Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare de post.
1. Reteta de ciorba de cartofi poate fi servita atat la masa de pranz, cat si la cea de seara inaintea felului principal, ea are rolul de a pregati tubul digestiv pentru preparatul de baza ce urmeaza. Aveti mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru cinci portii de ciorba de cartofi sunt urmatoarele:
- trei cartofi de dimensiuni medii;
- o ceapa;
- o telina;
- doi morcovi;
- jumatate de litru de bors;
- o legatura de leustean;
- o legatura de patrunjel;
- patru rosii;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de ciorba de cartofi va este prezentat mai jos:
- Curatati cartofii, spalati-i, lasati-i la scurs, taiati-i in cubulete. Pastrati cartofii intr-un vas cu apa la rece pana cand ii veti folosi in preparat pentru a evita oxidarea si innegrirea acestora;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati telina, spalati-o, lasati-o la scurs, dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati morcovii, spalati-i, taiati-i in rondele de grosime medie;
- Spalati legatura de leustean si legatura de patrunjel, lasati verdeata sa se scurga, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Spalati rosiile, lasati-le sa se scurga. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare, cand apa a dat in clocot, adaugati rosiile. Opariti rosiile timp de cinci – zece minute pentru ca ele sa fie mai usor de decojit. Scoateti rosiile din apa clocotita, decojiti-le, apoi tocati-le marunt;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa tocata marunt. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat gustul, cat si textura preparatului final. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu si eventual sa indepartati tigaia de pe foc pentru a reduce temperatura uleiului. Cand ceapa a capatat o culoare aurie adaugati morcovul si telina. Caliti legumele la foc potrivit pana cand isi schimba textura si culoarea. Condimentati cu sare si piper dupa gust si continuati sa caliti pentru inca cinci – zece minute. Indepartati tigaia de pe foc si lasati amestecul sa se raceasca;
- Puneti pe foc o oala cu o cantitate suficienta de apa. Lasati apa sa dea in clocot apoi adaugati legumele calite anterior. Scoateti cartofii din frigider, scurgeti-i bine, apoi adaugati-i in apa fierbinte. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Lasati legumele sa fiarba pana cand cartofii sunt fierti in intregime putand fi strapunsi cu usurinta cu ajutorul unui cutit;
- Puneti pe foc intreaga cantitate de bors si lasati-l sa dea in doua – trei clocote;
- Adaugati borsul peste ciorba de cartofi si lasati ciorba sa fiarba pentru inca un sfert de ora;
- Opriti focul, apoi adaugati verdeata (patrunjelul si leusteanul) tocata marunt anterior. Acoperiti vasul in intregime cu un capac si lasati verdeata sa isi distribuie aroma timp de cinci – zece minute;
- Serviti ciorba de indata ce este gata alaturi de un ardei iute si cu un adaos de smanatana in cazul in care va doriti.
Ciorba de cartofi este racoroasa si se pregateste usor. Va recomandam sa o incercati, in mod sigur o veti aprecia si o veti pregati de fiecare data cand aveti ocazia.
2. Reteta de salata mixta reprezinta un preparat usor de pregatit, plin de vitamine si cu un continut caloric redus. Aveti mai jos ingredientele necesare si modul de preparare prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de salata mixta sunt urmatoarele:
- un ardei capia;
- un morcov;
- o sfecla rosie;
- cateva frunze de varza murata;
- un castravete murat;
- cinci masline;
- 50 grame de caju;
- 50 grame de fructe confiate;
- chimen;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de salata mixta va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Spalati ardeiul capia la exterior, taiati-l in jumatate, indepartati-i cotorul, semintele din interior si nervurile albe ce nu sunt gustoase. Spalati din nou ardeiul de aceasta data si la interior, apoi taiati-l in fasiute subtiri;
- Curatati morcovul, spalati-l, lasati-l sa se scurga, apoi dati-l pe razatoarea cu ochiuri mari;
- Incalziti cuptorul la 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora, apoi asezati sfecla intr-o tava inaltuta (pe parcursul coacerii ea va lasa zeama) si introduceti-o in cuptorul incins. Lasati sfecla sa se coaca la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius pana cand coaja sa are tendinta de a se desprinde, iar cu lama unui cutit puteti strapunge pulpa sfeclei cu usurinta. Cand este gata scoateti sfecla din cuptor si lasati-o sa se raceasca. Curatati sfecla de coaja cand s-a racit, apoi dati-o pe razatoarea cu ochiuri mari. Va recomandam sa utilizati manusi de bucatarie sau chirurgicale atunci cand manevrati sfecla pentru ca aceasta are tendinta de a va pata mainile in culoarea rosie;
- Gustati varza murata, iar daca este sarata scufundati-o in apa si lasati-o sa se desareze timp de jumatate de ora. Scoateti varza din apa si lasati-o sa se scurga, apoi tocati-o fideluta;
- Treceti castravetii prin jet de apa, indepartati-le extremitati-le, apoi taiati-i in rondele de grosime medie;
- Treceti caju prin blender o singura data pentru a-l pastra mai mare;
- Indepartati samburele maslinelor, apoi tocati-le marunt;
- Adaugati intr-un bol incapator fasiutele de ardei capia, morcovul dat pe razatoare, sfecla, varza murata taiata fideluta, castravetii taiati rondele, maslinele si caju-ul. Amestecati pana la omogenizare, apoi condimentati cu seminte de chimen, sare si piper dupa gust. Adaugati apoi uleiul de masline, mixati pana cand salata se leaga;
- Introduceti salata in frigider timp de jumatate de ora inainte de servire.
Salata mixta este delicioasa, caju-ul ii adauga un plus de savoare. Combinatia de legume proaspete si murate da nastere unui gust deosebit care merita incercat. Va recomandam sa preparati aceasta reteta, veti fi surprinsi de gustul si savoarea sa, urmand sa o savurati cu placere de fiecare data cand aveti ocazia.
3. Reteta de sarmale sarbesti reprezinta un preparat mai putin cunoscut in tara noastra, el este extrem de bogat in ingrediente si poate fi consumat atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Aveti mai jos ingredientele necesare, dar si modul de preparare pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Timp de coacere: doua ore.
Ingredientele necesare pentru cinci portii de sarmale sarbesti sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de carne de porc mai grasa, de preferat piept de porc;
- 150 grame de costita afumata;
- un morcov;
- doua cepe;
- 50 grame de orez;
- 200 grame de bulion din ardei capia;
- o varza mai mica acra;
- ardei iute;
- cimbru;
- sare;
- piper.
Modul de pregatire pentru reteta de sarmale sarbeste va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Spalati carnea de porc, lasati-o sa se scurga, taiati carnea in cubulete, apoi montati masina de tocat si treceti carnea prin aceasta;
- Taiati costita in feliute, apoi feliutele taiati-le in fasii;
- Curatati morcovul, spalati-l, lasati-l sa se scurga, apoi dati-l prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o sa se scurga, dati-o prin razatoarea mare sau tocati-o marunt;
- Spalati bine orezul in doua trei ape pentru a indeparta excesul de faina si eventualele impuritati, apoi lasati orezul sa se inmoaie intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora. Inainte de a folosi orezul in preparat lasati-l sa se scurga bine timp de cinci minute;
- Gustati varza, iar daca este prea sarata, lasati-o la desarat timp de o ora intr-o cantitate suficienta de apa. Desfaceti varza foaie cu foaie, indepartati nervura principala, pe care o pastrati pentru a o folosi in preparat;
- Spalati ardeii iuti, taiati-i in jumatate, indepartati-le cotorul si eventualele seminte din interior, spalati ardeii si la interior, apoi lasati-i sa se scurga bine. Cand s-au scurs, taiati ardeii in rondele subtiri. Spalati-va bine pe maini dupa ce ati tocat ardeii, pentru ca acestia contin o substanta iritanta, care odata ajunsa in contact cu globii oculari ii va irita extrem de mult. In cazul in care ati uitat sa va spalati pe maini si din greseala ati atins ochii, va recomandam sa va spalati pe maini cu apa si sapun, apoi sa clatiti ochii cu apa din abundenta. Daca usturimea persista va trebui sa va prezentati de urgenta la medicul oftalmolog;
- Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie, adaugati ceapa tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa, ceapa arsa va strica atat gustul, cat si textura preparatului final. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu si daca este nevoie indepartati tigaia de pe foc pana cand temperatura uleiului se reduce simtitor. Cand ceapa a capatat o culoare aurie si a devenit sticloasa, puteti adauga morcovul si orezul scurs bine. Condimentati cu sare, cimbru si piper dupa gust, apoi lasati amestecul sa se caleasca in continuare pana cand morcovul se inmoaie si orezul capata o culoare galbuie si devine usor crocant. Cand compozitia este gata lasati-o sa se raceasca;
- Amestecati carnea de porc data prin masina de tocat anterior cu compozitia de orez, ceapa si morcovi, pana cand se uniformizeaza. Gustati preparatul si daca mai este nevoie condimentati cu sare, cimbru si piper;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o oala in care turnati ulei, asezati cotoarele de varza pastrate anterior, apoi incepeti sa modelati sarmalele, adaugand din compozitia preparata asa cum v-am descris mai sus peste cate o foaie de varza. Rulati foaia de varza, apoi introduceti-i marginile in compozitie. Asezati un rand de sarmale in oala, continuati apoi cu cateva bucatele de ardei iute si jumatate din cantitatea de costita afumata. Inainte de a adauga un nou rand de sarmale adaugati suficient bulion de ardei capia, incat sa acoperiti uniform stratul de sarmale. In continuare formati un nou rand de sarmale, peste care adaugati ardei iute, costita afumata si bulion de ardei capia. Repetati succesiunea pana cand vi se termina umplutura pentru sarmale, finalizand cu un strat generos de bulion din ardei capia. Adaugati apa, incat sa acoperiti sarmalele, apoi cand cuptorul s-a incins introduceti sarmalele si lasati-le sa se coaca timp de doua ore;
- Inainte de a opri focul, sectionati o sarma si gustati-i umplutura, testati in primul rand daca boabele de orez sunt fierte, in cazul in care ele sunt tari, sarmalele trebuie sa mai stea la cuptor. Adaugati apa daca mai este nevoie. Opriti focul numai in momentul in care boabele de orez din interiorul sarmalelor sunt moi, fapt ce atesta ce ele sunt bine fierte;
- Serviti sarmalele de indata ce sunt gata, ca atare sau cu un adaos de smantana. Deasemenea sarmalele preparate in acest mod merg de minune cu usturoi verde.
Sarmalele sarbesti sunt delicioase, gustul de afumatura isi distribuie aroma in intreg preparatul. Va recomandam sa incercati aceasta reteta, pentru ca gustul ei o sa va surprinda intr-un mod placut si veti dori sa o pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
4. Va prezentam mai jos ingredientele necesare, dar si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de mancarica de legume de post. In perioada postului numarul alimentelor pe care le putem consuma se reduce semnificativ, tocmai de aceea prepararea unui fel de mancare gustos poate reprezenta o problema. Aveti mai jos prezentarea unui preparat savuros si extrem de usor de pregatit, care va face ca postul dumneavoastra sa treaca mai usor.
Ingredientele necesare pentru mancarica de legume de post sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de rosii;
- un kilogram de fasole verde proaspata;
- doi dovlecei;
- doi cartofi maricei;
- doua cepe;
- o legatura de patrunjel;
- ulei de floarea soarelui;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de mancarica de legume de post va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Spalati bine rosiile, decojiti-le, apoi dati-le prin razatoarea mare. Pastrati rosiile intr-un bol la frigider, pana cand le veti folosi in preparat;
- Curatati fasolea, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi taiati-o in bucatele de dimensiuni medii. Puneti pe foc un vas cu apa si un praf de sare. Cand aceasta a dat in clocot adaugati fasolea. Fierbeti fasolea la foc potrivit pana cand isi schimba culoarea si textura, apoi scoateti-o cu ajutorul unei supiere intr-o strecuratoare. Lasati fasolea la scurs pana cand o veti folosi in preparat;
- Spalati dovleceii, curatati-i de coaja, apoi taiati-i in cubulete de dimensiuni egale;
- Curatati cartofii, spalati-i, apoi taiati-i in cubulete. Pastrati cartofii intr-o cantitate suficienta de apa la frigider pana cand ii veti folosi, pentru a evita oxidarea lor. Inainte de a-i folosi, lasati sa se scurga bine intr-o strecuratoare;
- Curatati ceapa, spalati-o, dati-o pe razatoarea mare sau tocati-o marunt;
- Spalati legatura de patrunjel, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le veti arunca;
- Puneti pe foc un vas cu o cantitate suficienta de ulei. Lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa tocata marunt. Caliti ceapa la foc potrivit, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa, ceapa arsa strica gustul mancarii, asadar ea trebuie evitata. Daca observati ca ceapa incepe sa capete o culoare maronie, reduceti focul la minim si amestecati in continuu. Cand ceapa a capatat o culoare aurie si a devenit sticloasa puteti adauga dovleceii. Scoateti cartofii din frigider, scurgeti apa in care au stat, lasati-i la scurs, apoi adaugati peste amestecul de ceapa si dovlecei. Lasati legumele sa se caleasca la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea lor. Cand cartofii sunt bine caliti (ii puteti sectiona cu usurinta cu ajutorul unei furculite), adaugati fasolea fiarta anterior, condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi lasati mancarea sa fiarba pentru inca un sfert de ora, adaugand apa daca este nevoie;
- Scoateti rosiile din frigider, apoi adaugati-le peste amestecul de legume, amestecati bine pana cand si acestea din urma sunt bine integrate in compozitie, apoi lasati mancarea sa fiarba pentru un sfert de ora, amestecand din cand in cand;
- Cand este gata opriti focul, presarati deasupra patrunjelul tocat marunt anterior, acoperiti mancarica in intregime cu un capac si lasati patrunjelul sa isi distribuie aroma timp de cinci minute;
- Indepartati capacul si serviti mancarica distribuind-o in portii egale.
Mancarica de legume de post merge de minune alaturi de o mamaliga calda preparata proaspat. Va recomandam sa incercati acest fel de mancare, chiar daca nu sunteti intr-o perioada de post. Continutul sau caloric este deosebit de mic, asadar o puteti degusta si in cazul in care tineti o cura de slabire.
5. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de gustari dulci de post. Adesea in perioada postului nu gasim preparate pe care sa le degustam, reteta de mai jos este menita sa va ajute in acest sens.
Timp de pregatire: o ora.
Timp de fierbere: jumatate de ora.
Pret estimativ pentru cinci portii: opt lei.
Ingredientele necesare pentru cinci portii de gustari dulci de post sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de cartofi;
- 250 grame de nuci;
- 50 grame zahar;
- 100 ml ulei;
- faina;
- o lingura de apa minerala;
- sare.
Modul de preparare pentru reteta de gustari dulci de post va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Spalati cartofii, apoi puneti-i la fiert intr-o cantitate suficienta de apa, cu un praf de sare. Fierbeti cartofii in coaja pana cand ii puteti strapunge cu usurinta cu lama unui cutit. Nu grabiti fierberea cartofilor, pentru ca ei se vor distruge la suprafata, pastrandu-se cruzi in interior. Cand s-au fiert scurgeti cartofii si lasati-i sa se raceasca intr-o strecuratoare, Cand sunt bine raciti, decojiti-i, apoi dati-i prin masina de tocat sau prin razatoarea mare;
- Alegeti nucile, nu pastrati nuci rancede, deasemenea printre ele pot exista coji, ce trebuiesc indepartate. Dati nucile prin blender, macinandu-le bine;
- Amestecati cartofii cu zaharul, uleiul si apa minerala, condimentati cu sare dupa gust si incepeti sa framantati adaugand treptat faina. Va trebui sa obtineti un aluat ferm. Adaugati faina cat cuprinde pana cand aluatul ajunge la consistenta dorita;
- Puneti la fiert o cantitate suficienta de apa, adaugati un praf de sare si putin ulei. Cand apa a inceput sa fiarba, formati mingiute din aluat si adaugati-le rand pe rand in apa ce clocoteste. Mingiutele vor fi gata cand se ridica la suprafata. De indata ce s-au ridicat scoateti-le din apa cu ajutorul unei supiere, apoi lasati-le sa se scurga intr-o strecuratoare. Uleiul pe care il adaugati in apa, are un rol foarte important, el impiedica lipirea mingiutelor de aluat, va recomandam sa nu uitati sa il adaugati;
- In timp ce gustarile se scurg, adaugati nuca macinata intr-o tigaie pe care o puneti pe foc. Caliti nuca pana cand capata o culoare rosiatica, apoi indepartati tigaia de pe foc si adaugati zahar dupa gust in amestecul de nuca. Mixati bine pana cand se omogenizeaza;
- Adaugati rand pe rand mingiutele de aluat fierte in compozitia de nuca si zahar, tavaliti-le bine, apoi asezati gustarile intr-un platou;
- Daca va ramane din compozitia de nuca, o puteti presara in platoul cu mingiute;
- Serviti gustarile cat sunt caldute.
Gustarile dulci de post sunt extrem de gustoase. Daca nu apreciati in mod deosebit gustul de nuci, le puteti inlocui cu pesmet. Deasemenea scortisoara adaugata in compozitia de nuca sau pesmet are rolul de a aromatiza acest preparat. Esenta de rom se poate introduce in aluat in functie de gusturile dumneavoastra.
6. Reteta de mucenici muntenesti clasici reprezinta inca o varianta a desertului pe care il servim cu totii in data de noua martie a fiecarui an, imediat dupa Ziua Femeii. Fiecare zona are o varianta de mucenici, iar cea care va este prezentata mai jos este reprezentativa pentru zona Munteniei. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas pentru a reusi sa pregatiti un desert delicios.
Ingrediente pentru mucenicii muntenesti clasici:
- doua cani de apa;
- un kilogram de faina;
- un pahar de ulei;
- o lingurita de sare.
Pentru sirop:
- o cana de nuci macinate;
- o lamaie;
- un pahar de zahar tos;
- o jumatate de portocala;
- o esenta de vanilie;
- o lingurita de scortisoara rasa.
Iata cum se prepara reteta de mucenici muntenesti clasici:
- Cerneti faina intr-un vas incapator. Formati o adancitura in mijlocul fainii. Aduceti apa aproape de temperatura de fierbere, procedati la fel si cu uleiul. Adaugati apa in adancitura formata in faina si incepeti sa inglobati treptat faina. In continuare adaugati lingurita de sare si paharul cu ulei caldut. Framantati bine aluatul pana cand intreaga cantitate de faina este inglobata in acesta. Presarati masa de lucru cu faina si framantati aluatul pentru inca douazeci de minute. La fnal trebuie sa obtineti un aluat fin si cu o consistenta densa;
- Cu ajutorul unui facalet intindeti aluatul bine;
- Taiati cerculete cu ajutorul unui pahar mic, apoi cu un pahar mare. Veti obtine cercuri de dimensiuni egale cu diferenta de diametru dintre paharul mare si cel mic. Rasuciti cercurile formate pentru a da nastere unor opturi;
- Lasati opturile formate sa se usuce pe masa de lucru tapetata cu faina pana a doua zi, in acest fel ei vor fi uscati si vor trage mai multa apa. Acoperiti mucenicii cu o coala de hartie;
- Puneti la fiert o oala cu doi litri de apa si putina sare. Inainte sa dea in clocot adaugati mucenicii. Dati pe razatoare mica coaja de lamaie si cea de portocala, apoi adaugati-le in compozitie impreuna cu esenta de vanilie si paharul de zahar tos. Lasati mucenicii sa fiarba timp de o ora. Gustati cate un mucenic inainte de a opri focul, iar in cazul in care acestia sunt moi inseamna ca sunt gata;
- Daca preferati un sirop mai gros puteti adauga una sau doua linguri de faina in timpul fierberii, amestecand in continuu pentru a-i permite acesteia sa se dizolve cat mai uniform.
Mucenicii muntenesti clasici se servesc in farfurii adanci de ciorba atat calduti, cat si reci. Presarati deasupra nuca macinata si scortisoara. Desi sunt foarte deosebiti de cei moldovenesti care se aseamana mai mult cu coca pentru cozonac, mucenicii preparati asa cum v-am descris mai sus sunt extrem de savurosi, iar in cazul in care aceasta reteta nu este cea pe care o adoptati in fiecare an, va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur n-o sa fiti dezamagiti nici dumneavoastra, nici familia sau musafirii pe care ii invitati la masa.
7. Reteta de sarmalute de post este deosebit de utila pentru toti cei care adora acest gen de mancare specifica tarii noastre mai ales pe perioada postului cand consumul de carne este absolut interzis. Consumam sarmalutele cu placere mai ales in sezonul rece, insa reteta de mai jos se poate consuma oricand, ea fiind usor de digerat.
Ingrediente pentru reteta de sarmalute de post:
- 1 varza murata;
- 125 grame orez;
- 100 ml ulei;
- 2 cepe mici;
- 1 ardei gras;
- 250 grame ciuperci;
- 2 rosii;
- piper, cimbru si sare.
Puteti inlocui ciupercile cu soia in functie de gusturile dumneavoastra.
Iata cum se prepara sarmalutele de post:
- Pregatiti varza in care veti impaturi compozitia. Despaturiti varza foaie cu foaie, taiati nervura principala care de obicei este mai dura, apoi asezati foile de varza pe o farfurie, pastrati cate aveti nevoie, aproximand din ochi numarul de sarmalute pe care le veti obtine dupa cantitatea de umplutura. Restul de varza tocati-o marunt si puneti-o intr-un bol. Nu spalati varza murata, insa in cazul in care aceasta este prea sarata va trebui sa o lasati la desarat peste noapte intr-un vas cu suficienta apa incat sa fie acoperita;
- Spalati bine orezul, apoi lasati-l la inmuiat intr-un vas cu apa si putina sare. In acest fel el nu va mai contine nici o urma de faina de orez si nu va face ca sarmalele dumneavoastra sa fie tari;
- Curatati ceapa, spalati-o, apoi tocati-o marunt;
- Spalati ardeiul gras, indepartati cotorul, curatati-l de nervurile albe din interior. Spalati ardeiul si la interior, apoi lasati-l la scurs. Dupa ce s-a scurs tocati ardeiul marunt;
- Spalati ciupercile, apoi taiati-le in cubulete de mici dimensiuni;
- Spalati rosiile, dati-le pe razatoarea mare si indepartati pe cat de mult posibil semintele din sucul de rosii obtinut. Puteti utiliza o strecuratoare pentru a realiza aceasta;
- Puneti pe foc o tigaie cu ulei la incins. Cand uleiul incepe sa sfaraie adaugati ceapa. Caliti-o la foc mic pana cand isi schimba culoarea, se inmoaie si devine sticloasa. Adaugati ardeiul si caliti in continuare pana cand si acesta se inmoaie;
- Scurgeti orezul intr-o strecuratoare, apoi adaugati-l peste legumele calite. Condimentati amestecul cu sare, piper si cimbru dupa gust;
- Daca este nevoie adaugati un pahar cu apa calduta sau putina supa de legume;
- Lasati orezul sa se fiarba alaturi de legume, amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea acestuia de fundul vasului si afumarea sa. Gustul de afumat este neplacut si nici unul dintre noi nu il apreciaza. La final adaugati ciupercile pentru ca ele au nevoie de un timp mai scurt de pregatire. Fierbeti intregul amestec pana cand toate ingredientele sunt gata de consum;
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Pregatiti o oala in care puneti putin ulei;
- Luati fiecare foaie de varza si adaugati-i o portie din umplutura calita anterior, rulati foaia de varza pentru a forma sarmalele;
- Asezati sarmalele in oala una langa alta;
- Dupa ce ati realizat primul strat de sarmale asezati deasupra acestuia varza murata tocata, pe care o condimentati cu sare, piper si cimbru, dupa gust. In functie de preferintele dumneavoastra puteti sa presarati si putina boia dulce sau iute;
- Asezati un nou strat de sarmale si continuati alternanta sarmale – varza pana cand ati terminat ingredientele;
- Va recomandam ca ultimul strat sa fie de varza tocata pentru a evita rumenirea puternica a sarmalutelor;
- Inainte de a introduce preparatul in cuptor turnati deasupra sucul de rosii obtinut prin raderea rosiilor;
- Lasati sarmalutele sa se coaca timp de 2 ore.
Sarmalutele de post se servesc calde, dar sunt la fel de gustoase si reci, ele necontinand nici un fel de grasime animala. Le puteti servi atat la masa de pranz, cat si la masa de seara cu sau fara smantana. In multe locuri din tara noastra sarmalutele se servesc cu usturoi sau cu ceapa rosie.
8. Reteta de maioneza de post reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: un sfert de ora.
Ingredientele necesare pentru maioneza de post sunt urmatoarele:
- un cartof fiert;
- ulei;
- zeama de lamaie;
- putina apa;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de maioneza de post va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Pasati cartoful, apoi amestecati piureul cu restul ingredientelor pana cand obtineti o maioneza omogena;
- Serviti preparatul rece.
9. Reteta de maioneza cu tofu reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: un sfert de ora.
Ingredientele necesare pentru maioneza cu tofu sunt urmatoarele:
- 100 grame tofu;
- doua linguri de zeama de lamaie;
- ulei;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de maioneza cu tofu va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Dati branza prin razatoare;
- Amestecati ingredientele pana cand obtineti o crema omogena, mentineti sensul de amestecare pentru a evita taierea maionezei;
- Serviti maioneza de la rece.
10. Reteta de mancare Biryani reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Timp de fierbere: patruzeci de minute.
Cost estimativ pentru o portie: doi lei.
Ingredientele necesare pentru doua portii de mancare Biryani sunt urmatoarele:
- 100 grame orez;
- o ceapa;
- doi catei de usturoi;
- un cartof copt;
- 100 grame mazare;
- o rosie;
- bulion;
- apa;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de mancare Biryani va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa si usturoiul, apoi adaugati toate celelalte ingrediente;
- Condimentati cu sare si piper, lasati preparatul pe foc pentru douazeci de minute, apoi adaugati apa;
- Pastrati prepartul pe foc pana cand orezul este fiert si a scazut suficient;
- La final adaugati bulionul, amestecati pana la omogenizare si lasati mancarea sa fiarba pentru inca zece minute.
Va dorim: Pofta buna!