pește răpitor, lacom, hrana sa constă în peștișori dar și alte viețuitoare acvatice. De regulă trăiește solitar în apele adânci și în zonele greu de pătruns. El preferă locurile de sub poduri și pontoane, unde sunt stăvilare și maluri abrupte, cu vegetație abundentă.
Bibanul are obiceiul de a vâna în timpul zilei, când apa se încălzește și peștișorii mici caută hrana.
Pentru prinderea bibanului, pescarii folosesc năluci mici, vergi ușoare, micro-mulinete cu tambur și nailon subțire. Sunt recomandate nălucile rotative cu palete ovale, care sunt aurii sau argintii, albe, roșii sau negre. Bibanul se poate pescui și în ape mici cu voblere.
Pescuitul la avat în Delta Dunării
În Delta Dunării se poate prinde avat, un pește care preferă canalele adânci pentru a vâna peștișori. Pentru acest pește răpitor se folosesc momeli naturale. Avatul înoată și în anumite râuri de la noi din țară, cum sunt Oltul, Argeșul, Siretul, Crișul, Mureșul. El înoată în apropierea stâlpilor de poduri sau în jurul arborilor prăbușiți în apă.
Pescarii folosesc pentru prinderea avatului ustensile de pescuit ca la știucă. Ei aleg o vargă rigidă, cu mulinetă ce are nailon gros de 0,25 mm. Tehnica este pescuitul la muște artificiale mari care au aripi și coadă și care imită peștișorii sau alte vietăți acvatice, sau cu năluci rotative cu paleta alungită, ovală. Lingurile oscilante sunt argintii, din sidef, sau din tablă de cupru.