Timp liberCele mai potrivite scule de pescuit pentru crap, vezi ce ai nevoie...

Cele mai potrivite scule de pescuit pentru crap, vezi ce ai nevoie pentru a prinde acest pește

Pescuitul la crap fara sculele potrivite poate duce la o partida esuata de pescuit. Pescuitul crapului reprezinta una dintre activitatile pe care pescarii din Romania le indragesc cel mai mult si acest subiect este foarte frecvent dezbatut in revistele de specialitate si pe marile forumuri dedicate crapului.

Insa, pentru ca pescuitul la crap sa reprezinte un adevarat succes, sunt necesare nu doar aplicarea unor tehnici potrivite si alegerea locului perfect, ci si folosirea unui echipament adecvat, a momelilor potrivite, si mai este nevoie de foarte multa rabdare, deoarece pescuitul crapului este un proces cat se poate de complex si uneori ne ofera rezultate abia dupa cateva zile, partidele scurte fiind cu succes doar pe baltile suprapopulate cu crap. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom oferi cateva sfaturi pentru a achizitiona cele mai bune scule de pescuit pentru crap.

In privinta echipamentului, inainte de toate, trebuie spus ca acest minunat peste poate fi pescuit si cu varga sau la match, in ambele cazuri folosind pluta si metodele clasice de pescuit. Pescuitul la pluta este o activitate foarte interesanta chiar si pentru un pescar cu experienta. In acest caz, cea mai buna undita este cea telescopica, de preferat din grafit si a carei lungime sa nu depaseasca 6 m. Dar despre pescuitul la match si la varga vom discuta in alte articole.

Necesarul minim de scule de pescuit la crap

  • Lanseta
  • Mulineta
  • Minciog
  • Suporti, rod-pod, avertizori

Lanseta pentru crap

Lanseta potrivita pentru pescuitul crapului trebuie sa aiba o lungime cuprinsa intre 3,60 – 4.20 m,  cele mai populare fiind de 3.60 m, respectiv 3.90 m, acestea se aleg in functie de inaltimea pe care o aveti, pana in 1.75 m puteti alege de 3.60 iar daca sunteti mai inalt puteti alege varianta de 3.90 metri. Alegeti cu grija lanseta, altfel nu veti reusi sa lansati in locul dorit, mai ales cand acesta este mai departe.

Greutatea lansetei este si ea importanta, lansetele noi sunt tot mai usoare si mai rezistente, pe masura ce evoluam, se dezvolta noi materiale ce impresioneaza prin calitate. Fiecare lanseta are o anumita actiune, iar aici parerile sunt cat se poate de impartite, daca veti citi pe forumuri in loc sa va lamuriti veti intra si mai tare in ceata, cert este  ca lansetele mai rezistente in drill se rup si cel mai usor, deoarece sunt mai casante decat cele moi, deci pentru un pescar incepator nu recomandam o lanseta puternica ci mai degraba una medie.

Lansetele pentru crap pot fi telescopice, din 2 bucati sau din 3 bucati. Din experienta colegilor, va spunem ca sa evitati cele telescopice, decat daca pescuiti la maxim 100 de metri si luati lansete de calitate. La prima fortare cele telescopice se vor rupe foarte usor, dar la fel se intampla si cu betele din bucati de proasta calitate. Pretul betelor de Crap incep de la cativa zeci de ron pana la cateva mii de euro, da, cititi bine, sunt scule de lux pe care nu si le permite oricine. Daca vreti sa va apucati serios de pescuit trbeuie sa scoateti din buzunar minim 200 euro pentru o lanseta buna.

Este greu sa va oferim sfaturi directe pentru ca fiecare pescar are anumite nevoi. De exemplu nu ii vom recomanda unui pescar ce pescuieste pe 2-3 balti si arunca pana in 50 de metri sa isi cumpere o lanseta de 300 euro sa poata arunca peste 100 de metri, este ok si o mulineta ieftina de sezon care il poate tine cativa ani buni daca are grija de ea. Discutiile ce le gasim pe forumuri sunt purtate de obicei de maniaci ai pescuitului si de cele mai multe ori ar fi bine sa evitam discutiile si sa cerem sfaturi personalizate. Va asteptam pe forum cu intrebari, avem in echipa pescari sa va ajute cu raspunsuri.

Ca si idee, multi pescari pescuiesc cu bete pana in 200 ron bucata de ani de zile si le sunt satisfacute nevoile, altii chiar sunt nevoiti sa isi cumpere scule de calitate pentru a putea face fata unor competitii sau balti mari care le cer acest lucru, si mai exista pescarii care nu au ce face cu banii, sau chiar daca au, traiesc dupa trendul profesionistilor de a lua tot ce-i mai scump pe piata (desi de cele mai multe ori nu le vor folosi nici la un sfert din adevaratul potential).

scule de pescuit pentru crap

De retinut :
Lansete telescopice

  • Cand nu depasim 100 de metri la aruncare
  • Cand preferam sa fie mai practic transportul sculelor si avem un spatiu mic de pastrare
  • Cand nu vanam un Mobby Dick

Lansete din bucati

  • Cand vrem sa lansam peste 100 de metri fara probleme
  • Vrem scule de calitate care sa nu crape cand prindem captura vietii, da, acel Mobby Dick al crapilor

Mulinetele pentru crap

Echipamentul de pescuit la crap nu poate fi complet si fara o mulineta adecvata. Mulinetele pentru crap sunt de obicei cu un tabur mare longast, pentru a intra cat mai mult fir si pentru a putea lansa cat mai departe. In momentul in care va achizionati o mulineta tineti cont de urmatorul aspect. Cand sunteti pe balta trebuie sa aveti o solutie practica de blocare si deblocare a tamburului, asta sa nu tot rasuciti frana de fiecare data. Asadar cele mai bune mulinete sunt cele care au baitrunner, acesta face exact ce avem nevoie.

Exista doua tipuri pe fata si pe spate, pe spate e cu sistem click, pe fata este sub forma de frana rotabila. Franele pe fata ce se blocheaza si deblocheaza rapid, sa zicem la jumatate de rotatie, au denumirea de QuicDrag si unele mulinete chiar au combinat frana si baitrunnerul pentru un sistem mai complex de manuire al mulinetei. Legendarele mulinete Okuma Powerline se pot lua undeva la 200 de ron bucata si au BaitRunner pe spate, este mulineta perfecta pentru multi romani, conform multor recomandari de pe forumurile romanesti.

Pretul mulinetelor incepe de la cativa zeci de ron si la fel ca si la o lanseta poate depasi lejer 1000 de euro. Dar si aici, de multe ori ne cumparam mulinete prea scumpe pentru ce avem nevoie. Unele au un sistem de franare ce ar face fata unui peste de peste 100 kg si nu ar ceda, dar acest lucru face ca mulineta sa fie de 3 ori mai scumpa. Colegul nostru care este pescar, a avut pe mana mulinete de la cele cu cativa zeci de ron pana la mulinete de 500 euro bucata, si cu toate ca pe forumuri se discuta ca este o diferneta clara, el mentioneaza ca doar la lansare se observa diferenta, la manuire se asemenea cu mulinetele de 50-100 euro.

Daca o lanseta buna este in jur de 200 euro, o mulineta buna incepe de la 100 euro. Daca intrati pe magazinele de pescuit la crap orice veti gasi la capitolul mulinete crap sunt ok, important este sa va placa cum arata si sa va permiteti mulineta. Fiecare pescar va vorbi din experienta proprie si este greu sa te iei dupa fiecare, dar niciodata nu strica niste sfaturi, va asteptam pe forum pentru a va ajuta cu sfaturi si pareri despre ceea ce doriti sa achizionati.

Minciogul pentru crap

Am descris mai pe larg minciogul pentru crap aici :  https://familist.ro/minciog-pentru-pescuitul-la-crap. Acesta trebuie sa fie cat mai mare pentru ca in cazul unei capturi mai mari sa incapa pestele comod in minciog. Coada sa fie intre 1.50 m si 2.50 m. Nu strica sa luati si un flotor, va ajuta sa mentineti minciogul la suprafata daca nu aveti un coleg sa va ajute. Pretul unui minciog este intre 50 si 200 de ron, in jur de 100 de ron fiind unul de calitate buna.

Rodpodul, suporti, avertizori

Daca ati iesit macar o data pe balta ati observat ca 80% din pescarii de crap au senzori si rodpod, in special in zonele in care nu puteti implunta suportii in pamant. Rodpodul este un suport de bete indispensabil pentru un pescar la crap. Pretul lor incepe undeva la 200 de ron si poate ajunge pana la cateva sute de euro. Senzorii incep undeva la cativa zeci de ron bucata pana la cateva sute de euro un singur senzor. Pentru inceput si incepatori, un kit complet de 100 de euro ar trebui sa fie suficient.

Ar mai fi foarte multe de spus despre monturile folosite si tipul de fir. Probabil cei care cautati informatii despre scule de pescuit ati prefera sa primiti mura in gura cele mai bune combinatii in anumite bugete, dar nici o publicatie sau un site nu va oferi asa ceva pentru ca preturile se schimba, modelele la fel si ar expira prea repede, din acest motiv va invitam pe forumul nostru sa ne spuneti bugetul si conditiile in care veti umbla la pescuit, iar noi va vom ajuta cu sfaturi cat mai bune alaturi de alti pescari. Puteti sa va postati si propriile combinatii, poate ii ajuta pe altii sa isi aleaga mai usor sculele potrivite de crap.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.