Rețete culinareMâncare de post – Rețete culinare de post, delicioase, simplu de preparat

Mâncare de post – Rețete culinare de post, delicioase, simplu de preparat

Cauți rețete de post sănătoase? Este simplu că gătești mâncare de post dacă știi câteva rețete culinare de post, care sunt foarte gustoase și ușor de preparat. Află în acest articol rețete de post care pot fi realizate acum, în Postul Paștelui.

Navigare rapidă în articol:

Mâncare de post cu ciuperci și măsline

2-ciuperci-cu-masline

Această rețetă se realizează rapid astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci proaspete champignon sau ciuperci marinate, 200 g măsline negre sau măsline kalamata, 2 cepe, 100 ml ulei, 100 ml vin alb, o lămâie, 50 g bulion, 2 legături pătrunjel verde, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în ulei: se curăță ciupercile, se spală și se taie peștișori, apoi se pun la fiert în apă cu sare; după ce au fiert ciupercile se pun la călit în ulei alături de ceapa undită; se adaugă vinul și bulionul, măslinele și pătrunjelul, puțină sare și piper și se lasă să fiarbă 45 de minute; se pun ciupercile pe un platou și se adaugă câteva felii de lămâie; deasupra se presară puțin pătrunjel verde tocat.

Mâncare de post din ciuperci cu sfeclă roșie

3-ciuperci-cu-sfecla-rosie

Acest preparat din ciuperci și sfeclă roșie este foarte gustos și sănătos, se poate servi în Postul Paștelui. Pentru realizarea lui:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci proaspete champignon sau ciuperci de pădure, 500 g sfeclă roșie, 2 cepe, 75 ml ulei, 4-5 căței de usturoi, sare și piper.
  • Se procedează astfel: se curăță și se spală ciupercile, se taie peștișori, apoi se pun la fiert în apă cu sare; sfecla roșie se spală, se pune la fiert separat într-o oală cu apă, apoi se curăță de coajă și se dă prin răzătoare sau se taie cu un cuțit în bucățele potrivite; se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în ulei într-o tigaie încăpătoare; se adaugă ciupercile, sfecla roșie și mujdeiul din usturoi, se lasă să fiarbă timp de 3 minute, apoi se adaugă sare și piper după gust, se amestecă bine și preparatul este gata.

Rețete de post – Ghiveci călugăresc

4-ghiveci-calugaresc

Această rețetă este recomandată în Postul Paștelui. Pentru realizarea ei se procedează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 3 morcovi mari, 1 kg de roșii, o țelină mică sau o jumătate de țelină cam de 250 g, 500 g cartofi, 300 g conopidă, 4 cepe, 2 rădăcini de pătrunjel, 350 g fasole, 2 ardei grași, 300 g dovlecei, 300-350 g mazăre, 600 g vinete, 300 g varză dulce, 250 ml ulei de floarea-soarelui, 20-30 g usturoi, 100 g bulion, 2 legături de pătrunjel verde, sare și piper.
  • Se prepară astfel: se curăță toate legumele și se spală cu apă; se taie morcovii, țelina, pătrunjelul, cartofii, vinetele, varza, ardeii grași și conopida în bucățele mici și se pun la undit în ulei, apoi se pun într-un vas potrivit care se dă la cuptor; se curăță ceapa și se taie mărunt, apoi se pune la undit în ulei; se adaugă bulion peste ceapa undită, se poate adăuga și puțină apă dacă bulionul este prea gros, se lasă 2-3 minute să fiarbă; se adaugă sosul din ceapă și bulion peste legumele de la cuptor; apoi se adaugă mazărea, fasolea, dovleceii care au fost tăiați în cuburi, usturoiul, roșiile tăiate mărunt, pătrunjelul, sare și piper după gust; se lasă preparatul la cuptor până când a scăzut sosul și este destul de consistent, apoi se servește cald.

Mâncare de post – Chifteluțe de ciuperci

5-chiftelute-de-ciuperci

Pentru chifteluțe se procedează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci proaspete champignon sau ciuperci de pădure, 3 cepe, 100 g pesmet, 150 g ulei de floarea-soarelui, 50-100 g făină, 20 g usturoi, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper.
  • Se prepară astfel: Se curăță ciupercile, se taie feliuțe și se pun la fiert în apă cu sare; se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în ulei; peste ceapă se adaugă ciupercile fierte, se lasă la călit timp de 3-4 minute; acest preparat se pune într-un castron, se adaugă verdeața tocată, mujdeiul din usturoi, pesmetul, sarea și piperul, se amestecă bine și se formează chifteluțele; acestea se dau prin făină și se pun la prăjit în ulei până se rumenesc suficient.

Mâncare de post – Ciuperci înăbușite

6-ciuperci-inabusite

Această mâncare se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci champignon sau de ciuperci de pădure (hribi), 2 ardei grași, 3 cepe, 400 g roșii, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 20 g usturoi, 2 legături de pătrunjel verde, sare după gust.
  • Se prepară astfel: Se curăță ceapa, se taie mărunt și se undește în ulei; se curăță ciupercile, se taie în felii potrivite, se adaugă peste ceapă; se curăță ardeii, se taie în bucățele mici și se adaugă peste ciuperci, se pune puțină sare după gust, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc domol; după ce sunt gata ciupercile se adaugă roșiile tăiate mărunt și se mai fierbe timp de 5 minute; la final se adaugă mujdeiul din usturoi și pătrunjelul tocat mărunt; se dă un clocot 2 minute și mâncarea este gata.

Rețete culinare de post – Ardei umpluți

7-ardei-umpluti

Acest preparat este de post, nu conține carne, se face la mănăstiri. Pentru realizarea lui:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 cană de orez, 2 căni supă de legume, 1 kg de roșii, 3 cepe, 8-10 ardei grași, 5 căței de usturoi, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de mărar verde, sare, zahăr, piper după gust.
  • Se prepară astfel: Se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în ulei; separat se face o supă de legume, care se adaugă peste ceapă; se spală orezul și se pune în zeama de la supă, apoi se adaugă și roșiile tăiate în bucățele mici; se adaugă sare, piper și puțin zahăr; toate aceste ingrediente se amestecă bine, se fierb la foc mic până când se umflă orezul; separat se curăță ardeii, se pregătesc pentru a fi umpluți; când compoziția este gata, se începe umplerea ardeilor și drept capac se folosește cotorul de la ardei fără semințe sau bucăți mari de roșii; se unge oala cu ulei, se așează ardeii cu gura în sus, se adaugă apă și se pun la fiert în cuptor 40 de minute; se presară deasupra verdeață și se servesc calzi.

Mâncare de post din țelină cu măsline

8-telina-cu-masline

Acest preparat este perfect pentru această perioadă a Postului Paștelui. Se folosesc ingrediente sănătoase, ușor digerabile, care ajută și la scăderea în greutatea. Preparatul este delicios și ușor de realizat:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg țelină, 100 g măsline negre, 7 roșii, 5 cepe, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de mărar verde, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: Se curăță țelina de coajă și se taie în cuburi mici; se curăță ceapa și se toacă mărunt; se pune într-o tigaie uleiul la încins, se adaugă ceapa și țelina, se lasă la undit, la foc mic; se spală roșiile, se taie în cubulețe mici și se adaugă peste țelină; după ce s-a înmuiat țelina se adaugă piper, sare și o cană cu apă și se lasă la fiert 30 minute; se pun măslinele cu sâmburi sau fără sâmburi (după cum dorește fiecare), apoi se adaugă pătrunjelul și mărarul tocat; când mâncarea este aproape gata se mai pune puțină sare doar dacă trebuie și se adaugă puțină verdeață deasupra; se servește caldă sau rece.

Mâncare de post din praz, orez și măsline

9-praz-cu-orez-si-masline

Această rețetă este delicioasă, se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg praz, 300 g de orez, 200 g măsline negre sau măsline kalamata, 4-5 cepe, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 400 g roșii sau 100 g bulion, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: Se curăță prazul, se spală și se taie în bucăți potrivite de 3-5 cm, apoi se pune la opărit în apă fierbinte cu puțină sare, se lasă să se scurgă de apă și apoi se pune la undit în ulei într-o tigaie încinsă; se spală orezul, se adaugă peste praz și se pune și o cană cu apă; se lasă să fiarbă aproximativ 20 minute, până ce orezul s-a umflat; se adaugă roșiile, sare și piper după gust; la final se pune și verdeața tocată mărunt, se mai fierbe 10 minute și este gata. Acest preparat se poate realiza și la cuptor. Se servește cald sau rece, este la fel de bun.

Rețete culinare de post – Mazăre cu bulion și mărar

10-mazare-cu-bulion

Această rețetă este de post, are un gust deosebit, este sănătoasă și foarte ușor de realizat:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg mazăre, 4 cepe, 40 g făină, 50 g bulion, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o legătură de mărar verde, 2 linguri de zahăr, sare după gust.
  • Se prepară astfel: Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt; se pune ceapa la călit într-o tigaie cu uleiul încins; apoi se adaugă făina amestecată cu puțină apă și se călește împreună cu ceapa; se stinge făina cu bulionul care se subțiază cu puțină apă, se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute; separat se fierbe mazărea într-o oală cu apă; după ce a fiert mazărea, se scurge de apă și se adaugă peste sosul cu ceapă și bulion; se adaugă puțin sare, zahăr, se potrivește de gust și mărarul tăiat mărunt; se dă mâncarea la cuptor timp de 20 minte și apoi se poate servi caldă.

Mâncare de post cu vinete, roșii și usturoi

11-vinete-cu-rosii-la-cuptor

Această mâncare este perfectă pentru perioada postului:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg vinete, 1 kg roșii, 25 g făină, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 4 cepe, 30 g usturoi, 30 g pesmet, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: Cel dintâi se pregătesc vinetele, se coc și apoi se curăță de coajă, se pun la scurs puțin, ca la salata de vinete; se spală roșiile, se taie în felii mari, eventual se elimină din semințe; se curăță usturoiul și se pregătește mujdeiul; se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la undit într-o tigaie cu ulei încins, se adaugă sare și piper; se unge un vas de lut în care se va găti preparatul la cuptor; se unge vasul cu ulei, apoi se presară pesmet, se pune un strat de vinete, un rând de felii de roșii, apoi iar un strat de vinete și un rând de roșii; deasupra se pune mujdeiul și apoi ceapa care a fost călită în ulei; se ține la cuptor timp de 25-30 minute, astfel încât preparatul să fie ușor gratinat; se servește cald.

Citește aici alte rețete culinare de post.

Rețete de post – Mâncare de prune uscate cu ceapă

12-mancarea-cu-prune-uscate-si-ceapa

Mâncarea din prune uscate are o aromă specială, aceste fructe sunt dulci-acrișoare. Prunele sunt bogate în minerale și vitamine B, C, fier, magneziu, potasiu, mangan, fosfor și alți nutrienți. Mâncarea cu prune uscate este foarte gustoasă și se realizează destul de ușor:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg prune uscate, 5-6 cepe, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o lămâie, 50 g făină, 50 g zahăr, apă, sare după gust.
  • Se prepară astfel: Se face un sirop din zahăr din 20 ml apă și 50 g zahăr; se pun prunele să stea 2 ore într-un castron cu apă rece, apoi se spală cu apă călduță și se pun la scurs într-o strecurătoare; se curăță ceapa, se taie mărunt și se pune la undit într-o tigaie cu ulei; după ce s-a undit puțin se adaugă și puțină apă peste ceapă, se fierbe puțin iar apoi se pune la fiert într-o oală împreună cu prunele; se mai adaugă puțină apă; separat se pregătește sosul; se pune într-o cratiță făina care a fost amestecată cu puțină apă, se pune și siropul de zahăr; această compoziție se adaugă peste prune, se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute; la final se potrivește de gust cu sare și se adaugă zeama de la lămâie. Dacă prunele sunt foarte dulci se poate pune mai puțin sirop de zahăr.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.