Orice persoana care are un caine drept animal de companie trebuie sa-i faca o serie de tratamente pentru ca acesta sa fie sanatos si bine ingrijit. Dintre acestea unele ii pot crea cainelui un oarecare disconfort, insa acest lucru nu trebuie sa-l opreasca pe stapan din realizarea lor. Una dintre aceste proceduri importante este curatatul urechilor.
Cum curatam urechile unui caine? Operatia de curatare a urechilor unui caine trebuie sa se faca in mod corect, cu respectarea anumitor reguli.
Urechile cainelui trebuie verificate si curatate macar o data la 7 zile, astfel se vor evita multe infectii sau alte probleme de sanatate (cum sunt de exemplu acarienii de ureche). Dintre acestea fac parte si bolile comune, dar si unele afectiuni mai complicate, unele infectii cronice ce necesita multe saptamani de tratament si care daca nu sunt tratate la timp pot duce si la deces. Prin curatarea corecta a urechilor se pot evita si preveni cu usurinta aceste boli.
Daca patrupedul prezinta anumite rani sau alt gen de probleme medicale (anumite infectii) nu trebuie sa-i fie curatate urechile, ci dus la un specialist pentru tratament. Cele mai importante semne care tradeaza o posibila infectie sunt: cainele scutura din cap, se scarpina la urechi, are o sensibilitate mare in zona urechilor si nu suporta sa fie atins, mizeria si depunerile exagerate de ceara, mirosul neplacut din urechi.
Inainte de a incepe aceasta operatie fiecare trebuie sa fie sigur ca dispune de rabdarea cat si de abilitatile necesare pentru a realiza acest lucru. In caz contrar este bine ca persoana respectiva sa apeleze la ajutorul unui specialist intr-o clinica veterinara.
Trebuie avut in vedere faptul ca procedura presupune un anumit timp, de aceea stapanul cainelui nu trebuie sa o inceapa cand este grabit si nu are rabdarea necesara.
In momentul cand se incepe procedeul cainele si stapanul trebuie sa fie linistiti. Mai mult decat atat, cainele trebuie sa stea intr-o pozitie comoda.
La inceput se maseaza un pic urechile cainelui – acest lucru ii va placea foarte mult. Apoi se incepe curatarea, avand grija mai intai ca patrupedul sa stea confortabil si linistit.
Se ridica si se indoaie putin pavilionul urechii spre spate si se sterge interiorul ei cu un tampon de bumbac (o discheta demachianta, sau un servetel fin) care a fost inmuiat in prealabil intr-o solutie speciala. Nu este bine sa se introduca tamponul prea adanc in urechea cainelui. Aceste lotiuni pentru urechi se pot cumpara de la farmaciile veterinare. Nu este recomandat sa se foloseasca betisoare pentru urechi (sau anumite instrumente ascutite) deoarece exista riscul sa-i fie distrus timpanul.
Important este sa fie curtat foarte bine exteriorul urechii si suprafata ei vizibila. Canalul urechii trebuie sters intotdeauna de un profesionist.
Mare atentie trebuie acordata si la felul cum se aplica solutia de curatare pe tamponul de bumbac. Aceasta nu trebuie sa curga de pe el, ci doar sa il umezeasca putin. Astfel solutia nu va curge in urechea cainelui si nu ii va crea o posibila stare de disconfort sau chiar o posibila infectie in ureche. In caz contrar, cu siguranta cainele va scutura din ureche pentru a-si scoate apa sau solutia care a curs in exces. Cand se va intampla acest lucru, cainele nu trebuie oprit, ci din contra lasat sa-si scuture urechea, in acest fel va putea evita si infectia. Apoi se va sterge din nou zona vizibila a urechii cu alta discheta curata.
Curatatul urechii trebuie sa se faca usor, cu miscari blande, fara a forta cainele. In timpul procedurii se vorbeste calm cu animalul, astfel incat el sa aiba incredere si sa stea linistit. La sfarsit cainele trebuie mangaiat si recompensat cu o gustare, pentru a intelege ca acest lucru a fost spre binele lui.