Sanii dupa alaptare – multe mamici nu sunt intocmai fericite cu aspectul sanilor dupa sarcina si alaptare. Adesea, sanii au acel aspect lasat, intins, isi pierd fermitatea si se micsoreaza… Insa este important de retinut ca nu alaptarea in sine provoaca aceste neplaceri, ci modificarile presupuse de sarcina. Alaptarea de fapt ajuta sanii, insa acestia trebuie ingrijiti cu grija inca de la inceputul sarcinii si chiar inainte de a fi insarcinata! Sanii se pot lasa foarte bine si fara o sarcina, pur si simplu din cauza lipsei ingrijirii si varstei…
Marimea si forma sanilor
In timpul sarcinii, tesutul sanilor se mareste, pregatindu-se pentru lactatie, ceea ce ofera sanilor des o forma diferita si o marime sau doua in plus la sutien. Insa dupa alaptare, sanii isi schimba din nou marimea, tesutul sanilor se contracteaza si se restrange; sanii pot sa nu revina la marimea dinaintea sarcinii – uneori se micsoreaza, insa raman mai mari decat inainte, alteori devin si mai mici.
Marimea sanilor dupa alaptare tine mai mult de cata greutate ati acumulat in timpul sarcinii, de marimea lor dinainte de sarcina si de varsta femeii – la o varsta inaintata, tesutul isi revine mult mai greu. Uneori, sanii vor avea o forma diferita, care poate fi inestetica.
Areole mari si intunecate
In timpul sarcinii, areolele sanilor devin mult mai mari – acopera mare parte din sani – si mai intunecate ca culoare, ceea ce ofera un aspect destul de inestetic. Este important de stiut ca aceasta schimbare nu este permanenta – la ceva timp dupa alaptare, areolele revin la dimensiunea dinaintea sarcinii.
Sanii lasati si intinsi
Producerea si transportarea laptelui in sani umple sanii, ii mareste si ii face tari, insa dupa ce producerea laptelui se opreste, veti observa ca pielea sanilor a fost solicitata, a trebuit sa se intinda din cauza maririi iar acum, ca sanii sunt goi, aspectul lor poate fi lasat si chiar dezumflat. Pielea intinsa face ca sanii sa atarne in jos, sa nu mai fie fermi.
Este inca o neplacere estetica (nu medicala) comuna dupa nastere, chiar daca nu alaptati. Lasarea in jos tine de intinderea pielii si solicitarea muschilor ce sustin greutatea sanilor (sanii nu sunt formati din muschi, insa sunt legati prin ligamente elastice de muschii pieptului, iar acele ligamente pot fi suprasolicitate, se intind odata cu marirea sanilor); trebuie sa ajutati aceste ligamente, purtand sutiene care sustin greutatea si hidratand pielea pentru a ii pastra elasticitatea.
Nu alaptarea in sine cauzeaza lasarea sanilor, ci mai degraba lipsa de ingrijire, marimea sanilor inainte de sarcina (cu cat greutatea sanilor e mai mare, cu atat se solicita muschii), procentul de grasime din corp si cata grasime se acumuleaza, numarul de sarcini avute, varsta femeii.
Sani asimetrici
In timpul sarcinii, sanii se maresc datorita cresterii tesutului si a productiei de lapte, iar dupa alaptare, tesutul isi revine, restrangandu-se. Insa aceasta poate da sanilor atat o alta forma, cat si asimetrie – un san mai mare decat celalalt sau un san de forma diferita. Se poate intampla ca unul dintre sani sa isi revina la forma sa normala, in timp ce celalalt ramane mai mare (chiar cu o marime de sutien) sau ia aspectul lasat.
Vergeturi
Inca o neplacere destul de comuna dupa sarcina sunt vergeturile pe sani si in alte zone ale corpului – iarasi, nu sunt cauzate de alaptare, ci de schimbarile din timpul sarcinii.
Control medical al sanilor
Desi aceste neplaceri sunt estetice, cosmetice si nu medicale, dupa alaptare este precaut si intelept sa va programati un examen medical. Astfel puteti afla cu siguranta daca exista vreo problema ce necesita interventia medicala. Oricand aveti o problema diferita de neplacerile estetice, cum ar fi un nodul, sangerarea sfarcurilor, secretii abundente, eruptii, durere, sunati-va medicul si programati un consult.
Consult acasa
Atat in timpul sarcinii, al alaptarii, cat si in general, este precaut sa va examinati acasa sanii, caci orice nodul sau secretii abundente necesita un consult medical.
Ingrijirea sanilor din timpul sarcinii
Este esentiala – purtati un sutien potrivit, care sa sustina bine, fara insa sa ii stranga! Masati-i usor, cu creme hidratante, asa incat pielea sa isi pastreze elasticitatea. Faceti dusuri scotiene in zona sanilor – un jet rece, unul cald. Pastrati un regim alimentar sanatos, asa incat sa controlati cresterea in greutate – atat pentru sanatate, cat si pentru aspectul sanilor dupa nastere si alaptare, este important sa nu castigati in greutate nici mai mult, nici mai putin decat se recomanda.
In timpul alaptarii, puteti continua aceste metode de ingrijire – cu grija insa la ce crema folositi pentru masarea usoara a sanilor (nu masati cu presiune puternica si spalati bine sanii de orice urma de crema inainte de a alapta). Cand sfarcurile sunt fisurate, aveti grija sa folositi un unguent potrivit (lanolina).
Ingrijirea sanilor dupa alaptare
Important pentru modul in care sanii isi revin dupa nastere si alaptare este modul in care scapati de greutatea castigata pe parcurs. Este necesar un regim alimentar sanatos, care sa ofere vitaminele si mineralele de care are pielea nevoie pentru a isi recupera elasticitatea. La fel de important este sa nu slabiti prea rapid – cam in 6 luni, tesutul gras va inlocui tesutul ce se ocupa de lactatie in sani, deci a da prea rapid toata greutatea jos si a tine diete drastice inseamna ca riscati ca sanii sa para goi, ca un balon dezumflat!
Sutienul potrivit
Purtati ca sustinere un sutien sau o bustiera din bumbac care sa fie comod (fara sarme) si potrivit ca marime (nu purtati unul cam stramt, gandind ca fortati sanii sa stea la locul lor).
Masaje
Dupa alaptare, puteti folosi orice tip de produs profesionist – eventual contra vergeturilor – si va puteti masa cat de des aveti timp sanii. Crema trebuie sa fie hidratanta – sa contina elastina, uleiuri naturale, vitamina E, colagen; nu uitati nici de dusul scotian. Puteti sa aplicati si comprese reci pe sani, insa doar pentru 10 minute.
Exercitii fizice
In timpul sarcinii si dupa recuperarea postnatala, faceti regulat exercitii pentru muschii pieptului, ajutandu-i sa sustina greutatea sanilor. Inotul este un sport perfect, dar si anumite exercitii de gimnastica simple pe care le puteti face in casa (cautati un DVD care va arata clar cum se fac).
Interventie chirurgicala
Daca marimea unui san este vizibil diferita de a celuilalt sau daca lasarea este foarte vizibila, se poate apela la chirurgia estetica – este vorba de o operatie simpla, insa destul de costisitoare.
Eu folosesc de aproape 4 luni o crema numita curvy bust si rezultatele sunt incredibile. Dupa acest timp sanii mei au ajuns aproape exact cum erau inainte de sarcina. Mie mi a spus o prietena care a folosit in statele unite crema. Prima data am luat o mostra gratuita, adica am platit doar transportul. Dupa prima luna am observat schimbari majore si am decis sa o folosesc in continuare.
O recomand tuturor femeilor care au probleme cu sanii lasati sau mici.
spuneti va rog de o crema buna pentru sini