Rețete culinareRețete de pește – Cele mai bune preparate din pește

Rețete de pește – Cele mai bune preparate din pește

Există foarte multe rețete de pește care se pot găti la cuptor și care sunt mâncăruri ușoare și delicioase. Se pot folosit diferite ingrediente, legume, paste, smântână, orez, verdețuri și condimente, care se potrivesc perfect cu diferite soiuri de pește. Foarte gustos este peștele alb: crap, roșioară, mreană, babușcă, morun, plătică, lostriță, cod, etc.

Află în acest articol care sunt cele mai bune rețete de pește, care se pot pregăti acasă. Aceste preparate din pește se pot realiza și în zilele din postul Paștelui, când este dezlegare la pește. În zilele de post, se consumă mâncare de post. Află care sunt rețetele culinare de urzici pentru dieta de primăvară și ce trebuie să mâncăm în Postul Mare.

Navigare rapidă în articol:

Rețete de pește – Saramură din pește și somon la ceaun

Această rețetă se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 2 pești mici (ex. roșioară sau plătică), 4 bucăți file de somon, 2 cepe, 2 ardei grași (unul verde și unul roșu), un ardei capia, un ardei iute, bulion de roșii pasate de casă, o căpățână mare de usturoi, 2 cuburi maggi, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.

  • Se prepară astfel: se curăță peștii și se presară sare pe ei; se face focul, se pun peștii pe grătar (roșioarele și bucățile de somon); pe grătar se scurge toată grăsimea din somon; se pune ceaunul din tuci agățat deasupra jarului încins; se pune apă atât cât să cuprindă și legumele și somonul, cam 2 litri, se adaugă sare; se curăță legumele, respectiv ceapa și ardeii și se taie în bucăți mari; ceapa se lasă întreagă; se pun legumele și ceapa la fiert în apa din ceaun și se adaugă și peștii (roșioară); se lasă să fiarbă până ce peștii se topesc cu tot cu oase și se împrăștie prin oală; se adaugă usturoiul tocat mărunt ca la mujdei, un ardei iute tăiat rondele și cuburile de maggi; se adaugă bucățile de file somon și se mai dă un clocot; se pune bulionul din roșii pasate, verdeața tăiată mărunt și se potrivește de gust cu piper; se lasă să fiarbă încă 10 minute; se dă ceaunul cu saramura deoparte, se lasă să stea 20 minute, apoi se poate servi caldă.

Preparat din pește cu măsline

3-peste-cu-masline

Acest preparat se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de pește (crap, fitofag sau alt tip de pește), 200 g măsline negre, 100 ml vin alb, o lămâie, 2-3 cepe, 50-10 g făină de grâu, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 50 g bulion, o legătură de verdeață, sare și piper după gust.
  • Se procedează astfel: se curăță peștele, se spală, se taie în bucăți potrivite, se sărează, se dă prin făină și se pune la prăjit într-o tigaie cu ulei încins; se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt; în uleiul rămas de la pește se adaugă ceapa tocată mărunt; apoi se adaugă bulionul și puțină apă și se fierbe 20-30 minute; se adaugă puțină sare și piper după gust; se adaugă măslinele și se mai dă un clocot; se pune sosul într-un vas special pentru cuptor; se adaugă în sos bucățile de pește, apoi se acoperă cu felii de lămâie, se pune pătrunjelul tocat mărunt și se dă la cuptor pentru 40-45 minute; la final se adaugă vinul și se mai ține la cuptor preparatul 10 minute; se servește cald.

Rețete de pește – Perișoare de pește cu sos de smântână

4-perisoare-in-sos-de-smantana

Această rețetă se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg de pește file (crap, fitofag sau alt tip de pește), 2-3 cepe, 150 g pesmet sau pâine, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 300 g smântână, 50 g bulion, 50 g făină albă, 3 ouă, 2 legăturii de pătrunjel, se poate folosi și mărar, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: se curăță ceapa, se spală cu apă, se taie mărunt și se călește în puțin ulei; se pregătește peștele, se dă prin mașina de tocat carne; se înmoaie pâinea în apă, se stoarce bine și apoi se mărunțește și se pun într-un castron; se adaugă peștele tocat, ceapa undită, 2 ouă bătute, verdeață tocată mărunt și puțină sare și piper; se amestecă toate ingredientele, se formează perișoarele și se prăjesc în ulei; se face un sos din smântână în care se adaugă un albuș de ou, bulionul diluat cu puțină apă, uleiul rămas de la prăjit și o lingură de făină; se adaugă perișoarele în acest sos și se mai fierbe preparatul 10-15 minute.

Rețete de pește tradiționale – Pește cu legume

5-peste-cu-legume-la-cuptor

Această rețetă se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 g de pește alb (crap, cod, fitofag sau alt tip de pește), 3-4 cepe, 4 ardei grași, 4 morcovi mari, 50 g de bulion, 6 roșii, 1 kg cartofi, 100 ml vin alb, o legătură mică de cimbru, o legătură de pătrunjel, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: se pregătește peștele, se spală și se taie în bucăți potrivite; se sărează peștele și se prăjește în ulei, apoi se pune pe un platou; se curăță cartofii, se spală și se taie în bucăți mari, apoi se pun la prăjit în uleiul rămas de la pește; se curăță ardeii, se spală cu apă și se taie în bucăți potrivite; se curăță morcovii, se spală cu apă și se taie rondele; se pun ardeii și morcovii în ulei separat pentru a se undi puțin; se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, apoi se călește și ea în ulei; se adaugă peste toate aceste legume bulionul care a fost subțiat cu puțină apă, apoi se condimentează cu cimbru, puțină sare și piper; se pun cartofii în tavă, se pune peste ei ardeii și morcovii, apoi verdeața și sosul de roșii; apoi se adaugă bucățile de pește, se dă preparatul la cuptor; când sosul a scăzut puțin se pun roșiile tăiate felii deasupra; se lasă preparatul la cuptor timp de 10-15 minute apoi se poate servi.

Mâncare din pește – Mâncare din crap

6-mancare-de-crap-la-cuptor

Această mâncare este delicioasă, se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente:  1 kg de crap, 2 morcovi, o țelină, 2-3 cepe, 250 ml ulei de floarea-soarelui, 75 g făină albă, un borcan de 800 g de bulion de roșii, 50 ml oțet, o lămâie, 2 foi de dafin, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: se curăță peștele, se spală, se taie în bucăți mari, se sărează, se dă prin făină și se prăjește într-o tigaie cu ulei; se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, apoi se pune la undit în uleiul de la pește; în ceapă se adaugă bulionul diluat cu puțină apă și puțin oțet, se condimentează cu foi de dafin, sare și puțin piper, se fierbe 20 minute, astfel se obține un sos gustos; se pregătește un vas pentru cuptor, se unge cu ulei, se pun bucățile de pește, se adaugă sosul gata pregătit, se dă la cuptor 15-20 minute; deasupra se adaugă la final câteva felii de lămâie.

Rețete de pește – Supă din oase de vită și somon

7-supa-de-somon

Această mâncare este delicioasă, se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 5 bucăți de somon file, 500 g oase de vită, o rădăcină de păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, 2 morcovi, o țelină, 3 cepe, o căpățână de usturoi, 2 ardei grași (unul verde și unul roșu), un ardei iute, un ardei capia roșu, 500 ml smântână de gătit, 3 ouă, o legătură pătrunjel verde, sare după gust.
  • Se prepară astfel: se spală oasele și se pun la fiert într-o oală cu apă timp de o oră, se adaugă și puțină sare; se pregătesc legumele (ardei grași, rădăcinile de morcov, păstârnac, țelină și pătrunjel), se curăță, se spală și se taie în bucăți mari; se curăță usturoiul și se dă prin pisătorul de mujdei, apoi se pune într-un bol mic; se curăță ceapa, se spală și se lasă așa întreagă; după ce au fiert oasele de vită, se scot într-un castron și în zeama rămasă se fierb legumele (pătrunjel, păstârnac, ceapă, țelină, morcovi) timp de 40 minute; se mai adaugă o cană de apă; se adaugă și un ardei iute tăiat rondele; între timp se pregătește fileul de somon, se presară puțină sare pe el și eventual se poate rumeni puțin pe grătar pentru a se scurge grăsimea din el; după ce au fiert legumele, acestea se scot din zeamă și se aleg doar o parte din ele, se pisează într-un bol cu un blender și apoi se vor adăuga în supă; în zeama de la supă se pun bucățile de file de somon tăiate mai mici, se fierb puțin, apoi se adaugă legumele pisate și se dă un clocot; se pregătește smântâna în care se adaugă 3 gălbenușuri de ou, usturoiul mujdei, verdeața tocată; se adaugă smântâna în supă, se fierbe 10 minute; supa se servește caldă.

Rețetă de pește cu orez la cuptor

8-peste-cu-orez-la-cuptor

Această rețetă se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg pește alb (crap, fitofag, șalău, cod sau alt tip de pește), 200 g orez alb, 2 cepe, 2 ardei grași roșii, 2 morcovi mari, 50 g bulion, 6-8 roșii, 800 ml supă de pește, 150 ml ulei de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: se curăță peștele, se spală, se taie în bucăți potrivite, se sărează; se prepară o supă de pește (din cap de la pește și cozi); se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, apoi se pune la călit în ulei încins; se curăță ardeii și se taie în felii; se curăță morcovii și se taie rondele; se adaugă ardeii și morcovii peste ceapa undită și se lasă timp de 10 minute la foc mic să se moaie; peste acest sos se adaugă orezul, se poate adăuga câte puțină supă de pește, se condimentează cu sare și piper și se lasă să fiarbă timp de 15 minute; se ia un vas pentru cuptor, se unge cu ulei, se adaugă orezul, supa de pește și se ține la cuptor 20 minute; apoi se adaugă bucățile de pește la orez, se pun pe deasupra felii de roșii și pătrunjelul mărunt, se dă vasul la cuptor 30 minute; se servește cald.

Rețetă de pește marinat

9-marinata-de-peste-la-borcan

Această rețetă se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg de pește (crap, fitofag, merluciu, cod și alte tipuri de pește), 8-10 cepe, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 150 ml oțet, 3 foi de dafin, 40 g boabe de muștar, 30 g boabe de piper, sare după gust.
  • Se prepară astfel: se curăță peștele, se spală, se taie în bucăți potrivite, se sărează, se dă prin făină și se prăjește în ulei în tigaie; se curăță toată ceapa, se spală și se taie peștișori; se călește ceapa în ulei, apoi se adaugă oțet cu apă, sare, se amestecă, se dă un clocot; se adaugă boabele de muștar și boabele de piper, foile de dafin, se lasă să fiarbă la foc mic timp de 5-10 minute; se folosesc borcane mari, se pune un rând de ceapă, un rând de pește, până se termină ceapa și peștele; se toarnă deasupra uleiul cu oțet și condimente; se lasă peștele la marinat timp de 3 zile în frigider, apoi se poate servi rece.

Rețete culinare din pește cu smântână și ciuperci

10-peste-cu-smantana-si-ciuperci

Această rețetă este foarte gustoasă, se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg pește alb (crap, cod, morun, plătică și altele), 200 g ciuperci, 100 ml vin alb, 30 g pesmet alb, 50 g ulei de floarea-soarelui, 50 g unt, 300 g smântână, 2 ouă, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: se curăță peștele, se spală, se taie în bucăți potrivite, se condimentează cu sare și piper, se unge cu ulei și se așează într-o tavă, în care s-a pus în prealabil o folie de pergament; peste pește se presară pesmet alb, apoi se dă peștele la cuptor și se ține până se rumenește frumos pe ambele părți; se pregătesc ciupercile, se pun la fiert în apă cu sare, apoi se scurg și se taie în felii, se pun la călit în unt, când sunt gata se adaugă la peștele din cuptor; smântâna se amestecă cu gălbenușurile de ou, se adaugă și o lingură de făină albă, se subțiază cu vin alb, se amestecă și se pune peste peștele din tavă, se pune și puțină sare, verdeața tăiată mărunt; se lasă la cuptor 15 minute, apoi se poate servi cald.

Mâncare de pește – Piftie de crap

11-piftie-de-crap

Această mâncare se realizează astfel:

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg crap (eviscerat sau file), 3 morcovi, 6-7 căței de usturoi, 3 cepe, un pachet de gelatină, sare și piper după gust.
  • Se prepară astfel: se curăță morcovii, se spală și se taie rondele; se curăță ceapa, se spală și se pune lângă morcovi într-un castron; se curăță usturoiul și se pune într-un bol; se pun legumele (morcovii, ceapa) la fiert într-o oală cu apă; se curăță peștele, se spală, se taie în bucăți potrivite; după ce au fiert legumele, se scot din zeamă, apoi se pune peștele la fiert în aceeași oală; bucățile de pește trebuie să fiarbă cam 15 minute, apoi se scot pe un platou; pentru ca zeama de pește să se lege se poate folosi și un pachet mic de gelatină, acesta se adaugă în apă și se mai fierbe câteva minute; se pune usturoiul întreg sau mărunțit ca la mujdei, se lasă să de-a un clocot și răcitura este aproape gata; se așează bucățile de pește în castroane, se pun câteva rondele de morcovi, se adaugă zeama de la pește și se lasă la frigider timp de câteva ore, pentru ca piftia să se prindă.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.