Va prezentam in cele ce urmeaza cele mai ieftine retete de post.
1. Reteta de ciorba de cartofi poate fi servita atat la masa de pranz, cat si la cea de seara inaintea felului principal, ea are rolul de a pregati tubul digestiv pentru preparatul de baza ce urmeaza. Aveti mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru cinci portii de ciorba de cartofi sunt urmatoarele:
- trei cartofi de dimensiuni medii;
- o ceapa;
- o telina;
- doi morcovi;
- jumatate de litru de bors;
- o legatura de leustean;
- o legatura de patrunjel;
- patru rosii;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de ciorba de cartofi va este prezentat mai jos:
- Curatati cartofii, spalati-i, lasati-i la scurs, taiati-i in cubulete. Pastrati cartofii intr-un vas cu apa la rece pana cand ii veti folosi in preparat pentru a evita oxidarea si innegrirea acestora;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati telina, spalati-o, lasati-o la scurs, dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati morcovii, spalati-i, taiati-i in rondele de grosime medie;
- Spalati legatura de leustean si legatura de patrunjel, lasati verdeata sa se scurga, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Spalati rosiile, lasati-le sa se scurga. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare, cand apa a dat in clocot, adaugati rosiile. Opariti rosiile timp de cinci – zece minute pentru ca ele sa fie mai usor de decojit. Scoateti rosiile din apa clocotita, decojiti-le, apoi tocati-le marunt;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa tocata marunt. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat gustul, cat si textura preparatului final. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu si eventual sa indepartati tigaia de pe foc pentru a reduce temperatura uleiului. Cand ceapa a capatat o culoare aurie adaugati morcovul si telina. Caliti legumele la foc potrivit pana cand isi schimba textura si culoarea. Condimentati cu sare si piper dupa gust si continuati sa caliti pentru inca cinci – zece minute. Indepartati tigaia de pe foc si lasati amestecul sa se raceasca;
- Puneti pe foc o oala cu o cantitate suficienta de apa. Lasati apa sa dea in clocot apoi adaugati legumele calite anterior. Scoateti cartofii din frigider, scurgeti-i bine, apoi adaugati-i in apa fierbinte. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Lasati legumele sa fiarba pana cand cartofii sunt fierti in intregime putand fi strapunsi cu usurinta cu ajutorul unui cutit;
- Puneti pe foc intreaga cantitate de bors si lasati-l sa dea in doua – trei clocote;
- Adaugati borsul peste ciorba de cartofi si lasati ciorba sa fiarba pentru inca un sfert de ora;
- Opriti focul, apoi adaugati verdeata (patrunjelul si leusteanul) tocata marunt anterior. Acoperiti vasul in intregime cu un capac si lasati verdeata sa isi distribuie aroma timp de cinci – zece minute;
- Serviti ciorba de indata ce este gata alaturi de un ardei iute si cu un adaos de smanatana in cazul in care va doriti.
Ciorba de cartofi este racoroasa si se pregateste usor. Va recomandam sa o incercati, in mod sigur o veti aprecia si o veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
2. Va prezentam mai jos ingredientele necesare, dar si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de mancarica de legume de post. In perioada postului numarul alimentelor pe care le putem consuma se reduce semnificativ, tocmai de aceea prepararea unui fel de mancare gustos poate reprezenta o problema. Aveti mai jos prezentarea unui preparat savuros si extrem de usor de pregatit, care va face ca postul dumneavoastra sa treaca mai usor.
Ingredientele necesare pentru mancarica de legume de post sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de rosii;
- un kilogram de fasole verde proaspata;
- doi dovlecei;
- doi cartofi maricei;
- doua cepe;
- o legatura de patrunjel;
- ulei de floarea soarelui;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de mancarica de legume de post va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Spalati bine rosiile, decojiti-le, apoi dati-le prin razatoarea mare. Pastrati rosiile intr-un bol la frigider, pana cand le veti folosi in preparat;
- Curatati fasolea, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi taiati-o in bucatele de dimensiuni medii. Puneti pe foc un vas cu apa si un praf de sare. Cand aceasta a dat in clocot adaugati fasolea. Fierbeti fasolea la foc potrivit pana cand isi schimba culoarea si textura, apoi scoateti-o cu ajutorul unei supiere intr-o strecuratoare. Lasati fasolea la scurs pana cand o veti folosi in preparat;
- Spalati dovleceii, curatati-i de coaja, apoi taiati-i in cubulete de dimensiuni egale;
- Curatati cartofii, spalati-i, apoi taiati-i in cubulete. Pastrati cartofii intr-o cantitate suficienta de apa la frigider pana cand ii veti folosi, pentru a evita oxidarea lor. Inainte de a-i folosi, lasati sa se scurga bine intr-o strecuratoare;
- Curatati ceapa, spalati-o, dati-o pe razatoarea mare sau tocati-o marunt;
- Spalati legatura de patrunjel, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le veti arunca;
- Puneti pe foc un vas cu o cantitate suficienta de ulei. Lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa tocata marunt. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa, ceapa arsa strica gustul mancarii, asadar ea trebuie evitata. Daca observati ca ceapa incepe sa capete o culoare maronie, reduceti focul la minim si amestecati in continuu. Cand ceapa a capatat o culoare aurie si a devenit sticloasa puteti adauga dovleceii. Scoateti cartofii din frigider, scurgeti apa in care au stat, lasati-i la scurs, apoi adaugati peste amestecul de ceapa si dovlecei. Lasati legumele sa se caleasca la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea lor. Cand cartofii sunt bine caliti (ii puteti sectiona cu usurinta cu ajutorul unei furculite), adaugati fasolea fiarta anterior, condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi lasati mancarea sa fiarba pentru inca un sfert de ora, adaugand apa daca este nevoie;
- Scoateti rosiile din frigider, apoi adaugati-le peste amestecul de legume, amestecati bine pana cand si acestea din urma sunt bine integrate in compozitie, apoi lasati mancarea sa fiarba pentru un sfert de ora, amestecand din cand in cand;
- Cand este gata opriti focul, presarati deasupra patrunjelul tocat marunt anterior, acoperiti mancarica in intregime cu un capac si lasati patrunjelul sa isi distribuie aroma timp de cinci minute;
- Indepartati capacul si serviti mancarica distribuind-o in portii egale.
Mancarica de legume de post merge de minune alaturi de o mamaliga calda preparata proaspat. Va recomandam sa incercati acest fel de mancare, chiar daca nu sunteti intr-o perioada de post. Continutul sau caloric este deosebit de mic, asadar o puteti degusta si in cazul in care tineti o cura de slabire.
3. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de gustari dulci de post. Adesea in perioada postului nu gasim preparate pe care sa le degustam, reteta de mai jos este menita sa va ajute in acest sens.
Timp de pregatire: o ora.
Timp de fierbere: jumatate de ora.
Pret estimativ pentru cinci portii: opt lei.
Ingredientele necesare pentru cinci portii de gustari dulci de post sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de cartofi;
- 250 grame de nuci;
- 50 grame zahar;
- 100 ml ulei;
- faina;
- o lingura de apa minerala;
- sare.
Modul de preparare pentru reteta de gustari dulci de post va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Spalati cartofii, apoi puneti-i la fiert intr-o cantitate suficienta de apa, cu un praf de sare. Fierbeti cartofii in coaja pana cand ii puteti strapunge cu usurinta cu lama unui cutit. Nu grabiti fierberea cartofilor, pentru ca ei se vor distruge la suprafata, pastrandu-se cruzi in interior. Cand s-au fiert scurgeti cartofii si lasati-i sa se raceasca intr-o strecuratoare, Cand sunt bine raciti, decojiti-i, apoi dati-i prin masina de tocat sau prin razatoarea mare;
- Alegeti nucile, nu pastrati nuci rancede, deasemenea printre ele pot exista coji, ce trebuiesc indepartate. Dati nucile prin blender, macinandu-le bine;
- Amestecati cartofii cu zaharul, uleiul si apa minerala, condimentati cu sare dupa gust si incepeti sa framantati adaugand treptat faina. Va trebui sa obtineti un aluat ferm. Adaugati faina cat cuprinde pana cand aluatul ajunge la consistenta dorita;
- Puneti la fiert o cantitate suficienta de apa, adaugati un praf de sare si putin ulei. Cand apa a inceput sa fiarba, formati mingiute din aluat si adaugati-le rand pe rand in apa ce clocoteste. Mingiutele vor fi gata cand se ridica la suprafata. De indata ce s-au ridicat scoateti-le din apa cu ajutorul unei supiere, apoi lasati-le sa se scurga intr-o strecuratoare. Uleiul pe care il adaugati in apa, are un rol foarte important, el impiedica lipirea mingiutelor de aluat, va recomandam sa nu uitati sa il adaugati;
- In timp ce gustarile se scurg, adaugati nuca macinata intr-o tigaie pe care o puneti pe foc. Caliti nuca pana cand capata o culoare rosiatica, apoi indepartati tigaia de pe foc si adaugati zahar dupa gust in amestecul de nuca. Mixati bine pana cand se omogenizeaza;
- Adaugati rand pe rand mingiutele de aluat fierte in compozitia de nuca si zahar, tavaliti-le bine, apoi asezati gustarile intr-un platou;
- Daca va ramane din compozitia de nuca, o puteti presara in platoul cu mingiute;
- Serviti gustarile cat sunt caldute.
Gustarile dulci de post sunt extrem de gustoase. Daca nu apreciati in mod deosebit gustul de nuci, le puteti inlocui cu pesmet. Deasemenea scortisoara adaugata in compozitia de nuca sau pesmet are rolul de a aromatiza acest preparat. Esenta de rom se poate introduce in aluat in functie de gusturile dumneavoastra.
4. Reteta de sarmalute de post este deosebit de utila pentru toti cei care adora acest gen de mancare specifica tarii noastre mai ales pe perioada postului cand consumul de carne este absolut interzis. Consumam sarmalutele cu placere mai ales in sezonul rece, insa reteta de mai jos se poate consuma oricand, ea fiind usor de digerat.
Ingrediente pentru reteta de sarmalute de post:
- 1 varza murata;
- 125 grame orez;
- 100 ml ulei;
- 2 cepe mici;
- 1 ardei gras;
- 250 grame ciuperci;
- 2 rosii;
- piper, cimbru si sare.
Puteti inlocui ciupercile cu soia in functie de gusturile dumneavoastra.
Iata cum se prepara sarmalutele de post:
- Pregatiti varza in care veti impaturi compozitia. Despaturiti varza foaie cu foaie, taiati nervura principala care de obicei este mai dura, apoi asezati foile de varza pe o farfurie, pastrati cate aveti nevoie, aproximand din ochi numarul de sarmalute pe care le veti obtine dupa cantitatea de umplutura. Restul de varza tocati-o marunt si puneti-o intr-un bol. Nu spalati varza murata, insa in cazul in care aceasta este prea sarata va trebui sa o lasati la desarat peste noapte intr-un vas cu suficienta apa incat sa fie acoperita;
- Spalati bine orezul, apoi lasati-l la inmuiat intr-un vas cu apa si putina sare. In acest fel el nu va mai contine nici o urma de faina de orez si nu va face ca sarmalele dumneavoastra sa fie tari;
- Curatati ceapa, spalati-o, apoi tocati-o marunt;
- Spalati ardeiul gras, indepartati cotorul, curatati-l de nervurile albe din interior. Spalati ardeiul si la interior, apoi lasati-l la scurs. Dupa ce s-a scurs tocati ardeiul marunt;
- Spalati ciupercile, apoi taiati-le in cubulete de mici dimensiuni;
- Spalati rosiile, dati-le pe razatoarea mare si indepartati pe cat de mult posibil semintele din sucul de rosii obtinut. Puteti utiliza o strecuratoare pentru a realiza aceasta;
- Puneti pe foc o tigaie cu ulei la incins. Cand uleiul incepe sa sfaraie adaugati ceapa. Caliti-o la foc mic pana cand isi schimba culoarea, se inmoaie si devine sticloasa. Adaugati ardeiul si caliti in continuare pana cand si acesta se inmoaie;
- Scurgeti orezul intr-o strecuratoare, apoi adaugati-l peste legumele calite. Condimentati amestecul cu sare, piper si cimbru dupa gust;
- Daca este nevoie adaugati un pahar cu apa calduta sau putina supa de legume;
- Lasati orezul sa se fiarba alaturi de legume, amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea acestuia de fundul vasului si afumarea sa. Gustul de afumat este neplacut si nici unul dintre noi nu il apreciaza. La final adaugati ciupercile pentru ca ele au nevoie de un timp mai scurt de pregatire. Fierbeti intregul amestec pana cand toate ingredientele sunt gata de consum;
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Pregatiti o oala in care puneti putin ulei;
- Luati fiecare foaie de varza si adaugati-i o portie din umplutura calita anterior, rulati foaia de varza pentru a forma sarmalele;
- Asezati sarmalele in oala una langa alta;
- Dupa ce ati realizat primul strat de sarmale asezati deasupra acestuia varza murata tocata, pe care o condimentati cu sare, piper si cimbru, dupa gust. In functie de preferintele dumneavoastra puteti sa presarati si putina boia dulce sau iute;
- Asezati un nou strat de sarmale si continuati alternanta sarmale – varza pana cand ati terminat ingredientele;
- Va recomandam ca ultimul strat sa fie de varza tocata pentru a evita rumenirea puternica a sarmalutelor;
- Inainte de a introduce preparatul in cuptor turnati deasupra sucul de rosii obtinut prin raderea rosiilor;
- Lasati sarmalutele sa se coaca timp de 2 ore.
Sarmalutele de post se servesc calde, dar sunt la fel de gustoase si reci, ele necontinand nici un fel de grasime animala. Le puteti servi atat la masa de pranz, cat si la masa de seara cu sau fara smantana. In multe locuri din tara noastra sarmalutele se servesc cu usturoi sau cu ceapa rosie.
Va dorim: Pofta buna!