Anemia la copii reprezintă o afecțiune care este cauzată de scăderea numărului de hematii sau globule roșii din sânge. Anemia se produce când în sânge nu apare suficientă hemoglobină, molecule care au fier și care transportă oxigenul în tot organismul. Anemia poate fi cauzată și de deficitul de fier, care are rol important pentru sănătatea copilului. Află în cele de mai jos cum se manifestă anemia la copii, la bebeluși, care este tratamentul corect pentru aceasta.
Navigare rapidă în articol:
- Anemia la copii – Cauze, simptome
- Anemia la bebeluși – Când trebuie să ne facem griji?
- Cât de importantă este hemoglobina la copii?
- Anemia – Tratament eficient pentru copii
- Care sunt cele mai bune alimente bogate în fier?
Anemia la copii – Cauze, simptome
Anemia la copii poate fi cauzată în principal de alimentația săracă în fier și alți nutrienți. Dacă copilul nu are o alimentație corectă este destul de ușor să prezinte un deficit de microelemente, de fier și deci să scadă nivelul de hemoglobulină din sânge. Fierul este asimilat în organismul copilul mai bine dacă acesta primește o alimentație bogată în minerale și vitamine.
Fierul produce hemoglobină și mioglobină, ajută la oxigenarea celulelor, este esențial pentru enzime, pentru sistemul imunitar al organismului, pentru creșterea și dezvoltarea normală a organismului.
Simptomele lipsei de fier sunt: paloare, tulburări digestive, oboseală, amețeală, inflamațiile țesutului gurii, căderea părului, dificultăți de înghițire, nervozitate. Deficitul de fier netratat poate întârzia vorbitul și mersul la copii. În timp, carența de fier poate scădea capacitatea de atenție la copil, acesta poate avea dificultăți de învățare, oboseală accentuată și lipsă de energie.
Deficitul de acid folic este o altă cauză a anemiei, pentru că apare un dezechilibru al eritrocitelor. Acidul folic ajută la formarea globulelor roșii de sânge, la înmulțirea sănătoasă a celulelor, la metabolismul proteinelor, prevenirea anemiei și are rol în producerea energiei. Acidul folic crește imunitatea, susține buna funcționare a globulelor roșii din sânge.
Deficitul de acid folic se poate observa prin anumite semne: culoarea roșie a limbii, oboseală, tulburări digestive, respirație grea, slăbiciune, tulburări de creștere. Deficitul de acid folic duce la anemie.
Află de ce este important acidul folic în timpul sarcinii.
O altă cauză a anemiei la copil este prezența viermilor intestinali care produc carența de fier și simptome de dureri de burtă și diaree cronică.
Simptomele anemiei
Hemoglobina scăzută la copii se poate depista prin anumite simptome:
- Scăderea poftei de mâncare
- Oboseală accentuată și somnolență
- Dereglarea metabolismului, nu se mai asimilează normal anumite microelemente
- Stări de amețeală, slăbiciune, paloarea feței, apetit scăzut
- Inflamarea limbii, dureri de cap, risc crescut de infecții
- Nu se mai produce normal creșterea în înălțime și în greutate
- Apar schimbări de comportament, stări de iritabilitate și indispoziție.
Anemia – simptome ochi: Medici spun că anemia poate face ca interiorul pleoapei de jos a ochiului să fie palid. În mod normal, când nu există un deficit de fier, interiorul pleoapei este roșiatic. Dacă un copil suferă de anemie va avea interiorul pleoapei palid, în plus va fi slăbit, nervos, agitat.
Anemia la bebeluși – Când trebuie să ne facem griji?
În general anemia apare la bebelușii care au fost născuți prematur. Medicii spun că bebelușii prematuri au prea puține hematii și de acea prezintă anemie. Sugarii produc mai puțin hematii în primele săptămâni de viață. În plus, mai este un aspect, hematiile au o durată de viață mai scurtă la nou-născuți decât la persoanele adulte.
Specialiștii consideră că bebelușii primesc de la mamă o cantitate de fier în ultimele săptămâni de sarcină, iar dacă ei sunt născuți prematur, această cantitate de fier lipsește, fapt pentru care ei vor avea mai puține hematii și vor dezvolta anemia.
Sunt cazuri mai ușoare când sugarul nu are nevoie de transfer de sânge, când el are suficiente hematii pentru transferul de oxigen necesar. Uneori apar cazuri mai grave când bebelușul trebuie să facă tratament pentru a avea suficient fier și hematii pentru organismul său. În spitale bebelușii născuți prematur primesc un tratament cu fier care să-i ajute să producă globule roșii necesare pentru sănătatea lor.
Anemia la bebeluși – Simptome
Anemia la bebeluși poate fi semnalată destul de ușor, prin următoarele simptome:
- Bebelușul este mereu obosit, are pielea palidă, mucoasele uscate și unghiile casante
- Bebelușul poate avea dificultăți de respirație și tulburări de somn
- Bebelușul este mai somnoros decât ar trebui, adoarme în timp ce este alăptat
- Bebelușul este agitat, plânge des, se enervează fără motiv.
Anemia poate să apară la bebelușul nou-născut dacă acesta nu a primit suficient fier de la mamă, în cazul în care chiar ea a suferit de anemie și deci nu a putut să transfere la făt în ultimul trimestru de sarcină cantitatea de fier necesară acestuia.
Alte cauze ale anemiei la nou-născut sunt:
- Incompatibilitatea de Rh între bebeluș și mamă
- Pierderea de sânge la copil în timpul travaliului mamei
- Ruperea placentei
- Ruperea cordonului ombilical
- Distrugerea de globule roșii
- Disfuncția de producere normală de globule roșii.
Necesarul de fier la bebeluș:
- Bebelușul născut prematur are nevoie de 2 mg fier zilnic
- Bebelușul născut la termen are nevoie de 1 mg fier zilnic
- Bebelușul de 7-12 luni are nevoie de 11 mg fier zilnic.
Copilul de 1-3 ani are nevoie de 7 mg fier zilnic.
Femeile însărcinate au nevoie de 30 mg fier zilnic.
Boala hemolitică a nou-născutului
Distrugerea de celule roșii sau de hemoglobină poate să apară din cauza unor boli, cum este de exemplu așa numita boala hemolitică a nou-născutului. Este vorba despre hematiile fetale care au un antigen ce lipsește din hematiile materne. Acestea traversează placenta și ajung în circulația maternă, duc la stimularea producției de anticorpi, care apoi se pot întoarce în circulația fetală și astfel pot cauza distrugerea globulelor roșii fetale.
Copilul care are această boală este posibil să aibă Rh pozitiv, iar mama să aibă Rh negativ. Principalele simptome sunt de anemie severă și hepatosplenomegalie, dar și alte complicații: edem generalizat, icter moderat, manifestări hemoragice cutanate, facies de lună plină. Postnatal, boala poate duce la deces în câteva ore dacă apar complicații (ex. hidrops fetal).
Diagnosticul se pune de către medic, postnatal, se determină Rh-ul la părinți. Dacă mama are Rh negativ și tatăl are Rh pozitiv, atunci este necesară dozarea de anticorpi RhD la mamă. La făt se fac analize, se ia probă de sânge din cordonul ombilical pentru determinarea hemoglobinei, bilirubinei. De asemenea se află și titrul de anticorpi anti Rh la făt. Pentru stabilirea diagnosticului trebuie aflată incompatibilitatea de Rh.
Factorul Rh este motivul pentru care multe femei nu pot rămâne însărcinate.
Boala hemolitică a nou-născutului – Tratament:
- Se face operație de cezariană pentru salvarea fătului.
- Se administrează imunoglobuline anti D pentru prevenirea izoimunizării
- Se fac transfuzii intrauterine la făt
- Se administrează imunoglobuline iv la mama care are antecedente cu feți cu hidrops fetal.
Anemia la bebeluș necesită tratament
Un bebeluș care are anemie mare trebuie să facă un tratament pentru că altfel el poate ajunge să dezvolte anumite afecțiuni grave – psihice, fizice. Pentru bebelușii prematuri se fac transfuzii de sânge în spital, pentru a acoperi deficitul de fier, mai ales dacă acest deficit este mare și există riscul ca micuții să nu poată supraviețui mai mult de câteva luni.
Mama trebuie să meargă cu bebelușul la medicul pediatru pentru a afla exact ce anume a provocat anemia. Uneori simptomele anemiei pot indica alte boli. Dacă medicul constată că anemia se datorează nivelului scăzut de hemoglobulină va recomanda schimbarea alimentației sugarului dar și a mamei care alăptează pe sugar. Alimentația trebuie să conțină fier pentru a acoperi deficitul și la mamă și la sugar.
Bebelușii care sunt hrăniți cu lapte de vacă înainte de a avea vârsta de 1 an pot suferi de anemie pentru că acest lapte are puțin fier. Fierul din laptele de sân este mai bine absorbit de organismul sugarului. În mod normal, bebelușii trebuie să fie hrăniți cu lapte de la sânul mamei sau cu lapte formulă îmbogățit cu fier. După vârsta de 4-6 luni, bebelușul poate primi alimente care conțin fier cum sunt: gălbenușul de ou, legumele și cerealele.
Cât de importantă este hemoglobina la copii?
Hemoglobina la copii ajută la funcționarea organismului. Pentru a afla nivelul de hemoglobină al copilului se fac analize de sânge. Pediatrii recomandă analizele de sânge la copii, încă din perioada când aceștia sunt bebeluși.
Hemoglobina este o proteină formată din hem și globină. Rolul ei este:
- De a transporta oxigenul la țesuturi, plămâni, organe (prin oxihemoglobină, care apare în principal în sângele arterial)
- De a elimina dioxidul de carbon din organism (prin carbohemoglobină, care apare mai mult în sângele venos)
- De a regla echilibrul acido-bazic
- De a ajuta la dezvoltarea normală a organismului.
Deficitul de hemoglobină se poate afla prin analize de sânge realizate la laborator. Sunt cazuri în care se fac și investigații mai complexe prin care se poate depista anemia sau nivelul scăzut de hemoglobină în sânge. În urma analizelor de sânge se poate afla dacă există un deficit de fier dacă: globulele roșii au diametrul mai mic decât ar fi normal, feritina este scăzută, nivelul de fier seric este scăzut, numărul de hemoglobină din eritrocite este mic.
Medicii consideră că este foarte important de depistat la timp deficitul de hemoglobină din sânge la copii pentru că asta duce la anemie. Copiii care ajung să sufere de anemie vor avea simptome de dureri de cap, somnolență, oboseală, tulburări respiratorii, insomnie, depresie, iritabilitate, agitație.
Deficitul de hemoglobină afectează unghiile, părul și pielea, provoacă paloare, căderea părului, uscăciunea tegumentelor și a unghiilor.
Anemia – Tratament eficient pentru copii
Copilul trebuie să aibă o alimentație echilibrată, care să fie bogată în nutrienți. Sunt recomandate și suplimentele de vitamine din grupul B, de acid folic (care ajută la formarea globulelor roșii), fier, vitamina C, cupru și zinc, vitamina A și E.
Suplimentele de fier se iau cu alimente ce conțin vitamina C. Se combină mâncarea cu suc de lămâie, picăturile de fier cu suc de morcovi, picăturile de fier cu suc de portocale. Suplimentele de vitamina A sunt o sursă de antioxidanți. Suplimentele de vitamina E ajută la supraviețuirea globulelor roșii.
Copilul de 4-6 luni care are deja o alimentație diversificată poate consuma alimente care conțin fier, cum sunt cerealele de orez și legumele.
Copilul care are vârsta peste 1 an poate consuma alimente ce conțin fier și anume: pește, carne roșie, ou, legume verzi, fasole, linte, mazăre, pui și altele.
Pentru a facilita absorbția rapidă a fierului în organism sunt recomandate:
- Suplimentele de vitamina C
- Citricele – portocale, mandarine, lămâi
- Piersicile, căpșunele, varza, broccoli, roșiile.
Află de ce urăsc copiii să mănânce legume.
Care sunt cele mai bune alimente bogate în fier?
Există multe suplimente de fier naturale, din alimente. Fierul din carne și ficat se absoarbe mai repede în organism decât fierul din alimente vegetale.
Dacă fierul lipsește din organism, se produce mai puțină hemoglobină și deci mai puține globule roșii în sânge, astfel apare anemia. Copiii care au anemie sunt mai sensibili la infecții.
Pentru copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, se recomandă zilnic 7 mg de fier. Dieta copiilor poate cuprinde alimente bogate în fier precum sunt:
- Carne roșie, gălbenuș de ou, pește
- Cereale, germeni de grâu, mei, ovăz, secară
- Quinoa, mazăre, fasole, linte
- Ulei din semințe de susan, ulei de floarea-soarelui
- Legume cu fructe verzi proaspete
- Fructe și mai ales citrice.
La copii dieta trebuie să fie echilibrată zilnic. Ei trebuie să mănânce multe fructe și legume, dar și o porție mică de carne (de trei ori pe săptămână). Desigur carnea se servește tăiată mărunt, ea se amestecă cu un terci de legume. În acest fel se va acoperi necesarul de fier, carnea roșie, de pui și de pește conține fier. În plus copilul trebuie să consume citrice, aceste fructe au vitamina C care ajută la absorbția bună și rapidă a fierului în organism.
Sfaturi utile pentru părinți
Părinții trebuie să consulte un medic pediatru, să afle ce tip de dietă trebuie să aibă copilul pentru ca acesta să consume suficiente alimente bogate în fier și eventual să primească recomandări cu privire la suplimentele de vitamine și minerale pentru cei mici.
Părinții care își hrănesc copilul sănătos, în mod echilibrat, nu se vor confrunta cu riscul de a promova deficitul de fier la copil. Dacă intestinul copilului este sănătos și deficiențele de minerale și vitamine vor fi absente. La primele simptome vizibile de anemie, copilul trebuie să fie dus la medic pentru a afla cauza acestei afecțiuni și pentru a primi suplimente de fier și o alimentație specifică.